Ergernis: een nieuw retirementvisum

Door Joop van Breukelen
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
30 november 2010

Eén keer per jaar moet ik er aan geloven: de verlenging van mijn visum voor gepensioneerden. De melding van mijn verblijf na 90 dagen (een belachelijke zaak om elke drie maanden te melden dat je woont waar je woont) kan ik door een bevriende eigenaar van een brommobiel laten doen, maar de verlenging van mijn ‘ouwelullen’-visum dient in persoon te geschieden. Elk jaar is dat weer een bezoeking, waar ik weer enkele uren mee zoet ben.

Welk formulier moeten we daarvoor nu invullen? De TM 9, of toch de 7? Dat moet ik toch eens onthouden. Dat zoeken we op, op de website van het Immigration Bureau. Geen eenvoudige zaak om daar je weg in te vinden, gezien het krakkemikkige Engels dat daar wordt gebezigd. Je zou voor dik 42 euro toch wel iets beters mogen verwachten.  Dat invullen doe ik dan op de computer. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want diverse vragen zijn alleen in Thai. En zo ver reikt mijn kennis niet. En welk visum bedoelen ze, het eerste non immigrant -O? En welke aankomst? De eerste keer of de laatste? Het is zeilen tussen de klippen door. Vervolgens krijgen we het gepalaver over de maandelijkse inkomsten (papier van de NL-ambassade) of het saldo op een Thaise bank. En elk jaar nieuwe pasfoto’s. Die van het vorig jaar zijn bij mij altijd afgekeurd. Verander ik dan zo snel? Ik heb begrepen dat Immigration nu, net als op Suvarnabhumi, een foto van je maakt en een vingerafdruk wil hebben.

Vervolgens het papier voor de multiple entry. Want als het nodig is, wil je toch snel weg kunnen. En op Suvarnabhumi krijg je geen re-entry permit meer (ook een vreemde zaak). Of dat nu aan het formulier TM8 ligt of aan Windows 7 is niet duidelijk, maar de computer springt bij elke vraag op Thai. Uitermate hinderlijk kan ik u zeggen. En voor dit stempel moet ik straks bijna 90 euro neertellen. Dat is bij elkaar dan dik 130 euro. Daarvoor zou je toch wel iets mogen verwachten? Het voordeel van een retirement visum boven een non-immigrant-O is dat je als gepensioneerde het land niet uit hoeft. Dit in tegenstelling tot het NI-O. Dat bespaart je nutteloze visaruns. Overigens ook een trieste zaak. Waarom kun je dat niet in Thailand zelf regelen, uiteraard tegen betaling. Gemakkelijk voor de visum-houders en goed voor de schatkist. Maar zo werkt het in Thailand niet.

En dan straks de behandeling op het nieuwe kantoor op Chaeng Wattana nog. Een heel eind rijden, maar gelukkig veel ruimer parkeren dan op het oude Suan Plu. Hopelijk kost me dat niet, net als vorig jaar, bijna een hele dag. En hoe goed ik me aan de hand van websites ook voorbereid, er ontbreekt altijd 1 papier….Ze doen het er volgens mij om. Op de één of andere  manier krijg ik bij Immigration altijd het gevoel dat ik een soort misdadiger ben, of in ieder geval een verdacht persoon.

25 reacties op “Ergernis: een nieuw retirementvisum”

 1. Bert Gringhuis zegt op

  Joop, Thailand heeft een visumregeling voor buitenlanders en of je dat nu goed of slecht vindt, je hebt het maar te accepteren. Als je je aan de regels houdt en precies doet wat er verlangd wordt is het krijgen van een visum meestal een fluitje van een cent. Je weet waarschijnlijk wel, dat het krijgen van een visum voor een Thai, die naar Nederland wil, heel wat moelijker is, maar dat terzijde.

