Heb je als pensionado slechts een klein budget maar wil je toch emigreren, dan moet je naar Chiang Mai. Dit blijkt uit de Live and Invest Overseas Retirement Index.

Kosten van levensonderhoud

Gaan emigreren om meer te besteden te hebben lijkt een wensdroom, echter er zijn landen waar je voor relatief weinig geld een prima leven kunt leiden. Live and Invest Overseas heeft een lijst samengesteld met plaatsen waar je kunt gaan wonen met een relatief gering maandelijks budget. Volgens de samenstellers van de lijst moet het mogelijk zijn om van minder dan 1.000 euro te leven.

Chiang Mai

Hoewel Cebu in de Filippijnen de lijst van goedkope bestemmingen voor pensionados mag aanvoeren, is Chiang Mai een goede tweede. Men komt tot deze conclusie op basis van de volgende kosten voor levensonderhoud in deze noordelijk gelegen stad in Thailand:

 • Rent: $400
 • Basic groceries for a couple: $250
 • Electricity: $35
 • Water: $5
 • Gas: $5
 • Cable: $20
 • Internet: $20
 • Landline phone: $10
 • Entertainment: $250
 • Total: $1,000

Wat opvalt is dat de kosten voor een ziektekostenverzekering buiten beschouwing worden gelaten, terwijl dit wel de grootste hap uit het budget is.

Wat denk jij, kan je voor 800 euro per maand een goed leven leiden in Chiang Mai?

Bron: The Huffington Post 

28 reacties op “Chiang Mai paradijs voor pensionados met een klein budget”

 1. Kees zegt op

  Alles is mogelijk maar een goed leven?
  1) geen rekening gehouden met verzekering
  2) geen auto
  3) geen vakanties in thailand of familie bezoek naar Nederland.

  Ja je hebt te eten en een dak boven je hoofd.

 2. chris zegt op

  Als je in Thailand wilt wonen zijn de kosten van levensonderhoud interessant om te weten maar zelden een reden om ook in deze plaats(en) te gaan wonen. Dat geldt voor nagenoeg elk land in de wereld. Iedereeen heeft zijn eigen redenen om ergens te gaan wonen of te verhuizen. De afstand tot de (schoon)familie, de schone lucht, de aanwezigheid van zee en strand, de aanwezigheid van een baan, een goede school voor de kinderen, ruimte, de mogelijkheid om zelf een huis te bouwen, uitgaansmogelijkeheden, veiligheid enz enz enz.
  Chiang mai mag dan een redelijke goedkope plaats zijn, et is ook een centrum van de illegale drugshandel. Dat gegeven en de toekosmtverwachting voor de drugshandel wanneer de grenzen meer open gaan, doet mij huiveren om naar Chiang Mai te verhuizen.
  En als iedereen dat toch zou doen, wordt Chiang Mai vanzelf duurder.

  • janbeute zegt op

   Chiangmai het centrem van de drugs handel ???
   Ik denk dat je CHIANGRAI zal bedoelen 250 km noordelijker .

   Mvg Jantje .

  • Davis zegt op

   Tja, artikel gaat over pensionado’s. Enige wat relevant is in deze reactie dan ook: de ziekteverzekering, dixit artikel grootste kost. Dat klopt dan ook helemaal.
   Meeste lezers en bloggers weten gegarandeerd dat je met een WAO of minimumpensioen (= max 1.100€) niet rondkomt. Wel in Chiang Mai, niet in Jomtien, of omgekeerd, alles is relatief. Ja kan overal overleven met je minimumrente zoals aangehaald. Iedereen kent wel een (semi-) gepensioneerde die in Thailand op de buiten leeft. Tot hij/zij/familielid ziek wordt. Dan is het repatriëren gewezen, op voorwaarde dat… verzekering in orde is, …
   Gelukkig genoeg zijn de Robin Hood’s van ouderdomskwalen gespaard. Maar, met je minimumrente, ga gerust 3 of 6 maand per jaar overwinteren. Echt waar, en geniet er van, dat kan!

 3. bart zegt op

  Vraag me af of dit nou echt een goed en representatief onder zoek is geweest, want het lijkt me dat er in afrika ook nog wel een paar landen zijn waar je zelfs met de helft van 1000 euro kunt verblijven, al geef zelf natuurlijk ook de voorkeur aan thailand.

