ผงซักฟอกล้างจาน

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
5 oktober 2017

Hang Chat is een stadje met zo’n 10.000 inwoners. Als je de 7-Eleven even buiten beschouwing laat (dat is meer een minimarkt dan een supermarkt) is er één supermarkt, de Tesco, net iets buiten het stadje aan de highway 11. Makkelijk voor ons, want dat is aan de “goede kant” van Hang Chat. Als we niet twee keer zo’n verrekte U-draai moesten maken voor een bezoekje was het helemaal perfect geweest.

De plaatselijke Tesco is voor Nederlandse begrippen niet overdreven groot. Ik denk dat onze supermarkt in Vierlingsbeek minstens anderhalf keer zo groot is. Het assortiment verschilt wel enorm. Verse groente en fruit nemen maar een bescheiden plekje in. Vers vlees en verse vis zijn veel prominenter aanwezig en liggen open uitgestald in grote bakken met ijs. Zoals je in Nederland je groente afweegt, doe je dat hier ook met vlees en vis. Alleen mag je hier niet zelf het stickertje plakken. Je geeft je zakje aan een medewerker en die weegt het nog eens en doet er dan de juiste sticker op.

Er is ook wel het een en ander aan voorverpakt spul, maar veel minder dan we gewend zijn. Wat dan wel weer hetzelfde is, is het tafeltje met over-de-datum-spullen. Alleen zijn die hier dan ook echt over de datum, vaak al een paar dagen. Voor groente en fruit maakt dat meestal niet zo veel uit. Je kunt makkelijk controleren of het nog goed is, dus ik pak daar vaak spullen van mee. Makkelijk, want die zijn ook al (af)geprijsd.

Overigens kan je verrassende taferelen tegenkomen hier. Zoals het maken een opname voor een reclamevideo, waarbij een aantal dansmeisjes wordt ingezet, maar het winkelpersoneel zelf ook geacht wordt de voetjes van de vloer te doen. En dat gewoon tijdens openingsuren. Uit het filmpje is wel duidelijk dat het enthousiasme niet bijster groot is. Ik zie zoiets bij Albert Heijn nog niet gebeuren (maar heb wel allerlei visioenen van hoe het personeel daar zou reageren als de baas met de opdracht komt om allemaal mee te dansen op een filmpje).

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=rjvXpyzdXW8[/embedyt]

Ik denk niet dat ik overdrijf als ik schrijf dat zo’n beetje de helft van de schapruimte in beslag genomen wordt door spullen die op een of andere manier met wassen en schoonmaken te maken hebben. Hele rijen wasmiddelen, geurige wasverzachters, shampoos, crèmepjes, gels, schuimen, en natuurlijk een enorme keuze aan witmakers. Waar wij witten wanhopig proberen een tintje op onze huid te krijgen doen de Thaise vrouwen er alles aan om zo wit mogelijk voor de dag te komen. De schoonheidsmiddelen industrie biedt daarvoor een arsenaal aan hulpmiddelen.

Ik wist dus waar ik aan begon, en op het moment dat ik de winkel binnenstapte wist ik ook dat ik twee cruciale fouten had gemaakt:

 1. ik had niet opgezocht wat “afwasmiddel” in het Thais is en
 2. ik had mijn telefoon, en dus mijn vertaal-app, in mijn auto laten liggen.

Gezien de ruime keuze aan was-etcetera’s leek me dat niet zo’n groot probleem, dus ik begon optimistisch de schappen te scannen op zoek naar de afwasmiddelen. Al snel had ik de flesjes gevonden die me het meest aan de Dreft en de Dubro deden denken. Nadere studie van de etiketten leerden me echter dat het om mondspoelwater ging (waarvan er hier ook 20 soorten verkrijgbaar zijn). Na het meermaals doorploegen van 3 gangen met kansrijke artikelen wilde ik de moed opgeven en alsnog mijn telefoon gaan halen. Toen zag ik ergens tussen de vuilniszakken (de schone) een paar kleine flesjes die me voorkwamen als houtlijm of zoiets, maar die bij nader inzien wel degelijk afwasmiddel bleken te bevatten. ผงซักฟอกล้างจาน dus. Ik had het kunnen weten.

Nu nog even het kassa-ritueel doorlopen. Hoewel ik duidelijk de boodschappentas presenteer wil de kassamedewerker de boodschappen (ik had wat meer dan alleen het gele flesje) het liefst toch in een plastic tasje doen en dat dan in de boodschappentas zetten. Die discussie win ik tegenwoordig. Het lukt me zelfs om etenswaren en afwasmiddel bij elkaar in de tas te krijgen. Dat is hier echt not-done. Als je 1 wortel en 1 flesje afwasmiddel koopt krijg je 2 plastic zakjes, want die mogen echt niet bij elkaar, ook al zijn ze beide verpakt.