  Ik ben ook een 50+ met een retirement visum en elk jaar is dat een ritje naar de andere kant van Pattaya en als het niet te druk is (niet op maandag of vrijdag gaan) ben ik met een uurtje klaar.

  Ik geef je een tip: jij bent nu ook al een paar keer geweest, dus maak eens een kopie van alle papieren, die je inlevert en bewaar die tot volgend jaar. De eisen zijn al een paar jaar hetzelfde, dus dan ben je zo klaar. Het aanvraagformulier is bij Immigration in het Engels en is met een pen in 5 minuten ingevuld. Kosten Ambassade 30 Euro, kosten visum 38 Euro.

  Tenslotte: op het laatst stel je een vraag, die begint met Waarom? Niet meer doen! Op een vraag, die begint met waarom krijg je in Thailand NOOIT antwoord.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Alles mooi en aardig, Bert, maar buitenposten als Pattaya en Hua Hin zijn heel wat gemakkelijker dan Bangkok. Waarom (!) zouden we alles maar moeten accepteren in Thailand? Lijkt me wat aan de dociele kant. Blijkbaar heb je daar in Pattaya andere aanvraagformulieren, want die op de website zijn (soms) tweetalig. …
   Overigens zijn de eisen niet elk jaar hetzelfde, althans hier in Bangkok. Ik moet soms formulieren invullen waarvan ik het bestaan niet wist. Waarom? Omdat een of andere hotemetoot dat nuttig en nodig vindt.

   • Bert Gringhuis zegt op

    Tja, Hans, ik vind het zelf ook wel wat dociel om door Thaise autoriteiten (hotemetoot of niet) opgestelde regels te accepteren. Stel, dat ik niet dociel wil zijn, wat is dan het alternatief? Juist, die is er niet!
    Lees nu jouw vraag, die – inderdaad – met waarom? begint nog eens over en kom met mij tot de slotsom dat het geen goede vraag is.

    Pattaya ligt ook in Thailand en ik kan mij niet voorstellen, dat de regels voor retirement visa van plaats tot plaats zouden verschillen. Jij zegt het en dus geloof ik je graag.
    Lees ook de reactie van Dutch!

    • Dutch zegt op

     Bert,
     Helaas zijn er verschillen (meestal met een reden).!!!
     In NonhKhai wil men de Ambassade verklaring over het inkomen,vertaald en het Thai en gelegaliseerd.
     Vervelend….maar waarom?

     Het bleek dat daar zeer velen valse papieren in omloop waren/kwamen en daar wilde men een einde aan maken.

     Verder mag elke beambte om aanvullende informatie vragen en dat kan dus ook verschillen per kantoor (en zelfs per ambtenaar op eenzelfde kantoor)

  • Niek zegt op

   Maar een kopie van je inkomensverklaring van vorig jaar wordt toch niet geaccepteerd in Chiangmai, waar het overigens steeds langer lijkt te duren als je je retirement visum moet verlengen. Ook al was ik er al om 8u a.m. kwam ik de laatste keer pas om 11.30 u. aan de beurt om dan te horen dat ik mijn inkomensverklaring te vroeg had aangevraagd, nl. meer dan 3 maanden geleden. Dus weer terug naar de ambassade in Bangkok en weer betalen, waar ze het maar vreemd vonden, aangezien elders zoals in Pattaya die grens op 6 maanden zou gesteld zijn.
   Die man die mij daarvoor wegstuurde bij de immigratie in Chiangmai gaf wel even het adres van een hoeren barretje van zijn zus.
   Maar onlangs hebben enkele farangs aan de rand van het zwembad mij verteld, dat je je visumtoestanden ook kan regelen in het…….Bumrungrad ziekenhuis soi 3 Sukhumvit in Bangkok. Voordeel is dat je direct aan de beurt bent, omdat slechts weinigen op de hoogte zijn van die mogelijkheid en ….voor de helft van de prijs. Hoe is dat nu mogelijk? Het zou op de 10e verdieping zijn van het linkse gebouw. Ik ga het volgende week zelf checken.
   Ik houd jullie op de hoogte!

