Geheimen van Isaan (2)       

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Isaan, Leven in Thailand
Tags: , ,
5 april 2019

De Inquisiteur is nog aan het nagenieten van zijn hanen-belevenissen of er komt weer een kans om over een ander Isaans geheim wat bij te leren. Het feit dat men honden eet. Vaak lees je dat deze gewoonte eruit gaat doch dat is wishful thinking. Dagelijks eet men hier in de streek honden en men slacht ze niet steeds zelf. Ergens moet dat vlees nog verkrijgbaar zijn maar waar had De Inquisiteur geen weet van.

Een ding is zeker, de mensen gaan geen tweehonderd kilometer heen en weer rijden naar Sakun Nakhon, ondanks dat het verhaal gaat dat in deze stad nog steeds veelvuldig hondenvlees te koop is.

De Inquisiteur kent veel dorpelingen die graag hondenvlees eten en zo ook liefje’s broer. Niet dagelijks, niet wekelijks, hooguit een keertje in de maand is zowat de frequentie. Het valt op dat het meestal allemaal minder gegoede en conservatief denkende mensen zijn, ook vaak ouderen die aan de gewoonte vasthouden of mensen die over het algemeen nauwelijks vlees op hun menu hebben staan. Het verhaal is dat je van hondenvlees sterk wordt. Het vreemde is dat alle honden zonder baasje toch geen rondlopende prooi zijn. Men wil weten hoe de hond leefde, niet lang want oud hondenvlees is ‘niet lekker’, en ook waarschijnlijk uit angst dat de hond mogelijk ziek is. En men gaat ook geen hond slachten om die in hun eentje op te eten, dat is te veel en bewaren schijnt niet goed te zijn. Men organiseert dat een beetje, ze kennen elkaar, die “hondenvreters”. Wanneer iemand een beest voorhanden heeft gaat hij rond om te vragen of er nog liefhebbers zijn en indien voldoende is de hond zijn lot betekend.

Natuurlijk wordt dat allemaal een beetje geheim gehouden voor De Inquisiteur. Ze weten allemaal dat het eigenlijk illegaal is, doch van gratis eten kan je een mens niet zomaar van weghouden nietwaar?  En De Inquisiteur is niet van gisteren, bovendien woont Piak, liefje’s broer, honderd meter verder. De Inquisiteur weet ook wie de andere honden-eters van het dorp zijn als Jaa, Luu, poa Sid, Sak, Eit, Tie, … . Dan ziet hij ze allemaal heimelijk afzakken naar een van deze personen zijn woning en weet hij genoeg. Bovendien kan het lief dit niet stilletjes houden voor De Inquisiteur.

Vanwege het feit dat het illegaal is, is het steeds wel een heel gedoe. De hond moet gepakt worden – die beesten zijn al schuw en ze gaan vaak op de loop, de mensen durven of willen ze niet afschieten. Vervolgens dat slachten, ook niet makkelijk, een hond in nood kan aardig bijten en tevens wil men het vlees niet beschadigen. En moeten ze hier in het dorp nog opletten voor De Inquisiteur die dat toch liever niet opmerkt en het laat weten wanneer dit alles wat te opzichtig plaatsvindt. Er lopen nog steeds drie honden rond in het dorp die de farang “gered” heeft, jawel, fysiek tussenbeide gekomen door de hond te helpen vluchten. En toch geen ruzie, enkel vrolijke hilariteit tot gevolg.

Taai, echtgenote van Piak en ook niet vies van hondenvlees, spreekt op een dag haar mond voorbij. Ze staat met haar brommertje voor de shop en vraagt aan het lief of ze iets moet meebrengen vanuit het stadje dat een kilometer of acht van het dorp ligt. Het lief gaat even kijken in huis en De Inquisiteur vraagt Taai wat ze gaat doen in het stadje – omdat het vrij zeldzaam is dat huize Piak daar iets gaat kopen. < Nua maak> flapt ze eruit. Hondenvlees.

De Inquisiteur schrikt op en Taai merkt het. ‘Grapje’ probeert ze nog maar De Inquisiteur trapt er niet in. Taai op pad en wat later vraagt De Inquisiteur heel gewoontjes aan het lief waar de winkel is in het stadje. Het lief verbaasd dat hij het weet en zegt de locatie. Gadverdamme, daar heeft De Inquisiteur voorheen ook al ‘beef’ gekocht!

Beenhouwerijen zie je hier niet, of je koopt je vlees in de supermarkt zoals de meeste farangs doen, of je koopt het op de markt waar farangs het meestal niet doen. En dan enkel varkensvlees, rundervlees is te duur, weinig Isaaners die dat kopen dus weinig aanbod ook.

