Tot mijn spijt constateer ik dat diverse restaurants gerund door buitenlanders (daaronder ook Nederlanders) zich niets aantrekken van de Thaise wet inzake het rookverbod.

Al in 2005 werd roken verboden in bijna alle overdekte openbare plaatsen, waaronder ook restaurants zonder airconditioning in die delen waar eten (en drinken) wordt geserveerd: en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans

Per 10 februari 2008 geldt een verbod op roken (binnen en buiten !) in voor het publiek opengestelde gelegenheden, waaronder restaurants, bars en markten in de open lucht. Boete bedraagt 2.000 baht voor de roker bij overtreding en het bedrijf riskeert een boete van 20.000 baht voor het niet afdwingen van het verbod (inclusief het niet tonen van verplichte ‘niet-roken’ bordjes!). Behalve boetes, kunnen degenen die er niet aan voldoen, worden gearresteerd.

Per november 2017 is de boete verhoogd van 2.000 baht tot 5.000 baht voor iedereen die betrapt wordt op roken in een niet-rokersgedeelte: thethaiger.com/news/national/no-more-smoking-in-public-in-thailand Op 5 november 2018 werd aangekondigd dat per begin februari 2019 er zelfs niet meer binnen een afstand van 5 meter bij de ingang van alle openbare gebouwen gerookt mag worden, dus dat geldt ook voor restaurants en café’s, zie hier de Thaise tekst: www.thairath.co.th/content/1412801

Dit omvat verder ook condos, huurgebouwen, pubs, hotels, religieuze gebouwen, karaoke-inrichtingen, restaurants, wasserijen, salons, bioscopen, parkeerterreinen, spa’s, Thaise massage salons, klinieken, ziekenhuizen, scholen, zwembaden, fitnessparken, klinieken en andere plaatsen. Zo mag in mijn condogebouw niet meer in de lobby (die aan 2 zijden totaal open is!) gerookt worden en daar hangen ook bordjes ‘verboden te roken’.

Dus mijn oproep aan de Nederlandse restauranteigenaren om zich te houden aan de Thaise wet (u negeert die als sinds 2005): Roken in restaurants (ook in open, non-AC-gedeeltes) is niet toegestaan en u bent verplicht om bordjes ‘niet roken’ op te hangen (en dus ook geen asbakken op tafel plaatsen). U riskeert een boete van 20.000 baht!

No votes yet.
Please wait...

47 reacties op “Lezersinzending: ‘Niet-roken’ bordjes verplicht in Thailand, ook in restaurants”

 1. Rob V. zegt op

  We moeten begrijpen dat Thailand geen regeltjes en handhavingsland is. Als de burger en ondernemer geen baat bij de regeltjes heeft, door deze regeltjes minder inkomen verkrijgt, dan is het logisch dat de burger de regeltjes aan zijn laars lapt. Het naleven van het rookverbod doet de ondernemer pijn dus is het prima dat de ondernemer de regels niet naleeft. Als buitenlanders hebben we dat te respecteren, we zijn slechts te gast en hebben ons mond te houden. Laat Thailand geen Europa worden!
  NB: dit bericht is gemaakt in een fabriek waar ook humor geproduceerd wordt en kan sarcastische elementen bevatten.

 2. Bert zegt op

  Dit is een beslissing die de eigenaar van het restaurant zelf neemt.
  Hij is bereid de boete te betalen neem ik aan.
  Er zijn ook tal van Thai restaurant waar gewoon gerookt wordt.
  Als ik er last van heb ga ik gewoon ergens anders heen.

  • Karel zegt op

   Wat als er op het moment dat je begint met eten er nog geen rokers zijn en je halverwege je maaltijd plots geconfronteerd wordt met nieuwe gasten die met zware dampen je maaltijd en je verblijf in het restaurant verpesten?

   Wat mij persoonlijk het meeste ergert is de mateloze ONBESCHOFTHEID en het grenzeloos EGOCENTRISCH gedrag van SOMMMIGE rokers: “Ik mag hier roken want er staan asbakken” of “de eigenaar heeft mij toestemming gegeven”. Deze rokers schuiven vervolgens de belangen van niet-rokers opzij. Fatsoenlijke rokers – die rekening houden met niet-rokers – vragen echter OOK aan de andere gasten of iemand bezwaar heeft tegen het opsteken van een sigaret !!!

