TY Lim / Shutterstock.com

Als je naar Thailand op vakantie gaat, wil je bij aankomst kunnen beschikken over Thaise baht zodat je een kop koffie kunt kopen op de luchthaven en een taxi kunt betalen.

Wanneer je wilt profiteren van de beste wisselkoers kun je beter wachten met geld wisselen totdat je in Thailand bent. Geld wisselen in Thailand is vrij eenvoudig. Er zijn wel een paar zaken die je in de gaten moet houden, lees daarom onze tips. Zo kun je altijd de best mogelijke wisselkoers krijgen.

Zorg altijd als je naar Thailand reist dat je meerdere passen bij je hebt, bijvoorbeeld een bankpas en een creditcard of twee bankpassen. Een pas kan beschadigd raken (gescheurd) zodat deze niet meer werkt. Je kan hem verliezen of vergeten uit de ATM te halen (in Thailand komt eerst het geld en dan de bankpas terug, precies in omgekeerde volgorde als in Nederland). En soms werkt een pas niet om onverklaarbare reden.

Geld wisselen op de luchthaven van Bangkok

Al bij aankomst op de luchthaven van Bangkok – Suvarnabhumi Airport – zul je tal van automaten en kantoortjes zien om geld te wisselen. Deze worden vooral beheerd door ttb (TMBThanachart Bank) en de SCB (Siam Commercial Bank), maar er zijn ook ander banken aanwezig. De wisselkoersen zijn hier minder goed als bij de andere bankvestigingen in Bangkok. Bij deze geldautomaten of kantoortjes op de luchthaven kun je een geringe hoeveelheid euro’s wisselen (Thaise baht pinnen kan natuurlijk ook, maar dat is relatief duur door de kosten van 220 baht per pintransactie). Zo heb je alvast wat Thaise baht op zak voor een taxi, eten of een accommodatie. Wil je veel geld wisselen? Dan kan je beter even wachten totdat je in het centrum van Bangkok bent. Hier kan je vervolgens de wisselkoersen van verschillende banken vergelijken. Wil je toch geld wisselen op de luchthaven? Ga dan naar de kelder (waar de treinen vertrekken) naar een wisselkantoortje van Super Rich (links in de hoek).

Banken in Thailand

Er zijn een aantal grote banken in Thailand die diensten aanbieden aan zowel particulieren als bedrijven, waaronder:

 • Krung Thai Bank
 • Siam Commercial Bank
 • Bangkok Bank
 • Kasikorn bank
 • Thai Military Bank (nu ttb = TMBThanachart Bank)

Er zijn ook enkele buitenlandse banken met vestigingen in Thailand, zoals Citibank en Standard Chartered Bank. bij al deze banken kan je geld wisselen.

Welke bank/wisselkantoor in Thailand heeft de beste wisselkoers?

Wisselkoersen kunnen natuurlijk variëren. Tijdens een verblijf in Thailand kan je zelf wat gaan vergelijken. Onafhankelijke geldwisselkantoren, zoals Super Rich (alleen contact geld), bieden meestal betere tarieven dan banken. Super Rich heeft helaas niet overal vestigingen. De ene keer geeft de ‘groene’ (Super Rich Thailand), de beste koers, dan weer ‘de blauwe’ (Grand Superrich) of ‘de oranje’ (Super Rich 1965). Door de populariteit van Superrich zie je ook overal klonen die meeliften op hun succes en ook iets van Super of Rich in hun naam opnemen, dus laat je je niet misleiden door de naam. Een alternatief is Vasu Exchange of de Forex wisselkantoren.

Een paar tips:

 • Wisselen op de luchthaven van Bangkok geeft niet de beste koers, al krijg je in de kelder wel een koers die de beste koersen in het centrum van Bangkok benaderen. De kelder is waar de Airport Link vertrekt. Links naast die trein kun je meerdere kantoortjes vinden.
 • Voor biljetten van 100 euro krijg je een iets betere koers dan voor biljetten van 50 euro of lager.
 • Zorg dat de biljetten er zo nieuw mogelijk uitzien (geen ezelsoren, beschadigingen of vlekken).
 • Bij goudwinkels in Bangkok kun je een uitstekende koers krijgen mits je met grote geldbedragen aan komt zetten.

