Ubon Ratchathani, 21-11-2017

Open Brief Aan de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden te Thailand, Mr. Karel Johannes Hartogh.

Geachte Mr. Hartogh,

Bij deze enkele overwegingen en vragen naar aanleiding van de maatregel dat de ambassade inkomens eisen gaat controleren en handtekeningen op inkomstenverklaringen via persoonlijk contact gaat legaliseren. Gedeeltelijk een begrijpelijke, gedeeltelijk misschien een enigszins ondoordachte maatregel.

Dit is niet het eerste verzoek, dat U bereikt ten aanzien van deze kwestie. Daarvan ben ik mij zeer wel bewust. Reeds heeft de Ambassade aangekondigd met nadere uitleg te komen. Zoals bekend, bent U geheel afhankelijk van de beslissingen van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Ik verzoek U dan ook, deze brief door te sturen naar de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Bert Koenders.

Inmiddels zijn vele in Thailand wonende Nederlanders door de nieuwe maatregel in paniek geraakt. Dat kan en mag toch niet de bedoeling zijn.

Dan nu enkele vragen.

1. Zijn deze maatregelen genomen op verzoek van Thailand, of is het een Nederlands initiatief?

2. Hoe denkt de ambassade te controleren of inkomen, dat niet uit Nederland komt, echt bestaat? Dat kan niet via de Nederlandse belastingdienst. Zijn bankoverschrijvingen en/of verklaringen van de uitbetalende instantie (waaronder bedrijven) daartoe voldoende, of wordt er verwacht dat de belastingdienst uit diverse landen gaat doen wat Nederland wil, waarbij deze groep afhankelijk wordt van de medewerking van andere landen, hetgeen zal leiden tot onzekerheid en willekeur?

3. Vele Nederlanders hebben geen inkomen uit Nederland en vallen, wat dat betreft, niet onder de Nederlandse wetgeving.

4. Kan een verklaring, nu aangevraagd, nog in 2017 worden gebruikt? Meestal zijn die verklaringen 6 maanden geldig. Zou dat niet een mooie manier zijn, om de mensen meer tijd te geven, aan de nieuwe eisen te voldoen, of de zin en onzin van de nieuwe maatregel nog eens onder de loep te nemen? Zij die hun visum in januari moeten verlengen kunnen ook al niet meer aan de drie maanden 800K deposito eis voldoen. Ongetwijfeld zal Buitenlandse Zaken deze vraag afschuiven op de immigratiedienst van Thailand, waarbij het de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van haar maatregelen probeert te ontwijken.

5. Is het niet mogelijk de handtekening te laten zetten bij de sociale diensten, waar ook de in leven verklaring voor de AOW wordt getekend en afgestempeld? Dat scheelt duizenden mensen een overbodige en dure reis naar Bangkok. Het moet toch mogelijk en heel simpel zijn, dat te coördineren met de SVB. De maatregel treft juist de minst bedeelden van de hier wonende landgenoten, die met hun AOW en pensioentje juist kunnen voldoen aan de Thaise inkomens eisen.

6. Hoe denkt de ambassade 9.000 (schatting) Nederlanders per jaar, dat zijn er zo’n 30 per dag, te woord te kunnen staan zonder daartoe extra personeel aan te stellen, waarvan op zijn minst mag worden verwacht dat ze de Engelse taal en beter de Nederlandse taal machtig zijn? Bestaat het gevaar dat er wachttijden gaan ontstaan, waardoor vele mensen te laat zijn voor het verlengen van hun visum, hetgeen tot forse boetes zal gaan leiden en misschien tot uitzetting?

7. Is de Ambassade, (lees: Het ministerie van Buitenlandse Zaken) van mening dat het feit, dat bij de komende parlementsverkiezingen per brief gestemd kan worden, de mogelijkheid tot fraude biedt en geeft het daar impliciet mee te kennen, dat Het Ministerie van Binnenlandse Zaken daarmee de democratische regels overtreedt?

8. Wat is het nut van het legaliseren van een verklaring, waar velen honderden kilometers voor moeten reizen, met als onderschrift: “The Embassy of the Kingdom of the Netherlands accepts no responsibility for the contents of this document?”

