De lange reis, door het (bijna) aards paradijs (3)

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
10 september 2015

Hans Bos woont in december 10 jaar in Thailand: een terugblik. Vandaag deel 3.

Ik kwam in december 2005 Thailand binnen op een Non Immigrant O-visum van het consulaat in Amsterdam. Dat is in Bangkok direct omgezet in een extension of stay, in de volksmond retirement visum geheten. De 90 dagen melding liet ik doen door een bevriende motorcycle taxi, maar voor de jaarlijkse verlenging moest ik zelf gaan. Dat kostte vanaf Prawet een hele dag, met alle ellende van dien. In Hua Hin ligt Immigration een stuk dichterbij en kost de verlenging slechts een paar uur.

Mijn Thaise rijbewijs was ook een hele opgave, omdat het Land Office in Bangkok mijn internationale rijbewijs niet accepteerde. Ik was koppig en wilde het examen dan maar afleggen, gebaseerd op mijn ervaring (lang geleden) als rij-instructeur. Ik zakte drie keer voor het theoretisch gedeelte (slechte plaatjes, onduidelijke Engelse teksten), maar slaagde de vierde keer. Volgens mijn vriendin omdat ze een varkenskop en vier kippen had geofferd bij een geestenhuis met een volgens haar sterke geest… Het praktisch examen bleek een fluitje van een satang. In Hua Hin heb ik daar zonder problemen het rijbewijs voor motor en scooter bij kunnen voegen.

De afgelopen tien jaar is mij de roze bril langzaam van de neus gegleden. Thailand is een prima land om te wonen, maar het leven van een buitenlander lijkt soms op de Springprocessie van Echternach: drie stappen vooruit en twee achteruit. Met sommige feilen heb ik leren leven, over andere kan ik me nog steeds opwinden. Thailand is niet beter dan Nederland of andersom. Het is in veel opzichten anders. Dat moet je accepteren, anders heb je hier geen leven. De prijzen zijn vriendelijker, het eten uitstekend, de medische verzorging doorgaans prima en het weer altijd lekker warm.

Maar op andere gebieden is het soms een chaos, waarbij alle logica zoek is. Neem nu bijvoorbeeld de planning. Wij zijn in Nederland gewend aan strakke regels, waar iedereen zich (soms) aan houdt. In Thailand is het vaak al moeilijk om na te denken over wat we vanavond zullen eten. We zien wel; waar maak je je druk om? Bij wegen(bouw) is van planning zelden sprake, evenals bij het aanleggen van leidingen, internet of het organiseren van feesten. Men doet wat de baas zegt. Hij heeft gelijk, ook als hij ongelijk heeft. Van het nemen van verantwoordelijkheid is zelden sprake; een janboel is vaak het gevolg.

Neem de toestanden bij het afgeven van visa. De regels zijn of niet duidelijk, of buigbaar conform humeur en portemonnee van de dienstdoende ambtenaar. Waarom moet je elke 90 dagen melden dat je nog steeds woont waar je drie maanden geleden ook al zei te wonen? Waarom geen regel dat je bij verhuizing verplicht bent je binnen vijf werkdagen te melden op straffe van een boete? Waarom moet een buitenlander zich direct na terugkomst melden bij Immigration? Bij aankomst op de luchthave is dat toch ook al genoteerd, en je paspoort gescand? Voor Thai: waarom kunnen zij niet ingeschreven worden in hun woonplaats, maar moeten ze (bij verkiezingen etc.) terug naar de plaats waar ze in hun familybook staan? In deze digitale wereld?

Overigens geldt de digitale onbenulligheid ook de Nederlandse Sociale Verzekerings Bank SVB. Het levensbewijs mag je binnen Europa digitaal verzenden, maar daarbuiten moet het per post. En je mag je slechts één keer in de twee jaar in persoon bij de SVB melden om te laten zien dat je nog leeft.