Websites en App’s publiceren de beste wisselkoersen

Een simpele manier om te kunnen achterhalen welk wisselkantoor of bank de beste wisselkoers biedt is een app installeren op je smartphone of een website bezoeken. Een aantal suggesties: de website https://daytodaydata.net/ of download de ‘THT Exchange App’ om zo met je smartphone de wisselkoersen met elkaar te vergelijken.

Geldautomaten (ATM’s)

In Thailand vind je verassend veel geldautomaten. Vooral in de toeristische gebieden. Er zijn een paar uitzonderingen. Op kleine eilanden zijn er niet altijd geldautomaten. Maar op de meeste bestemmingen kun je er zonder problemen een vinden. De meeste (maar niet alle) geldautomaten in Thailand accepteren buitenlandse betaalpassen. Ga daarvoor op zoek naar de automaten met de logo’s van VISA, Mastercard en Cirrus.

Na het invoeren van je betaalpas zijn er instructies in het Engels beschikbaar. Wees voorzichtig tijdens het opnemen van geld. Zorg dat je net als thuis weet wie er om je heen staat. Mocht iemand hulp aanbieden sla dit dan beleefd af (tenzij het een bankmedewerker is).

 • Je moet voor iedere geldopname bij een ATM betalen (220 baht ongeveer € 6,-), pin daarom geen kleine bedragen. Dat is duur.
 • Thaise geldautomaten geven je eerst het geld, daarna je kaart.
 • Zorg ervoor dat jij je bankpas activeert zodat je buiten Europa geld kunt opnemen; deze functie wordt door de meeste banken standaard op inactief gezet.
 • Kies bij het opnemen van geld in Thailand altijd voor de optie “Without Conversion”, en niet “With Conversion”. Zo krijg je een betere wisselkoers.
 • Geldautomaten geven bijna altijd biljetten van 1.000 baht uit.
 • Pinnen kan in winkelscentra bij een bankkantoren, dat is veiliger dan ergens buiten. Je kunt dan ook hulp vragen als er iets niet goed gaat.

Betalen voor pinnen

Sinds april 2009 brengen Thaise banken kosten in rekening voor het opnemen van geld met buitenlandse betaalpassen (220 baht per opname). De toeslag voor geldopname bij een pinautomaat staat los van andere kosten. Zoals de toeslag die je eigen bank of creditcardmaatschappij berekent voor het pinnen in het buitenland. Informeer vooraf bij je bank of creditcardmaatschappij welk bedrag zij in rekening brengen. Hoeveel geld je kunt opnemen is meestal afhankelijk van de afspraken die je met je eigen bank hebt gemaakt. Bij de meeste Thaise geldautomaten kun je maximaal 20.000 to 30.000 Baht per keer opnemen. Je ontvangt dan 20 of 30 briefjes van 1000 Baht.

Tip: ga je regelmatig naar Thailand dan kan je overwegen om een Thaise bankrekening openen, dan betaal je niet steeds die 220 baht bij geldopname. Wel zijn veel banken in de loop der jaren strenger geworden. Meestal help het als je een Thai meeneemt, die ook een rekening bij de gekozen bank heeft. Ben je toerist dan kan je overwegen het adres van je hotel of accommodatie opgeven, maar dat wordt niet altijd geaccepteerd. Ga er vanuit dat je vaak ‘nee’ te horen krijgt maar soms kan je geluk hebben. Wil je een bankrekening openen? Zorg in ieder geval voor nette kleding, neem je paspoort mee, bewijs van adres en stort alvast een bedrag op de rekening, bijvoorbeeld 10.000 baht.

Geld opnemen bij een Thaise bank

Je kunt met je bankpas ook geld opnemen bij de balies van de meeste Thaise banken of wisselkantoren. Je betaalt dan geen kosten voor het pinnen met een buitenlandse betaalpas. Bij de bank of het wisselkantoor moet je wel je paspoort laten zien. Soms is het bankpersoneel terughoudend als je met je bankpas geld komt opnemen. Ze hebben wat tijd nodig om het een en ander uit te zoeken. Kies daarom het juiste moment uit om een bank te bezoeken. Bij voorkeur wanneer het er rustig is. Als er geen rijen klanten staan te wachten. Geld opnemen bij banken is ook niet helemaal gratis. Je betaalt evengoed de kosten die je eigen bank voor buitenlandse transacties oplegt. Bij een bank kun je ook geld opnemen met je creditcard. Hiervoor brengen creditcardmaatschappijen vooraf een bedrag in rekening. Hierdoor kan het vrij duur kan zijn. Neem voor je vertrekt eerst even contact op met je bank of creditcardmaatschappij.