9. Van het Ministerie van Buitenlandse zaken is bekend, dat zij maatregelen neemt, die toegepast moeten worden in alle Ambassades. Dit uit het oogpunt van efficiëntie. Juist dit Ministerie zou zich ervan bewust moeten zijn dat er grote verschillen bestaan tussen de landen op deze wereld en dat een maatregel die in België fantastisch werkt in Thailand voor grote problemen kan zorgen.

Hoewel ik mij er van bewust ben, dat controles helaas noodzakelijk zijn, worden wel heel veel mensen de dupe van een maatregel, over de uitvoering, waarvan niet voldoende lijkt te zijn nagedacht. Eist de Thaise overheid dit, dan zal ze duidelijk gemaakt moeten worden, dat een overgangsregeling van op zijn minst zes maanden wenselijk is, temeer daar de verschillende immigratie diensten ook nog eens verschillende regels hanteren.

De 6 weken, die, gedeeltelijk gevuld met feestdagen, ons resten tot januari zijn simpelweg te kort. Dat zal kunnen leiden tot het uiteenrukken van gezinnen, het terugsturen van mensen naar Nederland, die daar niets meer hebben, en erger.

In de hoop, dat via Uw bemiddeling iets gedaan kan worden aan deze niet noodzakelijke willekeur,

teken, ik, U bij voorbaat dankend voor Uw medewerking,

met vriendelijke groet,

Dr. Maarten Vasbinder (huisarts, médico familar e comunitario)

No votes yet.
Please wait...

46 reacties op “Open Brief Aan de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden te Thailand, Mr. Karel Johannes Hartogh.”

 1. Petervz zegt op

  Maarten,
  Ook een uitstekende brief, die de kwestie op een aantal punten anders belicht. In overleg met Thailandblog stuur ik mijn brief pas morgen.

  In feite is deze verklaring volstrekt overbodig. Een jaaropgave of een verklaring van de uitkerende instantie zou voldoende moeten zijn en dat zal in de meeste landen ook zo zijn.
  Thaise autoriteiten eisen echter altijd een ambassade stempel en handtekening. En een ambassade kan slechts een handtekening legaliseren van iemand waarvan de handtekening bekend is. De thaise regelgeving komt sluit vaak niet goed aan bij de Nederlandse, maar maak dat een in den Haag zittende ambtenaar maar eens duidelijk. Dat is mij na 27 jaar op de ambassade te hebben gewerkt nog vaak niet gelukt

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Op verzoek van Thailand? Zo ja waarom dan geen wederkerigheid zoals gebruikelijk in relaties tussen landen? Verblijfsvergunningen voor Thais hier in Nederland afhankelijk maken van hun inkomsten uit Thailand. Geen Nederlands paspoort meer voor Thaise onderdanen. Geen werkvergunning meer enz. Ze hebben het nogal hoog in hun bol daar in Thailand. Voor een ontwikkelingsland. Ik kom daar niet zonder geld zoals mijn vrouw naar Nederland is gekomen. Zonder een sou. Maar ze was hier welkom! Ik heb de afgelopen decennia zeker 1,5 miljoen baht naar mijn schoonfamilie in de Isaan gestuurd als verkapte ontwikkelingshulp.
  En nu mag ik daar niet eens op mn ouwe dag komen wonen.
  Of ik moet een Kafka achtig traject doorlopen. Loket hier loket daar. Of digitale loketten
  Lood om oud ijzer.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Zojuist ontving ik het bericht dat:
   De wijziging in de huidige procedure wordt doorgevoerd op instructie van de Directie Consulaire Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.
   Het lijkt dus een maatregel die alle ambassades is opgelegd. Thailand heeft er niet om verzocht.

   • Petervz zegt op

    Dan is die directie de volgende stap. Zijn de beweegredenen aangegeven?

    • Maarten Vasbinder zegt op

     Je kunt op twee manieren werken. Bottom-up en Top-down.
     Van boven naar beneden is meestal de beste methode. Dus direct naar de minister.

     • Petervz zegt op

      Klopt, maar neem van mij aan dat het meteen bij die directie terecht komt. De minister zal het niet eens zien.