Wil een Isaaner dan toch eens rundvlees eten wacht hij of zij tot er ergens een koe geslacht wordt. Die wordt helemaal versneden en van alle onderdelen die aan een koe zitten gaat er telkens een beetje in een zak. Delen van de maag, longen, lever, darmen en uiteraard ook vlees zitten allemaal bij elkaar en wordt aan een heel democratische prijs verkocht, maximum tweehonderdvijftig baht. Je kan niet gaan bestellen van wat je wil zoals De Inquisiteur ooit probeerde: enkel de malste stukken vlees natuurlijk met zo weinig mogelijk vet aan. En je kan ook geen twee of drie pakken kopen, iedereen heeft recht op het vlees.

Doch een koe slachten wordt niet vaak gedaan, enkel uit financiële noodzaak of wanneer er een ongeval met het beest plaatsvindt. Wanneer men dan toch echt zin heeft in <nua> gaat een Isaaner naar die typische vleesstalletjes die je vaak ziet. Een simpel soort hokje met blauwe gaasdraad tegen de vliegen. Een felle lamp er bovenop en dat is het. Daar kan je steak kopen, rundervlees. De Inquisiteur weet twee van zulke verkooppunten in zijn buurt, eentje op de verbindingsweg naar het stadje en een kleine shop op de grote baan in het stadje zelf. Naar die laatste had het lief verwezen.

De Inquisiteur vindt dat leuk, steeds vragen naar mals vlees maar niet krijgen doch het is voor stoofvlees dus geen probleem. Lekker wijzen welk stuk en hoe groot ze het er moeten afsnijden, zo weinig mogelijk vet ja. Krijg er je nog sausjes en bloed bij ook voor dezelfde prijs.

Doch De Inquisiteur vond het al vreemd want regelmatig wanneer hij er stopt en <nua> vraagt krijgt hij de melding <mai mie>. Terwijl hij in dat met blauwe gaasdraad afgesloten soort vogelhok onder de felle lamp toch stukken vlees ziet hangen. Voor een leek als de farang niet herkenbaar van welk dier en zeker niet welk deel van het lijf van zo’n beest.

Als er maar geen vliegen bij kunnen en er geen geurtje hangt is het ok voor hem.

Helaas, <mai mie>. Hard, oud, niet goed genoeg, reeds verkocht, … altijd hebben ze wel een verhaaltje.

Nu weet De Inquisiteur wat er aan de hand is. Deze shops verkopen dus ook regelmatig hondenvlees. En neen, hij heeft geen honden-stoofvlees gemaakt. Het lief weet dat wanneer er een onbekende en zeker een farang langs komt, ze het niet zullen verkopen.

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Geheimen van Isaan (2)       ”

 1. ruud zegt op

  Is een hond eten erger dan een varken eten?
  Een varken is zelfs intelligenter dan een hond, en ze kunnen ook erg aanhankelijk zijn, dus dat kan geen argument zijn.

 2. Rob V. zegt op

  is natuurlijk [núa mǎa, hoge toon, stijgende toon] (เนื้อหมา). Vlees-hond, hondenvlees.

  Overigens zie ik het verschil niet tussen ene varken of een hond in de pan. Als het diertje maar een goed leven heeft gehad, gezond was en snel en zo stress en pijnloos mogelijk aan zijn einde is gekomen en uiteraard niet gestolen is.

  • Rob zegt op

   Ik hoop voor jou dat je wel het verschil ziet tussen een vrouw en een ladyboy.
   Een hond is maatje voor het leven het maakt niet hoe je eruit ziet .
   Het is steun voor lief en leed,sommige mensen met een handicap kunnen zonder hun hulp niet normaal leven.
   En als je dan het verschil niet ziet dan weet ik het niet .
   Waarom eet je dan geen mensen er zijn zoveel mensen die het leven niet verdienen, en die hebben wel een goed leven gehad
   Dus eet smakelijk.

   Gr Rob

   • Rob V. zegt op

    Beste Rob, hondenliefhebber? Ik hou zelf meer van katten. Maar mijn punt was de hypocrisie van mensen. Honden kunnen schattig en nuttig zijn, maar veel andere dieren ook. Er zijn mensen met een varken als huisdier, allerlei vogels, ratten kunnen explosieven opsporen. Paarden brengen je van A naar B, koeien geven melk, zo’n lief schasp geeft wol. Toch eten we gerust varken, koe, schaap, geit of paard. Een cavia ligt in het westen moeilijk, eten ze in Peru wel. Terwijl die het lapje vlees in de supermarkt meestal helemaal geen fijn onbezorgd leven hebben gehad. Eten we gerust op. Terwijl als je een dier thuis zou houden vol liefde en respect het opeens zielig is dat beestje in de pan te hakken. Hou je echt van dieren dan wordt je vegetariër.