   Het recht op frisse lucht weegt zwaarder dan het ‘recht’ op roken !!!

   • Rob V. zegt op

    Je kunt natuurlijk dezelfde weg bewandelen als zo’n restaurant houder: de regels aan je laars lappen als het je niet bevalt. Gaat iemand naast je tafeltje roken, sta op en loop weg zonder te betalen. Ben je fout bezig maar ja, regels zijn er om gebroken te worden niet waar? En wil de restauranthouder je de regels opleggen dan betaal je het af met 200 THB. Want zo is de instelling van het publiek dat van mening is dat we ons van regeltjes weinig aan te trekken hebben en wat onder de tafel schuiven indien iemand je op een overtreding wijst…

    Ben het uiteraard met je eens: de restauranthouders overtreden de wet, vermoedelijk omdat ze denken dat onder de streep dat financieel het beste voor hen is. Dat is niet netjes. De nette oplossingen zijn bijv de uitbater hier beleefd op aanspreken of simpelweg ergens anders heen gaan. Een derde opties is mogelijk om de plaatselijke hermandad op de overtreder te wijzen. Ik zit zelf ook niet te wachten op iemand die ongezonde stinkrook in mijn gezicht blaast, laat staan als ik lekker van een drankje en hapje probeer te genieten.

 3. Johan zegt op

  Wat mij opvalt is dat niet rokers, die behoefte zeggen te hebben aan frisse lucht, binnen gaan zitten terwijl rokers, die die behoefte niet hebben, naar buiten worden verbannen. Is dit niet de omgekeerde wereld 🙂

  • Karel zegt op

   Nee, dat is niet de omgekeerde wereld. De Thaise wet schrijft dat nu eenmaal (bijna letterlijk!) voor (en ook zo in heel veel andere landen).

   • Karel zegt op

    Bovendien hebben de meeste restaurants maar 1 ruimte.

  • Joost-Buriram zegt op

   Nee dat is niet de omgekeerde wereld, in Thailand is de frisse lucht dikwijls, vanwege de dikke smog, buiten slechter dan binnen.

   Ik heb in Nederland zelf jarenlang een kroeg gehad maar toen het niet meer roken in de kroeg werd ingevoerd, viel mij op dat er in mijn rookruimte bij de rokers meer niet-rokers zaten dan gewoon in de kroeg, met het excuus dat het in de rokersruimte gezelliger was, die niet-rokers bleven wel klagen dat hun kleren nog steeds naar rook stonken als ze thuis kwamen, de grootste klagers waren ook meestal ex-rokers die jarenlang mij hun rook in mijn gezicht hadden geblazen, dus na twee weken heb ik de rookruimte gesloten en mocht iedereen, zonder verdere klachten van niet- ex-rokers, gewoon weer roken in de kroeg.

   Het is ook nog niet zo lang geleden dat de eigenaar van een restaurant iedereen na het eten een sigaartje aan kwam bieden.

   p.s. Ik heb zelf nog nooit van mijn leven gerookt, wel veel rook van rokers en ex-rokers binnen gekregen, maar ik voel mij nog zeer gezond.

 4. theo zegt op

  Misschien moeten de fanatieke niet rokers beter opletten want het barst tegenwoordig van de rookvrije restaurants, werkelijk overal in Thailand. Wellicht zijn die wat duurder maar dat moet dan maar letterlijk op de koop toe genomen.

  • Karel zegt op

   Niet-rokers hoeven volgens de Thaise wet NIET op te letten, want roken in restaurants is nu eenmaal verboden.

   Elk (openbaar) restaurant dat geen aparte rookruimte heeft, moet volgens de Thaise wet rookvrij zijn.

   Het zijn juist de ‘fanatieke rokers` die moeten opletten: zij dienen – als zij willen roken tijdens het eten – een restuarant uit te zoeken met een aparte rookruimte. Zo heeft Rabbit Resort aan Dongtan Beach buiten een apart gedeelte waar roken toegestaan is. (Over omgekeerde wereld gesproken … zie eerdere reactie op deze pagina.)

   En als het ‘barst van de rookvrije restaurants’… dan geeft dat aan dat er (gelukkig) steeds meer restaurants zich aan de wet houden.
   Wie of wat geeft de ‘overtredende’ restaurants het recht zich niet aan de wet te houden?