 4. printen zegt op

  Ik woon 10km van Chiang Mai. Met 1000 euro per maand kan je natuurlijk rondkomen. Met 500 euro ook, als je in een golfplatenhuisje wilt gaan wonen en alleen “sticky rice” wilt eten, met af en toe een magere kippenpoot.

  Maar ik denk niet dat je als gepensioneerde naar Thailand verhuisd om achter de bananenbomen te zitten. Wat dat is als je rond moet komen met 1000 euro per maand. Vervoer is er niet inbegrepen, levensmiddelen voor een echtpaar voor 250 euro (10.000 baht) is wel erg aan de krappe kant, of je moet alleen maar rijst met wat groenten willen eten. Overigens is de rijst ook redelijk aan de prijs.

  Ik woon er als verstokte vrijgezel en met 1000 euro red ik het niet. En dan ga ik bijna niet eens uit in Chiang Mai. Alleen al mijn ziektekostenverzekering kost 200 euro per maand en dan ben ik alleen nog maar verzekerd als “in-going patient”.

  Volgens mij is de onderzoeker aan de hongeroedeem hier in Chiang Mai overleden. Hij hield geen rekening met vervoer en ziektekostenverzekering.

  • George Sindram zegt op

   Met belangstelling gelezen. Zeker omdat ik ook een verstokte vrijgezel ben. Inderdaad zijn ziektekostenverzekeringen in het buitenland erg duur. Mijn vraag is: hoe ben je verzekerd als “in-going patient”?

   • printen zegt op

    Ik ben verzekerd via Mathieu en Andfe in Hua Hin. Het is een Franse verzekeringmaatschappij, April, genaamd. Mijn ervaring is dat het een uitstekende verzekering is.

    Hier is de link van Mathieu en Andre: http://www.verzekereninthailand.nl/

    • peter zegt op

     Printen lees aub de kleine letters van het contract door, ik ben vorig ernstig ziek geweest, de verzekering heeft heel netjes alle kosten betaald, en ook alle toestanden erom heen. Maar ik moet voor langere tijd medicijnen blijven slikken als gevolg van die ingreep, en nu komt het, de verzekering betaalt maar drie maanden na de ingreep de medicijnen daarna moet je zelf voor de kosten opkomen. Ik zit nu met een kosten post van 14000 bath per maand, goed geen ramp maar ik had het liever anders gezien.

     • peter zegt op

      ps ik reageer op printen omdat ik ook bij die zelfde verzekering agent ben verzekerd als printen . Verder alleen maar lof voor Mathieu.

     • printen zegt op

      Dat klopt. Ik ben verzekerd voor “ingoing patient”. Dus zolang je in het ziekenhuis verblijft, betaald de verzekering alles. Maar als je daarna medicijnen moet gebruiken, is dat voor eigen kosten. Mits je je daarvoor wel verzekerd, maar daar hangt een prijskaartje aan.

      Zo gebruik ik oogdruppels voor glaucomia.. Die moet ik zelf betalen, 2000 baht per maand.

      Je kan je totaal laten verzekeren, maar daar ook hangt een prijskaartje aan.

      Overigens wist ik toen ik het contract tekende, van de medicijnen af. Het contract was daar heel duidelijk over.

      Dus al iemand nog eens een onderzoek doet naar levenskosten in Thailand en /of Chiang mai, laat de onderzoeker alles onderzoeken. Dan kom je op een heel; ander kostenplaatje.

 5. Taitai zegt op

  Het is een onderzoek voor en door Amerikanen. Gepensioneerden in de VS zijn veelal niet of zeer matig verzekerd voor wat betreft medische kosten. Die kosten zijn er altijd hoog, maar wel zijn er grote verschillen per staat, per gebied, per ziekenhuis, per arts. Ik ben ervan overtuigd dat Amerikaanse gepensioneerden in elk van de 21 landen minder kwijt zijn aan medische kosten dan dat ze thuis zijn. Misschien is dat de reden waarom het buiten beschouwing is gelaten. Blijft het feit staan dat er tussen die 21 landen grote verschillen (kunnen) zijn met betrekking tot zowel de kosten als de kwaliteit van de medische zorg. De volgorde zal vermoedelijk een geheel worden indien het medische aspect wel wordt meegenomen. Sterker, niet genoemde landen/steden zouden dan wel eens interessanter kunnen zijn dan de plaatsen die nu op de lijst voorkomen.