  • Leo Th. zegt op

   Begrijp je frustratie en woede maar om nu Thaise onderdanen die naar Nederland zijn vertrokken, dan wel nog naar Nederland gaan vertrekken teneinde zich bij hun Nederlandse partner te voegen, op te zadelen met eisen die Thailand stelt aan buitenlanders, lost natuurlijk helemaal niets op voor de problemen die het ministerie van Buitenlandse zaken thans veroorzaakt met de nieuwe maatregel inzake de inkomstenverklaring en legalisatie van de handtekening. Wens dhr. Vasbinder en morgen ook Petervz
   in ieder geval succes en hopelijk ontvangen zij een positieve reactie op hun ‘open brieven’.

 3. erik kuijpers zegt op

  Heb een email van de ambassade. Ze schuiven het op Den Haag waar ze ogenschijnlijk nog steeds niet in de gaten hebben dat de AWBZ eind 2014 is afgeschaft en het ziekenfonds eind 2005. Of ze willen ons allemaal dwingen een banktegoed aan te houden want dan zijn ze van ons af….. Lastig hoor, die mensen in de wachtkamer….?

 4. Chris Visser Sr. zegt op

  Beste Maarten,
  bedankt voor de uitstekende wijze hoe je dit hebt verwoord.
  Chris

 5. piet zegt op

  Vraag mij af hoeveel zetten de 400.000 of 800.000 baht op de bank en hebben geen verklaring nodig?
  Ik wel scheelt hoop gedoe 🙂

  • HansNL zegt op

   Als aanvulling op deze vraag zou ik op willen merken dat er hoogstwaarschijnlijk toch een aanmerkelijke groep Nederlanders zal zijn die geen 800.000 of 400.000 op de bank kunnen zetten.
   En ook dat er een aanmerkelijke grote groep zal zijn die door de bruto-netto eis niet meer aan de inkomenseis voldoen, derhalve nier meer een extension of stay kunnen krijgen en naar Nederkand zullen moeten terugkeren, waar ze niets meer hebben en op straat komen te staan.
   Goed werk van BuZa.
   Of ruik ik hier die dienst van leuker kunnen we het niet maken (maar wel slechter)

   • tond zegt op

    Ik verwacht dat het best veel mensen zijn die in problemen gaan komen. Degene die een appeltje voor de dorst op een rekening hadden staan hebben daar zeker op moeten interen om hun inkomen bij te spekken. De Thaise Baht is veel duurder geworden in de laatste 5 jaar (meer dan 25%) en het niet compenseren van de pensioenen voor de kostenstijging in Nederland gedurende de laatste 5 jaar heeft daar niets van kunnen opvangen. De meeste Nederlanders in Thailand zijn getrouwd, de kinderen worden ouder en roepen ook meer (studie) kosten op. Volgens mij zijn er al mensen die niet meer het Retirement Visa verlengen omdat ze weten dat ze de kans lopen geweigerd te worden. Op het Isaanse platteland kan het leven erg goedkoop zijn en lukt het heus wel om van minder rond te komen dan de inkomens eis van de Thaise Immigratie Dienst. Maar met de strengere houding van de Militaire Regering tav “overstay” gaat men wel een erg groot risico aan deze weg te kiezen. Maar gedupeerden raken zitten in een “val” geld om naar Nederland terug te gaan zou ook wel eens kunnen ontbreken. Ik geloof echt dat de Nederlandse overheid geen idee heeft wat ze door deze maatregel moreel en finantieel op de hals halen.

 6. Wil zegt op

  Maarten, inderdaad bedankt voor uitstekende en duidelijke wijze hoe dit door u/jou verwoord is.

 7. aad zegt op

  Dag mijnheer Vasbinder, u heeft het prima verwoord alleen blijft bij mij de volgende vraag hangen. Vanwege de wederkerige verdragsverhouding tussen Thailand en Nederland is een notaris mi in Thailand gerechtigd om een handtekening te legaliseren. Is dat juist?

  En heeft iemand al nagetrokken of hier recht bestaat op een nadeelcompensatie dwz dat kosten door burgers gemaakt om te voldoen aan nederlandse regelgeving worden vergoed?

