Pomelo, Thailands citruswonder

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken, Fruit
Tags: ,
28 februari 2024

Pomelo, ook bekend als “pummelo” of “Chinese grapefruit”, is de grootste citrusvrucht en een populair in Thailand, waar het bekend staat om zijn verfrissende smaak en diverse gezondheidsvoordelen.

De vrucht is inheems in Zuidoost-Azië en wordt al duizenden jaren geteeld in deze regio, waaronder Thailand. Het wordt gewaardeerd om zijn zoet-zure smaak en wordt vaak gebruikt in salades, desserts, en als een tussendoortje.

Pomelo behoort tot de familie van de citrusvruchten en is botanisch bekend als Citrus maxima of Citrus grandis. De vrucht kan een diameter van 15 tot 25 centimeter bereiken en weegt soms wel 1 tot 2 kilogram. De dikke, zachte schil varieert in kleur van groen tot geel wanneer hij rijp is, met een vlees dat kan variëren van wit tot roze of rood, afhankelijk van het ras.

Herkomst en geschiedenis

Pomelo is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt al eeuwenlang geteeld in landen als Thailand, Maleisië, Vietnam, en China. Het wordt verondersteld dat de vrucht meer dan duizend jaar geleden voor het eerst werd gecultiveerd. In Thailand heeft de pomelo een rijke geschiedenis en wordt hij vaak geassocieerd met festivals en traditionele ceremonies.

Bijzonderheden

Een opvallend kenmerk van de pomelo is zijn grootte, die veel groter is dan die van andere citrusvruchten. De schil van de pomelo bevat etherische oliën en wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde en als smaakstof in de Thaise keuken. De vrucht is ook bekend om zijn lange houdbaarheid, waardoor hij gemakkelijk getransporteerd en bewaard kan worden.

Smaakprofiel

Pomelo’s smaak is uniek en varieert van zuur tot zoet, afhankelijk van de rijpheid en het ras. Het vruchtvlees is sappig en minder bitter dan dat van grapefruit, met een meer subtiele en verfijnde smaak. In Thailand wordt het vaak gegeten als vers fruit of verwerkt in salades, zoals de beroemde Thaise pomelosalade, die zoet, zuur, en pittig van smaak is.

Gezondheidsvoordelen

De Pomelo schittert binnen de citrusfamilie, niet alleen door zijn indrukwekkende grootte, maar ook door de rijke hoeveelheid vitamine C die hij bevat. Deze essentiële voedingsstof vervult een sleutelrol als krachtige antioxidant, die de lichaamscellen en weefsels beschermt tegen de potentieel destructieve invloed van vrije radicalen. Deze bescherming is cruciaal voor het behoud van een gezond en vitaal lichaam, door het verminderen van de risico’s op chronische ziekten en het vertragen van het verouderingsproces.

Vitamine C is bovendien onmisbaar voor de synthese van collageen, een eiwit dat onontbeerlijk is voor de stevigheid en elasticiteit van bindweefsels. Dit omvat een breed scala aan weefsels in het lichaam, zoals de huid, die daardoor zijn jeugdige uitstraling behoudt, evenals botten en tanden, die hierdoor hun structurele integriteit behouden.

Naast vitamine C is de Pomelo ook een rijke bron van folaat, of vitamine B11. Deze vitamine speelt een essentiële rol in de cel- en weefselvorming binnen het lichaam, met bijzondere aandacht voor de productie van zowel rode als witte bloedcellen. Dit proces is fundamenteel voor een goed functionerend immuunsysteem en voor de algemene gezondheid van het lichaam. Folaat draagt bij aan de preventie van bepaalde geboorteafwijkingen, waardoor het een belangrijke voedingsstof is voor zwangere vrouwen.

Bovendien is de combinatie van folaat en vitamine C in de Pomelo een krachtige bondgenoot voor het immuunsysteem. Samen helpen deze voedingsstoffen het lichaam om een sterke weerstand op te bouwen tegen ziekteverwekkers, ondersteunen ze de genezing van wonden en bevorderen ze een gezonde bloedcirculatie. Door deze voedzame vrucht regelmatig te consumeren, kan men profiteren van een breed spectrum aan gezondheidsvoordelen, wat de Pomelo tot een waardevolle toevoeging aan elke voedingspatroon maakt.

5 reacties op “Pomelo, Thailands citruswonder”

 1. cory zegt op

  Prima artikel over Pomelo, waarvoor dank.
  Daar deze wonderlijke vrucht ook een beetje laxatief werkt, beveel ik het regelmatig aan voor mensen met een trage stoelgang. Dat werkt heel goed. Another wonder of Pomelo…

  • De meeste vruchten bevatten veel vezels en vezels zijn goed voor de stoelgang.

 2. Paul Overdijk zegt op

  Misschien goed even de Thaise naam te noemen, dat maakt het makkelijker als je dit fruit wilt kopen: ส้มโอ, ofwel Som Oo (Hoog-midden).

  • Of gewoon aanwijzen 😉

 3. Coby zegt op

  Gisteren liep ik langs een kraampje waar allemaal pomelo schillen lagen te drogen in de zon.
  Toen ik vroeg wat ze daarmee deden, gaven ze aan dat ze die gewoon opeten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website