 6. Taitai zegt op

  Correctie – Moet zijn:
  De volgorde zal vermoedelijk geheel anders worden indien het medische aspect wel wordt meegenomen.

 7. robert vereecke zegt op

  Aansluitend op het artikel is Hua Hin ook met 2 prijzen gaan lopen.
  Hua Hin staat bij s’werelds top 4 in de categorie “best beachfront living on a budget” samen met Costa de Oro in Uruguay; Cebu in de Filippijnen en Hoi An in Vietnam.
  Hua Hin staat ook in s’werelds top 6 als het gaat om “the most expat-friendly places to retire”.
  Onlangs heb ik gelezen dat een consortium van 5 bouwondernemers het meest luxueuse resort van Thailand in Hua Hin gaan bouwen (langs soi 112). Er wordt een omvangrijke laguna gecreëerd waarond 90 villa’s worden gebouwd met startprijzen van minimum 35 miljoen bath. De kleinste villas hebben een woonruimte van 550-600 M2.
  Mijn inziens wordt Hua Hin binnen 5 jaar de Riviera van Azië
  Robert, een HH-fan.

 8. C.G.M. van Osch zegt op

  Nu ik dit zo lees wordt er toch veel negatief gereageerd.
  Mijn vraag is: zet er ook eens de bedragen naast die je als gepensioneerde kwijt bent als je gewoon in Nederland blijft wonen.
  Volgens mij zijn er maar weinig die met het pensioen dus de AOW en eventueel het pensioen wat je nog hoopt te krijgen nog kunnen rondkomen.
  Ook in Nederland wil je niet wegkwijnen achter de geraniums.

 9. klaas zegt op

  En wat te denken van de maandenlange luchtvervuiling in Chiangmai door het verbranden van gewassen in Myanmar, Laos en Thailand. Stelpost van 1000 euro per maand??

 10. Daniel zegt op

  Voor het ogenblik kan ik nog redelijk toekomen met dit bedrag. Als oudere heb ik niet zoveel nodig. Middag en avondmaal worden voor mij klaargemaakt Ontbijt verzorg ik zelf.,ik wil niet heel de tijd rijst eten. Voor de was en plas word betaald of gewassen met geld automaten wasmachines. Huur, elekra, gas en computeren worden hier onderschat. Voor vervoer neem ik de bus en voor korte verplaatsingen de fiets. Eens in de week Tesco of Makro;
  De 800.000 op de rekening vind ik niet normaal. Men mag het wel gebruiken maar moet na 9 maand terug op peil staan. Als ik er om vraag waarom dit moet, atwoord dit is het voorschrift. Andere leggen uit dat het geld als garantie als er iets misloopt.. Bij overlijden worden er de kosten van betaald. En de rest? Volgens de bank moet ik maar een will maken met minstens twee getuigen De begunstigde kunnen het dan indien gewenst komen afhalen, indien niet komt het toe aan de bank. Men kan zijn laatste cent niet opleven of men moet visa runs doen. Dus nu maar leven met hetgeen we hebben. Of monnik worden.

 11. Noël Nuyttens zegt op

  De onkostenrekening is wel ZEER LAAG, ik woon in Chiang Mai en mijn maandelijkse rekeningen liggen wel veel hoger. Dan onkosten voor auto, bezoek van familie in België, enz….Men moet een kat een kat noemen.

 12. Bucky57 zegt op

  Daniel, volgens mijn laatste gegevens hoef je geen 800.00 op de bank hebben staan. Conform de voorschriften mag dit ook een combinatie zijn van inkomsten (pensioen / AOW). Als beide samen maar het vereiste bedrag halen. Je kunt dus bv met je inkomsten van je aow, (inkomstenverklaring van de ambassade) en het resterende bedrag op de bank. Mocht. je nog een pensioen hebben dan k n het bedrag op de bank zelfs lager uitvallen.ik weet dat sommige imigration-officers hun eigen regels intrepeteren. Maar de voorschriften zijn duidelijk hieromtrent.