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Dag Aad,

   Thailand heeft de Convention de La Haye van 1961 niet getekend. Derhalve kunnen notarissen hier geen handtekening legaliseren die voor Nederland bestemd is. Dat zo’n handtekening soms geaccepteerd wordt, is een andere zaak.
   Over de nadeel compensatie is mij niets bekend. Misschien heb je tijd dat uit te zoeken

 8. ton zegt op

  Het ergste is in mijn ogen dat een aantal banken zoals de ABN AMRO via dit blog liet weten dat er in 2017 alle Nederlandse rekeningen van in Thailand wonende Nederlanders worden opgezegt
  Kan iemand mij dan aangeven hoe dit allemaal in zn werk gaat ???
  Ik moet naar Bangkok voor een verklaring mijn Nederlandse bank wil van mij af hoe kan ik bewijzen wat ik per maand aan uitkering krijg
  Weet u wat er gaat gebeuren ???? een hele hoop nederlanders gaan niet meer naar de immigration

  • leen egberts zegt op

   Beste Ton,U moet uw uitkering door de betreffende instantie op uw verzoek naar een Thaise bank maandelijks over laten maken. Ikzelf heb de Bangkok bank in Buriram geen opname kosten 1 keer per jaar 200 bath voor de pinpas u kan het hele bedrag opnemen zonder kosten.U kan telkens 25.000 bath opnemen vele malen op het zelfde tijdstip dat u bij de bank bent ,ik zelf hebt een uitkering van de s.v.b. en het a.b.p dat het helemaal geen probleem was het naar Thailand te sturen.

   Groetjes Leen.egberts

 9. gerard van heyste zegt op

  Wij hopen dat Belgie niet dit voorbeeld zal volgen ?

 10. wibar zegt op

  Hoi,
  Kleine aanvulling. Je doel in de eerste alinea vermeld en punt 7 zijn in mijn opzicht twee totaal verschillende zaken. Het lijkt me daarom beter punt 7 helemaal te laten vervallen. Komt de argumentatie niet ten goede en schept verwarring over wat je wilt bereiken.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Dag Wibar,

   In principe heb je een punt. het gaat er echter om, onbehoorlijk bestuur aan te tonen. Als twee ministeries verschillende criteria aanhouden ten aanzien van in dit geval legalisatie van handtekeningen, is er sprake van willekeur. Dat kan nooit de bedoeling zijn van de staat, tenminste niet openlijk

 11. martin zegt op

  Er wordt gewoon vergeten dat het voorheen een bruto inkomen aangetoond moest worden en nu
  staat er op het formulier Nett Income.
  Net genoeg om niet aan de voorwaarden te kunnen voldoen.
  Hoe maak ik het onze eigen mensen het zo lastig mogelijk

 12. Chander zegt op

  Beste Maarten,

  Een keurige brief.
  Helaas mis ik 1 aspect in de brief.

  Door wie wordt de vervoerskosten per ambulance vanuit een dorpje in de provincie Sakon Nakhon (675 km) naar de ambassade in Bangkok vergoed?

  • leen egberts zegt op

   Beste Chander wanneer u niet in staat bent om naar Bangkok te gaan komt iemand op uw verzoek bij uw aan huis,moet wel urgent zijn.

   Groetjes Leen.Egberts

   • Chander zegt op

    Beste Leen Egberts,

    Als dit het antwoord is van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, dan vind ik het prima.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Waarschijnlijk door niemand. Ik heb dit al eerder meegemaakt met paspoorten. De burger zoekt het maar uit. In uitzonderingsgevallen kwamen ze bij je thuis. Bij verblijfsverlenging kan dit bijna niet, vanwege het feit dat dat binnen er weinig ruimte is binnen de tijd.

 13. Roel zegt op

  Beste Thailandblog lezers,

  Een open brief naar de Ambassade, dit is de 2e al die ik lees. Daar doen we niet goed aan, het belast de ambassade en wij schieten er niets mee op. Geef 1 van de 2 brief schrijvers de voorkeur en laat die het afhandelen met de ambassade waar alle thailandblog lezers achter staan, want dat maakt ons sterk.
  Het is ook apsoluut niet de ambassade aan te rekenen, ministerie buitenlandse zaken, of beter gezegt deze regering.