Die hele melding is toch een farce. De laatste keer moest ik het stuk dat in feite door het Social Security Office SSO moest worden ingevuld, zelf invullen. De Big Boss was er bovendien niet. Of ik maar de volgende dag wilde terugkomen om de papieren op te halen… Gelukkig woon ik er niet te ver bij vandaan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “De lange reis, door het (bijna) aards paradijs (3)”

 1. Khun Robert zegt op

  Toestanden met Visa? Woon hier nu 12 jaar en heb nog nooit toestanden gehad. De regels zijn duidelijk maar als aanvrager niet aan de eisen voldoet en de Immigratie Ambtenaar bereid is voor een donatie om toch een verlenging van verblijf te verlenen, betekend dat niet dat de regels niet duidelijk zijn.
  Als je je adres gemeld hebt bij aankomst in Thailand via “entry-departure card” hoef je je niet binnen 24 uur te melden, maar de huis eigenaar dient wel te melden dat er een buitenlander in woont. De 90 dagen regel is er aangezien een maximum verblijf van 90 dagen is in Thailand. Bij verhuizing dient U zich binnen 24 uur te melden bij de dichts bijzijnde Immigratie dienst of indien te grote afstand bij het locale politie buro, tesamen met huis baas voor registratie via TM30 formulier. Dus ook hier is de regel er wel.
  Hotels ed kunnen dit doen via computer indien geregistreerd bij Immigratie dienst
  .
  Een Thai kan zich in elke gemeente inschrijven bij verhuizing, maar zij zijn bang dat zij bij verhuizing rechten op land en woning verliezen dus willen zij dat niet, dit heb ik van enkele Thaise vrienden als uitleg gekregen. Aangezien ook hun 30 THB ziekenkosten regeling alleen geldig is in hun geregistreerde gemeente. Dus niet alleen bij verkiezingen maar ook bij ziekte terug naar daar waar zij ingeschreven staan.

  Ben blij dat U zich vermaakt in Thailand en wens U nog een lang en plezierig verblijf, maar als U via een blog berichten verstuurd maak dan wel melding van geldende regels. Ja, er is nog steeds corruptie aangezien vele buitenlanders hier graag aan meewerken om zodoende terecht of niet, makkelijk een verlenging van verblijf te verkrijgen

  • Koos zegt op

   Regels zijn duidelijk alleen jammer dat ieder immigratie kantoor ook eigen regel heeft.
   Zoals ik zelf helaas na 12 jaar in udon thani ondervond.
   Overal krijg je retirment visa dezelfde dag, was in udon voorheen ook zo maar nu 1maand wachten.
   Ik had al mijn ticket voor april en moest dus veel thee geld betalen om visa toch dezelfde dag te krijgen.
   Een leuke vakantie gehad, maar houd een vieze smaak over aan de immigratie.

   • Roel zegt op

    Koos,

    Heb jij wellicht een visa aangevraagd op basis dat je getrouwd bent met een Thai. Ja dan duurt z’n visa 1 maand wegens onderzoek.

    • koos zegt op

     Roel ik schrijf toch duidelijk RETIRMENT VISA.
     Ik weet na zoveel jaar wel wat de verschillen horen te wezen tussen de visa’s.

     • NicoB zegt op

      Moderator: Geen discussie over visa svp.

  • Arnold Brinkman zegt op

   Ik hou van fijne berichten over mijn toekomstige bestemming
   Dankuwel

  • Cees1 zegt op

   Nooit geen toestanden bij immigratie ? Ik zelf woon nu 16 jaar in Chiangmai. En de eerste 14 jaar ook nooit echt problemen gehad. Maar nu is het echt misdadig in Chiangmai. Zoals ik al eerder melde helpen ze nog maar 20 mensen gratis aan een retierment visum. De rest 60 tot 80 mensen per dag moet naar een visa kantoortje wat door de immigratie is opgezet. Waar ze 3000 baht extra moeten betalen om aan een visum te komen. Dat is gemiddeld 200.000 baht per dag.dat is 50.000.000 per jaar. Het is nu zo erg dat the Thaise politie chef ( die waarschijnlijk jaloers is ) bij P M Prayut heeft gevraagd om de immigrate eens aan te pakken.Thai police chief asks PM Prayut to clean up the immigration police bureau: klik maar eens op deze link.http://goo.gl/eEq0Qr
   Als het in Chiangmai zo door kan gaan , begrijp je wel dat dit snel overgenomen word door alle andere immigraties.

