Het regent in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
14 augustus 2017

Tja, het regent in Thailand, dat is op zich geen nieuws. Het is de tijd van het jaar en regen is goed. Alles wat groeit en bloeit leeft er van op, de (rijst)boeren hebben het nodig en de straten worden keurig schoongespoeld.

Natuurlijk weet ik ook wel, dat niet iedereen er blij mee is, want het waterbeheer in Thailand is nog altijd bedroevend slecht en dus lezen we dagelijks – ook op dit blog – over de wateroverlast, die in sommige delen van Thailand overstromingen oplevert.

Pattaya

Ook hier in Pattaya regent het nu, bijna elke dag wel tenminste een buitje en af en toe een flinke hoospartij. Overstromingen hebben we nog niet gehad, afkloppen!, maar wat niet is kan nog komen, nietwaar? Ik heb andere jaren ook wel door kniehoog water gewaad om ergens te komen, soms alleen lopend en ook wel met de scooter, die ik, als de motor door het vele water afsloeg, tegen de stroom in moest voortduwen.

Niet onaangenaam

Persoonlijk heb ik geen hekel aan regen. Als ik thuis ben en het begint te hozen, ga ik op mijn overdekt terras zitten en geniet ik van de neerslag. Het geluid van het regenwater op straat vind ik zelfs rustgevend en het is mooie gelegenheid om even te dagdromen. Nu woon ik in een buitenwijk van Pattaya, dat hoog gelegen is, waardoor ik niet het probleem van wateroverlast heb. Het water wordt goed afgevoerd en als de regen stopt, zijn de straten in mijn buurt in een mum weer droog. Alsof het nooit geregend heeft!

Lastig

Lastiger wordt het als je er om wat voor reden dan ook op uit moet als het regent. Ik laat mij er echter vrijwel nooit van weerhouden om toch te doen wat ik moet doen. Gewoon boodschappen doen of naar een afspraak ergens in de stad? Ik ga gewoon, want je kunt je er toch wel enigszins tegen beschermen met paraplu of regenkleding. Ook als ik ergens in de stad ben en wil naar huis, dan ga ik!. Het is immers warm water wat er uit de hemel komt en thuis wachten handdoeken en droge kleding. Het enige, dat mij kan tegenhouden is als er echt overstromingen zijn, waardoor ik op bepaalde plekken niet kan komen door wegafsluitingen. Soms lukt het dan nog met een omweg, maar ik ben ook wel eens onverrichterzake teruggekeerd naar huis.

Lezersvraag

In de regentijd regent het in Thailand, daar valt op zich niets aan te veranderen. Afhankelijk waar je woont, mag je hopen, dat eventuele wateroverlast ooit door de overheid bedwongen wordt, maar ik zou er maar niet op rekenen. Hoe zit het met u, heb u last van de regentijd of vindt u het, net als ik, best wel een aangename verandering van het weer in het vaak (te) warme Thailand?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Het regent in Thailand”

 1. ton zegt op

  Ik ben liefhebber van het (te )warme Thailand, kan de warmte goed hebben en geniet daar vol van.
  Houd dus ook in dat ik een hekel heb aan de regen, maar realiseer mij wel dat mijn Thaise familie die nodig heeft voor de rijst en wat al niet meer zei.
  Het opgevangen regenwater word gebruikt om de was te doen en ikzelf gebruik het om het toilet door te spoelen.
  Als het regent kan ik net als de steller van het verhaal wegdromen op de veranda, maar ik moet je bekennen dat ik dat na een half uur behoorlijk beu ben.
  Gelukkig is het hier geen nederland waar het soms dagen achter elkaar kan regenen.
  Ik heb uit Duitsland een heel goed regenpak over laten komen met fluoriserende strepen, en als je dat pak nodig heb is er alltijd wel iemand die hem toevallig uit de motor heeft gehaald hahaha.
  Samengevat zon jaaaa regen neeee

  • Sir Charles zegt op

   ‘Gelukkig is het hier geen Nederland waar het soms dagen achter elkaar kan regenen’.
   Komt ook in Thailand voor dat het dagenlang achter elkaar kan regenen dus begrijp niet waar je die stelling vandaan haalt.

   • Gerrit zegt op

    ik woon toch al een enorm aantal maanden in Thailand, maar een regenbui van een hele dag, zoals in Nederland wel voor komt, heb ik hier nog nooit gezien.

    Groetjes Gerrit
    sinds 1963 in Thailand

    • Sir Charles zegt op

     Bangkok, Koh Samui en Nakhon Sawan om maar wat plekken in het grote Thailand te noemen, daarentegen weken ook wel maandenlang een en al zonneschijn. Dat laatste komt in Nederland zelden of nooit voor dat dan weer wel.