Creditcards en pinpassen

De bekende creditcards, zoals Visa, American Express en Mastercard, worden door de grotere hotels, luchtvaartmaatschappijen en winkels geaccepteerd. Bij de kleinere hotels, pensions en winkels kan je soms alleen contant betalen. Je doet er goed aan om je bank of creditcardmaatschappij vooraf te laten weten dat je naar Thailand gaat. De meeste banken en maatschappijen hebben fraudemaatregelen getroffen voor Thailand en andere Aziatische landen. Weten ze niet dat je naar Thailand op vakantie bent? Dan kan je creditcard of pinpas worden gemarkeerd als veiligheidsrisico.

Contant geld omwisselen

Voor het omwisselen van contant geld wordt in Thailand geen toeslag in rekening gebracht. Als je geld gaat wisselen is het belangrijk dat je bankbiljetten in goede staat verkeren. Als ze gescheurd zijn of ezelsoren hebben kunnen ze worden geweigerd. De beste wisselkoers in Thailand kun je vaak krijgen bij banken en wisselkantoren. De wisselkoersen bij deze instellingen zijn meestal beter dan bij andere plaatsen, zoals hotels of winkels. Houd er rekening mee dat de wisselkoersen bij banken en wisselkantoren vaak afhangen van de marktomstandigheden en daarom kunnen fluctueren.

Er zijn ook enkele zaken waar je rekening mee kunt houden om de beste wisselkoers te krijgen:

 • Vergelijk de tarieven: Vergelijk de wisselkoersen van verschillende instellingen voordat je geld wisselt, zodat je de beste deal krijgt.
 • Wissel grotere bedragen: Door grotere bedragen te wisselen, kun je vaak een beter tarief krijgen.
 • Wissel op geschikte tijden: Probeer te wisselen op tijden dat de wisselkoersen gunstig zijn, zoals tijdens kantooruren of op momenten dat de vraag naar de valuta waarin je wilt wisselen lager is.
 • Neem je paspoort mee: Sommige geldwisselkantoren eisen legitimatie en maken een kopie van je paspoort.

Bij de onderstaande wisselkantoren krijg je over het algemeen een goede wisselkoers, meestal beter dan bij een bank:

 1. Super Rich 1965 (oranje kantoor);
 2. Superrich Thailand (groene kantoor);
 3. Value Plus Currency Exchange (rood kantoor).

Een bank die over het algemeen een goede wisselkoers geeft is de Bank of Ayudhya (Krungsri Bank) te herkennen aan de gele kleur.

Een onbekende kleine wisselkantoor kan ook een prima koers geven, kwestie van even kijken of vragen. Wat veel toeristen niet weten is dat je bij veel Goldshops (de rode goudwinkels) ook euro’s kan wisselen en soms krijg je een zeer goede koers. Je moet dan wel met grote bedragen komen. Vragen staat vrij.

Geld wisselen bij je hotel

Een aantal hotels en pensions biedt een geldwisselservice. De tarieven zijn meestal slecht in vergelijking met het officiële tarief van banken.

(Nelson Antoine / Shutterstock.com)

Welke wisselkoers krijg ik?

De wisselkoersen veranderen per dag. Ga je contant geld omwisselen? Kijk dan voor de actuele koers op het display op het raam van het wisselkantoor of de bank. Op internet kijken gaat nog sneller. De wisselkoersen verschillen ook nog eens per bank. De verschillende vestigingen van de banken hanteren wel hetzelfde tarief. De enige uitzondering hierop zijn de SCB en de TMB. Bij de kantoren van deze banken op de luchthaven van Bangkok zijn de tarieven slechter, dan bij de vestigingen in de rest van het land. Gebruik je een betaalpas in een geldautomaat of bij de balie van een bank? Dan berekent je eigen bank de transactiekosten tegen de preferentiële internationale marktrente (ook wel de ‘offshore rate’ genoemd.)

In je eigen land geld omwisselen in Thaise Baht

Het is niet nodig om in Nederland euro’s om te wisselen voor Thaise Baht. Tenzij je het prettig vindt om alvast wat geld bij je te hebben. Ga zeker geen grote hoeveelheden geld omwisselen op de luchthaven waarvandaan je vertrekt, zoals Schiphol. Wisselkantoren op luchthavens hebben een monopoliepositie. De wisselkoersen zijn er altijd slechter dan buiten de luchthaven.