   `Fanatieke, buitenlandse rokers` zijn hier in Thailand te gast… is het zo moeilijk zich aan de wet te houden?

 5. timmy zegt op

  Heb zelf een bar gehad in ptty en hoe je het ook draait of keert mijn beste klanten waren de rokers.Of gaat een niet roker in een keer meer op cafe omdat er niet gerookt.Dat is alle sins niet het geval in belgie.Hier in belgie is alles rookvrij maar dit ligt wel mee aan de bazis van de ondergang van de horeca hier in belgie.

  • Freek zegt op

   De schrijver van het artikel heeft het over restaurants, niet over bars.

   En de restaurants kunnen het probleem oplossen door een aparte, afgescheiden rookruimte in te richten.

   En wat betreft de ‘ondergang’ van de horeca: een bedrijfstak die het moet hebben van een ziekmakende verslaving dient gewoon onder te gaan.
   Veel rokers zijn (behalve verslaafd en onfatsoenlijk) ook meestal redelijk asociale mensen: ik durf te beweren dat 70-80% van de rokers peuken op straat gooit of in de riolering (die het na een regenbui afvoert naar zee). Of op het strand…. de 1000-en peuken op het strand waren de reden voor het rookverbod op de standen in Thailand, niet de (slechts geringe) overlast voor andere strandgasten.

   Mijn complimenten voor de fatsoelijke rokers die een asbakje bij zich hebben en geen rommel maken en netjes aan andere mensen om toestemming vragen om te roken.

 6. Darius zegt op

  Dit is alweer een doodsteek voor het toerisme in Thailand waar de bezoekers en expats, 50 plus, vaak allen rokers, de dupe van zijn en de lokale politie weer een ( corrupt) slaatje uit gaan slaan!
  Groeten van Darius

  • Freek zegt op

   Begrijp ik niet: Is het zo moeilijk voor die rokers om gedurende aan half uur tot een uur eten in een restuarant even niet te roken? Is dat een reden om niet naar Thailand te komen?
   Krom argument.

   En als er dan toch per se tussendoor gerookt moet worden… Ik ken een roker die 2-maal per jaar in Thailand komt en altijd netjes naar buiten loopt om te roken. Beschaafde en fatsoenlijke man. (56 jaar, ziet er uit als 76, dat dan weer wel.)

   En corruptie? Sinds wanneer is het handhaven van de wet een corrupte handeling?
   Krom argument.

   En hoezo ‘alweer een doodsteek’? Is er eerder een doodsteek geweest? Volgens mij niet, want het toerisme in Thailand leeft nog steeds.
   Weer een krom argument.

   En ’50-plus vaak allen rokers’? Weer een krom argument, dacht het namelijk niet, minder dan een kwart, zie hier:
   https://www.rokeninfo.nl/professionals/cijfers-gebruik-en-gevolgen/cijfers-gebruik/algemene-bevolking
   Volwassenen met een laag opleidingsniveau roken vaker (25,7%) dan mensen met een middelbaar opleidingsniveau (26,7%) of hoog opleidingsniveau (16,8%). Dit geldt ook voor dagelijks roken (respectievelijk 22,8%, 20,6% en 8,7%).

   • Henk zegt op

    Beste Freek. Je reactie lezend krijg ik de indruk dat jij je, omdat je niet rookt een “fatsoenlijk” mannetje vind.
    De teneur in je reactie vind ik echter rond uit denigrerend naar rokers toe.
    Heb je zelf al eens goed nagedacht waarom roken voor zo veel mensen een zeer hardnekkige verslaving is.
    De tabaksindustrie die verslavende stoffen aan tabak toevoegt, mag nog steeds zijn gang gaan ondanks het feit dat er zo veel mensen aan dood gaan.
    De overheden die wel adviseren om te stoppen, maar intussen de accijns steeds meer laten stijgen want ze willen geen inkomsten missen.
    Gedegen onderzoek naar methodes waardoor mensen echt kunnen stoppen zijn er vrijwel niet. Ja een nicotine kauwgom e.d. en champix met gevaarlijke bijwerkingen, daar moeten rokers het mee doen. Een drugs smokkelaar krijgt in Thailand de doodstraf, maar de Thaise, zoals zo veel andere overheden, willen gewoon niet minder inkomsten.
    Ik ben het met je eens dat roken niet eens zou moeten bestaan, maar vind dat de verantwoording wel daar moet liggen waar hij hoort. Namelijk bij de overheden en tabaks- industrie.