   • Dutch zegt op

    Mijn informatie is van 2005 (zou dus veranderd kunnen zijn)
    De visum hulp in Bumrungrad zou uitsluitend voor patienten (en evt familie) bedoeld zijn.

    • Niek zegt op

     Hi Duch, heb zonet een telefoontje gehad met een vriend van mij, die onlangs, zonder patient te zijn in Bumrungrad ziekenhuis, voor zijn 3 maanden verblijf 500 B. moest betalen en zijn vrouw kon het laten doen . Een jaarvisum kost 1900 B. + 500 B. extrakosten voor Bumrungrad. Die 500 B. extra-kosten betaal ik graag om die reis naar de Immigratiedienst en lange wachgttijden te voorkomen. Ben benieuwd of ze het voor mij ook doen, aangezien al mijn papiren bij de immigratiedienst van Chiangmai liggen.
     Zoals gezegd laat ik jullie volgende weelk meer weten als ik er zelf ben geweest.

  • andrew zegt op

   ik ben het met bertgringhuis eens:als je hier bent of woont zul je al die regeltjes,formuliertjes en wetjes moeten accepteren.doe of kun je dat niet dan loop je constant tegen een muur op en dat hou je niet vol.ch.wattana is bangkok is goed te doen:je moet gewoon een beetje handig zijn je moet daar eens gaan zitten met bonnetje 46 terwil ze net bij no.12 zijn en goed kijken dan moet het je opvallen dat er allerlei handige lui constant die deuten in en uitlopen die pijlsnel geholpen worden en dan moet je jezelf afvragen:wat doe ik fout en waarom hoor ik daar dan niet bij. als je daar het antwoord op weet sta je binnen en half uur lachend buiten.ik heb eens een farang gezien in hua hin die een politieambtenaar de wet voor probreerde te schrijven en z,n gelijk te krijgen.die hebben ze hier vastgehouden tot er 35000 bht overgeboekt was voor in onze ogen lullig verkeersovertredingtje.(incl.wat smartegeld)het slachtoffer kon die regeltjes niet accepteren kon ook nog een nieuwe ticket kopen en werd tenslotte geboeid aan de gate van de plane afgeleverd.het lijkt hier trouwens zo veel op belgie en dat is voor vele kaaskoppen soms moeilijk te accepteren.Nogmaals erger je niet aan formuliertjes enz.maar ga eens kijken hoe anderen dat doen op ch.wattana.SUKSES.

 2. Leonard zegt op

  Zo te lezen is het meer een ongemak ivm het onduidelijke aanvraagformulier,en zo te lezen van het commentaar van Bert Gringhuis is dit best eenvoudig te doen.
  Ik geef het jullie pas te doen als je een jaarvisum en werkvergunning cq verlenging aanvraagt .
  Vorige week nog weer alles moeten regelen,het lijken wel boeken zoveel papieren/dokumenten die je nodig hebt,kan er 1 ding van zeggen: het is Big business voor de papier fabrieken in Thailand.

 3. Dutch zegt op

  Ik ga volgende week voor mijn 6e verlenging van mijn “retirement” visum.
  (tevens een single re-entry er bij, voor een eventueel spoedgeval)
  Een zeer eenvoudige procedure die meestal binnen een uurtje (soms echt minder) gepiept is MITS…………je alle papieren bij je hebt en gecopieerd.

  De formulieren (TM 7 en 8) zijn tweetalig en zeer eenvoudig in te vullen en de informatie is,als je dat nog steeds nodig hebt, duidelijk op de website van de Thaise immigratie dienst te vinden.

  Tip: vraag, bij het laatste bezoek voor de 90 dagen melding voordat je verlenging staat te gebeuren,even of er nog veranderingen zijn.

