Tang Yan Song / Shutterstock.com

Als je naar Thailand op vakantie gaat, wil je bij aankomst kunnen beschikken over Thaise baht zodat je een kop koffie kunt kopen op de luchthaven en een taxi kunt betalen.

Wanneer je wilt profiteren van de beste wisselkoers kun je beter wachten met geld wisselen totdat je in Thailand bent. Geld wisselen in Thailand is vrij eenvoudig. Er zijn wel een paar zaken die je in de gaten moet houden, lees daarom onze tips. Zo kun je altijd de best mogelijke wisselkoers krijgen.

Geld wisselen op de luchthaven van Bangkok

Al bij aankomst op de luchthaven van Bangkok – Suvarnabhumi Airport – zul je tal van automaten en kantoortjes zien om geld te wisselen. Deze worden vooral beheerd door TMB (Thai Military Bank) en de SCB (Siam Commercial Bank). De wisselkoersen zijn hier minder goed als bij de andere bankvestigingen in Bangkok. Bij deze geldautomaten of kantoortjes op de luchthaven kun je een geringe hoeveelheid euro’s wisselen (Thaise baht pinnen kan natuurlijk ook, maar dat is relatief duur door de kosten van 200 baht per pintransactie). Zo heb je alvast wat Thaise baht op zak voor een taxi, eten of een accommodatie. Wil je veel geld wisselen? Dan kan je beter even wachten totdat je in het centrum van Bangkok bent. Hier kan je vervolgens de wisselkoersen van verschillende banken vergelijken. Wil je toch geld wisselen op de luchthaven? Dan moet je voor het beste tarief naar het souterrain. Hier vind je de balie van de Kasikorn Bank. De automaten van de TMB en SCB zijn 24 uur per dag geopend. De balie van de Kasikorn Bank is slechts geopend van 07:00 tot 23:00 uur.

Tip: de meeste taxichauffeurs kunnen geen briefje van 1.000 baht wisselen. Koop op de luchthaven een kop koffie of zoiets en betaal met 1.000 baht dan heb je het gelijk gewisseld.

Ranta Images / Shutterstock.com

Welke bank in Thailand heeft de beste wisselkoers?

Wisselkoersen kunnen natuurlijk variëren. Tijdens een verblijf in Thailand kan je zelf wat gaan vergelijken. Onafhankelijke geldwisselkantoren, zoals Super Rich (alleen contact geld, geen reischeques), bieden meestal betere tarieven dan banken. Super Rich heeft helaas niet overal vestigingen. Een alternatief zijn de Forex wisselkantoren.

Meer info: Super Rich

Geldautomaten (ATM’s)

In Thailand vind je verassend veel geldautomaten. Vooral in de toeristische gebieden. Er zijn een paar uitzonderingen. Op kleine eilanden, zoals Koh Lipe, zijn er geen geldautomaten. Maar op de meeste bestemmingen kun je er zonder problemen een vinden. De meeste (maar niet alle) geldautomaten in Thailand accepteren buitenlandse betaalpassen. Ga daarvoor op zoek naar de automaten met de logo’s van VISA, Mastercard en Cirrus.

Na het invoeren van je betaalpas zijn er instructies in het Engels beschikbaar. Wees voorzichtig tijdens het opnemen van geld. Zorg dat je net als thuis weet wie er om je heen staat. Mocht iemand hulp aanbieden sla dit dan beleefd af (tenzij het een bankmedewerker is). Ook het skimmen van bankpassen vormt een steeds groter probleem in Thailand.

Betalen voor pinnen

Om problemen met skimmen te voorkomen, is het aan te raden om de geldautomaten in de winkelcentra of binnen bij de banken te gebruiken. Laat de geldautomaten buiten op straat links liggen. Sinds april 2009 brengen Thaise banken kosten in rekening voor het opnemen van geld met buitenlandse betaalpassen. De toeslag voor geldopname bij een pinautomaat staat los van andere kosten. Zoals de toeslag die je eigen bank of creditcardmaatschappij berekent voor het pinnen in het buitenland. Informeer vooraf bij je bank of creditcardmaatschappij welk bedrag zij in rekening brengen. Hoeveel geld je kunt opnemen is meestal afhankelijk van de afspraken die je met je eigen bank hebt gemaakt. Bij de meeste Thaise geldautomaten kun je maximaal 20.000 Bath per keer opnemen. Je ontvangt dan 20 briefjes van 1000 Bath.