    Groet, Henk.

  • Cornelis zegt op

   Vaak allen rokers? Waar baseer je dat op?

  • Ger-Korat zegt op

   Van de 50-plussers (mannen) tot de leeftijd van 64 jaar rookt 22 procent dagelijks en voor vrouwen is dit 17 procent. Vanaf 65 jaar neemt dit af voor mannen 13 procent en vrouwen 10 procent. ( Bron: volksgezondheidenzorg.info).
   Dus de roker is sterk in de minderheid, ook als toerist of expat.

 7. Karel zegt op

  Wij zijn op dit moment in Hua hin en zijn alle twee niet rokers. Gisteren viel het ons nog op dat het aantal rokers ook hier enorm is teruggelopen, zeker onder de touristen.
  Soms ergert het ons dat landgenoten die te gast zijn in dit mooie land de behoefte hebben met het bekende nederlandse vingertje in de lucht de Thaise samenleving terecht te wijzen. Ook dit artikel gaat in deze richting ondanks de oproep aan ondernemers uit onze westerse gemeenschap is de teneur in deze richting duidelijk. De charme van dit land is juist de individuele invulling van voorschriften. Ja, soms is het ergerlijk, maar het funktioneert en wij hebben als gast het te accepteren. Hou dus op met dat gezeur, alles komt goed maar het duurt misschien iets langer, so what?

  • Steven zegt op

   Leuke reactie ..dat vingertje .. mijn schrijven was niet een vingertje richting Thaise samenleving, maar richting Nlse ondernemers en NLse rokers die hun middelvinger opsteken richting Thaise wet en dus Thaise samenleving.

  • Steven zegt op

   Vingertje…. hmmm. De Nederlandse ondernemers van enkele restaurants steken de middelvinger op richting de Thaise wet en de Thaise samenleving. Leuke interpretatie van de “individuele invulling van voorschriften”.

   Alles komt goed? Wat komt goed? Dat de NLse ondernemers ooit uit eigen beweging de wetten gaan naleven? Als dat ooit vanzelf gaat gebeuren… waarom daarop wachten, waarom niet op korte termijn?

 8. Freek zegt op

  Als restauranteigenaren zich niet aan de wet houden, dan lijkt een mogelijke oplossing de volgende.

  Rokers zijn natuurlijk ook nette mensen die rekening houden met de medemens en handelen op basis van fatsoensregels.
  Als elke roker daarom voortaan eerst aan alle andere gasten vraagt of er bezwaar is tegen het opsteken van een sigaret? Niets moeilijks aan, toch ? En als er dan niemand bezwaar heeft, maar naderhand komen er nieuwe gasten binnen, dan wordt ook aan die gasten toestemming gevraagd.

  Sowieso zal niemand gaan roken als er een gezin met kinderen in het restaurant zit…. lijkt mij.

  Overigens moet mij van het hart dat enkele mensen hier (zo te lezen zijn het voorstanders van roken) bijzonder krom redeneren. Zij vinden dat roken in restaurants moet kunnen, zij vinden dat zij de wet mogen overtreden, en niet-rokers moeten zich maar aanpassen… bizar.

 9. Dirk zegt op

  Daar gaan we weer, bordjes, boetes, a-sociaal etc. We zijn nu zover in Nederland, dat het Sinterklaasfeest geen kinderfeest meer is. Waar gaat dit alles eindigen. Toen ik een paar keer moest kuchen tijdens mijn vlucht met Emirates naar Asd, keek de passagier schuin voor me aan of ik een oorlogsmisdadiger was.
  Zelf ben ik een verstokte roker, niet uit vrije wil overigens maar verslaafd, ben me bewust dat dit een slechte wijze van leven is, maar kan ff niet zomaar stoppen. Houd rekening met een ander, in gezelschap of uit eten , tracht ik zo min mogelijk een ander daarmee te ontrieven. In dit soort discussies wordt volledig de realiteit uit het oog verloren, door je hier op straat te begeven in Thailand soms achter een oud twee takt brommertje, die zeven keer meer vervuild dan een moderne vrachtwagen te rijden , ga je dan ook de Thaise beslissers aanschrijven daaromtrent. Of een dagje of vijf Bangkok, heb je voor een jaar gerookt.
  Als een ieder de ouderwetse fatsoensnorm in acht neemt, ¨Rekening houden met een ander¨ , is er eigenlijk niets om je druk over te maken in deze kwestie.

