Wees verstandig met de zon in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: , , ,
30 april 2019

Het is erg warm in Thailand. De zon staat in deze periode op haar hoogste punt en dat betekent ook weinig schaduw. Hoewel de zon veel goede eigenschappen heeft is een waarschuwing ook op z’n plaats, zeker al je nu op vakantie naar Thailand gaat.

Een beetje zon is gezond. Zonlicht is belangrijk voor de de aanmaak van vitamine D. Huidaandoeningen als eczeem en psoriasis verminderen er door en het zorgt voor een prettiger gemoedstoestand. Er is een wel een maar: zorg dat je huid niet verbrandt want dat vergroot de kans op huidkanker.

Laat je huid aan de zon wennen

Het belangrijkste bij het blootstellen van je huid aan de zon tijdens je vakantie is een langzame gewenning. Vol en onbeschermd in de zon is een slecht idee. Zeker als dit zonnebrand tot het gevolg heeft. Voorkom daarom te allen tijde dat je huid verbrandt! Het verouderdt je huid en je vergroot de kans op huidkanker. Inmiddels horen jaarlijks ruim 50.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Dat waren er 10 jaar terug nog 28.000, dus een waarschuwing is op z’n plaats.

Genieten van de zon is prima, maar bescherm jezelf. Er zijn drie regels die je moet onthouden tijdens je zonvakantie:

 1. Smeer je in.
 2. Bedek de huid die snel verbrandt of nog niet aan de zon gewend is.
 3. Zoek ook regelmatig de schaduw op.

Verantwoord zonnen

Een aantal tips om verantwoord van de zon te genieten:

 • Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon.
 • Bescherm je huid met kleding, draag een petje en een zonnebril met UV-werende glazen.
 • Smeer onbedekte huid een halfuur voordat je de zon in gaat dik in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor jou geschikte beschermingsfactor.
 • Gebruik altijd een crème met een goede factor. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon. Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Ga je langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30.
 • Herhaal het insmeren elke twee uur, of vaker bij sterk transpireren of na het zwemmen en afdrogen.
 • Ga niet uitgebreid zonnebaden als de zon erg hoog staat (op het heetst van de dag, zoals tussen 12 en 15 uur).
 • Zoek op tijd de schaduw op. Dan vangt je huid minder UV-straling op.
 • Let op de zonkracht. In het buitenland, zeker dichter bij de evenaar, is deze veel sterker dan in Nederland. Mensen die normaal in Nederland niet snel verbranden, kunnen daar op vakantie wel last van hebben. Denk er aan: hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.

Zonnebrandcreme

Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen verbranden. Hoeveel bescherming een crème tegen UVB (verbranding) biedt, wordt aangegeven met de Sun Protection Factor (beschermingsfactor of SPF). Kies een zonnebrandcrème die UVB- en UVA-straling tegenhoudt. Tegenwoordig bieden bijna alle producten ook bescherming tegen UVA (verouderen van de huid). Of het product UVA-bescherming biedt kun je lezen op het etiket.

Vergeet je ogen niet

De zon bruint de huid maar kan ook gevolgen hebben voor de ogen. UV-straling versnelt de vorming van staar. Dezelfde UV stralen beschadigen ook het netvlies aan en kunnen de lichtgevoelige laag aantasten. Het is daarom noodzakelijk om een goede kwaliteit zonnebril te dragen. De zonnebril helpt met de bescherming van de ogen, daar de pupillen klein blijven en indringing van intens licht dus wordt verminderd. Slechte kwaliteit zonnebrillen doen juist het tegenovergestelde. Zonnebrilglazen moeten ten minste 90% van de UVA-stralen en 95% van de UVB-stralen blokkeren. Sinds 1995 zijn er Europese normen van de filterkwaliteit vastgesteld. Het wordt aanbevolen om zonnebril glazen met minimaal CE3 of CE4 kwaliteit te kiezen.

Fotosensitiviteit

Tal van medicijnen, cosmetica en parfums gaan niet goed samen met de zon. Bijvoorbeeld bij gebruik van antibiotica kan fotosensitiviteit ontstaan. Antibiotica bevatten een organisme waarin bepaalde moleculen circuleren. Als deze worden blootgesteld aan UV-stralen, kan deze toxische of allergie veroorzakende stoffen produceren. Deze stoffen kunnen zeer ernstig zijn en vereisen het stoppen van de behandeling of een verbod op blootstelling aan de zon. Het is van essentieel belang dat je bij gebruik van bepaalde medicijnen je arts raadpleegt en dat de behandeling eventueel wordt aangepast.

Bronnen: KWF, NU.nl en Allianz Global Assistance

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Wees verstandig met de zon in Thailand”

 1. Sjaak S zegt op

  Ik had een tijdje geleden gelezen dat de UV straling in Thailand tot de hoogste behoort. Nu keek ik zojuist voor de zekerheid na en kwam op de volgende website:

  https://www.weeronline.nl/Azie/Zonkracht-Thailand/107

  Op het ogenblik dat ik schrijf staat er als waarde 0, door de bewolking die er nu is, is er weinig UV straling. Maar op onbewolkte dagen staat het meteen heel hoog…

 2. Leo Th. zegt op

  In Chiang Rai een keer een leuk boottochtje gemaakt over de rivier Kok. Had mij vooraf goed ingesmeerd maar werd ‘s-avonds ziek. Had een lichte zonnesteek opgelopen, waarschijnlijk doordat ik geen petje of andere hoofdbedekking had gedragen. Vanwege de wind door de snelheid van de boot had ik de hitte van de zon niet bemerkt. Daarom wil ik benadrukken om je behalve goed in te smeren ook je hoofd te beschermen tegen de zon.

 3. Hugo Veldman zegt op

  Even vergeten dat je een hitte beroerte kunt krijgen en het misschien niet overleefd. Kijk op RODE KRUIS
  voor verdere informatie voordat je met 35 C in de zon gaat liggen.

  • Sjaak S zegt op

   Sinds mijn 20ste lig ik niet meer in de zon. Er waren tijden dat ik zo wit was, dat men dacht dat ik ziek was. Toch heb ik de zon nooit echt vermeden. Gewoon, door omstandigheden niet in de zon geweest. Vooral in Brazilië vond men mij een bleekscheet.
   Echter toen ik met mijn toenmalige vrouw en kinderen in juni of juli vier weken op vakantie in Rio was geweest en wij veel aan het strand waren waar ik veel wandelde of met de kinderen met een bal speelde, was ik ondanks de braziliaanse winterzon na vier weken door en door bruin, zonder me ook maar één keer in te smeren.
   Na de vakantie had ik een vlucht naar Bangkok (ik was steward) en op een shuttle naar Saigon ontmoette ik een bevriende Thaise stewardess, die me met grote ogen bekeek en zei: “Jack, what happened to you? You look so ugly, so black!”
   Sinds ik in Thailand woon ben ik ook flink bruin, vooral doordat ik veel in de tuin werk. Geen zonneolie nodig, zelfs met dit warme weer. Langer dan een uur of twee houd ik het niet uit, soms zelfs minder. Daarbij beweeg ik me veel.
   Ik kan dan ook niet begrijpen dat mensen vrijwillig in badkleding aan het strand in de zon gaan liggen. Zelfs wanneer je hier in de schaduw ligt kun je bruin worden. Met de kennis vandaag de dag zou je toch te veel blootstelling aan de zon vermijden, of niet?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website