Het winkelbezoek eindigt steevast met het gevecht met het kleingeld. In Nederland krijg je eerst het muntgeld, dat je dan alvast kunt wegstoppen, en daarna de bankbiljetten. Zo kun je ook meetellen of het wisselgeld klopt. In Thailand rekent een kassa of rekenmachientje dat altijd uit. De kassamedewerker telt dan eerst de bankbiljetten uit, pakt dan het kleingeld en legt dat op het papiergeld, en schuift vervolgens het kassabonnetje tussen muntjes en papiergeld. Dat krijg je dan overhandigd terwijl je al met je handen vol staat, waarna je een beleefde wai krijgt. Terugwaien is er natuurlijk niet bij, want dan ligt het muntgeld op de grond, dus ik maak me er met een knikje vanaf.

Dan schuif ik met boodschappen en wisselgeld een stukje op zodat de volgende klant geholpen kan worden. Daarna volgt de grootste uitdaging: de muntjes in mijn portemonnee zien te krijgen zonder te morsen. Omdat ik het gangpad dan al weer een aardig tijdje bezet heb gehouden vergeet ik maar even mijn voornemen om briefjes van 20, 50 en 100 te sorteren. Ik prop de boel in mijn portemonnee en verlaat opgelucht de Tesco. Op naar de afwas!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “ผงซักฟอกล้างจาน”

 1. Bert zegt op

  Dat is gelukkig bij ons in de supermarkt anders.
  Wij komen zelden of nooit bij Tesco, meestal bij BigC of Max Value.
  BigC heeft het vroegere Carrefour overgenomen en nogal wat “westerse” produkten.
  Daar worden de vleesprodukten die niet de zelfde dag verkocht worden als dat ze zijn ingepakt verkocht met 30% korting en een paar uur later krijgen ze een sticker met 50%. Liggen gewoon in de koeling. Ook melkproducten die een week voor datum zijn krijgen een sticker met 30% en 3 dagen voor datum 50%.
  Andere produkten staan inderdaad in een schap bij elkaar met de bekende sticker erop.

 2. Christiaan H zegt op

  Hallo François,

  Jouw ervaringen bij Tesco Lotus komen mij heel bekend voor van de dans tot de afrekeningen. Dat alles zagen wij in Tesco Lotus in Tha Yang. Tegenwoordig gaan wij naar Tesco Lotus in Hua Hin en daar gaat het wat anders eraan toe.

 3. janbeute zegt op

  Hier bij de Tesco in Pasang gaat het net zo .
  Ik herken het maar al te goed je verhaal, met oa handen vol met kleingeld staan te klungelen tussen de bon en het papiergeld . Bij ons lijkt een complete gallerij zelfs op een ijzerwinkel met schroevedraaiers tangen tape ed .
  Regelmatig een personeels vergadering waarbij een hele groep op de grond zit , en een halve gallerij kompleet barricadeert .
  Gisteren weer eens naar de manager gegaan met de zelfde en zoveelste klacht , daar door de lage zonstand eind in de middag de schermen van 3 ATM machines niet af te lezen zijn .
  Wordt niks aan gedaan , dan maar weer naar de ATM van de Krungthaibank .
  De managers en cassieres verdwijnen met de regelmaat van de klok , elke keer weer nieuwe gezichten .
  Ik zie dan ook dat het meeste personeel schoolverlaters zijn .
  Engels spreekt hier op een cassiere na geen enkele medewerker .
  Voor mijn grote inkopen ga ik elke week naar de Rimpingmarket in HangDong en de Big C in Sanpatong of Lamphun .

  Jan Beute .

  • Francois Nang Lae zegt op

   Ach, bij de Plusmarkt in Vierlingsbeek spreekt niemand Thais. De verantwoordelijkheid om je verstaanbaar te maken ligt nu eenmaal bij de buitenlander. Ook daar werken vooral schoolverlaters. En een ATM staat al helemaal niet 🙂

 4. Hendrik S. zegt op

  Wat mij altijd zo opvalt is dat ik geen tijd krijg om af te rekenen. Wel van de caissierre maar niet van degene die achter me. Staan altijd al achter me (bij de spullen inpakken) als ik wegloop met mn tasjes.

  Iemand een idee waarom?

 5. Francois Nang Lae zegt op

  Dat lijkt me logisch. Ze willen graag zien wat je gekocht hebt 🙂

 6. marc965 zegt op

  Ik zou maar ff uitkijken in de Tesco Lotus in Hua hin, in het begin van de week nog meegemaakt dat afgeslagen producten in de rekken toch vol worden aangerekend aan de kassa en als je ze er op wijst doen ze of hun neus bloedt. ze doen geen moeite om het recht te zetten , wat er dus op wijst dat het met opzet is.
  En is niet de eerste keer dat dat daar voorvalt, mss denken ze dat die domme buitenlanders er toch niet omgeven. verkeerd gedacht dus wat mij betreft.
  Mvg.

 7. pete zegt op

  Wanneer je aangeeft bij tesco lotus bij de balie aldaar dat de cassiere producten die zijn afgeprijsd de volle prijs rekent krijg je dt 10 x vergoed
  zelf meegemaakt met aantal pakken waspoeder waarvan totaal 140 baht teveel was berekent
  aangekaart bij de receptie en kregen met welgemeende excuses 1400 baht uitbetaald .
  de volgende dag word dit met het personeel in een vergadering besproken en overlegt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website