Deze brief of berichtgeving werd mij toegezonden door vrienden. Is hier waarheid in verborgen? Zo ja, wat verandert er dan voor de reeds moe getergde Thailandganger?

De Thaise Immigratie heeft blijkbaar besloten om de falangs nog wat meer te pesten en nog wat meer geld uit de zakken te kloppen. Dat dit geld in hun zakken verdwijnt hoef ik u niet zeggen, dat spreekt voor zich.

Zij beginnen nu actieve controles te doen in verband met de wet uit 1979 aangaande de meldingsplicht van de vreemdelingen. Het gaat dus over de wetgeving dat de eigenaar van een pand waar een buitenlander verblijft binnen de 24 uur aangifte moet doen bij de immigratie of bij het lokale politiekantoor.

Na een hele reeks meldingen (ThaiVisa – Fanlang) dat officieren van Immigratie bij falangs thuis gingen boetes uitdelen zijn er nu meldingen over boetes die gegeven worden door Immigratie in verband met het formulier TM30 bij aanvraag van verlenging van visa.

Wie moet dit doen:

 • In geval van een privé woonst, de “housemaster”. Dit kan je huisbaas zijn, dit kan je vrouw zijn indien uw huis op haar naam staat, en dit kan jezelf zijn indien je in je eigen condo woont.
 • Hotel of guest house, de manager/uitbater. Dit zal quasi altijd gebeuren, zij kunnen dit snel on-line doen.

Wanneer moet dit gebeuren:

 • Elke keer nadat je het land binnenkomt.
 • In principe elke keer nadat je ergens anders geregistreerd geweest bent.

Wat zijn de gevolgen:

 • Wie zich niet aanmeldt riskeert een boete van 1600 baht per inbreuk.
 • Indien je niet in een hotel/guesthouse verblijft moet iedere buitenlander, zonder uitzondering, zich binnen
  de 24 uur na aankomst melden bij immigratie.
 • Ga je ergens anders naartoe voor meer dan 24 uur dan moet je je aanmelden bij de lokale immigratie/politie EN bij terugkomst thuis moet je je opnieuw gaan aanmelden bij je immigratie/politie waar je woont.
 • Bij aanvraag tot verlenging van je visa vraagt immigratie nu naar je TM30 formulier. Heb je dat niet dan krijg
  je dus een boete.

Conclusie:

 • De jacht op de falangs gaat verder. Het wordt duidelijk dat falangs beschouwd en behandeld worden als
  criminelen.
 • Door de informatisering is het perfect mogelijk dat u bij uw vertrek boetes krijgt voor het aantal niet geregistreerde nachten. Dat soort toestanden wordt komt gevaarlijk dichtbij en wordt helaas een pijnlijke realiteit.

Ik vraag mij daarom ook af in hoeverre falangs nog welkom zijn in Thailand?

Groet,

Julien


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Lezersvraag: Zijn farangs nog wel welkom in Thailand?”

 1. erik zegt op

  Wij zijn hier te gast en een gast houdt zich aan de regels. Als een vreemdeling in Nederland dat niet doet is het huis te klein, maar wij moeten in buitenlanden maar kunnen doen wat we willen.

  Zo werkt dat niet. De meldplicht ligt er en daar moet je je aan houden wie ook de eigenaar of verhuurder van de slaapplaats is. Al erken ik dat de voorlichting hierover tekort schiet en dat is een zaak voor de aanbieders van reizen en vluchten om de regels op hun site te zetten. naast de bekende regels en taboes in dit land.

  Maar als ik kijk naar het aantal keer dat in dit blog dit onderwerp aan de orde is gekomen is mijn conclusie dat het wel meevalt. Al zijn er altijd mensen die de kantjes er af willen lopen; nou, laat die maar dokken dan.

  Tenslotte: strikt formeel genomen rust die plicht niet op Teun Toerist. Het zijn in de meeste gevallen Thaise mensen of bedrijven die het niet weten of aan de laars lappen.