  • kees 2 zegt op

   Dit is een geweldig punt: “rekening houden met een ander’. Hij is een nette roker!
   Dat is nou precies wat veel rokers helaas niet doen, rekening houden met een ander. Daarom zijn er wetten gemaakt, om die mensen te dwingen.

   Wat de vervuiling betreft van het verkeer: dat mijd ik zoveel mogelijk en als ik dan eens mijn op een brommer in het verkeer begeef, zet ik een goed mondkapje op.
   Met een mondkapje op eten in een restaurant is wat lastiger.

  • Jaap zegt op

   Ik zie het verband niet tussen een traditie zoals Sinterklaas en een ongezonde leefstijl zoals roken.

   Waar dit gaat eindigen? Wat betreft roken heb je hetzelf al aangegeven: rokerslongen, met een hoest die zo vreselijk goor is, dat passagiers je verstoord aankijken vanwege dat vieze, rochelende geluid. Heeft niets met oorlogsmisdaden te maken.

   Ik woonde een tijdje in Jomtien in een hotel, direct onder iemand die zittend op het balkon, bijna de gehele dag, elke minuut weer een afschuwelijke rokerskuch produceerde. Na een week heb ik om een andere kamer verzocht. Het was niet te harden.
   Ook in die tijd een visa-run gedaan… helaas een roker in de minibus (hij rookte niet in de bus, uiteraard niet) die ook elke minuut afschuwelijke kuchte.

 10. Annie zegt op

  En hoe zit dit met e_ smokers ? Staat daar dezelfde boete voor ?( Ik heb namelijk de afgelopen x veel mensen gezien die een e smoker gebruikten)

  • Streng verboden in Thailand

   • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

    Momenteel nog wel, maar daar zou misschien wel eens verandering in kunnen komen.
    https://thethaiger.com/news/national/e-cigarettes-and-vaping-to-be-legalised-in-thailand

 11. karel zegt op

  Aan alle niet rokers : roken is inderdaad ongezond.
  Echter zoals Dirk in voorgaande reactie schrijft : een dagje of 5 Bangkok is het equivalent van een jaar roken.
  Voor de rest wil ik ook nog zeggen aan alle niet rokers :
  Ga naar de supermarket en koop voorverpakte ham die 4 weken goed blijft, kaas 3 maanden, melk 6 maanden; salami 3 maanden ——— moet ik verder gaan ?????
  Als je dit allemaal eet zul je zeker goed gezond blijven.
  Wanneer gaan mensen eens leren te relativeren.
  Gewoon achterlijk.

  • Steven zegt op

   Het gaat mij niet om de gezondheid, maar ik wens niet dat a-sociale rokers mijn maaltijd verpesten met hun stinksigaretten. Rokers hebben niet het recht het levensgenot van anderen te beperken.
   Vrijheid van de ene mens houdt op daar waar de vrijheid (levensgenot) van anderen beperkt (geschaad) wordt.

   Een beetje rook schaadt mijn gezondheid niet, daar gaat het niet om.

   Al die vergelijkingen met vieze lucht in BKK en uitlaatgassen zijn dan ook niet van toepassing op mijn betoog, maar vallen in de categorie van irrelevante excuses van rokers die daarmee de discussie in een andere richting willen sturen en hun foute gedrag proberen goed te praten / proberen te rechtvaardigen… tevergeefs.

   • Sjaak S zegt op

    Geloof dat maar niet, ook een beetje rook schaadt je gezondheid. En al die kleine beetjes bij elkaar: een beetje fijnstof in Bangkok, een paar dieselwolkjes daar, een slechte airconditioning hier, een sigarettenwolkje ginder enzovoorts en al gauw accumuleer je een flinke hoop schadelijke stoffen.
    Maar gelijk heb je wat die excuses betreft. Dus je moet dan maar de rook EN de uitlaatgassen inademen, want die heb je ook als je geen rook inademt. Nou ja!

 12. Henk zegt op

  Die dieselpickups, die flink op het gaspedaal trappend, zorgen voor zulke zwarte rookpluimen dat je de overkant van de straat niet meer ziet, moeten die ook bij elk restaurant of niet roken gelegenheid vagen of anderen daar last van hebben?
  Doe toch ff normaal mensen. Het lijkt wel een stammenoorlog te worden.
  Groetjes, Henk.