Tip: ga je regelmatig naar Thailand dan kan je het beste een Thaise bankrekening openen. Dat gaat meestal vrij eenvoudig bij de Kasikorn Bank. Soms vragen ze wel een adres. Je kunt dan het adres van je hotel of accommodatie opgeven. Bij Kasikorn kan je ook internetbankieren. Wil je een bankrekening openen? Zorg voor nette kleding, neem je paspoort mee en stort alvast een bedrag op de rekening, bijvoorbeeld 10.000 baht.

TK Kurikawa / Shutterstock.com

Geld opnemen bij een Thaise bank

Je kunt met je bankpas ook geld opnemen bij de balies van de meeste Thaise banken of wisselkantoren. Je betaalt dan geen kosten voor het pinnen met een buitenlandse betaalpas. Bij de bank of het wisselkantoor moet je wel je paspoort laten zien. Soms is het bankpersoneel terughoudend als je met je bankpas geld komt opnemen. Ze hebben wat tijd nodig om het een en ander uit te zoeken. Kies daarom het juiste moment uit om een bank te bezoeken. Bij voorkeur wanneer het er rustig is. Als er geen rijen klanten staan te wachten. Geld opnemen bij banken is ook niet helemaal gratis. Je betaalt evengoed de kosten die je eigen bank voor buitenlandse transacties oplegt. Bij een bank kun je ook geld opnemen met je creditcard. Hiervoor brengen creditcardmaatschappijen vooraf een bedrag in rekening. Hierdoor kan het vrij duur kan zijn. Neem voor je vertrekt eerst even contact op met je bank of creditcardmaatschappij.

Reischeques

Reischeques kun je gemakkelijk omwisselen bij gespecialiseerde wisselkantoren en banken. Voor het omwisselen van reischeques heb je een paspoort nodig. Ook kan het bankpersoneel naar het adres van je accommodatie in Thailand vragen. Het tarief voor het omwisselen van reischeques is iets beter dan het tarief voor contant geld. Voor het omwisselen van een cheque wordt wel een toeslag in rekening gebracht. Deze bedroeg 33 Bath per cheque. Zorg ervoor dat de waarde op je reischeques zo hoog mogelijk is. Zo kun je tijdens het omwisselen van je cheques in Thailand geld besparen. Je kunt een reischeque in je eigen land het beste in de lokale valuta bestellen (als je in Nederland woont, bestel je de cheque in Euro’s). Het kan zijn dat je een toeslag moet betalen voor het bestellen van de cheques.

SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Creditcards en pinpassen

De bekende creditcards, zoals Visa, American Express en Mastercard, worden door de grotere hotels, luchtvaartmaatschappijen en winkels geaccepteerd. Bij de kleinere hotels, pensions en winkels kan je soms alleen contant betalen. Je doet er goed aan om je bank of creditcardmaatschappij vooraf te laten weten dat je naar Thailand gaat. De meeste banken en maatschappijen hebben fraudemaatregelen getroffen voor Thailand en andere Aziatische landen. Weten ze niet dat je naar Thailand op vakantie bent? Dan kan je creditcard of pinpas worden gemarkeerd als veiligheidsrisico.

Contant geld omwisselen

Voor het omwisselen van contant geld wordt in Thailand geen toeslag in rekening gebracht. Als je geld gaat wisselen is het belangrijk dat je bankbiljetten in goede staat verkeren. Als ze gescheurd zijn of ezelsoren hebben kunnen ze worden geweigerd.

Geld wisselen bij je hotel

Een aantal hotels en pensions biedt een geldwisselservice. De tarieven zijn meestal slecht in vergelijking met het officiële tarief van banken.

Welke wisselkoers krijg ik?