  • Ger zegt op

   Dat te gast zijn is een verkeerde term. Je hebt toestemming om in Thailand te verblijven (permission of stay) volgens je stempel in je paspoort. In Nederland heb je een vergunning om te verblijven (verblijfsvergunning). Beiden kennen een bepaalde duur die verlengd wordt.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Dat is toch net hetzelfde Permission of stay of verblijfsvergunning.
    (Permissionn = vergunning en stay is verblijf).
    Beide is het een toelating om een bepaalde periode in een land te verblijven.

  • Gerard zegt op

   Het gaat er niet om aan de regels te houden.
   De irritatie ontstaat door de onzinnige regels en daar boven op de absurde boetes.
   Volgende keer hebben ze een regel gecreeerd: spring in de put en zodra je er weer uitgekropen bent mag je een maand verblijven om vervolgens weer in de put te moeten springen etc.
   Of de volgende stap een enkelband verplicht dragen met gps zodra je het land binnenkomt en deze wordt dan weer verwijderd zodra je het land verlaat.
   Je moet je afvragen wat de thaise overheid nu werkelijk wil, wil ze een extra inkomsten creeren of wil men werkelijk weten waar al die buitenlanders uithangen.
   Extra inkomen creeren is op vele manieren mogelijk, bijv. entree geld innen bij binnenkomst van het land, beschouw het als het bezoeken van Disneyland.
   De thaise overheid moet selectiever aan het werk gaan, om alle buitenlanders in het land te kunnen volgen is onzinnig daar het gros geen kwaad in de zin heeft.
   Als men het gajes wil kunnen volgen dan moet je wel eerst weten wie mogelijk tot de gajes hoort.
   Dan is dus samenwerking met andere landen wat betreft uitwisseling van gegevens van de gesignaleerde gajes een vereiste.
   Maar goed het zal wel een overblijfsel zijn van de frustraties in het verleden opgelopen, men zegt wel dat ze nooit gekoloniseerd zijn geweest, maar de wurg verdragen die de thai hebben moeten afsluiten met de fransen, engelsen etc. heeft wel tot resultaat geleid tot deze draconische vreemdelingen regels.

   • ruud zegt op

    U kunt er met een gerust hart vanuit gaan, dat het de overheid niet om de inkomsten gaat.
    Dan hoeft die namelijk niet zo moeilijk te doen.
    Dan verhoog je het bedrag van de extension of stay gewoon van 1.900 Baht, naar bijvoorbeeld 5.000 Baht.
    Dan heb je met een enkele eenvoudige aanpassing, waarschijnlijk zelfs zonder de wet aan te moeten passen, je inkomsten verhoogd.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste erik,je hebt volkomen gelijk dat men als gast in Thailand is,en dat men daarom verplicht is, zich ook aan de regels te houden. Alleen als ik o.a de voortdurende veranderingen in bijv. visa aangelegenheden bekijk,krijg ik toch het zelfde gevoel als de vraagsteller in het boven genoemde artikel . Vroeger kreeg men zonder enige moeite,met de benodigde documenten het z.g.n. Visum O,op haast ieder Thai consulaat. Een goed half jaar geleden was dit op eens niet meer mogelijk,en werden velen verplicht een kilometer verre reis te ondernemen,of dit via de postweg te regelen. Inmiddels zie ik op de site van het Thai consulaat München, dat het nu wederom, ook daar weer te regelen is,zodat men nu niet meer verplicht wordt, dit in Berlijn af te handelen. Gisteren las ik opeens een bericht over een verplichte ziekenverzekering voor toeristen,die voor hebben Thailand te bezoeken,zodat iemand zich langzaam begint af te vragen,wat als volgende maatregel op ons toekomt. Veel regelingen zijn reeds zo ingeburgerd,dat geen mens er nog over nadenkt,omdat zoals velen zeggen nu eenmaal niet anders is. Als een Nederlander die met zijn Thaise echtgenoot in Nederland leeft,iedere 90dagen verplicht werd om met zijn vrouwtje over de grens te gaan,of zich te melden op een immigratie kantoor,dan zou ik de protesten van velen niet willen lezen,of horen. In Thailand wonende wordt opeens alles in de hemel geprezen,omdat het nu eenmaal niet anders is,en mocht iemand toch de moed hebben om op Thaiblog nl een vraagteken te zetten,achter de verschillende regels,dan wordt hij/zij meteen de les gelezen. Vaak krijg ik de indruk,dat als je succesvol,en rustig in Thailand wilt leven,je het beste bij de binnenkomst op Suvarnabhumi airport je verstand kunt afgeven,en hoogsten Ja en Nee knikken als dit dringend verlangt word.