  PS:Ik gebruik al 3 opeenvolgende jaren dezelfde pasfoto.Heb er indertijd 12 laten maken en ze kosten (bijna) NIETS !

  • M.J.Snaauw zegt op

   Welke papieren en documenten en inkomen en/of wat nog meer heb ik nodig om een retirement visa to verkrijgen

   • Dutch zegt op

    *TM 7 = aanvraag formulier
    *TM 8 = re-entry formulier (aan te bevelen)
    *TM 6 = arrival card + copie
    *Paspoort +Copie paspoort (alle pagina’s en elke pagina ondertekend)
    *Bankboekje + copie bankboekje (alle pagina’s ondertekend)
    *Brief van de bank met de bevestiging van het saldo en dat het uit het buitenland afkomstig is.Deze brief moet (afhankelijk van het immigratiekantoor) uiterlijk daags daarvoor opgesteld zijn en het saldo moet kloppen met het saldo op het bankboekje.

    Voor de optie “alleen geld op de bank” (800.000 baht min reeds 3 maanden op de Thaise rekening, die GEEN en/of rekening mag zijn)
    Als je voor inkomensverklaring van de ambassade gaat ad 65.000 baht per maand zijn er sommige immigratie kantoren die legalisatie verlangen (en vertaling).
    Combinatie van beide bovenstaande mogelijkheden kan ook .
    *Adres bevestiging (Ik gebruik hiervoor mijn gele Tabien Baan) bijv.huurcontract.

    Het beste is om bij het immigratie kantoor waar je aan moet vragen (kan alleen in het district waar je woont) een paar weken vooraf te gaan vragen wat ze daar allemaal van je willen.

    Denk niet dat ik iets vergeten ben.

    • Dutch zegt op

     pasfoto’s (4 x 6 cm)
     Op elk formulier TM 7 en 8 1 stuks

    • Ferdinand zegt op

     Vandaag in onze nieuwe provincie hoofdstad Bueng Kan geweest. 3 mnds melding voor retirementsvisum. Geen problemen, alleen formuliertje met naw gegevens invullen klaar. Gevraagd of ik volgende keren wellicht kan volstaan met inzenden verklaring per post i.v.m. afstand en gezondheid : nee helaas niet.

     3 mnd geleden het in NL verkregen Non Immigrant O in Nongkhai laten omzetten naar een Retirement. Was in 15 minuten gepiept. bankboekje, bankverklaring, pasfoto’s en een glimlach van mijn vrouw.

     Probleempje nu: Re-entry. Ga half juni tm half augustus op vakantie naar NL. Nongkhai verteld me (3 x bevestigd) dat ik welliswaar re-entry kan aanvragen, die tot december (mijn jaarlijkse retirement visa verlenging) geldig is, doch beslist en absoluut tijdig voor de 3 mnds melding gterug moet zijn bij immigration om me te melden. En daarvoor zou ik begin augustus aan de beurt zijn.
     Je zou dus steeds alleen maar binnen de “3 mnd” op vakantie kunnen. In dit geval dus niet van juli tm sept.

     Vandaag ook in Bueng Kan een re-entry gehaald. Fluitje van een cent. Daar vertel;d men mij dat ik me nu niet voor december hoef te melden en niet in augustus. Visum loopt immers tot december. 5 x nagevraagd.
     Achteraf blijkt echter weer briefje in paspoort geniet te zijn ïn mei geweest voor 3 mnds melding, begin augustus terugkomen” dan ben ik nog niet terug in TH. Telefonische navraag “nee maar dan bedoelen we 3 mnd na re-entry in TH.
     Dus nu 3 mogelijkheden 1. gewoon begin augustus, 2 december wanneer visum weer voor jaar verlengd moet worden 3. 3 mnd na re-entry.
     Je krijgt geen duidelijkheid.

    • Ferdinand zegt op

     Voor Dutch. Simpel en kort., juiste informatie in je reaktie. Klopt precies met mijn ervaring.