Dynamic Currency Conversion (DCC)

Ga je in Thailand met je creditcard betalen? Kies er dan voor om te worden gefactureerd in Thaise Baht. Bij sommige winkels en hotels kan je creditcard ook in je eigen valuta worden gefactureerd. Dit moet je nooit accepteren. Door de extra toeslagen en slechte wisselkoersen ben je alleen maar duurder uit. Betaal daarom altijd in Thaise Baht.

Welke is het beste?

Er zijn voor- en nadelen voor alle wisselmethoden. Om die reden wil ik je adviseren om naar Thailand verschillende betaalmiddelen mee te nemen. Kies desnoods voor een combinatie van contant geld, creditcards en pinpassen. Zorg er voor je weet wat de kosten en toeslagen zijn bij je eigen bank of creditcardmaatschappij voor de transacties.

Nog een tip

Op de Thaise Baht (bankbiljetten en munten) staat een afbeelding van de koning van Thailand. De biljetten en munten moeten daarom met respect worden behandeld. Ga niet op een munt of bankbiljet staan om te voorkomen dat ze wegrollen of wegwaaien. Beklad, verscheur of verbrand geen bankbiljetten. Gooi tijdens een woedeaanval geen geld naar iemand anders. Dit wordt beschouwd als een belediging van de monarchie. Mocht een Thai dit zien, dan kan je hierdoor in de problemen komen.

Heb jij zelf nog tips voor geld wisselen in Thailand tegen een gunstige koers, deel die dan met de lezers!

(Ranta Images / Shutterstock.com)

4 reacties op “Geld wisselen in Thailand, lees onze tips (versie 26-12-2022)”

 1. Heb jij zelf nog tips voor geld wisselen in Thailand tegen een gunstige koers, deel die dan met de lezers!

 2. Kees zegt op

  Als je de beste wisselkoers belangrijk vindt, is cash geld wisselen (na vergelijken van de koers bij verschillende banken en wisselkantoren) het beste.

  Als je vooraf geld overmaakt naar je Visa creditkaart, kun je zonder kosten (aan de Nederlandse kant) geld uit de automaat halen. Misschien geldt dat ook voor andere kaarten.

 3. lessram zegt op

  Neem een Debet Card van bijvoorbeeld Wise of Revolut. Als de koerst goed is stort je daar vanuit NL/BE alvast Bahts op. In de meeste winkels kun je met die debet card betalen, zonder extra kosten. En PIN 1x geld uit een automaat of wissel wisselkantoor, voor de straatventers e.d.
  Wise en Revolute geven (bijna) altijd de beste koers. En je loopt niet met een pak geld over straat of in je hotel kluis.

 4. Maltin zegt op

  Wise of Revolut gebruiken zou ik zeggen. Verreweg een van de betere koersen, cash wisselen wil nog weleens beter zijn aangezien je wel rekening moet houden met de fee die je betaald aan Wise.
  Ik heb ook een fysieke kaart van Wise en op die rekening heb ik via iDeal 10.000tb gezet. Deze kaart staat ook in mijn iPhone wallet en betaal in elke 7/11 met mijn telefoon zonder toeslag. Erg makkelijk zowel als in Bangkok als in de issaan.
  Koers van iDeal naar eigen Wise rekening fee €1,71. Bij 10.000tb/€272,35 kom ik op 36,72tb per €.

  Een iDeal betaling aan mijn vrouw naar haar Kasikorn account levert een hogere fee op voor Wise.
  Koers van iDeal naar Kasikorn rekening fee €2,96. bij 10.000tb/€273,40 kom ik op 36,58tb per €.

  Wise gaf aan dat de koers waarmee ik handelde op 36,94tb staat

  Mijn vrouw pint voor mij de 10.000tb zo ontloop ik ook de 220tb voor pinnen met buitenlandse kaarten.
  Uiteraard heb ik ook alle fysieke kaarten bij mij want je weet maar nooit.

  Trouwens alle twee de transacties waren op 1ste kerstdag in Thailand gedaan met mijn mobiel. Tijd was minder dan een minuut en de bedragen op allebei de rekeningen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website