Nederlandse vakantiegangers verliezen jaarlijks € 384,19 miljoen aan verborgen bankkosten. Zij krijgen die rekening als ze buiten de eurozone op vakantie gaan en betalen in een andere munteenheid.

De meerderheid van de Nederlanders is zich daar niet van bewust, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Consumer Intelligence voor het Europees bedrijf TransferWise.

In 2017 gingen ruim 12 miljoen Nederlanders ten minste een keer op vakantie. Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met hoge bankkosten in het buitenland, daardoor lopen ze bijna 400 miljoen mis als ze geld afhalen buiten de eurozone, met hun betaalkaart betalen in een andere munteenheid of geld omwisselen in een wisselkantoor.

Dat komt doordat banken en wisselkantoren het merendeel van de kosten verbergen in een slechte wisselkoers zonder dat aan de consument mee te geven.

Besparen op verborgen kosten in het buitenland?

1.Voor je vertrekt, vraag naar de tarieven en wisselkoersen bij de bank
De pinpas buiten de eurozone gebruiken of geld overmaken in een andere valuta is nooit gratis. Voor je vertrekt, vraag je best na welke kosten gepaard gaan met dat soort transacties. Let op, want je bank zal je een wisselkoers aanrekenen waarmee je minder waar voor je geld krijgt. Hou daarom een oogje op de echte wisselkoers die je ziet op websites als Google, Reuters of xe.com, en zet meldingen aan voor wanneer de wisselkoers verandert in jouw voordeel.

2. Wissel geen cash in een wisselkantoor of bij de bank
Als je cash bestelt bij de bank, betaal je daar een premium voor. Bij Rabobank betaal je bijvoorbeeld € 8,50 om biljetten te bestellen en dat komt bovenop de koersmarge die je betaalt (een extra kost verborgen in een slechte wisselkoers). Wisselkantoren adverteren vaak ‘0% provisie’, waardoor je de indruk krijgt dat geld wisselen gratis is. Ze rekenen je misschien geen kosten aan vooraf, maar let op want alle kosten zitten verborgen in de wisselkoers. Vermijd wisselkantoren op de luchthaven! Waar ter wereld je ook bent, de luchthaven is de duurste plek om aan geld te komen door het monopolie van het wisselkantoor.

3. Val niet voor de omrekenservice ‘Dynamic Currency Conversion’
Betalen in de lokale munteenheid (local currency) of kies je voor een bedrag dat al omgerekend is in je eigen munteenheid (home currency)? Het lijkt een onschuldige keuze als je betaalt in een winkel of naar een geldautomaat gaat. Je eigen munteenheid is aanlokkelijk, aangezien je meteen weet wat je kwijt bent, maar dat is meestal de verkeerde keuze. De wisselkoers die je aangeboden krijgt in je eigen munteenheid is gegarandeerd slechter dan de wisselkoers die je eigen bank je aanrekent. Als je op reis gaat naar Tsjechië, Polen of Hongarije kan je dat tot 12% extra kosten.

Bron: TravelPro

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Nederlandse vakantiegangers verliezen miljoenen door verborgen kosten”

 1. Harry Romijn zegt op

  Gaat u van een gebied met een wereldvaluta ( €uro) naar een met een “exotische” valuta ( THB bijv) dan altijd DAAR de €uro’s omwisselen. Gaat u van THB naar €uroland, NOOIT hier omwisselen.

 2. l.lagemaat zegt op

  ‘Dynamic Currency Conversion’ is in een posting beschreven verkapt “maffia gebeuren.

  Terug van vakantie merk je pas bij de afschrijvingen voor hoeveel geld “verdampt”is!

 3. Lessram zegt op

  3 tips “Wat niet te doen”. Nu graag de gouden tips wat WEL te doen….

 4. stevenl zegt op

  Nummer 2 is op z’n best vertekenend. Cash Nederlands geld opnemen en bij een wisselkantoor wisselen levert het meest mogelijke geld op.
  Nummer 1, vooraf vragen naar wisselkoersen is zinloos aangezien deze altijd varieren.

  Duidelijk dat de bron van het verhaal niet onafhankelijk is.

 5. Bert zegt op

  Waarom moet je dat zien als een verlies.
  Als ik een een lekkere biefstuk bij de winkel haal is die ook veel goedkoper dan in een restaurant.
  Logisch toch dat de banken geld willen verdienen aan hun valutatransacties.
  Over de hoogte kunnen we wel discussiëren, maar het feit dat er kosten zijn staat als een paal boven water.
  En al die kosten zijn van te voren redelijk bekend.
  Denk dat er meer mensen schrikken van het afschrift van hun creditcard (waar ze rijkelijk mee hebben gezwaaid op vakantie, zonder precies bij te houden) dan van de kosten van het wisselen.

  En wil je die kosten ontlopen, dan blijf je lekker in de euro-zone hangen.

 6. harm zegt op

  Supharnabumi is dan een uitzondering, m.n. voor het wisselkantoor van Super Rich dat zich op de groundfloor bevind van dit vliegveld.
  Als je cash wilt wisselen voor Thai Bath vind je geen betere wisselkoers in Thailand waar dan ook.
  Super Rich had tot voor kort alleen kantoortjes in Bangkok.
  Maar in de Mall op de groundfloor tegenover de Kasikorn bank in Khorat (Nakhonratchasima) is nu ook een vestiging.
  Wellicht wordt nu in meerdere steden een vestiging geopend.

  • Rob V. zegt op

   Beste Harm, er zijn minstens 4 verschillende bedrijven met Super Rich in de naam!
   Drie daarvan zijn in Bangkok actief, en weer een ander in Chiang Mai. Mogelijk zijn de Super Riches in andere plaatsen van weer andere bedrijven/eigenaren.
   Daarnaast zijn er nog andere wisselkantoortjes die een vergelijkbare koers bieden (soms beter, soms hetzelfde): Vasu, Linda enzovoort.

   Zie hier of een van de andere duizend Thailand Blog topics over geld wisselen:
   https://www.thailandblog.nl/thailand-tips/geld-wisselen-thailand-tips/#comment-521479

   Maar inderdaad, het door Transfer Wise (ook niet de meest voordelige, wel meest bekende) geld overmaak bedrijf gesponseerd onderzoek is dan ook niet neutraal. Als je direct over de grens Zloty of Baht gaat wisselen dan zal je best eens een poot kunnen worden uitgedraaid die duurder uit komt dan geld over maken via een bedrijf zoals Transfer Wise, TorFX, Currencies Direct enzovoort maar kijk je even rond waar je moet wezen dan ben je met cash wisselen ter plekken in het buitenland eigenlijk altijd het voordeligst uit. Punt 2 label ik dus ONWAAR.

   Punt 1 zou pas werken als je met een app of website direct live zou kunnen zien wat er uiteindelijk bij de ontvanger in hard cash in handen komt. Zodat je diverse banken, money transfer bedrijven, geldwisselkantoortjes etc. kan vergelijken: ik heb X euro, als ik dat verstuur of inlever bij Y, hoeveel geld in valuta Z krijg ik dan uiteindelijk in handen? En dan met een refreshrate van minstens 1 keer per uur.

   • Bert zegt op

    http://thailand.megarichcurrencyexchange.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website