 2. TAK zegt op

  Je noemt positief :

  – de prijzen zijn gunstig.
  Op sommige plekken waar ik kom is het duurder dan in NL.
  Ik eet en drink niet elke op een plastic stoeltje op de markt.

  – Thais eten is lekker maar gaat ook als je het elke dag eet vervelen. De franse, spaanse en italiaanse keuken zijn ook
  verrukkelijk, maar op een ander prijs niveau in Thailand dan Thais eten.

  – Als ferang betaal 3-5 maal de prijs voor een zelfde medische
  ingreep als een Thai. Ik heb al meegemaakt dat de verzekering zei kom de operatie maar doen in Nederland want dat scheelt meer dan de helft. Daarnaast heb ik de nodige medische blunders in Thailand van dichtbij meegemaakt.

  – het weer is 6 maanden per jaar bloedheet en zes maanden kan het soms waanzinnig regelen. Zo erg dat je het huis niet uit kan en het water soms 1 meter hoog in de straat
  Je woont in Hua Hin, nou dan weet je wel waar.

  Ik woon in Thailand maar ga een paar keer met veel plezier terug naar Nederland. Het lijkt me een regelrechte ramp om hier
  het hele jaar op 1 plek te moeten zitten en niet af en toe naar Nederland of elders in Europa te kunnen gaan

  • Monte zegt op

   Tak ik ben het volledig met je eens en ook dat verhaal over svb is niet waar. Vele wonen al jaren hier en zijn nog nooit terug gemoeten voor een levensbewijs. Al die mensen die konstant alles verheerlijken in thailand spreken zich zelf echt tegen. Je moet bijna altijd een fan op je hebben gericht of airco gebruiken tegen de hitte.en zodra men hier een farang ziet, wordt de prijs bijna verdubbeld. Respekt voor een ieder maar dan wel graag de waarheid vertellen als men iets post.

   • Hans Bos zegt op

    Beste Monte, denk je nu echt dat ik deze regels uit mijn duim zuig? Je hebt gelijk voor wat betreft de zogeheten spookburgers, die feitelijk hier wonen, maar nog in Nederland staan ingeschreven. Zij hoeven geen levensbewijs op te sturen, want de SVB denkt dat ze nog in Nederland zitten. Neem van mij aan dat een attestatie de vita absoluut noodzakelijk is als je bent uitgeschreven.

    • jasper zegt op

     Hans en Monte: jullie hebben beiden gelijk. Attest is noodzakelijk als je een uitkering van de SVB krijgt. Leef je van je eigen centjes, heb je natuurlijk met niemand iets te maken.

 3. Roel zegt op

  Hans,
  Heb jij dat wel goed, melden bij immigratie als je terug komt, heb ik nog nooit gehad. Gewoon weer 90 dagen vanaf visa stempel binnenkomst.

  Er geld nog wel een andere regel, als je de provincie verlaat waar je woont en dit langer is dan 48 uur moet je dat vooraf melden bij de immigratie, ook waarheen je gaat.

  Ook als je bv bezoek uit Nederland krijgt die bij je inkomt wonen voor een vakantie moet je dat melden bij de immigratie, hotels, resorts moeten dat ook, kan online voor hun.

  Ook heb ik nog nooit problemen gekend met aanvragen visa, heb alles bij mij wat nodig is en sta meestal zo weer buiten, of in de middag of volgende dag paspoort terug halen. Ik zal dan ook nooit iets onder de tafel schuiven voor zoiets. Klopt wel dat ze altijd wel iets proberen en vooral als je onzeker overkomt of iets kunnen vinden om jouw in de war te brengen.

  Een Thai die denkt pas na over iets als ze het al bijna klaar hebben, dan weten ze de fouten. Maar het kan ook anders zoals wij zelf meemaken in een soort samenwerking die wij hebben met verschillende Thai bedrijven. Gewoon op europese regels, afspraak is afspraak en dat gaat heel goed als je maar duidelijk daar over bent.

  Je hebt wel iets meegemaakt zoals ik las in voorgaande delen, zoals zovele buitenlanders. Maar ik zelf ben hier naar Thailand gegaan met het motto ik blijf de baas en zal ook zeker niet met verkeerde hoofd gaan denken. Daarmee win je zelf een heleboel en gerechtvaardigd als je zelf iets fout doet.