   • erik zegt op

    Tja John Chiang Rai, dan beleef je Thailand toch anders dan ik. Ik geniet van het leven hier en neem de (steeds wijzigende) regeltjes voor lief met een glimlach. Als ik me op mijn 70e druk moet maken om een stempeltje en een formuliertje en een ditje of een datje dan kan ik net zo goed naar regelnevenland Nederland terug gaan.

    Maar je aan de Immigratieregels houden is een voorwaarde voor het verblijf hier. DIE leef ik volledig na. Een Thai die naar de EU wil heeft waarachtig meer regels na te leven. Het is hier zo slecht nog niet.

    • John Chiang rai zegt op

     Erik,ik geniet ook van Thailand,en weet dat als ik verder genieten wil,mij ook aan de verschillende regels houden moet. Dit alles neemt niet weg,dat ik graag de vrijheid wil houden, of ik iets goed vindt,of niet. Mijn Thai echtgenoot woont met mij, een groot deel van het jaar in Europa, heeft een schengen verblijfsvergunning,zodat ze zich in iedere schengenstaat vrij bewegen kan. De enigste regel die ze volgen moet, is iedere 5 jaar een nieuwe chipcard/ verblijfsvergunning aan te vragen,dit laatste is ze echter alleen verplicht,omdat het passpoort nr, van haar nieuwe thaipass,niet meer overeenkomt met de oude chipcard. Afgezien dat ik het in Thailand ook niet slecht vindt,heeft de Farang die met zijn Thaivrouw in Thailand wonen wil, toch duidelijk meer regels,en plichten te volgen,waarbij ik zijn rechten nog graag buiten beschouwing laten wil.

  • Rob zegt op

   Ik vertelde dit aan mijn Thaise schoonfamilie dat zij mij moesten gaan aanmelden bij de Amphur in hun plaats, en dat gingen ze doen, ik ging mee.
   Toen we aan de beurt waren en vertelde waarvoor we kwamen keek de betreffende ambtenaar een beetje wazig en vroeg alleen of ik wel een geldig visum had, toen daar bevestigend op werd geantwoord, was het zonder ook maar te vragen naar mijn visum goed.
   Volgens mij kent de helft van de ambtenaren zelf de regels niet

 2. Wim zegt op

  Naar aanleiding van het TM 30 formulier een vraag die misschien al vaker is gesteld.

  Woon ongeveer 20 jaar in Thailand en mijn echtgenote en ik hebben op haar naam een eigen woning. Ik ben in het bezit van het gele boekje waarin dus word aangegeven dat ik woonachtig ben in “ons” huis.

  Binnen kort ga ik met vakantie naar Europa toe. Moet ik met een geel boekje als nog binnen 24 uur naar terugkeer me met het TM30 formulier gaan melden?

  Heb de vraag tijdens mijn 90 dagen bezoek gesteld maar heb geen duidelijk antwoord gekregen.

  • henry zegt op

   u moet u bij immigratie terug aanmelden met formulietr TM 28

   • HarryN zegt op

    Ik weet niet waar al deze wijsheid vandaan komt. Wanneer ik terug kom uit Nederland ga ik de volgende dag naar de Immigration met het formulier voor weer 90 dagen Dit doe ik al 12 jaar en er is mij nog nooit om een TM30 of TM 28 gevraagd. Mijn visum is een jaar visum( retirement visa)afgegeven op basis van inkomensverklaring en gele boekje.

    • NicoB zegt op

     Harry, dat is opvallend, want als je weer binnenkomt op een Re-Entry gaat de 90 dagen termijn voor adresmelding weer lopen vanaf het moment dat je Thailand weer binnenkwam. Direct na binnenkomst weer een 90 dagen melding doen bij Immigration is dan niet nodig.
     Dat er niet gevraagd wordt om een TM30 is niet conform de wet, maar gebeurd kennelijk op veel plaatsen nog.
     NicoB

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat je een geel boekje hebt wil niet zeggen dat je op dat adres aanwezig bent en daar draait het om.
   Met een TM30 formulier wordt gemeld dat je op dat adres bent aangekomen en dat je daar verblijft tot je Thailand verlaat of tot je ergens anders wordt aangemeld.

