Hallo redactie,

Ik zou graag eens willen weten hoeveel Nederlanders er officieel, dus geëmigreerd, in Thailand wonen en staan ingeschreven bij de Nederlandse ambassade in geval van nood.

Als ik zo TB leest gaan de meesten nog terug naar Nederland, omdat ze dan nog verzekerd kunnen blijven in Nederland.

Zelf ben ik 17 jaar geleden geëmigreerd en heb niets meer te doen met Nederland. Ik heb geen verzekering meer, omdat alles wat ik heb niet meer wordt vergoed en dat is redelijk wat.

Vr gr,

Andre

28 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel Nederlanders zijn er officieel geëmigreerd naar Thailand?”

 1. chris zegt op

  beste Andre
  Naast de vraag die ik heb waarom je dat zou willen weten is de vraag niet eenvoudig in exacte cijfers te beantwoorden omdat je eerst moet vaststellen wat je verstaat onder emigratie. Het criterium “officieel uit het Nederlandse bevolkingsregister zijn uitgeschreven” levert andere cijfers op dat het aantal Nederlanders dat meer dan een bepaald aantal dagen per jaar (zeg 180 dagen, gemiddeld over de laatste 10 jaar bijvoorbeeld) in Thailand verblijft. En dat levert weer andere resultaten op dan het aantal Nederlanders dat in Thailand woont en in Nederland geen belasting meer betaalt. En dat levert weer andere resultaten op dan het aantal Nederlanders dat in Thailand een geldig verblijfsvisum heeft.
  Een goed onderzoek zal met behulp van al deze definities proberen de cijfers erbij te vinden en dan proberen te komen met een verantwoorde schatting.

 2. Gringo zegt op

  Een vraag, die onmogelijk is te beantwoorden en gelukkig maar, zou je zo zeggen. Nederlanders hebben het recht te gaan en staan waar zij willen en hoeven dat in principe nergens te melden.

  Er zijn wel schattingen gedaan van 8 tot 10,000 Nederlanders in Thailand, maar daar is geen enkel betrouwbaar inzicht in te geven. Die Nederlanders kunnen tot allerlei “soorten” behoren, zoals toeristen, overwinteraars, kort-verblijf expats, lang-verblijf expats, AOW’ers, studenten, enz.

  Alle Nederlanders uit deze groepen kunnen zich aanmelden bij de NL Ambassade, maar het is niet verplicht. Bovendien is de lijst van geregistreerden niet openbaar.

  Welke andere mogelijke weg je ook kiest om er achter te komen, de vraag is gewoon niet concreet te beantwoorden.

 3. Eleonora zegt op

  Ook als je maar 6 maanden b.v hier verblijft is het handig om je te registreren bij de Ambassade, En dat heb ik ook gedaan. Ik ben dus niet geemigreerd maar heb me wel officieel geregistreerd. Verder vind ik het het dom om onverzekerd hier te verblijven. En om dan te zeggen” Ik heb geen verzekering meer, omdat alles wat ik heb niet meer wordt vergoed en dat is redelijk wat”. Dan moet dat toch wel iets bijzonder zijn. Ik ben kankerpatient en de verzekering vergoed voor mij alles maar dat is wel de verzekering in Nederland. Ik denk dat u bedoelt dat de verzekering hier niet alles vergoed. Maarja dat is toch algeme Heb trouwens ook nog een reisverzekering met extra medische kosten. Het is algemeen bekend dat je na je 65ste of 70ste hier bepaalde ziektes niet vergoed krijgt wanneer je niet jaren van te voren deze verzekering hebt afgesloten. Ik heb wel eens gelezen dat sommige Maatschappijen je hier wel verzekeren maar je moet dan wel een bepaalde leeftijd hebben. Dit zou voor mij een reden zijn om me niet officieel uit te schrijven uit Nederland. Ik zou bang zijn dat ik hier iemand ergens mee opzadel. Ik zie voor me: U bent met iemand op stap breekt een heup en dan ligt u daar geen verzekering en misschien geen geld. Dan zou ik niet die iemand willen zijn die met u op stap is. Ik zou dat niet voor u kunnen betalen en moet U dan eigenlijk aan uw lot overlaten. Mocht u bergen geld hebben om te verteren dan is er gewoon niets aan de hand want dan kunt u dit allemaal zelf betalen. Maar dan begrijp ik uw vraag en opmerkingen niet.

