Servetten

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
27 september 2018

sstock942 / Shutterstock.com

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag: Servetten.


Servetten

We komen zelden in restaurants waar ze katoenen of linnen servetten hebben. Nee, in Thailand gebruiken ze meestal papieren servetten of tissues of zelfs wc-papier. Met wc-papier is overigens niets mis want gezien het fabricageproces zal het vrijwel steriel de fabriek verlaten.

Sommige Thai gebruiken in een restaurant die servetten om het bestek schoon te maken. Zelf doe ik dat niet want droog bestek zonder aangekoekt vuil zal weinig bacteriën herbergen. Bacteriën overleven meestal niet in een droge omgeving. Zo heb ik vroeger eens aan een experiment deelgenomen waarbij een bepaalde bacteriestam op mijn handen aangebracht werd. Binnen twintig minuten hadden ze allemaal door de droogte het loodje gelegd. Nu zijn er natuurlijk bacteriën die wel op de huid overleven zoals Staphylococcus epidermidis – zelfs genoemd naar de huid -, dus ook op een op het oog schone lepel kunnen wel wat bacteriën zitten. Ik neem echter het (geringe) risico.

Onlangs was ik echter met een kennis uit Bangkok in een restaurant waar die kennis niet alleen zijn bestek zorgvuldig ging oppoetsen maar ook z’n bord, z’n glas en z’n soepkom. Even later werden alle soepkommen – we waren met z’n vijven – door het in ruime mate aanwezige personeel ingenomen, op een andere tafel geplaatst en aldaar gevuld met tom yam. Daarna kreeg iedereen een kopje tom yam. Hij zal waarschijnlijk niet z’n eigen kommetje teruggekregen hebben maar daar maakte hij gelukkig geen probleem van.

Vervolgens werd er van een fles cola de kroonkurk verwijderd. Voordat de serveerster kon inschenken vroeg hij de fles op en maakte de hals direct onder de verdikking met een servet schoon en hij liet aan de serveerster en z’n tafelgenoten trots zien hoeveel vuil en mogelijk roest afkomstig van de kroonkurk hij verwijderd had. Ik dacht dat hij nu de fles aan z’n mond zou zetten maar nee, hij gaf de fles weer terug aan de serveerster die vervolgens z’n glas vulde. Ik was in het gezelschap van louter coladrinkers en al snel werd er een tweede fles ontkurkt. De serveerster had gelukkig goed opgelet want zij maakte vervolgens die fles omstandig schoon met een servet. Maar onze kennis nam daar geen genoegen mee en vroeg de fles toch op en liet zien dat hij er nog meer vuil vanaf kon krijgen. Met fles drie en vier ging het net zo.

Dus als jullie toevallig ooit nog eens verzeild raken in Café 14 in Ubon, bestel dan een fles cola en kijk of het personeel het geleerde nog steeds in praktijk brengt.

In een Thais restaurant krijg je meestal ook ongekookte groente en kruiden. Dat is natuurlijk vaak nog vochtig en zou dus heel wat bacteriën en ander problematisch materiaal kunnen bevatten. Dat weerhoudt mij er niet van om daar ook wat van te eten. Eén keer ging dat echter fout en wel op een drooggevallen zandbank in de Mekong. Met een veerbootje waren we daar naartoe gebracht en het eten werd geserveerd op overdekte vlotten waar je wadend door het water naar toe moest. Heel pittoresk allemaal. Alleen, het restaurant op het eiland had natuurlijk geen leidingwater en alles zal dus met water uit de Mekong gewassen zijn. Voor de zekerheid nam ik dit keer dus heel weinig van die ongekookte groente maar niet veel later bleek dat het toch teveel geweest was. Gelukkig reageert mijn maag- en darmstelsel daar zo snel op dat foute bacteriën niet de kans krijgen om de overhand te krijgen. Dus het viel allemaal wel mee.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Servetten”

 1. ruud zegt op

  Ik vermoed, dat uw kennis binnenkort ook in de keuken de potten en pannen gaat schoonschrobben, voordat het eten er in bereid mag worden.

 2. henri zegt op

  We hebben tegenwoordig een hygiene obsessie. Er zijn mensen, die drie keer per dag een kwartier zich staan af te schrobben onder de douche. Kinderen mogen geen vuile handjes meer maken en zo zijn er voorbeelden te over. Soms ontaard het in een dwang matig handelen, vloeibare zeep wordt overal mee naar toegenomen etc etc. Resultaat natuurlijke afweer raakt ontregelt, de vatbaarheid voor infecties neemt toe.
  Dus een averechts effect. Deze personen zijn helaas ook voor verstandelijke argumenten niet vatbaar, dus iemand met dergelijke neigingen met de rationele feiten confronteren is vaak verspilde moeite.