   TM28 is een adresverandering (verhuis) of verblijf in een andere provincie voor meer dan 24 uur.
   TM28 – FORM FOR ALIENS TO NOTIFY THEIR CHANGE OF ADDRESS OR THEIR STAY IN THE PROVINCE FOR OVER 24 HOURS

 3. martin zegt op

  Zo is het. leuk of niet leuk het zijn de bepalingen en voorwaarden waardoor je hier mag verblijven.
  Als iemand zich daar onttrekt zijn er consequenties.
  In Nederland moest m’n vriendin zich melden bij de vreemdelingen politie ook binnen 24 uur.
  Leuk? nee maar dat zijn de voorwaarden om te mogen blijven en om de volgende keer weer welkom te zijn.

  • Jan zegt op

   Dat is ook al weer verleden tijd hoor. Eerst was er de mogelijkheid om het via internet te doen en later is deze verplichting zelfs afgeschaft.

 4. Jan zegt op

  Wereldwijd worden bestaande of nieuwe maatregelen ingezet om zicht te houden op personen die in een land verblijven. De strijd tegen terrorisme en criminaliteit vraagt hierom, en wordt in brede lagen van de bevolking gesteund. In Thailand, met de toenemende aanslagen lijkt dit zeker zo noodzakelijk als in andere landen.

  • fred zegt op

   Ik denk nu niet dat er tussen die 60 + …wat de meeste falangs hier toch zijn, die hier hun pensioentje en nog veel meer komen verteren…..niemand lastig vallen en waarvan er 99 % een geldig retirement visum heeft alsook een ziekteverzekering er daar veel terroristen tussen zitten.
   Die mensen willen gewoon in orde zijn maar vooral gerust worden gelaten en terecht.

 5. Daniël M. zegt op

  “Ga je ergens anders naartoe voor meer dan 24 uur dan moet je je aanmelden bij de lokale immigratie/politie EN bij terugkomst thuis moet je je opnieuw gaan aanmelden bij je immigratie/politie waar je woont.”

  Stel dat je in Khon Kaen verblijft en je gaat voor 3 dagen naar Bangkok, dan zou je dus 2 keer langs immigratie/politie moeten gaan (Bangkok, Khon Kaen)?????

  Geldt dat dan ook als toerist? Ik verblijf meestal 4 tot 6 weken met geldig visum in Thailand. Eerste nacht in hotel Bangkok (dit adres wordt ingevuld op immigratieformulier), grootste deel van vakantie bij mijn schoonouders (Khon Kaen), tussendoor een paar periodes (steeds ongeveer 5 – 7 dagen) op uitstap (verblijf in hotel) en laatste nacht weer in hotel in Bangkok. Moet ik dan strikt genomen steeds langs immigratie in Khon Kaen als ik bij mijn schoonouders aankom?????

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik mag het hopen dat je met geldig visum in Thailand verblijft 🙂

   Jij moet je nergens aanmelden.
   De nachten op hotel is dat de verantwoordelijkheid van het hotel, de nachten bij je familie is dat de verantwoordelijk van de huisverantwoordelijke.
   In principe zouden ze je dus telkens moeten melden als je bij je schoonfamilie aankomt
   Dat die mensen daar waarschijnlijk niks van afweten mag je verwachten.
   Vul het anders zelf in voor hun en breng het binnen bij immigratie.
   Zolang echter je niet met immigratie in aanmerking komt (verlenging etc) zal daar ook niemand over vallen als het niet gedaan werd.
   Je doet nu maar met die laatste info wat je wil 😉

   • fred zegt op

    Toch wel. Telkens je bent geregistreerd in een hotel en je gaat achteraf naar een andere plek moet je je aanmelden. Zo is de wet. Anders gezegd moet je je nooit aanmelden als je gewoon altijd op de zelfde plaats slaapt. Van het ogenblik dat je bv twee nachten Bangkok op hotel gaat (dit is meer dan 24 uren) en achteraf ga je terug naar Kon Khaen moet je langs immigratie om te melden dat je terug bent.