 4. Martin B zegt op

  ‘Geemigeerd’ is een status die niet wordt erkend in Thailand.

  De officiele registratie bij/via de ambassade heeft daar niets mee te maken, want die geldt ook (& met name) voor hen die hier slechts een aantal jaren verkeren, al dan niet met hun familie, als regel omdat ze zijn ‘uitgezonden’ door hun bedrijf in Nederland of elders. Het dichtst bij ’emigratie’ komen zij die in Nederland zijn uitgeschreven bij de Burgelijke Stand (of hoe dat tegenwoordig ook heet) en hier permanent langdurig wonen.

  Alle medelanders die hier permanent of voor enige jaren wonen vormen bij elkaar een groep van de nodige duizenden. Daarnaast zijn er ook nog duizenden ‘overwinteraars’ die hier vaak lange tijd vertoeven en waarvoor in principe ook het registratieverzoek geldt.

  Niet iedereen heeft zich echter geregistreerd bij de ambassade. Ik heb ernstige bedenkingen tegen deze registratie, want het betreft – let wel – een registratie bij de Nederlandse overheid (via het Ministerie van Buitenlandse Zaken & haar amassades).

  Naast informatie over/bij calamiteiten vermeldt het ‘contract’ ook zaken die er beslist niet in thuis horen, zoals bv het gebruik van uw persoonlijke gegevens voor toekomstige wettelijke maatregelen van de Nederlandse overheid. ‘Big Brother’ in optima forma. Ik heb mij dan ook niet opgegeven: neen, dank u! Ik kan de krant of het Thailandblog ook zelf lezen.

  Ik woon al jaren in Thailand en ben uitgeschreven in Nederland. De Nederlandse overheid is niet in ons geinteresseerd, behalve wanneer het hen uitkomt. Wij zijn in feite in veel opzichten derderangs burgers.

  Sinds mijn vestiging in Thailand ben ik in Nederland verzekerd via een particuliere buitenlandpolis. Deze polis heeft niets te doen met de algemene (wettelijk verplichte) ziektekostenverzekering voor hen die in Nederland staan ingeschreven.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Martin,

   Wat is het adres van de genoemde ziektekostenverzekering buitenland?

   groet,

   Lodewijk

   • Hans Bos zegt op

    Opmerkelijk dat deze discussie zich steeds opnieuw herhaalt. Elke keer tracht men de heilige graal te vinden, terwijl in het verleden op dit blog voldoende over dit onderwerp is gepubliceerd. Wees niet lui en ga op onderzoek uit via de zoekfunctie op dit blog. Ik ben in Thailand verzekerd via de Universeel Compleet Polis van Univé voor 345 euro per maand. Zoals eerder gemeld.

    • Soi zegt op

     In Thailand zitten er aan ziektekostenverzekeringen allerlei haken en nogen, incluis uitsluitingen. In Nederland is dat niet anders, tenzij je een fikse premie betaalt. 12 mnd x euro 345 x 41,50 baht is per jaar, let wel, meer dan 170 duizend ThB. Bij Bupa kun je per jaar(!!!) verzekerd zijn, ook haken en ogen etc, voor 15 duizend ThB. Als je dan 10 duizend per mnd opzij legt vfoor calamiteiten, ben je al een heel eind. Heb je geen calamiteiten of kun je je medisch zorg op een andere manier bekostigen, zie reactie Louise, dan heb je op den duur een aardige som bijeen om leuke dingen te doen. Zo zie je maar, in Thailand zijn er meerdere alternatieven mogelijk. Ik heb het niet zo mop hen die roepen dat ze zo goed verzekerd zijn, en het halve verhaal vertellen. Zioe bv https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/zorgverzekering/een-nieuwe-nederlandse-zorgverzekering-thailand/