 13. john zegt op

  de fatsoensrakkers tegen de losbollen! Beide met cliches van jawelst. Heel leuk om te lezen omdat we er alle tijd voor nemen. Ga ddoor tot de 100 inzendenen svp

 14. Paul zegt op

  Het zijn vaak weer de rokers die hun bijdrage aan de verslechtering van de wereld afdoen door te zeggen dat er nog veel vreselijkere dingen zijn. Natuurlijk. Moet ik het slaan van een klein kind goedpraten door te zeggen dat het vermoorden van zijn moeder veel erger is? Ik denk van niet.

  Als niet roker vind ik het geweldig dat roken steeds meer gezien wordt als verkeerde hobby om via kanker vroeg te sterven. Hopelijk binnenkort overal verboden!

 15. Darius zegt op

  Eenvoudig toch: de horeca , zowel in België als in Holland is toch voor minstens 50% in mekaar gestort!
  Ik ben er gewoonweg voor om niet te roken in restaurants
  Niet roken op terrassen?Zijn ze nou helemaal de weg kwijt binnen die dictatuur waar wij de economie overeind houden?

 16. Marijke. zegt op

  Ook ik was een roker .Vind het nog steeds lekker maar ben toch gestopt.Eerst moesten de rokers naar buiten.Nu klagen de niet rokers in nederland dat ze niet meef lekker buiten op het terras kunnen zitten.Het stinkt ook daar ben ik het helemaal mee eens.Op mij werk hing jaren geleden een tekst dat rokers hun adem in moesten houden.Mijn vraag was of de dd knoflook eters dat konden.Als of dat lekker ruikt.Natuurlijk kan je rekening met elkaar houden.En zeker niet bij kinderen of mensen die al adem nood hebben in de buurt roken.Maar de grootste klagers zijn ex rokers.

 17. Steven zegt op

  Heel apart de (vreemde en niet-relevante (en dat zijn ze allemaal)) argumenten van de rokers die de argumenten van de niet-rokers proberen te weerleggen. Echter, de niet-rokers zijn eigenlijk geen partij in het probleem dat ik aangekaart heb in mijn ingezonden schrijven. Het gaat om handhaving van de Thaise wet door restauranteigenaren en dan past het niet om te zeggen dat een niet-roker dan maar naar een ander restaurant moet gaan.

  Als de rokers willen blijven roken in de restaurants, zullen ze zich moeten richten aan de Thaise wetgever, die bepaalt, niet de NLse niet-rokers die deelgenomen hebben aan deze discussie.

  Er werd door iemand gesteld dat “ik niet moet zeuren, want het probleem lost zich vanzelf op”. Sommige problemen in het verleden hebben zich “zgn vanzelf” opgelost omdat mensen actie ondernamen, de overheid regels/wetten invoerde. Zo is de NLse overheid – na initiatieven vanuit de medische sector – bezig om in NL de komende generaties rookvrij te houden. Als over tientallen jaren blijkt dat de huidige lagere schoolleerlingen dan niet roken, is dat dus niet “vanzelf” gebeurd, maar dankzij deze initiatieven en restrictief beleid vanuit de overheid (meer plaatsen waar niet gerookt mag worden, hogere belasting op sigaretten). Als er in Thailand over 30-40 jaar niet meer gerookt wordt, is dat waarschijnlijk dankzij het handelen van de overheid en is dus niet “vanzelf” gebeurd.

  Ten slotte nog een uitsmijtertje (zijspoor): een argument dat door rokers weleens wordt gebruikt is dat de overheid niet betuttelend moet zijn, dat het hun eigen verantwoording is dat ze roken.
  Prima, maar dan zijn je ziektekosten als gevolg van roken ook je eigen verantwoording, het is ook je eigen verantwoording om je peuken niet op straat of op het strand te gooien (miljaren peuken op strand en in de zee dankzij een deel van jullie, rokers!). En val andere mensen niet lastig met een gore, rochelende hoest in vliegtuig of restaurant, stinkende kleren in de lift, eetlust bederfende rook (gemixed met een slechte adem) in restaurants.

  • Arie zegt op

   Ik heb maar 1 reactie voor u als u de wereld wil zetten naar Europese regelgeving (ga dan maar op een eiland wonen) en stinkende lucht is overal auto,koken aziatische landen,bromfietsen,afvalbergen.