  Zoals ik verneem zijn er heel wat Nederlanders hier in Thailand, door ambassade geschat op meer dan 25.000. Velen daarvan hebben AOW. Alle uitkeringsgerechtigden hebben sinds 1 januari 2015 behoorlijk moeten inleveren doordat de heffingskorting verviel voor allen die buiten de EU woonden.
  De heffingskorting, of aanrechtsubsidie zoals ook wel wordt genoemd is ontstaan door inleveren van loon, jaren geleden al. Zodoende kon de vrouw thuis ook wat gelden genereren als ze niet werkte. Dus alle mensen hebben daarvoor in het verleden loon ingeleverd en nu pakken ze dat weer af op een oneigenlijke manier, zelfs discriminatie als je het mij vraagt, in ieder geval druist het in tegen de rechten van de mens en het recht op gelijkheids beginsel.

  Als wij hier in Thailand met zovele Nederlanders zijn moet het toch mogelijk zijn om met elkaar een grote pot geld te maken en met dat geld een goede advocaat in de arm nemen om onze belangen te behartigen.
  Stel 25.000 mensen keer 10 euro is dan toch 250.000 euro voor advocaat om de Nederlandse staat te dagvaarden voor deze onrechtmatige inhouding. In ieder geval mocht maar de helft mee willen dooen dan kost het nog maar ca 25 euro per persoon, dat is niets om het stelen door de overheid tegen te gaan.

  Zoals ik las dat ABN-AMRO zijn klanten buiten de EU wil laten vallen, zijn allemaal uitvloeiseld van EU en onze overheid, ING,Rabo etc, ze zullen allemaal volgen. Ook de belastingdienst die steeds meer eisen gaat stellen waar ze geen donder mee te maken hebben, wij moeten dat stoppen, voor nu en altijd.

  Thailandblog is een goede platvorm om ons sterk te maken, een soort vakbond buiten de EU, dat moet toch mogelijk zijn.

  Wie doet er mee, wie pakt de draad op, wie wordt voorzitter,penningmeester, controlerende bestuursleden, kom op we laten ons toch niet langer in de hoek drukken.

  Hoop op een aparte enquette via Thailandblog met wie allemaal mee wil doen en dan besluiten of er draagvlak is en bij voldoende deelname uitvoeren.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Dag Roel,

   Je hebt helemaal gelijk. De tijd voor organisatie is echter elk kort. bovendien kan de ambassade de brieven doorsturen naar buitenlandse Zaken. Daar worden de beslissingen genomen.
   Het oprichten van een belangenbehartigingvereniging is een goed idee, maar is niet nodig.
   Zo’n vereniging bestaat al in Europa (VBNGB) http://vbngb.eu/
   Deze vereniging is in 2006 opgericht na de invoering van de zorgverzekeringswet. Er is heel veel know how en ze hebben goede contacten op de ministeries en in de tweede kamer. Mijn brief wordt ook op hun website die door meer dan 100.000 mensen wordt gelezen, geplaatst. De brief gaat ook naar de tweede kamer, die overigens oever enkele weken met reces gaat. Als er genoeg leden zijn, kunnen we een afdeling oprichten. Dat heeft het voordeel, dat we onder hen vallen en dus geen papieren rompslomp hebben en dat eventueel voor advocaten gezorgd wordt. Lidmaatschap bedraagt 60 euro/jaar meen ik me te herinneren. Meer mag ook.
   Procederen tegen de staat is echter moeizaam en vrijwel kansloos, ook al heb je gelijk.
   Lobbyen heeft meer succes.

   • Roel zegt op

    Beste Maarten,

    Ik weet dat procederen tegen de staat moeizaam is en de staat zal zoveel mogelijk in tijd gaan rekken. 10 tot 15 jaar is heel normaal voor de staat, vooral als ze het verlies gaan proeven.

    Ik wist niet van het bestaan van VBNGB, maar hier is geen europa, of er moet al een aparte afdeling van buiten europa er aan worden gehangen, de belangen zijn niet gelijk.
    Toch de moeite om dit uit te zoeken en hoeveel animo er voor is, ik houd mij aanbevolen.