 3. Jack zegt op

  De hals van een colaflesje schoonmaken als deze ontkurkt wordt snap ik niet, de fles is lucht en waterdicht afgesloten door de kroonkurk, als je die er afhaalt is deze steriel, het hele kleine beetje cola dat over de rand loopt komt nooit in je glas, door eerst met een niet steriele servet de hals schoon te maken wordt deze alleen maar vuiler, dit is m.i. een overbodige verkeerd aangeleerde handeling.

 4. Cornelis zegt op

  Op mijn zakenreizen heb ik in allerlei restaurants en straatstalletjes in Asie gegeten en de enige keer dat ik een voedselvergiftiging gekregen heb was in een duur Koreaans restaurant in Indonesië dus het kan je overal gebeuren.

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad, naamgenoot: in al die jaren dat ik in Azië kom – woon in TH nu – ben ik ook maar één keer echt ziek geweest van eten en dat was in een exclusief Frans restaurant in Shanghai………….

  • Theo zegt op

   Helemaal mee eens. In (dure) restaurants met een gesloten keuken kun je niet zien wat daar gebeurt. Bij (goedekopere) straatstalletjes kun je het wel zien.

   • Rob V. zegt op

    Wat dacht je van het verschil in doorlooptijd? Langs decstraat gaat het veelal om waren die in dagelijks, zo niet uurlijks, worden ingekocht in kleine aantallen. Als er dan ook duidelijk een toeloop aan klanten is, dan is dexkans dat de ingrediënten over tijd zijn ook minder. Als een duur restaurant waar minder doorloop is een relatief duur ingrediënt op voorraad heeft, blijft het misschien iets te lang liggen.

    Zo had was een familielid van me voor het eerst in Thailand/azië. In zowel Ayutthaya als in Khon Kaen bestelde hij Heineken, meermaals was dat enkele of meerdere maanden over de datum, te weinig verkocht. Dronk hij wel gewoon op hoor. Mijn Singh, Leo of Chang bier daarentegen waren misschien dezelfde week of dag nog ingekocht.

 5. Johan en Mariet zegt op

  Hygiëne!!
  Volgens mij is Coca Cola een van de best huis tuin en keuken middeltjes tegen darm infectie of een dreigend darm probleem in Azië! Ik weet uit ervaring dat bij een beetje gerommel in de buik, echte Cola zeer goed werkt! Dus nog een extra schoonmaak beurt zou niet noodzakelijk zijn!
  Smakelijk eten en drink glaasje Cola extra!

  • Dat is een broodje aap verhaal. Cola werkt niet bij darmproblemen.

   • Er is zelfs een boek over geschreven: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4431266/plassen-op-een-kwallenbeet-en-druk-door-suiker-daar-klopt-niets-van

    Deze biologische broodje-aapverhalen kloppen dus niet

    Muggen komen op licht af: nee, ze komen op je geur af. Of de mug je lekker vindt, ligt aan je genen en aan wat je eet. In tonijn, linzen en soja zitten stoffen die de stekende beesten lekker vinden.

    Cola helpt tegen diarree: de frisdrank helpt niet om een voedselvergiftiging te voorkomen. Het leek erop dat de light-variant een diarree-veroorzakende bacteriën de nek omdraait, maar daarvoor zou je vijf keer zoveel moeten drinken dan dat je eet.

    Plassen over een kwallenbeet: het zou het prikken tegen gaan, maar maakt het juist erger! Harpoenachtige cellen van de kwallententakels die op je huid liggen komen door de urine alsnog in je vel. Azijn helpt wel, omdat het het gif in de cellen neutraliseert.

    • erik zegt op

     Daarmee heeft Peter gelijk, zie onder meer hier:

     https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/helpt-cola-diarree-te-voorkomen.aspx

     Maar haal je de belletjes uit de cola (lang en goed roeren….) dan hou je een drank op smaak over die suikers bevat en dat heb je bij zware diarree gewoon nodig. Beter is dan ORS te nemen om ook de zouten aan te vullen. In een klimaat als van Thailand is de hele dag water drinken niet lekker dus ik begrijp de stap naar. ‘dode’ cola goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website