   • Rob V. zegt op

    Ik heb daarop maar 1 reactie: laat dit over aan de inwoners van het land. Thailand heeft gekozen voor een rookverbod. Dat is wat ze willen, dat is wat we hebben te respecteren. Bevalt dat je niet dan kun je naar een eiland gaan waar je wel mag roken in een publieke ruimte zoals een restaurant.

    De reacties van gepikeerde rokers die menen het recht hebben de wet de overtreden, best triest. Ikke ikke ikke en de rest kan stikken. Gelukkig zijn er ook rokers die de (Thaise) wet en medemens wel respecteren.

 18. Petervz zegt op

  Roken is inderdaad in alle openbare ruimtes (zelf in parken in de stad) verboden.
  Handhaven van deze regel binnen prive ruimtes waaronder de meeste restaurants & bars is praktisch onmogelijk. Het betreft nl een regelgeving van het Thaise ministerie van Volksgezondheid en het zijn slechts de controleurs van dat ministerie die mogen handhaven. Dat ministerie heeft echter bijna geen handhavers van hun eigen regelgevingen, en daarbij is in Thailand de vrijheid binnen een eigen gebouw velangrijker dan een regelgeving of wet.
  Zoals met zo veel wetten en regelgevingen schort het aan (de mogelijkheid) tot handhaven.

  En nu we het toch over die farang overtreders hebben, waarom dragen er zo veel geen helm op de moto?
  Is tot verplicht?

 19. Kristof zegt op

  Zoals eerder vermeld moeten we van Thailand geen nieuwe Europa maken. Als Thailand het nieuwe Europa word kunnen we weer een ander land gaan zoeken om op vakantie te gaan. Ik stel voor aan al de niet rokers die problemen hebben met roken in Thailand in hun rookvrije Europa blijven. Thai willen vrij zijn is ook de betekenis van het woord Thai en je wilt de thai gevangen gaan houden met dezelfde regels waar wij in Europa aan vasthangen. Blijft dan in Europa. Vecht voor vrouwen rechten en verbied alles wat je niet leuk vindt, maar laat Thailand met gerust.

  • Rob V. zegt op

   Mijn reactie om van Thailand geen Europa te maken was pure spot. Alleen de inwoners van Thailand bepalen wat er met hun land gebeurt. De Thai hebben gekozen voor ‘Europese’ regels omtrent roken. Hun keuze, dat moeten we respecteren. Ben je tegen de regels dan kun je of een protest organiseren dat Thailand verkeerd bezig is of je verkast naar een land waar je wel mag roken in restaurants, openbare ruimtes etc. Of laat Thailand met rust en steek dus geen peuk op in een restaurant.

 20. rob zegt op

  Leven en laten leven, roken of niet roken > dat is een ieders eigen bewuste keuze en moet kunnen in deze wereld waar je als mens toch al niet zo veel meer mag. Roken in een restaurant doe ik niet, op een terras zeer zeker wel. In de kroeg in Nederland ook niet want daar kom ik niet meer en niet alleen omdat je er niet mag roken maar mede omdat men er belachelijk hoge prijzen betaalt. In een park en voor openbare gebouwen niet roken is een belachelijke maatregel bedacht door een of andere sukkelige ambtenaar en daar hou ik mij dus ook niet aan ..En het fanatieke overdreven commentaar van Steven doet mij vermoeden dat hij een gestopte roker is, die zijn namelijk het ergste,verder is het een discussie die geen van beide kanten kan en zal winnen

  • Steven zegt op

   Rob, Ik ben geen gestopte roker, maar een sportieve, kerngezonde 66-er, met de fitheid (op meerdere terreinen) en het atletisch lijf van een 30-jarige, en de looks van een 55-jarige.

   Ik ben het overigens met je eens dat roken in een park wel zou mogen en op een terras dat volkomen in de open lucht is (dus geen dak er boven!) moet het op een apart rokersgedeelte ook kunnen.

   Je ziet dat ik een redelijk mens ben die alleen graag zijn maaltijd in een rookvrij restaurant wil eten.
   En als alle rokers net zo redelijk zouden zijn, dan roken ze even een uurtje niet als ze in een restaurant zitten… is dat nou zo moeilijk? (Helaas wel, want er zijn wetten nodig om dit af te dwingen.)