   • Sonnyfloyd zegt op

    Inderdaad jaren geleden in Phuket meegemaakt ook in Pattaya weleens in januari een paar dagen en afgelopen begin januari (toch nog geen regenperiode) ook een week lang op Koh Pha Nga, dus…

 2. Bert zegt op

  Persoonlijk vind ook ik de regentijd een goede tijd in Thailand (wij wonen in BKK, ook redelijk hoog en geen last van overstromingen).
  De stof wordt regelmatig weggespoeld en de tuin blijft heerlijk fris.
  Het fijnste vind ik als het rond 17 uur ff een uurtje flink regent, is het lekker afgekoeld voor de avond en ‘s avonds is alles weer droog.
  Nadeel vind ik wel dat tijdens de regentijd de was minder goed//snel droogt en we nog al eens uitwijken naar de wasdroger om het laatste beetje te drogen.

 3. ruud zegt op

  De regentijd is mijn favoriete periode.
  Het enige nadeel is het grote aantal insecten en het feit dat mijn gras regelmatig moet worden gemaaid.

  Maar met dat gras maaien is de buurman dan weer blij.
  Die kan de bijverdienste wel gebruiken.

  Een smerig soort klimgras is het trouwens, dat bestaat uit een lange wortel, die overal heengroeit, zelfs omhoog.
  Uit die wortel groeit dan op diverse afstanden gras en als dat gras in een struik groeit, kan het gras in die struik op hoogte weer een stuk wortel laten groeien, waardoor het een klimplant wordt, die alles overwoekert.

 4. Danzig zegt op

  In mijn woonplaats Narathiwat is het echte regenseizoen nog niet begonnen – dat komt pas in november – maar er valt nu wel dagelijks aan het eind van de middag een zware bui van een uur (of twee). Geen probleem, want het is een kleine moeite om ergens te schuilen of, als ik thuis ben, gewoon op mijn kamer te blijven. Moeilijker wordt het als het hartje regentijd is: hele straten stromen onder en vorig jaar (dec.’16 en jan.’17) werd de hele provincie tot rampgebied uitgeroepen. Ik woon op drie hoog, dus houd thuis wel droge voeten, maar ik moet er ook uit, om te werken bijvoorbeeld.
  Regen is dus geen probleem, maar die overstromingen (nam thoeam) mogen van mij achterwege blijven.

 5. mat zegt op

  Ik woon ook in Pattaya, im Pratumnak om precies te zijn, dus ik zit ook hoog en meestal droog.
  Ik heb geen hekel aan regen, maar zoals dit jaar dat het bijna continu bewolkt is, en er maar af en toe een buitje komt vindt ik minder. Zoals het voorheen was, dat er soms een ontzettende bui kwam, en de stad in een mum van tijd onder water stond vond ik prettiger, want dan wist je dat een uur later gewoon weer de zon scheen. Wat jij schrijft over door het kniehoge water waden of rijden, heb ik ook gedaan, maar dat is eigenlijk toch wel af te raden, want dat water waar je door gaat is geen regenwater, maar komt omhoog uit de riolen, en daar kun je flink ziek van worden.Dus als het even kan, wachten tot de wegen weer gewoon begaanbaar zijn!!! Voor de rest!!! regentijd is regentijd, dus er komt af en toe wat naar beneden, maar het is niet zoals in NL het hele jaar door!!!

 6. Henk zegt op

  Wij wonen in de buurt van Sakhon Nakhom. (Isaan) Daar is het wel dramatisch. In Tesco Lotus stond het water meer dan een halve meter! Na dagenlang regen en een doorgebroken dam. Vele winkels zijn getroffen door de watermassa. Nog steeds staat het water hoog, laten we hopen dat het niet nog een keer zwaar gaat regenen!

 7. l.lagemaat zegt op

  De mensen in Koh Lipe met 4 dagen regen achter elkaar en overstromingen zullen er na afgelopen zaterdag vermoedelijk anders overdenken.
  Afgelopen maanden hebben totaal 17 provincies door de hoeveelheid regen met grote overstromingen te maken gehad,verschillende doden en veel schade aan huizen en gewassen.

 8. Mark zegt op

  Een regenbui op het eind van een warme dag ervaar ik als heerlijk verfrissend, zelfs als het een hevige plensbui is die de straten blank zet.

  Broeierig warme dagen met donkere laaghangende wolken waaruit geen druppel regenvalt, vind ik onaangenaam, ongezond, zelf verstikkend.

  Langdurig aanhoudende hevige regen maakt ons waakzaam. We letten dan steevast op de meteo als de tyfoons of depressies, zoals onlangs Sonca, verschijnen. Vaak parkeer ik de auto en motorfietsen dan in hoger gelegen zones.

  In 2006 stond er anderhalve meter water in ons huis door een overstroming.

  De oorzaak toen waren aardverschuivingen door hevige langdurige regenval in bergachtig stoomopwaarts gelegen stroomgebied van een plaatselijk riviertje. De grondverschuivingen vormden dammen in de hoger gelegen smalle vallei die de watermassa ophielden. Die dammen hebben het begeven waardoor de massa water door de vallei raasde en de lager gelegen bredere valleigebieden overstroomden. Er was zeer veel materiële schade en er vielen tientallen doden.