  • Soi zegt op

   Er bestaat geen officiele registratie bij de NL ambasade: elke registratie van en door wie dan ook is volledig vrijwillig zonder enige bemoeienis van de kant van de ambassade, ook na de registratie niet! Ten tweede: als je bent uitgeschreven uit de GBA van je gemeente, heb je niets meer van doen met de in NL geldende wettelijke veplichting van deelname in de basisziektekostenverzekering. De laatste opmerking is derhalve zinloos en onnodig. Echter, Martin B stelt vele jaren uitgeschreven te zijn uit NL, en desondanks prat te gaan op het bezit van een gunstige polis met buitenlanddekking. Ik ben idem zeer benieuwd welke die polis dan wel niet is?

  • Martin B zegt op

   Particuliere Buitenlandpolis: Ik onderschrijf de reaktie van Hans Bos (27 oktober, 03:27). De discussie over ziektekostenverzekering herhaalt zich telkenmale en zou in een ‘fact sheet’ van Thailandblog moeten worden opgenomen.

   Er zijn Nederlandse verzekeraars die een zgn. ‘buitenlandpolis’ hebben met dekking voor (in dit geval) Thailand, bijvoorbeeld Univé, ONVZ, OOM, etc. Wees er echter op bedacht dat de voorwaarden kunnen verschillen, bv. acceptatieregels en de leeftijd waarop de maximale premie wordt betaald. De website van de ‘Nederlandse Vereniging Thailand Pattaya’ heeft in de rubriek ‘Informatie’ een overzicht dat ik in 2010 heb gemaakt. (Daar staat Univé overigens niet bij vermeld; bedankt voor de aanvulling).

   Het bovenstaande heeft niets te maken met een ‘aanvulling buitenland’ op de verplichte Nederlandse zorgverkering die geldt voor hen die in Nederland zijn ingeschreven en langere tijd in het buitenland zullen verblijven.

 5. Adje zegt op

  Volgens mij is het antwoord 0.
  Volgens mij kun je niet emigreren naar Thailand.
  Als ik alles goed begrepen heb dan kun je een visum aanvragen die voor langere tijd geldig is. ( Max. 1 jaar? ) Maar je moet steeds om de 3 maanden een stempel halen. En dit gaat door tot aan je dood toe. Je kan dus nooit spreken over emigratie ook al woon je hier misschien al 20 jaar. Mocht het anders zijn dan hoor ik het graag van de lezers.

  • chris zegt op

   Nee Adje, het antwoord is niet 0. Er bestaat de mogelijkheid om te naturaliseren. In dat geval krijg je een Thai paspoort, naast je Nederlandse. Natuurlijk heb je als genaturaliseerde Thai geen visum meer nodig.
   Een tweede mogelijkheid is een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Als je die krijgt ben je weliswaar geen Thai, maar je hoeft nooit meer een visum aan te vragen of een 90-dagen stempel te halen. Elk jaar wordt een beperkt aantal buitenlanders uitgekozen voor zo’n permanente verblijfsvergunning. De voorwaarden staan op de website van het Immigration Office.

 6. Rene zegt op

  Er is een informatief boek (2013) over o.a. belastingen en het wonen/verhuizen naar Thailand. Je kan deze op de website van vertreknl.nl bestellen. Aanbevolen en informatief.

  • Adje zegt op

   Ik zojuist gekeken op de site. Kom alleen maar een boekje tegen dat heet wonen en kopen in Thailand. Maar er staat niet bij dat er ook informatie wordt gegeven over verzekeringen, visums, belastingen enzovoort. Het is dus onduidelijk of het inderdaad euro 22,50 waard is en dat je alle informatie kan vinden die je zoekt. Mijn inziens kun je veel beter alle informatie zoeken op internet. Voordeel is dan ook dat je informatie krijgt van mensen die er al wonen.