 4. eddy zegt op

  Het is jouw verhaal ik blijf uitkijken naar je ervaringen. Zoals in andere reacties wordt opgemerkt zijn er zaken i.v.m visa e.d niet helemaal correct maar jouw verhaal is er niet om alle regels te verklaren/verduidelijken dus gewoon verder schrijven. Iedereen die al wat langere tijd in Thailand woont zal bepaalde toestanden wel erkennen.

  • Hans Bos zegt op

   Zaken met visa niet helemaal correct? Van dichtbij meegemaakt in Hua Hin. Elk kantoor kent zijn eigen interpretatie, dus de juistheid staat buiten kijf. Alleen kan het elders anders liggen.

 5. Khun zegt op

  Heb mijn teken van leven een maand geleden digitaal ingediend.

 6. Monte zegt op

  Ga naar http://www.sso.go.th dit is de instantie die officieel mag goedkeuren of je nog in leven bent. Deze instantie is goedgekeurd door svb. Daar gaan mijn vrienden en ik al vele jaren heen en wordt het inlevenzijnde formulier van de svb voorzien van een stempel en handtekening en niemand is nog nooit twrug naar nederland gemoeten.ook mag je naar een erkebde advocatenburo gaan; dat wordt ook geaccepteerd.

 7. Casbe zegt op

  Een belsch die jouw verhaal met interesse volgt. Deel 3 was natuurlijk droge materie, terwijl we liever sappige verhalen horen. Wat mij veel verwonderd is dat geleuter over prijzen. Ik woon in Bang Khen, Bangkok ben vandaag een nieuwe matras, tafel en kast gaan kopen in de lokale handel, zoals vorige keer gaat er steeds van de prijs af die gemarkeerd staat. Streetfood hier betaal hier dezelfde prijs als de Thai in de lokale handel is alles wel degelijk goedkoper en geen nijging tot afzetten. Wil je gegarandeerde vaste prijzen ge dan Big C, Lotus Tesco, Makro enz…Ben zeer bij met thailandblog.nl als belsch

 8. Jack G. zegt op

  Dank voor je verhaal Hans. Jij ervaart op jouw manier het leven in Thailand. Anderen doen dat uiteraard op hun manier. Heel logisch zou Johan Cruijff uit Barcelona zeggen.

 9. Christiaan H zegt op

  Beste Hans,

  Ik heb jouw verhalen met plezier gelezen. Zelf woon ik al 14 jaar tussen Cha-Am en Hua Hin, maar ken de meeste provincies van Thailand ook goed. Zeker is Thailand niet het Paradijs, maar toch heb ik een beter gevoel hier te wonen dan in Nederland op mijn leeftijd (75).

  Geduld is hier een vereiste en vragen “waarom” kun je beter inslikken. Blijf glimlachen ook al zit het Thaise leven even niet mee.

 10. John Chiang rai zegt op

  Veel Farangs die lang in Thailand verblijven,of er zich op duur gevestigd hebben,proberen alles goed te praten,zodat je haast nooit een expat hoort die spijt heeft van zijn beslissing. Vaak ben ik niet zo overtuigd van deze meningen,en geloof dat het ook met een soort verdediging te doen heeft,die zich niet zo diep in het hart verankert heeft. De roze bril hebben ze al lang verloren,terwijl ze nog steeds voordeel zien in de lokkere wetgeving die in Thailand heerst,in vergelijk tot het Europese origine,ergeren ze zich ook aan de vele verkeersdoden die door alcohol ontstaan,luchtvervuiling,corruptie,enz,die alleen met een strenge wetgeving te controleren zijn. Hoewel Thailand een mooi land is,en Nederland ook zijn fouten heeft, moeten we toch zo fair zijn,en toegeven dat in Nederland het meeste beter geregeld is. Hoewel mijn Thaivrouw begrijpelijk erg trots op haar land is,geeft ze fair toe,dat in midden Europa veel dingen beter functioneren,vanwegen deze wetgevingen,die ook veel beter gecontroleerd worden,door politie die meestal niet corrupt is. In Thailand heeft vaak iedere ambtenaar zijn eigen regels,en ziet het haast als normaal aan zich extra besteken te laten.waarbij je als Farang niet zelden automatisch in een hoger tarief valt. Voor een bepaalde tijd,om de familie van mijn vrouw te bezoeken,kan ik over verschillende dingen weg kijken,en heb ook genoeg humor er om te lachen,terwijl ik bij thuiskomst blij ben,dat hier op de zon na,veel dingen beter zijn. Zelfs als ik het bovenstaande artikel van Hans Bos lees,waarin hij schrijft dat zijn leven als expat in Thailand bestaat uit vallen,en opstaan,krijg ik de indruk dat het meer vallen is,zodat ik het liever uitsluitend als vakantieland blijf zien.