 6. Sommeil zegt op

  Je houden aan de wetgeving van het gastland. Hetzelfde geldt in omgekeerde zin als je als Thai naar Europa wil komen met een toeristenvisum. Ook niet altijd gezellig om alle formaliteiten rond te krijgen. Visa on arrival bestaat hier niet.

 7. Rob Huai Rat zegt op

  Het is inderdaad waar dat steeds meer immigratiekantoren controleren of het TM30 strookje in je paspoort zit. Bij mijn laatste verlenging vorige maand in het onlangs geopende kantoor Buriram begon de ambtenaar een discussie hierover met mijn vrouw de huiseigenaar en zij begreep niet waar hij het over had. Ik heb mij toen maar het gesprek gemengd en gezegd dat ik wel wist wat hij bedoelde. Maar in de ruim 18 jaar dat ik in Thailand en bij 7 verschillende kantoren ben geweest heeft nog nooit iemand hiernaar gevraagd, Hij bnleef zeer vriendelijk en maakte het in orde en er kwam geen boete. Hij zei wel dat hij bij een volgende overtreding wel een boete zou komen aangezien mijn vrouw nu op de hoogte is. Ik wil hier nog aan toevoegen dat er een zeer prettige en ontspannen sfeer is in het nieuwe kantoor Buriram en dat alees zeer snel en soepel wordt afgehandeld.

 8. printen zegt op

  Ik kwam terug uit het buitenland en moest in principe weer zo’n TM30 invullen. Ik had de strook van een vorige TM30 al in mijn paspoort.

  Twee dagen na aankomst in Thailand ging ik naar Immigration om te vragen hoe en wat. De dienstdoende ambtenaar bekeek de strook en zette er een stempel met de datum van aankomst in Thailand op. Geen nieuwe TM30 voor de huisbaas.

  In januari ga ik weer naar het buitenland en ben wel benieuwd hoe het dan met die TM30 zal gaan.

  Overigens is elke jaar de gang om een nieuwe verlenging van je visum te krijgen een soort ondekkingstocht. Je weet nooit welke nieuwe formulieren er bijgekomen zijn.Overigens worden mijn verlengingen, “re-entry” en 90 dagen door een visumbureau gedaan. Het kost wel wat meer, maar je bent van alle romp-slomp af.

  • NicoB zegt op

   Wij kwamen pas achter dit formulier TM30 na 4 jaar permanent verblijf in Thailand toen ik van adres veranderde en dat kwam melden. Uitleg gekregen, alsnog ingevuld door de huiseigenaar, advies was, gewoon melden op het nieuwe adres op de datum van het invullen van dit formulier, kun je ook niet te laat zijn en dus geen boete krijgen. Prima en zeer coulant.
   Wat is o.a. het nut van deze melding?
   Wat denkt u, uw familie is om welke belangrijke reden ook naar u op zoek, toch wel handig als Immigration voor u al geregeld heeft te weten waar u uithangt en dat soort hulpverzoeken zijn er elke dag met zoveel buitenlanders in je land.
   Begrijp echt wel, als dit formulier er niet was is het makkelijker, maar maak er niet zo’n punt van, ga er flexibel mee om, het heeft zeker ook nut, ik zie het nut er van in, ik hoop u ook, het heeft nou echt niet de bedoeling om inkomsten te verhogen voor Thailand, de uitvoering en controle van deze regel kost ook geld, voor uw mogelijk toekomstig gerief.
   NicoB

 9. omer zegt op

  Geachte
  Deze meldingsplicht bestaat al sinds een wet van 1979 maar werd nooit strikt toegepast.
  Nu het leger het voor het zeggen gaat men deze regel ook toepassen.
  U moet weten dat Thailand voor sommige mensen met een crimineel verleden een toevluchtsoord is
  voornamelijk in Pattaya.
  Men probeert op deze manier de slechte naam die Thailand heeft opgebouwd door zulke mensen op te poetsen.
  Farangs zijn nog altijd welkom in Thailand,maar de mensen die het goed bedoelen worden het slachtoffer van diegene met slechte bedoelingen.
  Ik kom in Thailand sinds 1978 en voel mij hier nog steeds niet ongewenst.
  Mvg.
  Omer