   • Rene zegt op

    Beste Adje,

    Helaas heb ik het boek uitgeleend maar uiteraard stond er van alles in over belastingen en verzekeringen etc. Ik had het op de expat beurs gekocht en de info in het boek was uitgebreid.
    Uiteraard kan je veel info op de internet vinden zoals ook deze website. Succes. Rene

 7. Bucky57 zegt op

  Ik denk dat vanaf 2015 het in iedergeval veel minder zullen zijn dan nu. Dit omdat de regering een voorstel heeft gedaan om de verplichte basisdekking ziektekosten alleen in europa nog te laten gelden. Alle overwinteraars en tijdelijke verblijvers hier die zich niet laten uitschrijven ivm de ziektekostendekking, moeten dan een extra verzekering afsluiten. De reisverzekeringen zullen dan explosief gaan stijgen. Zie hiervoor ook navolgende site
  http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/08/vakantie-buiten-europa-geen-dekking-basiszorgverzekering

  • Rene zegt op

   Bij de meeste ziektekostenverzekeringen kan je een aanvullende verzekering nemen waardoor je ook buiten Europa verzekerd bent. Misschien een oplossing.

 8. Rob V. zegt op

  En waar wil je de categorie vreemdelingen (Nederlanders) in Thailand onder scharen die in het bezit zijn van en Permanent Ressidence Permit of die genaturaliseerd zijn tot (ook) de Thaise nationaliteit? Toegeven, je kunt ze bijna op een hand tellen maar toch.
  Het grootste deel van de Nederlanders die het grootste deel van het jaar of het hele jaar in Thailand wonen zullen op een “non immigrant visum” hier verblijven, wat als je puur naar de naam kijkt toch wel lachwekkend is: je wordt beschouw als een tijdelijke inwoner ook al verleng je velen jaren lang dat tijdelijke visum.

  Kom je uit bij de post van Chris, het wordt lastig te zeggen hoeveel Nederlandse immigranten er wonen in Thailand. Het is maar net welke definitie je wilt hanteren. Zo valt er ook veel aan te merken op de Nederlands CBS definitie van wat wij hier als immigrant tellen (iedereen die langer dan 6 maanden in Nederland staat ingeschreven in het GBA (zo telt men in Nederland dus ook mensen die in Nederland voor 1-4 jaar voor werk/studie/au-pair/… zijn en daarna weer terug keren). Emigratie hetzelfde verhaal: mensen die langer dan 8 maanden buiten Nederland wonen zijn volgens het CBS emigranten, ook als die mensen dus binnen 1-4 jaar weer terug keren naar Nederland. De migratiestatistieken zijn daardoor “misleidend” omdat er grote groepen studenten, werknemers etc. in zitten die tijdelijk (enkele jaren) over de grens trekken.

  Ook lopen migratie doelen weleens in elkaar over: iemand die tijdelijk vertrekt (een expat) kan toch (semi)permanent over de grens gaan wonen en dus een echte emigrant worden. Andersom ook: iemand neemt zich voor permanent de verhuizen maar komt binnen een paar jaar terug, dan was het dus een tijdelijk migratie doel (expats).

  Kortom: als je wilt weten hoeveel Nederlanders er officieel in Thailand wonen als migrant zul je eerst moeten bepalen welke definitie je wil aan houden: die van het Nederlandse CBS, die van de Thaise overheid of een andere definitie? Die van het CBS valt nog het makkelijkst op te zoeken, er zijn hele tabellen met migratiecijfers te vinden op statline.cbs.nl .

  Bij de migratie cjifers moet je na vaststellen wie je als emigrant/immigrant beschouwd (laten we de CBS definities aan houden) ook nog bepalen wie je als “Nederlander” beschouwt. Ook hier is vaak veel verwarring, ook in de Nederlandse media: die gebruiken voor de “inwoner van Nederland” vaak de term “Nederlanders” terwijl dat officieel slechts op iemands nationaliteit duid en er in Nederland ook mensen officieel en legaal wonen die geen Nederlander zijn maar dus wel meetellen als inwoner van Nederland. De bekenste definities zijn mensen filteren op 1) geboorteland van de persoon 2) herkomst groep van de persoon (niet persé gelijk aan geboorteland) 3) de nationaliteit(en) die de persoon heeft.