 11. Khun Robert zegt op

  Moderator: het is niet de bedoeling om hier een discussie te beginnen over visa.

 12. NicoB zegt op

  Hans, levensecht, veel herkenbaar in je lange reis door het Paradijs.
  Paar dingen vallen mij op, wellicht goed om daar iets over te zeggen in aanvulling op jouw ervaringen en het algemeen belang.
  Het valt me op, dat je het rijbewijs voor motor en scooter hebt bij kunnen voegen in Hua Hin, bedoel je 1 voor motor en 1 voor scooter? Ik meende dat als je er 1 voor motor hebt, dat die ook voor scooter geldt?
  Die 90 dagen melding, hoort er bij, gewoon niet aan ergeren, maar zou kunnen volgens jouw gedachte, na verhuizing verplicht het nieuwe adres te melden.
  Direct na terugkomst melden bij Immigration is mij niets van bekend. Bij binnenkomst krijg je een stempel voor 90 dagen en vanaf dan gaan die 90 dagen weer lopen.
  Thai kunnen ingeschreven worden in hun werkelijke woonplaats en nemen daar dan ook deel aan verkiezingen.
  Je kunt nu ook je SVB levensbewijs digitaal vanuit Thailand aanleveren, precies hetzelfde aanleveren als eerder per post, ik heb daarvoor gepleit bij de SVB en heb daarvan een bevestigend bericht van de SVB d.d. 24-11-2014.
  Je reis wordt vervolgd, zie er naar uit.
  NicoB

 13. martin stalenhoef zegt op

  Ik heb een restaurant op Koh Lanta en als er Thaise klanten komen zeggen we dat het duurder is voor een Thai dan is het leuk om hun gezichten te zien
  Ik vindt het heerlijk in Thailand heb een leuke zaak Black Coral en lieve vrouw die ook werkt en
  af en toe een harinkie van Pim wat wil je nog meer
  Ik heb 25 jaar in Nederland gewoont en 35b jaar in Zeden en nu 6 jaar in Thailand elk land
  heeft wel iets Je moet je gewoon aanpassen of terug naar af

 14. theoS zegt op

  @ Hans Bos, de SSO stuurt het Levensbewijs en Inkomensverklaring niet meer op naar de SVB. Ik kreeg de formulieren, dat was in Juli van dit jaar ’15, per e-mail opgestuurd door de SVB met de mededeling dat ik deze ingevuld per e-mail terug kon sturen naar de SVB. Uitgeprint en ermee naar de SSO in Laem Chabang. Die vulden het direct in en gaven het terug met de mededeling “zelf opsturen”. De formulieren laten scannen en op een flashdrive laten zetten. Naar huis en de formulieren opgestuurd per e-mail naar de SVB. Kreeg een e-mail terug met een bedankje en dat het geregistreerd was dat ik nog in leven was.

 15. theoS zegt op

  @ Hans Bos, het is al verscheidene jaren dat de Thai bij verkiezingen niet terug hoeven naar hun woonplaats, dit kunnen ze doen in de plaats waar ze op dat ogenblik wonen. Ze moeten zich alleen registreren bij de Amphur van de stad waar ze wonen als verkiezingsgerechtigde en kunnen dan daar hun verkiezing doen. Alleen vele Thais hebben daar geen benul van dat dit zo kan.

 16. christian zegt op

  Ik woon hier al 16 jaar en ze veranderen nog altijd de regels. Ja een thai kan niet worden ingeschreven waar gij huurt. christian


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website