 21. Carlo zegt op

  Ook in clubs mag er in feite niet gerookt worden. Maar als ik een nachtje gevierd heb in de Insomnia Pty en ‘s anderendaags mijn t-shirt neem stinkt die naar de sigarettenrook. In België zou dit zeker niet het geval zijn. In Thailand lapt men de regeltjes nogal gemakkelijk aan zijn laars.

 22. Kees 2 zegt op

  Niet-rokers moeten in het rookvrije Europa blijven? Omgekeerde wereld, de Thaise anti-rookwet is het gevolg van het gedrag van rokers, niet het gevolg van het gedrag van niet-rokers! De logica van de verslaafde rokers is BIZAR!

  Dus de Thaise overheid mag geen wetten uitvaardigen tegen roken??? Volgens sommige rokers blijkbaar niet. Er overlijden in Thailand > 54.000 mensen vroegtijdig tgv roken. En volgense de NLse rokers die in Thailand op vakantie zijn/daar wonen, mag de overheid daar niets tegen doen. Het ‘vingertje’ van de rokers… tsss.

  Het lijkt mij dat als rokers zich niet aan de Thaise wetten willen houden, dat zij het zijn die dienen weg te blijven. Zo zal een verstokte alcoholist vrijwel zeker niet op vakantie gaan in Saoedie-Arabie.

  Rokers zijn egocentrisch, al door iemand anders genoemd, en etaleren een gebrek aan empatisch vermogen:
  1. Door het opsteken van een sigaret (zonder te vragen of iemand daar bezwaar tegen heeft) claimt een roker daarmee de gehele ruimte om hem heen!
  2. Door het opsteken van een sigaret (zonder te vragen of iemand daar bezwaar tegen heeft) steekt de roker de middelvinger op naar de mensen om hem/haar heen en zegt feitelijk: ‘ik heb scheit aan jullie, ik doe wat ik wil”.

  Dat is wat mij persoonlijk ergert als iemand vlakbij mij een sigaret opsteekt, die beledigende, egocentrische houding.

 23. Steven zegt op

  Iemand stelt dat ik niet de Europese regels in moet willen voeren en dat een afvalberg, auto’s en bromfietsen ook stinken. Dat niet-rokers maar naar een eiland moeten gaan

  Mijn reactie: Het zijn Thaise wetten (en die zijn al ingevoerd), geen Europese.
  En eten doe ik niet op een afvalberg en ook niet rijdend in het verkeer, maar wil ik graag doen in een schoon restaurant. De argumenten van deze persoon slaan dan ook nergens op.

  Iemand anders stelt dat niet-rokers maar niet naar Thailand moeten komen.

  Mijn reactie hierop: Mijns inziens dienen mensen die zich niet aan de Thaise wetten wensen te houden weg te blijven en zijn mensen die zich netjes aan de wetten houden welkom.

  Verder: ik ben voormalig universitair docent en het valt mij op (ik denk dus dat ik vaardigheden heb om dat te kunnen beoordelen) dat de meeste (klaarblijkelijk) rokers hier een totaal gebrek aan vermogen tonen tot redeneren aan de hand van regels en feiten, alsmede niet in staat zjn tot het inbrengen van louter relevante argumenten.

  Verder toont een aantal van de hier reagerende rokers een gedrag dat lijkt op dat van teleurgestelde, gefrustreerde voetbalsupporters of op dat van kinderen waarvan het speeltje wordt afgepakt.

  Ik pak niet uw speeltje af, dat doet de Thaise overheid.
  Als u toch in restaurants wilt blijven roken? Organiseer u dan en verzoek de Thaise overheid deze wet in te trekken.
  Of toon uw fatsoen en rook niet op plaatsen waar het volgens de Thaise wet verboden is.

 24. Steven zegt op

  Oh, nog eentje, sorry:

  Iemand stelt: “Thai willen vrij zijn is ook de betekenis van het woord Thai en je wilt de thai gevangen gaan houden met dezelfde regels waar wij in Europa aan vasthangen.”

  Met uw opmerking over “vrij zijn” onthult u uw ware intentie: U WILT VRIJ ZIJN ! U wilt in Thailand kunnen doen en laten zonder beperkt te zijn door regelgeving.

  (Thai zijn overigens helemaal niet zo vrij… bijv vrijheid van meningsuiting…???)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website