  • Daniel zegt op

   Ik ben met al mijn papieren bij immigration geweest en daar deed men moeilijk over mijn pensioen omdat men dan ook elke maand dat bedrag ook op de rekening wil zien komen. Nu laat ik dat om de zoveel maand overschrijven waardoor de kosten die de bank mij elke maand minimum aanrekend hetzelfde is als wanneer ik het na 9 maand ineens laat overschrjven vanuit het thuisfront. Het overgeschreven bedrag is wat ik in het verleden heb opgeleefd. Ik ben hier op rust dus geen inkomsten uit werk.
   Daniel

   • Erik zegt op

    Maandelijks pensioen dat je maandelijks overmaakt naar Thailand is wel degelijk belastingplichtig. Doe je dat een of twee keer per jaar dan begeef je je in een grijs gebied. Ik haal dit van de engelstalige website met de thaise tax code.

 13. Leen zegt op

  In korat kost een mooie kamer 2000 bath per maand, cutiauw kost 30 bath eet dat 3 X per dag, zuinig met water en stroom zijn, en gewoon eenvoudig leven ! !
  Wees niet veeleisend ! Dan kom je een heel eind met 500 euro ! Maar ja, iedere dag 4 flessen bier, en lekker uit eten naar the Mall, en naar 7/11, das duur, ik heb 30 buren naast en achter mij, allemaal gezinnen met 1 of 2 kinderen, zij leven ook in zo,n kamer, heb niet teveel noten op je zang ! Stoken hoef je niet, het is geen min 10 celsius hier !

  • Davis zegt op

   Dag Leen,

   Ja het kan, leven van 20.000 THB per maand. Veel Thai moeten het met minder doen. Leuk dat jij er in slaagt, je woont dan ook in een buurt waar de Thai aan dezelfde voorwaarden leven. Kan best een leuke gemeenschap zijn, waar iedereen iedereen kent en ook helpt.
   Er zijn ook bv expats die leven van werk in de onderwijssector, wat hun ongeveer hetzelfde inkomen genereert. Met een eerder ascetische levensstijl kom je in zulke situatie niets tekort. Je hebt geen wagen, geen (ziekte-)verzekering, hopelijk wel een visum, en alle dagen je bakkie rijst.
   Maar kan je bijtreden, ken veel – eerder jonge – personen, die zelfs in BKK op zijn Thai leven: delen een kamer van 6.000 THB met hun drieën, koken tezamen, en ja de farang in dit verhaal is volledig als Thai ingeburgerd en geaccepteerd.
   Maar moet je dit niet eerder vergelijken met de arme student die op kot gaat… wat best zijn charmes heeft hoor, maar in deze topic gaat het over gepensioneerden en waar het best te overleven is.
   Stelling is dat een gepensioneerde voor 800 € per maand comfortabel in zijn levensonderhoud kan voorzien in Chiang Mai. Maar ver spring je niet met dat bedrag. Mijn gedacht kan het alsnog, de maand door te komen, al is de 1e voorwaarde dat de visumplicht voldaan is, en daar hangt de klepel, lees kapitaalgarantieverplichting.
   Verder, heb je een tegenslag, bv waterleiding binnenshuis springt: heb je al gauw kosten, en daar gaat je budget aan eten of entertainment (250USD) voor die maand.

 14. TAK zegt op

  Chiang Mai is een fantastisch plaats en provincie.
  Ik woon zelf in Phuket maar ga om de twee maanden
  naar Chiang Mai voor een week of twee.
  Prijzen in Chiang Mai zijn gemiddeld de helft of langer
  dan in Phuket. Chiang Mai heeft heel veel leuke en niet te
  dure restaurants van allerlei landen ter wereld.

  Veel hoger opgeleide expats en pensionados. Dat ziet mn ook terug in
  het culturele aanbod en de te volgen cursussen. Prachtige natuur.
  Hele aardige Thaise mensen . Een verademing vergeleken met de gemiddelde
  Thai in Phuket.

