Onderzoek toont aan dat oudere mensen met diabetes type 2 vaak minder spieren en meer vet hebben. Bij deze mensen kan weinig spiermassa betekenen dat ze meer last hebben van oxidatieve stress, wat schade aan de cellen betekent. Deze ouderen hadden ook een hoger suikerniveau in hun bloed als ze nog niets gegeten hadden.

100 mensen van 65 jaar en ouder met diabetes type 2 deden mee aan het onderzoek. Ze gebruikten allemaal metformine, een medicijn voor diabetes, en hadden goede bloedsuikerwaarden. De onderzoekers keken naar hoeveel spieren en vet de deelnemers hadden, hoeveel stress hun lichaam had door oxidatie en hoe hun lichaam suiker gebruikte. Mensen met weinig lichaamsvet hadden ook minder spieren en zij die meer eiwitten aten, hadden meer spieren. Weinig spiermassa was ook verbonden met meer oxidatieve stress en hogere bloedsuikerspiegels zonder te eten.

Spieren zijn belangrijk voor het gebruik van suiker in het lichaam en minder spieren kunnen leiden tot problemen met insuline, wat belangrijk is om de bloedsuikerspiegel te reguleren. De studie zegt dat diabetes type 2 kan leiden tot meer oxidatieve stress, wat weer kan zorgen voor minder spieren. Spierverlies is een van de eerste tekenen van veroudering in weefsels. Spiermassa behouden kan helpen om gezonder oud te worden zonder operaties. Beweging, training met gewichten en genoeg eiwitten eten zijn heel belangrijk. Ook kunnen sommige diabetesmedicijnen, zoals SGLT-2 remmers en GLP-1 agonisten, invloed hebben op de hoeveelheid lichaamsvet en spierverlies.

Referentie: Alabadi, B., et al. (2023). Weinig spiermassa is gekoppeld aan slechtere bloedsuikercontrole en meer oxidatieve stress bij oudere mensen met type 2 diabetes. Nutrients, 15(14), 3167.

8 reacties op “Minder spieren, meer stress: de strijd van ouderen met diabetes”

 1. Hans Bos zegt op

  Enorme open deur: meer bewegen, genoeg eiwitten en gezond eten. Vraag is wat is oxidatief en wat voor ‘remmers’ zijn SGLT en GLP agonisten. Daar kan ik niets me.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Hans Bos, misschien hier eens kijken: https://shorturl.at/dlOV2

   Maar let op, het is een commerciële site.

  • Kwestie van even Googlen: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/sglt2_remmers en https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/glp1_agonisten

   • Hans Bos zegt op

    Volgens mij hoort een artikel duidelijk te zijn en niet te wemelen van woorden die aantonen hoe intelligent de schrijver wel is. Zo is het in ieder geval bij de meeste media.

 2. Ga-trainen zegt op

  Vrij simpel, ga aan het ijzer. Train je spieren en je kan diabetes omkeren.
  Heeft u namelijk ooit wel eens een krachtsporter gezien met diabetes type 2? Dat kan ook haast niet, volgens onderzoekers van de University of California. Zij onderzochten de wisselwerking tussen spiermassa en insuline receptoren. Hoe gevoeliger deze receptoren, hoe kleiner de kans op diabetes.

  De onderzoekers vonden dat hoe hoger het percentage spiermassa ten opzichte van je totale lichaamsgewicht, hoe gevoeliger de insuline receptoren zijn. Ergens wel logisch als je bedenkt dat insuline een krachtig groeihormoon is die zorg moet dragen voor het transport van glucose naar de lichaamscellen en met name spiercellen. Hoe gevoeliger deze receptoren, hoe efficiënter en sneller de energievoorraden in je spieren weer zijn ‘opgeladen’. Overigens blijkt krachttraining in combinatie met creatine nog beter te werken (bron).

  Krachttraining voorkomt hiermee niet alleen diabetes of prediabetes, het heeft ook nut voor mensen die al diabetes type 2 hebben. Dankzij krachttraining worden de insulinereceptoren weer gevoeliger. Er zijn al genoeg gevallen bekend van mensen met diabetes type 2 die volledig konden stoppen met het spuiten van insuline na het volgen van een gedegen krachttraining programma. Wel is het van belang ook de juiste voeding te eten, zoals hierboven uitgelegd.

  Ook een onderzoek gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift JAMA stelt dat diabetes patiënten baat hebben bij krachttraining in combinatie met cardio. Aan dit onderzoek deden 260 diabetes type 2 patienten (ouderdomsdiabetes) mee. Ze kregen een krachtsport-, duursport of combiprogramma. Bij de groep die het combiprogramma deed daalde de bloedsuiker spiegel, bij de andere groepen niet significant. Volgens dit onderzoek kan je dus het beste je sportsessie beginnen met 20 minuten vrij intensieve cardio, gevolgd door krachttraining.

  Dus nogmaals, wil je diabetes type 2 omkeren, volg dan een goed voedings- en trainingsprogramma!

 3. Andrew van Schaik zegt op

  Onder Thaise mensen is Diabetes 2 een groot probleem. Er wordt veel te veel suiker in etenswaren gebruikt. Payuth zou onder druk van vele doktoren sugertax invoeren Het is er nooit van gekomen.
  Hoera! Het gaat nu gebeuren. Voor zoetekouwers zullen vele zaken straks niet meer te betalen zijn.
  De tax komt eraan. De medici hebben een belangrijk punt gescoord.

 4. Atlas van Puffelen zegt op

  Citaat

  Er is nogal wat verwarring rond het begrip ‘omkeren’ van diabetes type 2. Ja, door gezond leven kun je vaak je bloedsuiker weer naar beneden krijgen waardoor je geen medicijnen meer nodig hebt. En nee, diabetes is daarmee helaas niet genezen.

  https://ap.lc/tFurt

  Dat achter de geraniums gaan zitten, het niet is met een bak ongezond voedsel dat is duidelijk, maar om oudere mensen, maar gelijk een abonnement op de sportschool te laten nemen heeft ook zo zijn nadelen bij vele.
  Loop twee keer per dag, 45 minuten, intensief, en heb natuurlijk mij ‘binnenfiets’ bewegen is goed, maar de dumbbells laat ik aan een ander over.
  De rest van de dag ben ik ook ‘actief’ voor mijn leeftijd zelfs wel eens druk.
  In Thailand kan dat bij de meeste makkelijk, in Nederland wat minder in je tuintje of op je balkon.
  Het is trouwens een sluiper diabetes, dus vele hebben het ook totaal niet door dat ze het oranje licht al hebben of voorbij zijn.
  Laat mij periodiek testen op diverse zaken die geen zekerheid geven over je gezondheid, maar wel de richting die je lichaam uit gaat.
  Je hele verhaal is logisch op het eerste stukje na, want dat is zoals je zelf al aangeeft ‘vrij simpel’

  • Erik Kuijpers zegt op

   Atlas, er zijn ook mensen die niet kunnen lopen of alleen met pijn. Daar ben ik er een van. Dan blijven alleen de ijzeren staven over voor wat beweging; ik vind dat ook leuker dan vanaf je stoel in een rondje een bal gooien naar lotgenoten…

   Suiker-2, ik heb het nog niet, hangt inderdaad ook van voeding en lichaamsgewicht af. Met de nadruk op ‘ook’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website