De wisselkoersen veranderen per dag. Ga je contant geld of reischeques omwisselen? Kijk dan voor de actuele koers op het display op het raam van het wisselkantoor of de bank. Op internet kijken gaat nog sneller. De wisselkoersen verschillen ook nog eens per bank. De verschillende vestigingen van de banken hanteren wel hetzelfde tarief. De enige uitzondering hierop zijn de SCB en de TMB. Bij de kantoren van deze banken op de luchthaven van Bangkok zijn de tarieven slechter, dan bij de vestigingen in de rest van het land. Gebruik je een betaalpas in een geldautomaat of bij de balie van een bank? Dan berekent je eigen bank de transactiekosten tegen de preferentiële internationale marktrente (ook wel de ‘offshore rate’ genoemd.)

In je eigen land geld omwisselen in Thaise Baht

Het is niet nodig om in Nederland euro’s om te wisselen voor Thaise Bath. Tenzij je het prettig vindt om alvast wat geld bij je te hebben. Ga zeker geen grote hoeveelheden geld omwisselen op de luchthaven waarvandaan je vertrekt. Zoal Schiphol. Wisselkantoren op luchthavens hebben een monopoliepositie. De wisselkoersen zijn er altijd slechter dan buiten de luchthaven.

Dynamic Currency Conversion (DCC)

Ga je in Thailand met je creditcard betalen? Kies er dan voor om te worden gefactureerd in Thaise Bath. Bij sommige winkels en hotels kan je creditcard ook in je eigen valuta worden gefactureerd. Dit moet je nooit accepteren. Door de extra toeslagen en slechte wisselkoersen ben je alleen maar duurder uit. Betaal daarom altijd in Thaise Bath.

Welke is het beste?

Er zijn voor- en nadelen voor alle wisselmethoden. Om die reden wil ik je adviseren om naar Thailand verschillende betaalmiddelen mee te nemen. Kies desnoods voor een combinatie van contant geld, reischeques, creditcards en pinpassen. Zorg er voor je weet wat de kosten en toeslagen zijn bij je eigen bank of creditcardmaatschappij voor de transacties.

Nog een tip

Op de Thaise Bath (bankbiljetten en munten) staat een afbeelding van de koning van Thailand. De biljetten en munten moeten daarom met respect worden behandeld. Ga niet op een munt of bankbiljet staan om te voorkomen dat ze wegrollen of wegwaaien. Beklad, verscheur of verbrand geen bankbiljetten. Gooi tijdens een woedeaanval geen geld naar iemand anders. Dit wordt beschouwd als een belediging van de monarchie. Mocht een Thai dit zien, dan kun je hierdoor in de problemen komen.

Heb jij zelf nog tips voor geld wisselen in Thailand tegen een gunstige koers, deel die dan met de lezers!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Geld wisselen in Thailand, lees onze tips”

 1. Wimpie zegt op

  Voor de mensen die op Suvarnabhumi willen pinnen.
  Loop naar beneden naar de skytrain.
  Daar zit oa Supperrich, scheelt je 2 a 3 baht per euro.

  • joskeshake zegt op

   scheelt je 2 a 3 baht per euro.is wel sterk overdreven he; ik wou dat het waar was dan pakte ik wel regelmatig even de bus naar de luchthaven 55

  • Cornelis zegt op

   Verwar je ‘pinnen’ met ‘wisselen’, denk ik?

   • Wim zegt op

    Sorry ik bedoelde geld wisselen bij supperrich scheelt 2 s 3 baht met pinnen op subarnabhumi,

  • Robbert zegt op

   Je kunt inderdaad beneden bij Superrich wisselen. Die ge en het beste tarief. Tarief op de luchthaven van Superrich is hetzelfde als het tarief van de andere Superrich punten in de stad. Je kunt dus gelijk op het vliegveld wisselen. Voor briefjes van 200 euro en 100 euro krijg je een betere koers als voor briefjes van 50 euro en lager. Het verschil is geen 2 tot 3 baht maar wel zeker 1 baht. Toch 2,5 % verschil. Toch 25 euro op 1000 euro.
   Groeten,
   Robbert