    Zelf hoef ik geen inkomensverklaring, dus raakt mij niet, maar ken velen die er al onder zitten of net op de rand en nu met de dure bath er ook onder komen aan de eis van 65.000 thb p/m. Wat mij vooral irriteerd dat je voor 15.000 bath bij visa buro gewoon visa kunt verkrijgen, nota bene naast immigratie. Zij zorgen dat de farrang voldoende geld heeft voor immigratie (corruptie) dat stoort mij en daar gaat de NL overheid nu aan mee werken om dat nog meer te bevorderen.
    De NL overheid heeft geen idee van wat hier allemaal gebeurt cq mogelijk is. Maar de Ambassade moet dat zeker aan ministerie duidelijk maken dat miniserie zo wel de corruptie bevorderd met hun vernieuwde regelvoering.

    Overigens is het nog altijd mogelijk om zonder inkomensverklaring een jaar visa te verkrijgen, op een iets andere manier maar te doen. Dat heb ik zelf ca 7 jaar gedaan omdat ik nog geen 50 was. Zelfs nog vandaag iemand aanbevolen die ook te weinig inkomen heeft. Je moet daarvoor wel naar NL.

    Ik hoop voor iedereen die het aangaat op een goede aanvaardbare regeling, vooral ook een overgangsregeling van minimaal 6 maanden voor dit is zeker een plicht van het ministerie.

    • Maarten Vasbinder zegt op

     De VBGNB werkt momenteel inderdaad alleen in EU. Dat is, omdat de meeste “buitenlandse” Nederlanders daar wonen. De statuten spreken over Nederlanders in het buitenland. Ik heb uitgebreid contact met de voorzitter van de vereniging, heb zelfs 4 jaar in het bestuur gezeten, en niets let ons om lid te worden. Als we met een grote groep zijn, zal de vereniging zeker onze belangen gaan behartigen. In Thailand is de groep groot genoeg, tenminste als men in beweging komt.
     Hoe groter de VBGNB, hoe meer invloed. Na de verkiezingen zullen ze één of meer mensen in de 2e kamer hebben.
     Ik zal de voorzitter vragen een brief op deze blog te zetten, om uit te leggen wat ze voor ons kunnen betekenen. Dat kan wel enkele dagen duren

  • edard zegt op

   Ik doe altijd mee
   Geef me een seintje als het zover is
   Heb deniewe procedure inkomenverklaring reeds aangekaart bij een van leden in de tweede kamer
   Ben benieuwd met de nieuwe verkiezingen in aantocht

 14. teun zegt op

  Legalisatie van handtekening is niet afhankelijk van inkomenscontrole. En als inkomen (hoe dat weet dus niemand) is gecontroleerd dan is het wel heel merkwaardig, dat de ambassade expliciet verklaart “The Embassy of the Kingdom of the Netherlands accepts no responsibility for the contents of this document”.

  M.a.w. de ambassade vertrouwt haar eigen controle niet! En dan is er dus al helemaal geen begrip op te brengen voor inkomensonderbouwing.

  Dus wat schiet Thaise Immigration ermee op, dat er een nieuwe nauwelijks doordachte en voor NL-onderdanen lastige en dure (reis-/verblijfkosten) procedure wordt ingevoerd? Die weten dan nog steeds niet of opgegeven inkomen wel klopt. Ambassade zegt er immers niks over! In tegendeel; gecontroleerd maar dan nog steeds niet duidelijk………………

  Bovendien vraag ik me af, of ambassade cq Min Buza een inkomenscontrole als voorwaarde kan stellen voor een handtekeninglegalisatie.

  Ook dat maken van een afspraak vooraf is merkwaardig. Ik denk zomaar, dat je niet op 1 afspraak 2 zaken kunt regelen (Bijv legalisatie handtekening en paspoort verlenging/vernieuwing). Dat wordt dus al 2 reizen.

 15. Gringo zegt op

  De nieuwe regeling is nog om een andere reden volkomen onbegrijpelijk. Bij een aantal regels wordt vaak verwezen naar Europa: : Tja, wij kunnen er niets aan doen, want het zijn regels vanuit “Brussel”.