 10. ERIC zegt op

  Ik heb er geen probleem mee dat de wetten toegepast worden, ik betaal reeds meer dan 10j voor mijn visum en werkvergunning, ik kan een lijst maken met buitenlanders die hier werken en die niet in orde zijn.
  Eigenlijk zou ik daar eens tijd voor moeten nemen.
  Vandaar de wet is voor iedereen, veel buitenlanders denken dat ze boven de wet staan.Er wordt altijd geklaagd dat de wet hier niet toegepast wordt, nu wordt ze toegepast en weer zijn er klachten.

  Gedraag je, wees in orde met je papieren,visum,werkvergunning enz en je zult welkom zijn in Thailand!

 11. Henk zegt op

  Beste Julien.

  Je informatie is niet helemaal juist.

  Ik ben half Maart terug gekomen van een reis naar Vietnam en heb verder niets ondernomen dan in het vliegtuig de gebruikelijke dingen ingevuld.

  Ik werd er op gewezen dat ik mij had moeten melden bij de immigration dienst door een vriend. De zelfde dag ben ik daar nog naar toegegaan met het verhaal dat het mij er speet dat ik zo laat was met mijn melding.
  Verbaasd keek de dame mij aan en zei mij dat dit alleen gold indien ik een andere verblijfplaats had dan voorheen.

  Al met al vind ik jouw opsomming enigszins overdreven en heb ik zeker niet het idee dat wij ” gepest ”
  worden. Ze willen van hogerhand controle over de zaak houden en ik vind dit hun goed recht. Daarbij word ik iedere keer zeer professioneel en vriendelijk geholpen wat ik ZEKER NIET kan zeggen van onze eigen ambassade in BKK. Het voert te ver om met voorbeelden te komen.

  Mvg.

  Henk.

  • Daniel VL zegt op

   Die dame kent dan de wetten niet of interpreteerde het op een eigen wijze.

 12. ruud zegt op

  De immigratiedienst maakt geen wetten, dat doet de Thaise overheid.
  De Thaise immigratiedienst interpreteert die wetten vaak wel, en ieder kantoor op zijn eigen manier.

  Nu ken ik de regels in Nederland niet voor wat betreft immigranten.
  Ik heb echter vroeger collega gehad, die moest zich ook iedere drie maanden op het politie bureau melden.
  Ook al was hij getrouwd met een Nederlandse vrouw en had hij een kind.

  En ja, sommige regels van de overheid zijn in de praktijk slecht uitvoerbaar.
  En eigenlijk zou je moeten weten, wat er precies in de wet staat.
  Je binnen 24 uur melden, zal in de praktijk namelijk niet altijd kunnen.
  Immigratiekantoren zijn niet 7 dagen in de week open.
  Wat zegt de wet daar dan over…

  Overigens heb ik voor alle handelingen op het immigratiekantoor altijd een ontvangstbewijs gekregen.
  Maar misschien, dat dat op andere kantoren anders is.

  Tot slot zou ik toch ook even wat aandacht willen schenken aan uw openingszin.

  “De Thaise Immigratie heeft blijkbaar besloten om de falangs nog wat meer te pesten en nog wat meer geld uit de zakken te kloppen. Dat dit geld in hun zakken verdwijnt hoef ik u niet zeggen, dat spreekt voor zich.”

  Als ik bij de immigratiedienst zou werken, en ik zou weten, dat u dit hebt geschreven, zou ik u op de zwarte lijst zetten voor de eerstkomende 10 jaar.

  De draconische wetten voor wat betreft laster, en waarschijnlijk ook die van de computer crime act, in Thailand, zouden u ook zomaar een jarenlang verblijf in Bangkok Hilton op kunnen leveren.

 13. RonnyLatPhrao zegt op

  Alsof zulke meldingsplicht in België niet bestaat..

