Winter in Isaan (5)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
6 november 2019

Er heerst een gezellige drukte in en rond het dorp. Bromfietsen met zijspan en <saam lou’s> rijden op en aan, met man en macht verplaatst men zich naar de rijstvelden. Op zowat alle paddy’s hangen de geel-rijpe korrels beloftevol te wachten en verspreiden ze die heerlijke saffraan-achtige geur. Snel nog enkele looppaden op de dijkjes bevrijden van het spontane groen dat mee genoot van de mest, snel nog naar de shops om zakken of van die blauwe netten met fijne gaas gaan inkopen. 

Kortom, het dorp is in rep en roer, hier hebben de mensen op zitten wachten.

Op deze dagen zie je mensen opdagen die je nauwelijks kent, zie je ouderlingen waarvan je dacht dat die nog enkel wat genieten van hun oude dag. Neen, jong en oud zijn opgetrommeld om een handje toe te steken. Gemoedelijk keuvelend met z’n zessen in dat zijspan waar nauwelijks plaats is voor twee. Onderweg regelmatig stoppen bij het passeren van mede-dorpelingen om een praatje te maken.

En rond acht uur ’s ochtends zie je dat typische Isaan-beeld: mensen gebukt, ingeduffeld tegen de zon en met een hoedje op midden in de velden. Steeds weer diezelfde beweging maken: grijpen, snijden, grijpen, snijden en weer opnieuw. Langzaam maar zeker verandert het uitzicht van de velden.

Een uurtje of twee later beginnen de ouderen de afgesneden halmen te bundelen met een zelfgemaakt touwtje van bamboe, de bussels worden bij elkaar gelegd op regelmatige afstand. Die gaat men later ophalen, een optrekker achter een duwtractor hobbelt langzaam doorheen het veld, omgeven door kinderen die de verzamelde bussels oprapen en op de kar gooien, ze hebben er plezier in, ze doen dat al spelende. Honden lopen er vrolijk rondom heen, de dijken afsnuffelend naar rattenburchten en wanneer ze er dan toch eentje ontdekken gaan er onmiddellijk mensen naartoe om de ratten de genadeklop te geven. Ook deze worden op de kar gegooid, een extra maaltje voor straks.

En dat straks is tegen de avond aan, iedereen verzamelt zich waar er een etensgeur hangt. De ratten gaan op de barbecue als snack, de moegestreden honden krijgen wat men zelf niet verorbert en er is zodanig veel dat ook de poezen zich laten zien zonder angst voor de volgevreten honden.

De volgende dagen blijven gevuld met deze activiteiten maar nu verschijnen er ook dorswagens in de omgeving. De bussels met de rijstkorrels zijn verzameld op de grotere erven, afzonderlijke hopen zodat iedereen zijn eigen rijst in de gaten kan houden. Nog niet zo heel lang geleden werd er nog met de hand gedorst, velen hebben er heimwee naar want een vrolijke bezigheid die werd uitgevoerd op het ritme van gezang. Maar het machinaal dorsen is ook nog steeds leuk, iedereen gaat bij elkaar helpen, een aantal mensen brengt de bussels naar de machine, een ander aantal staat daar bovenop en sturen de halmen in de gulzige dorser. Een ander deel gaat afwisselend de rijst opvangen in zakken en die worden gestapeld per persoon, iedereen weet hoeveel zakken hij of zij heeft.

Na het dorsen is het altijd gezellig samenzijn, een biertje of lao kao, wat snelle hapjes. En filosoferen over de oogst, was hij goed of niet? Een goed of slecht jaar voor de kwaliteit?

Dat hele gedoe gaat in het tempo van Isaan, traag maar zeker. Hectare na hectare wordt opgepeuzeld, kort gesneden met vlijmscherpe sikkels. Niemand die angstig afwacht hoe de oogst zal zijn na een belabberd regenseizoen. Niemand die zorgen maakt op het onheilspellende weerbericht dat er een storm op komst is. Niemand die zich zorgen maakt in economie, in winst. Niemand die het sneller wil laten gaan.

Behalve De Inquisiteur. Die huurde een oogstmachine. De rijst van huize Inquisiteur was op een halve dag binnen, gedorst en al, in zakken gereed voor de verkoop. Enkel wat voor eigen gebruik is vroeg wat werk: te drogen leggen in de zon, ’s avonds binnen halen, de volgende dag herhalen.

Een farang fier op de opbrengst die ongeveer dertig procent per rai hoger lag vanwege meer en betere meststoffen. Een farang fier vanwege het feit dat er genoeg opbrengst is om een jaar lang van te leven en met een kostendekkend plaatje vanwege de verkoop van wat er meer was. Het was natuurlijk maar drie rai.

En toch is De Inquisiteur een beetje weemoedig.

Geen vrolijke mensen op het veld, enkel een stinkende en brullende machine. Geen gelach, geen biertjes bij het dorsen want dat was meteen gedaan. Geen gezellig samenzijn ’s avonds na de gezamenlijke arbeid. Niks onverwachts grappig gebeurt, geen genietende honden op het veld. Geen in spanning afwachten over de verkoopprijs, De Inquisiteur wist dat al via internet.