 4. Dutch zegt op

  lees TM 8 voor de smilie

 5. Johny zegt op

  Op welke website kun je die TM 7 en 8 en 9 vinden? Het vriendelijk zijn om daar een goed antwoord te krijgen.

 6. Ferdinand zegt op

  Non immigrant O visum
  Probleempje nummer 2
  Mijn vriend en ik halen beiden in april 2010 non imm o in den Haag. Verteld wordt dat dit visum binnen een jaar gebruikt moet worden en dan van af datum aankomst in BKK een jaar geldig is (3 mnds trip naar laos).
  Dus in april afgegeven, ik vertrek in mei mij vriend pas in oktober. Bij mij werkt het (al jaren) Min visa blijkt geldig van mei tot mei dus een jaar na aankomst. Mijn vriend heeft pech, staat bij de grens met laos voor zijn 3 mnds tripje wordt hem verteld helaas niet geldig “er staat immers een jaar na april datum afgifte” Na heel veel moeite 2 weken vosum gehad dus kon hij TH weer in.
  Volgens mij foutje grens beambte. Echter immigratie zowel Bangkok als Khon Kaen als Nongkhai zegt nee, geen foutje en geeft hem “als coulance” een maandje extra.
  Gisteren komt hij opnieuw bij imm Khin Kaen en die zegt ok dan nog maar een keertje 3 mnd. volgens mij gewoon herstel van eerdere fout. Maar … voor omzetten naar Retirement (ondanks alle formjulieren, geld etc in otrde) eerst terug naar NL voor nieuw non imm o.
  Pijn in je hoofd.

 7. Ferdinand zegt op

  Probleempje 3
  Met non imm O in mijn handen moest ik in november voor mijn 3 mnd visa ritje naar Laos. Helaas door meer dan een maand ziek, ziekenhuis, was ik een maand te laat. Geen probleem werd me gezegd in dit geval volstaat verklaring ziekenhuis.
  Ja klopt …. maar doodleuk moest ik op dat moment 30 dagen overstay a 500 B dus 15.000 B betalen.
  Hoefde niet n de grens, kon dit in Nongkhai direkt bij imm regelen en kreeg direkt medewerking om e.e.a om te zetten naar Re=tirement . Dit uiteraard ook weer niet zonder kosten.
  Vandaag dan tweede keer 3 mnds melding op re-tirement visum, bleek kostenloos en uitermate simpel.
  Gelijk re-entry gevraagd: betekent alleen maar een “permit” dat reeds bestaande retirement visum blijft bestaan, precies dezelfde data. Kosten voor een single 1.000 bath en voor een multiple 3.800 bath (voorheen -formulieren waren nog niet aangepast- resp 500 of 1.000 bath. Prijzen vliegen omhoog.
  In december moet ik dan weer voor een nieuw jaar op mijn retirement visum. Wat zijn dan weer de kosten ?

 8. Ferdinand zegt op

  Probleempje 4
  Non imm O voor 1 jr in den Haag verkregen. Dus een jaar geldig en elke 3 mnd een keer naar laos. Kom op Suv in BKK, Beambte maakt foutje, geeft stempel voor 1 mnd ipv 3 mnd.
  Geeft uiteraard later enorme problemen in Nongkhai. Imm aldaar zegt ja foutje, maar eigen schuld, kunnen wij niet herstellen 2 mnd overstay betalen en ga maar terug (900 km) naar BKK om daar te praten.

  Na heel veel praten en bemideling van Thaise vrienden, wordt later alsnog in Nongkhai het benodigde juiste stempel gezet en kon ik op weg naar de visa trip naar laos.
  Wat er ook fout gaat in TH, het is nooit de schuld van de ambtenaar maar altud van jezelf. Had je maar moeten contrroleren.