  Tot slot: Nederland houd vreemd genoeg geen gedailtaileerde emigratiecijfers bij zoals men dit wel bij immigratie doen. Bij het poortje naar binnen moet je hele papierwekren doorlopen maar bij het poortje naar buiten kun je zo doorlopen en is maalt men er niet om of je nu voor 1 dag, 1 jaar of 1 deccenium vertrekt. Exacte cijfers zoeken wordt dus heel lastig. Voor hen die intresse hebben in de immigratie en emigratie cijfers rondom Nederland/Nederlanders kijk eens op deze site: http://www.flipvandyke.nl/category/massa-emigratie/

  Exacte cijfers geven wat betreft Nederlands migranten in Thailand gaat niet lukken zoals je wel kunt afleiden uit mijn verhaal hierboven. Toch blijf ik het zelf een bijzonder interresant onderwerp vinden wat helaas amper in de media behandeld wordt en als dat al gedaan wordt dan in bijna alle gevallen met foute definities en cijfers, de meeste journalisten doen hun huiswerk niet. Helaas. Ik rond af anders dwaal ik teveel af van de lezersvraag en dat zal de moderator niet leuk vinden. Ik hoop dat de moderator mijn toelichting over de complexiteit rondom migratie cijfers zal waarderen.

 9. Patrick zegt op

  De naam “non-immigrant” visum zou je doen vermoeden dat er bijgevolg ook een “immigrant” visum moet bestaan. Heb dat evenwel nog niet gevonden. Het lijkt wel of de Thai ons niet willen.

  • Daniel zegt op

   Nee er is geen “immigrant visum” enkel krijgen er elk jaar van de personen met een vreemd paspoort per land een Permanent Ressidence Permit Bv x aantal Belgen, X aantal Nederlanders, Fransen, Duitsers, enz. Zij mogen dit ieder jaar in december aanvragen. Wie het ook ontvangt en wie niet, bij teveel aanvragen, is mij niet bekend.

 10. Cornelis zegt op

  Beste Thailand liefhebbers,

  zou het niet interessanter zijn te weten, hoeveel NL-ers er (bijna)jaarlijks naar TH gaan, en hoe lang dan, even los van allerlei visum constructies die mogelijk zijn, en definities over emigeren, wat toch wazig blijft.
  Ik geef even een voorzetje heel grof uit de losse pols, hoe het lijstje er dan uit zou kunnen zien;

  1 maand per jaar : 300.000
  2 maanden per jaar : 100.000
  3 maanden per jaar : 50.000
  6 maanden per jaar : 25.000
  9 maanden per jaar : 10.000
  12 maanden per jaar : 6.000 (min of meer permanent verblijf dus)

  wie zou deze getallen exacter weten?

  sawatdeekrap Cornelis

 11. Soi zegt op

  De vragstelling gaat eigenlijk over een 3-tal onderwerpen, die feitelijk niets met elkaar van doen hebben! Maar goed, Thailandblog is op haar schreden teruggekeerd, dus laat het me weer gelukkigerwijs gebruik maken van de mogelijkheid tot reageren.
  De Thaise overheid heeft het niet over emigreren: als je aan de (financiele) voorwaarden voldoet, mag je steeds weervor de termijn van een jaar blijven. Dit dien je elke 3 maanden te bevestigen, ook al ben je al 20 jaar in Thailand, en is het je plan hier te sterven.
  Het geregistreerd staan bij de NL ambassade heeft geen verband met het in Thailand wonen. Je wordt immers niet automatisch in de registers opgenomen ten tijde van uitschrijving uit de GBA. Registratie is vrijwillig, en niet iedereen doet dat. Na registratie hoor je verder niets van de ambassade, dus na enige tijd is het gevoel van urgentie ook weg.
  In Thailand is enkel sprake van vrijwillige particuliere ziektekostenverzekeringen. De kans op uitsluiting van kwalen en gebreken is groot. In het geval dat men behandeling ervan niet zelf kan bekostigen, gelieve men NL achter de hand te houden, en niet alle schepen te verbranden na vertrek uit NL. Is dat wel aan de orde dan biedt Thailand nog wel een uitweg: onlangs werd op dit blog gewag gemaakt van de mogelijkheid tot ziekenzorg via inschrijving bij gouvernementszienhuizen.