  In dit geval wijkt Nederland sterk af van wat in Europa gebruikelijk is en tot voor enkele jaren terug ook voor Nederlanders in Thailand gold. Je stuurt een verzoek in met bewijzen van je inkomen (of het uit Nederland of waar dan ook vandaan komt is onbelangrijk) en de ambassade stuurt je na controle de gewenste inkomensverklaring. Makkelijk, toch?

  Hoe doet Duitsland dit bijvoorbeeld? Zie deze link:
  http://www.bangkok.diplo.de/contentblob/3247334/Daten/6986343/RentenEinkommensbescheinigung.pdf
  De eerste keer moet je op bezoek op de ambassade, de volgende keren kun je kiezen om het persoonlijk op de ambassade te regelen of het schriftelijk af te handelen. Als je de ambassade dan bezoekt krijg je hde verklaring meteen mee, schriftelijk kan het twee tot drie weken duren.

  En Engeland? Ook interessant, want in wezen hetzelfde als Duitsland, zie:
  https://www.gov.uk/government/publications/how-to-obtain-a-pensionincome-letter-for-thai-immigration
  Op de Britse ambassade willen ze helemaal niemand zien in deze aangelegenheid. Het kan uitsluitend schriftelijk geregeld worden.

  Kom op Nederland, maak het niet moeilijker dan noodzakelijk!

 16. Josh zegt op

  Maarten uitstekende brief en ik kijk met met name uit naar het antwoord op jou punt 1 daar mijn inkomen/pensioen afkomstig is uit verschillende landen EU en niet EU.

  Nogmaals mijn hartelijke dank en ik ben benieuwd naar de response.

 17. Josh zegt op

  Iets wat even geheel aan mijn aandacht is ontsnapt is dat in mijn optiek gesteld wordt de NL ambassade iets gaat doen waar helemaal niet om wordt gevraagd!

  Het inkomensformulier vraagt aan het einde:

  Seen for legalisation of the signature of…………………………………….. ,

  dit betekent niet meer en niet minder dat de aanvrager onder het toezicht van een vertegenwoordiger van de ambassade zijn inkomensformulier dient te ondertekenen waarna deze ambassade vertegenwoordiger dient te bevestigen dat de aanvrager het aanvraagformulier heeft ondertekend.

  De ambassade heeft niet de plicht/recht om het inkomen na te gaan van de aangever daar is de aangever zelf verantwoordelijk voor.
  De ambassade dient er op toe te zien dat de aanvrager het inkomensformulier zelf ondertekend waarna de aanvrager aansprakelijk is voor de inhoud van zijn opgave. Overigens de ambassade is geen accountants kantoor.

  Wanneer de ambassade dit kan bevestigen zal er een hoop kou uit de lucht zijn, toch?

  Vriendelijke groet, Josh Scholts

  • Cornelis zegt op

   Kou uit de lucht? Het door de ambassade erop toezien dat de aanvrager zelf ondertekent betekent toch nog steeds dat je zelf naar de ambassade moet?

 18. erik zegt op

  Voor alle ambassades?

  Heb eens gekeken op de site van de NL ambassade te Manila, Buenos A, Brasilia, Panama, Hanoi. Delhi, Islamabad, Jakarta en Pretoria/Windhoek en nergens staat de mededeling als op de site van ‘Bangkok’.

  Het income statement staat nergens onder de lijst van consulaire verklaringen maar het tarief van 30 E staat wel overal.

  Nu ga ik ze echt niet alle 140 (?) af…

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Om eerlijk te zijn, heb ik niet één website gecontroleerd. Heb wel wat anders te doen.
   Normaal uit dat dit soort directieven voor alle ambassades bestemd zijn. Landen waar geen inkomens statement gesteld worden vallen hier natuurlijk niet onder.
   Het kan inderdaad ook zo zijn, dat hier alleen Thailand wordt getroffen. Dat zou betekenen dat er een betere kans is, iets te veranderen

 19. Peter zegt op

  Waar het veel mensen omgaat is dat, en dat word niet duidelijk benoemd, dat men niet aan de inkome eis kan voldoen.
  Iedereen moet zich aan de regels houden, ten zij het ons zelf betreft.