    Zelf kan ik vlees niet laten staan, hopelijk blijkt kweekvlees de toekomst. Dan kun je lekker vlees eten zonder enig schuldgevoel of hypocrisie. Zou ook een stuk beter zijn voor de natuur in vergelijking hoe wij mensen nu leven.

    • Beste Rob, ik ben het met je eens. Vleeseters zijn hypocriet. Als je met gemak, eend, konijn, paard, rund, varken, kip andere dieren eet, dan past hond ook in dat rijtje. Ik ben een dierenliefhebber en eet daarom geen vlees. Ga eens kijken bij een slachthuis dan hoor je de varkens schreeuwen in doodsangst. Dat is net zo verwerpelijk als het eten van honden.

     • Tino Kuis zegt op

      Sinds een jaar ben ik vegetariër, maar niet fanatiek. Een enkele keer, als ik uitga of bij familie en vrienden, eet ik met een zeker schuldgevoel, gewoon wat vleesproducten.
      Insecten, veel gegeten door de verstandige Thai, hebben de toekomst als eiwitbron en zoveel meer, Zie:

      https://duurzaaminsecteneten.nl/category/insecten-kopen/

      • Johnny BG zegt op

       Grappig dat je het zegt ” Insecten, veel gegeten door de verstandige Thai” want dit kan op vele manieren begrepen worden. Zelf een net spannen en vangen is een goede manier om goedkoop eiwitrijk voedsel te verkrijgen, maar ik geloof niet dat de middenklasse zich wil associeren met insecteneters. Die gaan eerder voor een stuk vlees of vis en is dierenleed een onontgonnen stuk.
       Wat ik weet is dat de Nederlandse markt helemaal nog niet klaar is voor insecten terwijl men juist meer bewust wordt voor dierenleed.
       Naar mijn mening is het in de huidige tijdsgeest niet raar om te minderen in dierlijk voedselgebruik aangezien we met 500 gram vlees/ vis per week genoeg eiwitten binnen krijgen.
       Zoals er een tijd was dat dagelijks vlees niet gewoon was komt er ook een tijd dat dagelijks vlees niet meer gewoon is. Ook ik kan genieten van veel vlees maar met het toevoegen van krekelmeel in gerechten is de inname voldoende en draag zo mijn steentje bij in het leefbaar achterlaten van deze aardkloot.

  • Caspar zegt op

   Rob V dat pijnloos en stressvol kan je wel vergeten weet dat ze opgeladen werden jaren terug in een pickup auto, je denkt toch niet dat die man die honden met de handen eruit haalt dat kan je wel vergeten.Want dan smeren die anderen meteen.
   Bovenop die pickup is een luikje daar worden de honden met een Lus aan een stok eruit gehaald die honden zijn zo stressvol dan en worden zo eruit getrokken, ze zeiden me dan is het vlees het lekkerst als ze onder de adrenaline zijn en gestrest zijn.
   Als je het gezien hebt als honden liefhebber dan lust je geen hond meer en wordt je beslist vegetarier.

 3. Lode zegt op

  Vlees is vlees. Als het maar lekker is.

 4. Maryse zegt op

  Mooi verteld Inquisiteur!
  Natuurlijk is het idee hondenvlees te eten erg moeilijk voor een westerling maar eigenlijk komt ieder dier in aanmerking voor vraagtekens over het eten daarvan.
  Het verhaal is mooi omdat het gaat over cultuur en geheimen waar je onverwachts er achter komt. Dat vindt ik zeer interessant en iets om overna te denken.

 5. Franky R, zegt op

  Ik lees een paar zeer vreemde reacties, waaronder “Waarom eet je dan geen mensen er zijn zoveel mensen die het leven niet verdienen, en die hebben wel een goed leven gehad”

  In het westen wordt rundervlees massaal geconsumeerd, edoch is een rund een heilig dier in India. Moet nog de eerste Indier tegenkomen die zich druk maakt hierover?

  Raar dat Falangs/buitenstaanders \zich denken te moeten bemoeien met een aspect van een ander cultuur?

  Je zou bijna denken dat die critici zich ‘beter voelen dan de hondenvlees-etende Thai’?