  Februari en Maart kan een ramp zijn in Chiang Mai als de rijst velden
  rondom worden afgebrand en de wind blaast alle smog de vallei in.
  Dan is het echt niet om uit te houden. Ook in de heetste maanden van
  het jaar april en mei is Chiang Mai minder prettig.

  Augustus tot Februari is geweldig in Chiang Mai. In December en Januari
  kan het zelfs vriezen in de bergen rondom en moet je savonds een jas aan.

  Ik heb kennissen, huren een groot huis in Hang Dong, twee autos en kinderen
  op de Internationale school en zijn maandelijk 350.000- 400.000 baht kwijt.
  Ik heb zelf als vrijgezel toch wel 100.000 – 120.000 nodig hebben. Ik eet graag
  buiten de deur en niet alleen Thais. Ga regelmatig na de kroeg echter drink niet veel
  maar geef leuke Thaise meiden wel wat te drinken. Als je een vaste relatie hebt en
  je komt niet veel buiten de deur en je wilt niet helemaal als een Thai leven moet je
  toch al gauw denken aan 60.000 baht ( 1500 euro). Alles hangt af van je prive situatie
  en wat je belangrijk vindt. Zoals wel of geen auto. Uitstapjes maken in of rondom Chiang Mai zoals Birma, China of Laos. Echter voor iedere beurs is Chiang Mai een zegen.

  Volgende week ga ik weer heerlijk rechtstreeks gevlogen uit Phuket.

  • peter zegt op

   Moderator: u bent aan het chatten. Reageer niet op elkaar maar op de posting.

 15. Erik zegt op

  Ik raad iederen af met een budget van 1000 Euro je oude dag in Thailand te gaan doorbrengen, is onverantwoord en vragen om problemen die dan onoplosbaar zullen zijn als het om je gezondheid gaat.

 16. adje zegt op

  Ook al zou je met een klein budget kunnen rondkomen dan is het nog niet interessant voor degene die inderdaad elke maand een klein inkomen hebben. Om in Thailand voor langere tijd te kunnen verblijven heb je een speciaal visa nodig. En die krijg je alleen maar als je voldoende inkomen hebt of voldoende geld op de bank hebt staan. Heb je een inkomen van slecht 1000 euro per maand dan kun je het schudden om voor langere tijd in Thailand te verblijven want je krijgt geen visa voor een langere tijd. 3 maanden is het max?

 17. Davis zegt op

  Eigenlijk is dit een heel interessant artikel. Met nog interessantere commentaren.

  Immers wie van de lezers of bloggers hier in Europa zou niet liever willen dan zulk een migratie te kunnen waarmaken, en dat gelijk voor langere tijd aan te houden.

  De droom en de realiteit liggen echter ver uit elkaar. Met alle respect, maar er zijn bijstandstrekkers die sinds hun 40ste afreizen met die bedoeling, elk jaar sparen en als een verdoken backpacker gaan feesten in The Land of Smile. En hun 65ste ook effectief verhuizen. Zonder kommer of kwel, lees: verantwoordelijkheid.
  Menig expats kennen deze lieden. Als ze ziek worden, moet er als in een kerk met de schaal worden rondgegaan maar dan in de lokale bar, Thai delen enveloppen uit in de hoop er briefjes in aan te treffen, opdat de sick falang toch maar in een falang hospitaal zou worden geholpen en zo lang uit de scéne verdwijnt.
  Anderzijds zijn er effectief gepensioneerden, die zeer goed georganiseerd genieten van hun verblijf, goed verzekerd zijn en ook van een karige 1.500 € p/mnd nog geld over houden.

  Terug bij de leest: het artikel, wel, geloof er zo in en ben morgen weg. Eens zien hoe lang het blijft duren. Kom misschien een backpacker tegen die per maand meer heeft te besteden en zal die dan gidsen. Ja zo lopen er ook rond. Van afzuip kan je leven tot je niet meer tegen de drank kan.

  Toch positieve noot, zowel Belgen als Nederlanders hebben leuke clubjes. In Pattaya, HH, BKK, tot in VTE Laos. Allen door de ambassade erkend. En ja, dar zitten geslaagde pensionado’s tussen. Die echter geen van enkel thuis horen in de categorie van de modale Amerikaanse expat zoals in het artikel vooropgesteld. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website