 2. Wilbar zegt op

  Mijn ervaring in Thailand (aantal jaar): contant geld bij aankomst op Suvarnabhumi beslist wisselen bij de loketten van Superrich (zie link in het artikel) op de onderste etage van het vliegveld vlakbij de loketten van de metro (MRT = Airport Rail Link). Als het daar te druk is kan er ook gewisseld worden bij de daarnaast gelegen Happy Rich,; deze hanteert dezelfde wisselkoersen als Superrich. Voor grote coupures (200 – 100 euro) krijg je meer baht dan voor kleine coupures 20 – 10 euro). Zie: https://www.superrichthailand.com/#!/en/exchange
  In bovenstaand artikel wordt gesteld dat de Kasikorn bank de beste wisselkoers geeft. Dat is pertinent ONJUIST. Als je de keuze uit diverse ATM’s hebt, gebruik dan de gele automaten van de Bank of Ayudhya (Ayutthaya). Dat is een van de gunstigere. Zie dat ook op deze site:https://daytodaydata.net/
  De koersen worden meerder malen per dage bijgewerkt. En Kasikorn staat altijd onderaan…
  Uiteraard kost ook de opname uit de ATM van de Bank of Ayudha de bekende 200 baht.

  • Wilbar zegt op

   En ter aanvulling voor het pinnen bij de ATM’s: als je (Nederlands) bankpas gelezen is volgt er eerst een scherm waar je je pincode moet intikken. Pas DAARNA volgt er een keuzescherm waar (meestal) rechts onderaan de keuze “other Language” of “English” staat. Daarna wijst de weg zich vanzelf. De meeste ATM’s hanteren per opname een bedrag van 10.000 baht.
   Vergeet niet om voor je vertrek uit Nederland je pas geschikt te maken voor gebruik Wereldwijd !!

   • theoS zegt op

    Er komt een keuze menu met “saving, current, credit”. Druk op de CURRENT toets om geld op te nemen. Saving en credit geven geen geld op je NL betaalpas. Credit is voor je credit card.

    • rori zegt op

     Opnemen current is bedoeld voor de ingevoerde pas. Maakt niet uit welke. Credit heb ik nog nooit geprobeerd. Ik dacht dat dat alleen was voor diegenen welke een creditcard van betreffende bank hebben cq een soort van lening???

  • Wilbar zegt op

   Tenslotte nog een aanvulling: de Bank of Ayudhya heet ook Krungsri Bank. Op de foto bij het artikel staat zo ‘n automaat uiterst rechts.

  • Rob V. zegt op

   Dit is een herplaatst artikel, enkele jaren terug was (van de reguliere banken) Kasikorn wel de betere keuze. Tegenwoordig eigenlijk nooit meer. Kijk ik nu even met mijn apps dan is dit nu de ranking:

   1. Bank of Ayudya (36,88 / euro)
   2. Thanachart bank (36,88 / euro)
   3. TMB Bank (36,88 / euro)
   4. Krung Thai bank (36.76 / euro)
   5. Siam Commercial bank ( 36,72 / euro)
   6. Bangkok Bank (36,72 / euro)
   7. Kasikorn Bank (36,65 / euro)
   8. UOB Bank (36,58 / euro)

   Uiteraard kan het per dag en minuut verschillen welke (reguliere) bank de betere koers geeft. Door de jaren heen zijn de 2 bekendste banken (Bangkok Bank en Siam Bank) niet in de top 1-2-3 geweest maar ik ken genoeg mensen die op de automatische piloot voor deze bekende banken kiezen. Dan komen ze wel weg met een wat mindere koers… Altijd even rond kijken dus. Buiten BKK kom je de kleine (betere) kantoortjes zoals de diverse Super Rich bedrijven (oranje, groen, blauw) niet echt tegen. Dan moet je bij de reguliere banken terecht. In winkelcentra zitten banken vaak samen in 1 vleugel, loop dan even een rondje. Kost je 5 minuten om op de schermen te kijken wat voor koers de bank geeft.

   Handige apps (android):
   – Thai Baht Exchange
   – Best Thai Exchange Rate

   Handige sites:
   http://thailand.megarichcurrencyexchange.com/index.php?cur=eur
   http://daytodaydata.net/
   https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1bhamjNiHQs.klLed4_ZPr6w&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0

 3. Karel zegt op

  Kies bij pinnen bij een ATM altijd voor niet-conversie, scheelt ruim 1,5 baht per euro.
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/geld-pinnen-met-zonder-conversion/

  • rori zegt op

   Met visacard scheelt het nog een bath 0,5 tot 1 meer afhankelijk van de bank.