  Respecteer het cultuurverschil, aub! En ja, ik heb ooitv hondenvlees gegeten (in Laos) en het viel me mee. Niet dat ik het vaker zou willen doen, dit vanwege de ‘overbekende connotatie’ (huisdier)…

 6. Toon zegt op

  Ja jongens, het is gewoon niet normaal en zo heftig. Uiteindelijk moet de wereld vegetarisch gaan, het is gewoon niet houdbaar en door de ontwikkeling van de mens zien we gewoon verschuiving. Intelligente mensen leggen vlees ook vaker neer, stoppen met het eten van vlees etc. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met een hoger IQ makkelijker met gewoontes kan stoppen en verandering kunnen bewerkstelligen. Dat blijkt ook weer uit dit verhaal. Varkens, honden.. allemaal wezens met enorm veel liefde in zich, ze horen niet voor de mens te sterven. Ze hebben net zo veel bestaansrecht als wij. Tevens kunnen we tegenwoordig leven zonder vlees en komen er steeds meer goede vervangers. Ondertussen hoop ik dat er steeds meer dierenliefhebbers die hondenslachters verklikken bij de politie.

 7. buffelrund zegt op

  Naar het schijnt worden de meeste gevangen honden-of verkocht omdat ze te oud en niet meer waaks zijn, naar VNam of Laos geexporteerd.
  Koe is inderdaad heel zeldzaam, al bestaan er vanwege ooit ontwikkelingshulp wel vrij goede grote runderstallen, opvallend is ook dat enkel in Th (vergeleken met omgeving) vrij goedkope verse melk+zuivel wordt geboden. Maar in vrijwel alle boekies staat dat rund/veal in dat Isanie heel logisch buffel is (karabao, kwaay). Daar hebben ze er toch zat van?

 8. Ikke zegt op

  Wat doen sommige mensen(?) toch heftig in hun reactie over het eten van vlees. Een beweert zelfs dat je een hoog IQ moet hebben om te kunnen stoppen met vlees eten. Wel ik heb met succes universiteit gelopen dus mijn IQ zal wel in orde zijn. Toch eet ik vaak en veel vlees en zeggen die vervangers mij niks. Zelfs in Europa at ik al hond en kat. Volgens mij zijn de dieren gemaakt om de mens te voeden en te dienen, niet om er van te houden. Maar ja, ieder zijn mening. Ik hou van de vrouwen en niet van dieren.

  • Johnny BG zegt op

   Soms bestaat toeval niet en zeker als Ikke vooral in ik-vorm een reactie geeft.

   Inderdaad ieder zijn mening maar als iemand universitair geschoold is en beweert dat dieren GEMAAKT zijn om de mens te voeden heeft waarschijnlijk geen minuut tijd gestoken in het voedingspatroon van de mens in de loop van de eeuwen.

   De meeste welvaartsziekten komen door het huidige voedingspatroon vandaar de naam van de ziekte.

   • Sjaak S zegt op

    Bij “Ikke” zou ik graag een minus waardering willen zetten. Ik vraag me af welke universiteit hij heeft “gelopen”? Langs gelopen misschien? Aan zijn zinsbouw te zien, misschien een avondschool die hij voor universiteit aan zag en zelfs dat niet eens.
    Waar in Europa heeft hij hond en kat gegeten? Gevangen bij zijn universiteit? Ik denk niet dat je dat in een slagerij of markt kunt kopen.
    Dan moet het de eigen hond geweest zijn… In dit artikel wordt het een en ander over het eten van hondenvlees en de wetgeving daaromtrent uitgelegd…. hopelijk een hoog genoeg niveau voor deze afgelopen student: https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/het-eten-van-hond-verboden

 9. theoS zegt op

  Toen ik nog in Bangkok woonde, in soi Senanikhom 1, en Central Lad Phrao nog nieuw was gingen wij daar wekelijks naar de markt in het basement. Mijn vrouw wou dat omdat ze daar air-condition hadden. Goed, wij gingen naar de afdeling waar vlees verkocht werd waar alles in vitrines uitgestald lag met beschrijving en prijskaartjes er op. Terwijl zij keek zei ze ineens ‘weg wezen hier’. want er ligt, tussen de porkshops, hondenvlees uitgestald, geprijsd per kilo. Zij ging daar ook nooit meer shoppen. Dit was Central in Bangkok!! Ja, mijn vrouw is Thai.

 10. Hans Pronk zegt op

  We hebben een visvijver maar mijn vrouw weigert om vis uit die vijver – haar vis – te eten. Ze koopt het liever op de markt. Gelukkig wil ze wel onze vis voor mij bereiden mits iemand anders die vis eerst dood maakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website