  Dus daarna keek ik bij aankomst in BKK of bij terygkeer uit Laos wel 5x n h juiste stempel. Echter simpele vraag vooraf aan de ambtenaar “let op, toch voor 3 mnd” werd niet op prijs gesteld. Dacht ik dat hij simpel was, vroeg ie.
  Het is hier bij instanties altijd op je tenen lopen. Niet bepaald klantvriendelijk. Mijn thaise vrienden zeggen dan ook je bent geen klant je wordt getoloreerd. Hebben buitenlanders in NL ook niet dat gevoel. Kan me er nu kiets bij voorstellen.

 9. Ferdinand zegt op

  Vraagje/probleempje 5
  Re-entry permit is volgens imm alleen bij imm dienst in je eigen provincie te verkrijgen. Op het forum stond echter 1 x dat dit ook op vliegveld Bangkok bij vertrek nog kon, kosten 200 bath (ipv de 1000 single resp 3800 b nu bij imm in je provincie stad) en 1 x (hierboven) dat dit NIET meer op het vlieveld kan.
  Wie weet het precies ????

 10. Robert zegt op

  Beste Ferdinand, je bent geloof ik op zoek naar een transparante, logische en consequente behandeling van immigranten en hun visa aanvragen. Dit blog gaat echter over Thailand.

 11. HansNL zegt op

  Ferdinand, je wil toch niet de situatie van buitenlanders in Nederland gaan vergelijken met Nederlanders in Thailand?
  In NL staan hordes advocaten en do-gooders gereed om de economische gelukszoekers toch maar vooral als echte oprechte vluchtelingen te boek te krijgen.
  Voor de Nederlander in Thailand, zoek het maar uit, altijd je eigen schuld, enzovoort.
  Als je geen vrienden hebt die je willen helpen kost het je op zijn minst veel tijd, of wellicht ook veel geld om zaken glad te strijken.
  Let wel, we brengen geld mee.
  Volgens de laatste nieuwsbrief van de ambassade leven er 8000-10000 Nederlanders in Thailand.
  Ik heb me eens laten vertellen dat 60% leeft van geld uit Nederland, met een gemiddeld bedrag van 50,000 baht per maand.
  Per jaar wordt er dus, bij benadering, door het Nederlandse legioen 3.600.000.000 baht in Thailand binnengebracht, oftewel bijna 85 miljoen euro.
  Lijkt me toch wel iets anders als de miljarden die door buitenlanders uit Nederland naar het eigen land verzonden worden.
  Nee, het lijkt me dat er geen vergelijking te maken is die zal sporen.

 12. Peter Hagen zegt op

  ik heb dat “ouwelullen” visum nu (bijna) geregeld bij Immigration Khon Kaen.
  Tot mijn verbazing vraagt ambtenares Arunrut Sangma aan mijn als vertaalster meegereisde vriendin voor de verleende diensten een “kado” in cash voor haar
  verleende diensten en laat ons nu in Chang Mai hetzelfde overkomen zijn.
  Zal mij benieuwen of ze erg moeilijk gaat doen als ik weiger te betalen?

 13. guyido zegt op

  jammer al die ingewikkelde zaken mbt visa in Thailand .
  vandaag kreeg ik de info dat Cambodia gewoon op het vliegveld na aankomst , een jaar visum verstrekt voor 180 us dollar.
  geen gedoe met visaruns niets!
  een thai non O jaar visum kost in Amsterdam meen ik 130 Euro , dus de prijs is redlijk …

  wat ik mij nu afvraag ; in een paar jaar worden visa bij binnenkomst van een ASEAN land , geldig voor alle Asean landen , net dus als een Thai naar NL reist hij/zij vanzelfsprekend alle Schengen landen kan bezoeken.
  welke regels zouden dan hier in Thailand gaan gelden? de simpele Cambodiaanse of de uiterst gecompliceerde Thaise ?
  is hier al iets over bekend bij bv de ambassades ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website