  Ja ik vind en het is rot als je niet voldoende inkomen hebt om hier te verblijven. Maar er is ook wel iets te zeggen voor een inkomen grens.

  • slagerij van Kampen zegt op

   Daar heeft u een punt. Alleen denk ik niet dat u op Thaise straten bedelende farangs op dit forum vindt. De meesten hier zetten de tering naar de nering en krijgen echt geen uitkering van de Thaise staat, terwijl er hier in Nederland genoeg Thaise dames wonen die wel een uitkering ontvangen. Ook zullen er weinig farangs zijn die comfortabel worden onderhouden door hun schoonfamilie in de Isaan, eerder andersom. Als het geld op is gaan ze echt wel naar huis.

 20. erik zegt op

  De Immigration in Nongkhai vertrouwt geen enkel income statement van geen enkel land meer en wil die 12 x 65.000 baht (bij ongehuwden) gewoon maandelijks/periodiek zien binnenkomen op een Thaise bankrekening.

  Dan ben je wel van die reis naar Bangkok en de kosten af. Als ze dat allemaal gaan doen dan kunnen ze de consulaire dienst bijna opdoeken…..

 21. jhvd zegt op

  Het inleveren van je ingevulde belasting formulier kan in Nederland alleen met het DigiD
  nummer wat aan jou gekoppeld is ( ik ga er vanuit dat je in het bezit ben van internet ).
  M.a.w. op deze wijze is het toch ook mogelijk je inleven zijn enz. te bevestigen.

  Vriendelijke groet,

 22. Dr.William van Ewijk zegt op

  Het is voor menig Medelanders een groot probleem dat begrijp ik..maar zowel de Oostenrijkse als de Honorair Italiaanse consul in Pattaya geven nog steeds die gewenste inkomen verklaring af..Plus zijn er niet zo wettige alternatieven aan fe achterdeur van Immigration Jomtien.

 23. Cock Brouwer zegt op

  Beste lezers,
  Keurige brief van Dr. Maarten Vasbinder. Inhoudelijk ga ik er niet op in. Onze ambassadeur zal de brief
  doorsturen naar BZ in Den Haag. Of Den Haag er iets mee doet, ik vrees van niet. Deze willekeur wordt
  ons door BZ door de strot geduwd. Onze hooggeschoolde MP’s, begrijpen niet dat wij dat niet begrijpen.
  Ik vrees dan ook dat deze maatregel, als deze van kracht wordt voor velen van ons noodlottig zal zijn.
  De oude Meester.

 24. Danzig zegt op

  Kan iemand me uitleggen wat dit betekent voor mijn situatie? Ik werk hier op een Non-B visum op een privéschool in Zuid-Thailand, met werkvergunning en tijdelijke teacher license. Ik kom bij lange niet aan de inkomens- en vermogenseis waar ik over lees. Ik mag toch wel blijven?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Danzig,

   Er verandert toch eigenlijk niets voor u.
   Je krijgt je verlenging bij immigratie onder dezelfde voorwaarden zoals je ze daarvoor kreeg.
   De school zal hiervoor ook de nodige bewijzen moeten leveren, net zoals voordien.

   De bedragen die hierboven worden genoemd betreft wanneer je hier wil verblijven al “Retired” of als “Thai marriage,” en indien je een inkomen wil gebruiken om aan de financiële eisen van een jaarverlenging te voldoen

   Wil je, wanneer je contract afgelopen is, in Thailand blijven als “retired” of als “Thai marriage” kan dat natuurlijk en dan zal je wel aan die voorwaarden moeten voldoen natuurlijk

   Indien je dan eventueel inkomsten van Thailand zou ontvangen mag je die ook gebruiken natuurlijk.
   In dat geval staat er op de website van de Nederlandse Ambassade het volgende

   “In geval u uw handtekening op een eigen verklaring over genoten inkomen in Thailand wenst te laten legaliseren dan is de ambassade hiertoe niet bevoegd en dient u contact op te nemen met de Thaise (belasting) autoriteiten voor bijvoorbeeld een jaaropgave.”

 25. Moderator zegt op

  We sluiten de reactie mogelijkheid. De ambassade is nu aan zet. Laten we eerst de toelichting afwachten alvorens te speculeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website