  Dit schrijft men in België voor en kijk ook even naar die boetes….. die kunnen wel wat hoger uitvallen dan die 1600 Baht.

  http://www.kruispuntmi.be/thema/verblijfsrecht-uitwijzing-reizen/kort-verblijf/kort-verblijf-als-derdelander/verplichte-aanmelding-na-aankomst-in-belgie

  Verplichte aanmelding na aankomst in België

  Als derdelander moet je je binnen 3 werkdagen na je binnenkomst aanmelden bij de gemeente waar je verblijft. Als je een derdelander bent én familielid van een Unieburger bent, dan volg je de regeling van een familielid van een Unieburger.

  Je ontvangt een aankomstverklaring (bijlage 3) als bewijs van aanmelding.
  http://www.kruispuntmi.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatrecht/verblijfsdocumenten/bijlage-3

  Op de aanmeldingsplicht zijn er deze uitzonderingen:

  Je verblijft in een hotel, pension, camping, jeugdherberg,…
  Je bent opgenomen in een ziekenhuis.
  Je bent opgesloten in een strafinrichting.
  Als je de administratieve verplichting niet vervult, dan kan je een administratieve geldboete krijgen van 26 tot 500 euro.

  etc…. zie link

 14. Paul V zegt op

  De boete is voor de verhuurder en niet voor de huurder, de verhuurder heeft de plicht melding te doen.
  Deze maatregel is ook niet alleen voor westerlingen maar voor alle buitenlanders.
  Los hiervan in een land waar ik me niet welkom zou voelen zou ik niet willen wonen.

 15. antonio zegt op

  Sterker nog, na een post begin dit jaar over dit onderwerp is mijn vriendin eerst naar het Politie buro geweest, die wisten van niks, en stuurde haar door naar het Immigratie kantoor, die wilde ook niet echt actie ondernemen maar wisten wel van de wet maar we waren niet aan het juiste adres bij hun?? en ze verwezen ons door naar een ander Immigratie kantoor in BKK, we hebben toen de moed maar op gegeven want het zou ons 4 uur kosten om 1 melding te doen.

  Ik denk dat het wel mee valt, en dat men het toepast op “illegale hostels / verblijf”

 16. fernand zegt op

  Ter info;

  *regels zijn regels en uiteraard moeten die worden nageleefd,maar zo kunnen ze daar als het ene regeltje om d e falang te melken niet genoeg meer opbrengt er een nieuwtje uitvinden,vraag waar gaat het dan stoppen,en jagen ze dan de toeristen/expats niet weg.
  *Toen d e grenzen in Vietnam open gingen zo n 25j geleden,moest je je ook gaan melden in ieder district je kwam en werd een stempel gezet in je paspoort.Dat behoort al Jaren tot de verleden tijd.Daar gaan ze vooruit en maken z e het makkelijker voor d e tourist/expat,wat niet wegneemt dat z e in d e toekomst veranderingen kunnen aanbrengen.
  Tuurlijk moeten belgen/nederlanders altijd een visa hebben om Vietnam binnen te gaan,maar een 3 of 6 maand of jaar visa gaat zonder al de zever en paperassen je in Thailand nodig hebt.

  Ja ,ook ik hou van Thailand,maar in plaats van de thaise wetten aan te moedigen,zou het beter zijn dat we vragen/betogen om betere bescherming voor Eigen volk ipv op te komen voor de thaise wetten.WE hebben het in het algemeen heel goed in zowel Nederland en Belgie,prachtige sociale zekerheid,maar die is aan het uithollen door de economische migranten die binnen komen en binnen gehaald worden en het gros maar zeggen die sukkelaars,niet beseffende dat we alles aan het kwijt spelen zijn.

 17. henry zegt op

  Ik kan deze bijdrage alleen maar tendentieus en puur Thailand bashen noemen.De langverblijver die hier verblijft op basis van een exentie word hier helemaal niet gepest.. De visum en extentieregels zijn zeer klaar en eenvoudig en sinds 1997 onveranderd. De meldingsplicht voor buitenlanders door de huiseigenaar of onderdakverlener bestaat ook in belgie.

  het is trouwens niet de buitenlander die zich moet melden, maar dat is de taak van de gastheer.

  En ik voel me hier nog even welkom als in 1976 toen ik hier de eerste keer voet aan grond zette. En als er mensen zijn die zich hier niet meer welkom voelen, geef ik de raad om even in de spiegel te kijken, want er scheelt iets met hun gedrag. Trouwens ik begrijp niet goed dat men in een land wil verblijven waar men zich niet welkom voelt.