  Ik ben nog steeds aangenaam verrast door de inzet en inventiviteit van Thaise familie, vrienden, buren en hulpdiensten toen betoond. Veel spullen die toen verloren leken in de watermassa hebben we nog jaren nadien gebruikt, o.a. meubels, huisraad, de airco’s, de motorfietsen, de grasmachiene, de auto, de koelkast, de vriezer, enz …

  In het stroomgebied werden sindsdien door Thaise overheden veel waterbouwkundige werken uitgevoerd om dergelijke ramp in de toekomst te vermijden en/of de schadelijke/dodelijke effecten ervan te beperken.
  Dus: lessons learned, state of the art stoomgebied-gerichte-aanpak op lokaal en regionaal niveau.
  Landelijk lukt dit duidelijk (nog) niet voor het stroomgebied van mae nam Chao Prayha. en de rivieren die haar voeden.

  Voor de volledigheid: Ondertussen weten we dat het gebied waar we wonen gevoelig is voor aardverschuivingen vanwege de geografie (steile(re) hellingen in hoger gelegen stroomgebied) en vooral het hoog magnesiumgehalte van de bodem. De (doorgespoelde) magnesium op de hardere rotsbodem maakt dat de zachte(re) bovenlagen makkelijk schuiven.

  We hadden het kunnen weten 🙂 Gewichtheffers en gymnasten wrijven toch ook de handen in met magnesiumpoeder om het allemaal een beetje beter te laten schuiven …

  De magnesiumrijke bodem maakt dat het gebied gekend is voor de teelt van durian. Durianbomen houden van deze magnesiumrijke bodem.

  Thaise universiteiten hebben dit alles na de ramp grondig onderzocht beschreven en in kaart gebracht. Inclusief 3 de flood simulation modellen, zoals de slimme jongens en meiden van Deltaris en andere Waterbouwkundige laboratoria die maken.

  Die grondige Thaise wetenschappelijke analyse en synthese van de ramp en haar oorzaken, de daarop genomen en uitgevoerde beleidsmaatregelen zijn zondermeer kwalitatief hoogstaand.

  https://www.youtube.com/watch?v=TQHX61UQ0bk
  https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-31319-6_88/fulltext.html

 9. FonTok zegt op

  “Alles wat groeit en bloeit leeft er van op, de (rijst)boeren hebben het nodig en de straten worden keurig schoongespoeld. ” Ik denk dat de rijstboeren in de Isaan op dit moment de regen vervloeken want hun oogsten zijn compleet na de knoppen na de laatste overstromingen. Heb zojuist weer de foto’s gezien van de rijstvelden hoe die er nu bijliggen. Diep triest.

  • Khun Klahan zegt op

   Niet Alleen de rijstvelden worden overspoeld, ook de visvijvers worden overspoeld waardoor de vissen gemakkelijk ontsnappen. En de vissen eten ze graag en/of verkopen ze op de markt. De hoofdinkomstenbronnen zijn grotendeels uit rijst en vissen.

   Het is inderdaad triest. Ik was zaterdag op Moederdag naar mijn familie gegaan, familielid vertelde me dat deel van zijn oogst verloren is gegaan. Hij had ook netten rond zijn vijver gehangen zodat de vissen niet kon ontsnappen.

   • FonTok zegt op

    Ja daar had ik nog niet eens aan gedacht maar die vissen zijn natuurlijk bijna allemaal weggezwommen. Het is inderdaad rampzalig voor die mensen. Weer helemaal van voorafaan moeten beginnen. En dat keer op keer. Hoe hou je het vol.

 10. lung addie zegt op

  Ik heb geen probleem met de regen in Thailand, ga dan op het terras zitten en kijk naar de neerplenzende regen. Vind het wel niet aangenaam als ik per ongeluk overvallen wordt door een zware plensbui als ik met de motor op weg ben. Ik kan het hier plaatselijk wel reeds goed inschatten: het zal een bui voor ons wezen of het is er een die voor enkele kilometers verder is. Hier aan de kust kan je dat, je leert het wel.
  Mensen die moeten leven van kweekvijvers voor vissen of scampi, die wapenen zich tegen het overlopen van hun vijvers en het verlies van hun vissen. Ze leven tenslotte reeds jaren met dit omzeggens jaarlijks voorkomend probleem. Zij die zich hiertegen niet wapenen …. zouden beter een andere beroep kiezen. Zo zie ik hier, op de scampifarms zowel netten rond als boven de kweekvijvers. Die er rond tegen overstromingen en die erboven tegen de vogels.
  Overstromingen in de huizen dat is een totaal ander probleem waar niet altijd een oplossing voor is en allesbehalve prettig is om mee te maken. Ik woonde in Belgie in overstromingsgevoelig gebied en kan er van meepraten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website