The Sanctuary of Truth in Pattaya stond al een tijdje op mijn lijstje. Echter het was er nooit van gekomen om deze unieke tempel te bezoeken, tot gisteren. Na het zien van deze bijzondere bezienswaardigheid had ik er alleen maar spijt van dat ik niet eerder was gaan kijken.

Een ‘Heiligdom van de Waarheid’ ook wel de Wang Boran of Prasat Mai genoemd, is niet de eerste de beste tempel. Dit immense bouwwerk is geheel van hout en rijkelijk versierd met boeddhistische en hindoeïstische motieven. Het gebouw is 100 meter hoog en 100 meter lang, de oppervlakte bedraagt 2.115 m².

De tempel is ooit gebouwd op initiatief van de Thaise zakenman Lek Viriyaphant. Met de bouw is in  1981 begonnen en moet voltooid zijn in 2025.

Wij namen een taxi vanaf Central Festival in Pattaya naar de tempel in Naklua en afhankelijk van de verkeersdrukte ben je er in 20 minuten. De toegang bedraagt 500 baht per persoon voor zowel Thai als farang. Je kan ook kiezen voor een kaartje van 800 baht dan zit er een ritje bij met een paardenkoets en voetmassage.

De tempel ligt pal aan zee en direct al bij de eerste aanblik ziet het er indrukwekkend uit. Een klein deel van de The Sanctuary of Truth staat in de steigers. Houtsnijwerkers zijn druk in de weer. Wanneer je dichter bij de tempel komt, zie je pas hoe ongelofelijk veel werk er in dit gebouw zit. Zelf denk ik dat dit bouwwerk uniek in de wereld is. Werkelijk iedere centimeter aan deze sprookjesachtige tempel is met de hand gemaakt. En nog dagelijks zijn tientallen houtsnijwerkers, waaronder opvallend veel vrouwen, bezig met het bewerken van enorme blokken hout tot prachtige beelden, versieringen of onderdelen voor de constructie. Je kijkt werkelijk je ogen uit!

Wil je alles rustig bekijken, dan kan je daar wel een paar uur voor uittrekken. Er is een restaurant aan een vijver, er worden shows gegevens met traditionele dans en krijgskunst. Je kan de werkplaats bekijken waar ambachtslieden aan het werk zijn om hout om te toveren in schitterende ornamenten. Er is een winkel waar je ook houtsnijwerk kunt kopen. Je kan je voeten laten masseren en leuke foto’s maken.

Verblijf je in Pattaya, maak dan niet dezelfde fout als ik om te wachten met een bezoek aan The Sanctuary of Truth, want je zult waarschijnlijk nergens anders in de wereld een dergelijk bijzonder bouwwerk kunnen aanschouwen.

Sanctuary-Pattaya

 

Sanctuary-of-Truth

 

gal008

 

sot3

 

SoT1

 

SoT2

9 reacties op “The Sanctuary of Truth – een unieke bezienswaardigheid in Pattaya”

 1. Cor Verkerk zegt op

  Ik ben het volledig met je eens.
  2 jaar geleden ook een bezoek aan deze Sanctuary of Truth gebracht en we waren zeer onder de indruk hiervan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. Janny zegt op

  Rondleiding doen. Er zit een heel verhaal achter. Het is geen tempel waar je gaat bidden zoals alle andere tempels.
  En ga kijken in de werkruimte. Veel vrouwen die prachtig houtsnijwerk maken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. marianne zegt op

  Ben het er helemaal mee eens. Wij zij er al diverse keren geweest en steeds weer verwonderd
  .
  De eerste keer was aan het water ook nog een dolfijnen training en hebben we met de dolfijnen
  gezwommen. Een onvergetelijke ervaring extra.

  Als je in de buurt bent, mag je dit inderdaad niet missen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Jan Kramer zegt op

  Wat ben ik blij met dat mooie bericht over de houten tempel. Mijn vrouw en ik gaan elke keer als wij in Thail zijn naar die tempel en naar de Factorie waar deze vaklui mee bezig zijn en met de hand aan het houtsnijden zijn. Ik ben zelf meubelmaker geweest dus ik weet waarom het gaat. Alleen mij is verteld dat dit gebouw nooit afkomt. Maar dat is ook niet erg. En ook de foto,s die doe mij goed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. Hendrik S. zegt op

  Ben er een aantal jaren geleden geweest. Inderdaad met paard en koets –> dan alleen op het paard –> atv tochtje –> schieten op schijf (ijzeren balletjes) –> een tochtje op de boot. En tussendoor de tempel in.

  Leuke ervaring inderdaad

  Hendrik S.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. mai zegt op

  weet soms niet wat waar of niet waar is aan deze tempel, dat het de moeite waard is om een kijkje te nemen dat is zeker, Eind jaren tachtig woonde ik vrijwel naast deze deze tempel , een wat verkommerd gebouw waar gewerkt werd zodra de monnik weer wat geld had, Hij vertelde me eens dit was zijn droom en hoopte op een lang leven om het gebouw eens af te zien. Na een tijdje is hij overleden geen idee welk jaar, ik ben verhuisd naar het noorden en vergat deze tempel tot ik enkele jaren gelden hoorde dat deze tempel commercieel uitgebuit werd,, in Thailand zijn meerdere tempels met mooie hout snijwerk, wandschilderingen en deze zijn gratis te bezoeken.
  Mocht iemand meer informatie hebben over de begin jaren dan hoor ik dit graag

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • l.lagemaat zegt op

   Zoek mijn postings op over de Sanctuary of Truth.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. h van hoorn zegt op

  Nu voor de 3 e keer naar de prachtige tempel geweest met familie, die jaarlijks bij mij op vacantie komen Maar dit keer wel heel erg genoten van het bezichtigen ,door de prima engelssprekende vrouwelijke gids ,Men kan naar een gids vragen wat echt aan te raden is.Nooit geweten dat zelfs uitleg is van je sterrenbeeld

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Peter vd Stoel zegt op

  heel leuk om te doen inmiddels 2keer geweest het interesante vind ik toch de houtsnijwerkers en als je een beetje doorpraat mag je zelf ook houtsnijwerk doen met begeleiding schitterend.

  peter

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website