  • chris zegt op

   Je vergeet de groep Nederlandse expats die hier in Thailand WERKEN. Als je gedetacheerd bent door je werkgever uit een ander land ben je zeer waarschijnlijk via de werkgever nog steeds verzekerd. Als je voor een Thai firma of voor de Thai overheid werkt ben je afhankelijk van de regelingen die deze Thai instantie heft getroffen voor zijn medewerkers.
   In mijn geval (ik werk voor de Thai overheid) wordt op mijn salaris een bedrag voor ziektekostenverzekering ingehouden. Ik ben vervolgens voor alle ziektekosten verzekerd en betaal niks meer (geen dokter, geen medicijnen, geen operaties). Na mijn pensionering kan ik deze regeling voortzetten voor ongeveer 500 baht per maand.

 12. Rene zegt op

  ONVZ verzekeringen heeft een buitenland ziektekostenverzekering welke vergelijkbaar is met de basisverzekering in Nederland. Bij Joho internationale verzekeringen kan je verder meer info krijgen over verzekeraars die een ziektekostenverzekering in het b.v. Thailand aanbieden.

  • aart Langeveld zegt op

   Beste Rene,
   Wat je nu verteld is geheel onjuist. De ONVZ heeft de zelfde dekking als ieder andere maatschappij, Dat is maximaal 8 maanden in Thailand en 4 maanden in Nederland.
   Dat is een wettelijke regeling die geld voor alle maatschappijen. Zij hebben wel een speciale verzekering voor werknemers die in dienst van een Nederlands bedrijf, werkzaam zijn in het buitenland . Ik ben zelf al zo’n 20 jaar daar verzekerd en ben nog steeds aan het stoeien daar ik thans invalide ben geworden en beweeg mij maar alleen in een rolstoel.
   En kan niet zonder hulp naar het toilet en douchen , laat staan reizen naar Nederland en verblijven in een woning alleen begaanbaar per trap. Ook ik ben niet meer te verzekeren.

 13. LOUISE zegt op

  Hallo Andre,

  Wij beiden, man en vrouw, zijn ook uitgeschreven uit Nederland.
  Ook hebben wij beiden geen verzekering, daar alleen nog een gescheurde vingernagel bij ons wordt vergoed.
  Als ik zo optel hebben wij toch al een zeer riant bedrag verdient, ook al trek ik er de bedragen af van de tussentidse ziekenhuis-opnames van beiden.

  LOUISE

 14. LOUISE zegt op

  EVEN VERGETEN.

  Ja, wij zijn ook ingeschreven bij de ambassade.

  LOUISE

 15. Ramsy de Vos zegt op

  Ik ben ook erg benieuwd. Ik ben zelf sinds Maart 2013 “geëmigreerd” naar Thailand.
  Vergeleken met de overige expats ben ik nog redelijk jong (33), maar het bevalt me hier uitstekend. Vele malen beter dan in Nederland.

 16. Jan Hendriks zegt op

  Toch nog even mijn ook mijn ervaring met verzekeringmaatschappijen.

  Ik liet mij in ’78 in Nederland uitschrijven en vestigde mij in Hong Kong.
  Het bleek dat Ohra ook daar een aantal Nederlanders particulier verzekerde.
  Ik denk het was 2000/2001 dat wij allen keurig bericht kregen dat Ohra, met ingang van het daarop volgende jaar, de verzekering niet zouden vernieuwen.
  De verzekering agent vond toen AXA Unicover in Hong Kong bereid de groep Nederlanders over te nemen. De meesten van ons deden dat dan ook.
  Toen ik in 2003 mij definitief in Thailand vestigde bleek het geen probleem mijn verzekering voor ziekenhuis- en O.P. kosten met Axa Unicover voort te zetten.
  In 2005 werd mijn prostaat geschild. Eind 2008 stopte ik definitief het roken. Maar in 2009 belande ik in het CCU van Bumrungrad vanwege het ongewoon zeer benauwd hebben. Er werd 11 liter vocht bij mij weggehaald. De cardioloog vertelde enige dagen later dat ik geluk had gehad omdat ik zeer dicht bij een fatale hartaanval of ernstige beroerte was geweest. Mijn verzwakte hartspier kwam gelukkig weer op krachten. Een paar dagen voor opname in Bumrungrad was ik vanwege mijn klachten voor de zoveelste keer in het BKK Hospital, Pattaya waar de long specialist mij vertelde dat ik een dubbele dosis moest inhaleren omdat ik het benauwd zou hebben vanwege “moderate COPD”! Dat heb ik inderdaad en genees je nooit van.