  • De Inquisiteur zegt op

   Ik zat gereed om te reageren. Henry heeft het juist gedaan. Verbaas me erover dat zulke bijdragen gepubliceerd worden.
   Hallo moderator?
   Met de vrees dat deze reactie er niet ‘door geraakt’.

   • lung addie zegt op

    Moderator: Graag alleen een reactie op de lezersvraag.

 18. Francois Nang Lae zegt op

  In 1977 had ik mijn eerste vaste baan, als jeugdherbergassistent in Valkenswaard. Een van de dagelijkse taken was het om ‘s avonds de gastenlijst bij het plaatselijke politiebureau te bezorgen. Zo bijzonder is zo’n regel dus niet. Overigens is het een verplichting voor de huiseigenaar, niet voor de bezoeker. Maar het kan geen kwaad om die huiseigenaar er even op te wijzen. Bij de 90-dagenmelding wordt er namelijk wel naar gekeken. Wij hebben bij het betrekken van het tijdelijke huurhuis in Chiang Dao gewoon zelf een TM30 gedownload en later hier in Nang Lae weer. Je kan je opwinden over regelgeving, maar je kan ook zorgen dat je je zaken op orde hebt. Dat slaapt veel lekkerder.

 19. raf zegt op

  Ik vermoed, als iedereen zich aan deze wet zou houden, er een gigantis probleem zich zou voordoen. Misschien wel goed voor de werkgelegenheid bij de Thaise polite en of immigratie, en de papierberg, enorme proporties zou aannemen. Ik vermoed dat ze zouden verzuipen in het werk…..

 20. David H. zegt op

  Weet niet waarom , maar ik ben 8 jaar in Thailand (Pattaya /Jomtien) en ik heb nog nooit een TM30 of Tm28ingevuld noch is er ooit achter gevraagd bij mijn 90 dagen rapport (2 minute en terug buiten )…of bij mijn jaarlijkse extensie hernieuwingen (3.)., de laatste September 2016) laatste 90 dagen Jomtien soi 5 mei laatst…

  Ik ben wel al 3 jaar op zelfde adres geregistreerd , idem voor mijn beide 5 jaar driver licences,en dus reeds 3 jaar niet buiten Thailand geweest , weet niet of het daar aan ligt , maar blijkbaar wordt in mijn geval niet achter gevraagd en heb dus enkel mijn 90 dagen in paspoort geniet samen met mijn 3 jaar oude departure kaart .

  Begrijp heel die hetze omtrent die TM30/28 niet , of is het louter omdat er qua adres reeds meer dan 4 jaar niets gewijzigd is ..?? Of is immigratie jomtien soi 5 dan toch stilaan een model immigratie ..? Voor mij inderdaad wel , nog dar geen enkel problem gehad ….ik doe gewoon wat men in legedienst vroeger vroeg , hoe stom ook , maar doe wat gevraagd wordt .

  • fred zegt op

   Het ligt idd aan het feit dat je de laatste jaren niet meer buiten het land bent geweest. Ga je het land uit en je komt terug ben je best binnen de 24 uren naar model immigratie Jomtien te gaan…..Doe je dit niet zal je een boete moeten betalen van 1600 bht.
   Trouwens op het immigratie kantoor is nu links onmiddellijk als je binnen komt een nieuw bureeltje met paarse opschriften van house owners etc……..pas onlangs geopend……voorheen stond daar gewoon een fotocopie machien.

 21. Danzig zegt op

  Ik ben al bijna een jaar in het diepe zuiden woonachtig en weet niks van dit formulier, terwijl ik met buitenlandse collega’s werk en regelmatig de grens over ga. Nooit heeft iemand mij hier iets over verteld. Ook sta ik niet officieel geregistreerd als zijnde woonachtig hier middels een geel boekje ofzo. Ik heb gewoon een visum (non-B) plus werkvergunning.
  Hmmm, zal me benieuwen of de nieuwe regels ook hier gaan doordringen. Dat kan nog leuk worden.

  • Damy zegt op

   Als je een werkvergunning hebt sta je al geregistreerd waar je verblijft/werkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website