 4. Jan W. zegt op

  Er is een heelhandig “appje” genaamd ; “Thai Baht Exchange” , die handig is om de beste wisselkoers te ontdekken .

  Deze app laat de volgende opties zien :
  – Exchange Rates (show bank’s exchange rates) ( Bank buying and selling )
  – Compare Rates (Compare bank’s exchange rates)
  – Currancy Converter (Convert from /to Thai baht)
  – Banklocator (Find bank near to you)

  Daarnaast gebruik ik de App. “XE” om de koersontwikkeling op kortt en lang termijn te kunnen volgen

 5. Rob V. zegt op

  De naam Super Rich geeft vaak verwarring, er zijn namelijk 3 verschillende bedrijven met die naam:

  Super Rich Thailand (https://www.superrichthailand.com/)
  Super Rich 1965 (http://www.superrich1965.com/)
  Grand Superrich (http://www.grandsuperrich.com/)

  De diverse bedrijven met de naam Super Rich kun je op diverse plaatsen in Bangkok vinden, en 1 van de Super Rich bedrijfjes heeft dus ook een vestiging beneden in de ‘kelder’ waar de Airport Rail vertrekt.

  Andere bekende kantoortjes zijn o.a. Linda Exchange, SIA Exchange etc.
  Zoek een kantoortje in jouw buurt op via sites zoals:
  http://thailand.megarichcurrencyexchange.com/index.php?cur=eur
  http://daytodaydata.net/
  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1bhamjNiHQs.klLed4_ZPr6w&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0

 6. Marius v B zegt op

  Bij welke bank kan je dan een euro rekening openen?

 7. rori zegt op

  Ik begrijp deze eeuwig durende discussie niet over waar de beste wisselkoers is te krijgen.

  Ik had in Januari welgeteld 40 euro in mijn knip mee naar Thailand.
  Betaal bij de Lotus, 7-Eleven, Big-C, de Makro, de Groothandel, bij de garage, bij het tankstation, voor de service fee van de condo, Voor de autoverzekeringen en verder in de malls alleen met visacard.

  Voordeel mijn aankopen zijn verzekerd. Zelf bij garantiezaken is dit een reden om te doen.
  Verder als ik geld opneem converseer ik niet ter plekke maar laat dat uitvoeren door mijn Visa card beheerder (vanLanschot) en de ANWB. Oh heb er vier visacards.. Ik pin een 10.000 – 20.000 bath per maand los erbij maar dat is afhankelijk of ik of in Jomtien, of in Cha-am of in Uttaradit zit. Gemiddeld heb ik grofweg een 38,5 bath per euro gehad en natuurlijk bij opnames 220 bath kosten. Zal wel.
  Die 220 bath zal wel neem ik op de koop toe. Ok als ik of mijn vrouw geld opneem delen we het altijd zij een 5000 en ik een 5000. Als we dan iets verliezen heeft de ander nog wat.

  Let wel op de kleintjes bij Big C en Lotus door zo rond half acht naar de versafdeling te lopen en daar dan afgeprijsd te nemen wat de dag schaft. Soms tot 70% korting. Gegrilde Tilapia van bv 179 voor 79 bath. etc. Brood voor de helft en vlees goedkoper.
  Verder koop ik bier, sterke drank (whisky er rum), melk en frisdrank in het groot in op naam van het bedrijf van mijn vrouw. Kopen vaak 7-Up, Cola, Fanta, Sprite 12 flessen in 1 keer. Vaak 1 fles 1,5 liter a 24 bath. Bij 12 16 tot 18 bath.
  Bij de Lotus de kortingsacties zie kassabon gebruiken en als er akties zijn afrekenen tot 1250 bath en de overige 1250 apart etc.

  Mijn grootste kosten post in Thaland is altijd de benzine.
  Van 26 Januari tot 17 Mei iets van 9000 km met de auto a 12 op 100 km is een 30.000 bath alleen aan benzine. Daar is pas op te bezuinigen door niet te rijden.

  Ik denk maar zo beter het opmaken want in het crematorium om het te laten verbranden is ook niks voor mij.

 8. bob zegt op

  Eurorekening maar ook Thai Baht rekening bij de Bangkok Bank.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website