  Begin november 2012 werd bij mij in het Samitivej, Sriracha, een pacemaker ingeplant.
  In januari dit jaar begin ik mij beroerd te voelen. Op 17 januari brengt mijn vrouw mij naar het Samitivej waar ik in ICU wordt opgenomen en in slaap wordt gehouden.
  De bloedtest toont aan dat de bacterie Staphylococcal Septicemia in mijn bloed is terecht gekomen. Mijn vrouw ziet mij achteruit gaan en beslist op 20 januari mij over te laten brengen naar het Bumrungrad waar ik, volgens de artsen daar, in slechte toestand arriveerde.
  Opnieuw is de diagnosis de bacterie Staphylococcal Septicemia mogelijk endocarditis, vermoedelijk opgelopen bij het inplanten van de pacemaker. De urine geeft nog aan Klebsiella Pneumoniae. Ik voel mij echt ziek.
  De bacterie wordt bestreden met antibiotica zowel per infuus als oraal. Men kan echter de nestelplaats van de bacterie niet vinden. Als ik 20 februari naar huis mag wordt mij dan ook door de professor infectieziekten verteld dat de bacterie alsnog kan terugkomen.

  In october 2011 werd ik 75. Het verzekerings jaar met Axa Unicover liep van 1 april t/m 31 maart. In maart 2012 betaalde ik dus weer de premie t/m 31 maart 2013.
  In maart 2013 deelt Axa mee dat zij mijn verzekering niet verder voort zetten. Daar sta je dan, inmiddels 76 jaar oud.
  D.m.v. een advokaat blijkt Axa bereidt mij weer te accepteren met uitsluiting van alles wat ik gehad heb en alle daaruit mogelijk voortvloeiende kwalen waarbij men alvast een aantal kwalen opnoemde die uitgesloten waren. Dit bovendien tegen een jaarpremie van HK$ 502,560 ! Dit is ca.50,000 Euro! Eigenlijk om te lachen als het niet zo ernstig was…
  Het laatste woord is hier echter nog niet over gesproken.

  Dat neemt niet weg dat ik onmiddellijk met een groot aantal verzekeringmaatschappijen kontakt heb gehad inclusief de genoemden in Thailand Blog. Van enige kreeg ik totaal geen antwoord. Anderen bleken bij 65, 70 of 75 de verzekering stop te zetten. Er was een enkele die wel bereid was mij alsnog te verzekeren echter met uitsluiting van alle gebreken en de mogelijke gevolgen daarvan.
  Door mijn oudste dochter aangegeven kreeg ik nog even de hoop dat de buitenlandverzekering van het ONVZ uitkomst zou bieden. Maar dat bleek valse hoop want ook zij wezen mij op grond van mijn medische historie af.

  Dus ben ik sinds april dit jaar de volgop consultaties zelf gaan betalen en natuurlijk ook mijn medicijnen die ik, veel goedkoper, van een apotheker in Bangkok betrek.
  Het was pech dat j.l. 27 juni bleek dat de bacterie opnieuw de kop had opgestoken maar ditmaal niet in mijn bloed maar kwam het als etter door mijn huid naar buiten. Daardoor voelde ik mij totaal niet ziek. Ik wordt echter onmiddellijk opgenomen. Na een week wordt de bestaande pacemaker omzichtig verwijderd en aan de andere kant een nieuwe ingeplant. Op 24/7 wordt ik ontslagen en ben dan 1.350.000 Baht armer.

  Jan Hendriks.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website