De Inquisiteur gaat snel op pad, helpen bij de dorpelingen. De manuele oogst in, mee de bussels verzamelen. De honden aanschouwen hoe die hun instincten botvieren. Mee dorsen en ondertussen regelmatig aan een biertje nippen. Gezellig samen zitten ’s avonds ergens op een erf onder de bomen. Lekker mee smullen van alle vreemde gerechten inclusief rattenvlees.

Economie is echt niet alles in het leven.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Winter in Isaan (5)”

 1. Daniël M. zegt op

  Zo, weer iets geleerd. Bedankt hiervoor.

  Tja… soms is moet je kiezen tussen het gemak en de pret…

  Vriendelijke groeten,

  Daniël M.

  • Harmen zegt op

   Hi, je hoeft niet te kiezen tussen gemak en pret,, je kunt op je gemak pret hebben,….
   H…

 2. Ton zegt op

  Heerlijk verhaal om te lezen, doet me aan vroeger denken toen het hooi nog van het land gehaald werd en de aardappels gerooid. Alles met de hand.

  Vriendelijke groet,
  Ton

 3. ruud zegt op

  Hier in Isan, geen netten, geen zakken, geen rijst en geen water.

  • johny zegt op

   he Ruud,

   Waar in Isaan heb je geen rijst?
   Ik heb inderdaad al gehoord dat er plaatsen zijn die bijna geen regen hebben gehad. In Prasat,Surin gaan we ook een veel lagere opbrengst hebben.

   • ruud zegt op

    In KhonKaen.

    Gedeeltelijk wordt het probleem veroorzaakt, door de nabijheid van de stad.
    Daar valt aan het einde van de middag veel van de regen die in het dorp zou vallen, wanneer de stad er niet zou zijn.
    Dat wordt veroorzaakt door het door de zon opgewarmde beton, dat boven de stad een opstijgende luchtstroom naar koudere luchtlagen veroorzaakt, waardoor de waterdamp in de lucht condenseert tot regen.
    Als die lucht kilometers buiten de stad weer omlaag komt, zit er weinig water meer in en valt er in het dorp geen regen.

    Het is ook goed zichtbaar in de stad. Als je aan het eind van de middag met regen de stad uit rijdt, is het een paar kilometer buiten de stad vaak droog.

    Maar in het stuwmeer zit ook geen water meer, dus de stad is niet het enige probleem.

    We gaan een droge tijd tegemoet in het dorp ben ik bang.
    Een aantal particuliere grondwater putten is ook al drooggevallen heb ik gehoord.
    Hoe groot het probleem gaat worden weet ik niet, dat zullen we af moeten wachten.
    Maar we zijn nog niet eens aan het hete seizoen begonnen, dus de vooruitzichten zijn niet goed.

 4. Georges zegt op

  Moet machinaal geoogste rijst niet eerst gedroogd worden op die blauwe netten?

 5. Caspar zegt op

  Herken je dat? Als je de wereld door een roze bril bekijkt, wordt hij alsmaar mooier. De minder leuke kanten zie je niet of nauwelijks. Alles lijkt mooi, leuk of fijn te zijn. Met idealiseren werkt het eigenlijk net zo. Door iets te idealiseren maak je het plaatje in je hoofd mooier of beter dan het in werkelijkheid is,en hier spreek ik van dat al enkele jaren geen of weinig regen is gevallen.
  Dus van echte rijstoogst is bij vele boeren is geen sprake ze krijgen een vergoeding per rai betaald van de goverment 1000 baht per Rai, dan zal wel van verschilende lokaties afhangen of er geoogst wordt of helemaal niet . Dus zet eens een andere kleur bril op.

 6. Erwin Fleur zegt op

  Beste Inquisiteur,

  Goed verhaal weer!
  Mensen zijn in ieder geval weer goed gemutst en krijgen naar lang en hard werk weer
  hun geld.

  De motoren die zijn in de laatste jaren allen omgebouwd naar een een zijspan(geen Taxi nodig)
  wat een pickup goed vervangt.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 7. Ger-Korat zegt op

  Misschien kan de Inquisiteur ons vertellen wat de rijst nou daadwerkelijk heeft opgebracht. Een overzicht per rai hoeveel kg rijst, hoeveel de geldopbrengst bij verkoop per kg en wat de kosten zijn geweest. En uiteindelijk de winst per rai. Dan heeft de lezer ook een beter beeld en kan vergelijken met bijvoorbeeld zijn eigen rai rijstveld. Als ik lees dat er machines zijn ingezet betekent dit dat er voor betaald is en dat het daarom goed gaat in de regio want anders was het wel handmatig geoogst want goedkoper.

 8. Lydia zegt op

  Wij hebben dit mee mogen maken in het geboortedorp van onze schoondochter in de provincie Chiang Rai. Daar hadden ze samen met de dorpsgenoten een dorsmachine in een mooie loods. Een mooie investering, iedereen kon daar zijn eigen rijst laten dorsen. Mooi om te zien. Samenwerking met heel het dorp.

 9. Hugo zegt op

  Ik, als oud boer kijk ik er naar en denk dit gaat in Holland er anders aan toe.
  De grond kwaliteit is belangrijk als je een goede opbrengst wil hebben.
  Kort gezegd,.zorg eerst voor een goede grond structuur,ga dan zaaien of planten, je zult zien dat de opbrengst vele procenten hoger liggen.
  Wil je boeren advies, laat het maar weten.. succes…!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website