Het Leng Kee Imperium

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
26 november 2017
Steamed Prawns with Fresh Milk

De Chinese keuken is wereldberoemd en kan wedijveren met de Franse en Italiaanse keuken.

Die gaat heel wat verder dan een loempia, bami of een paar stokjes saté. Evenzeer geldt dat voor de Italiaanse keuken die ook heel wat meer te bieden heeft dan pizza’s en spaghetti. En de Fransen hebben ook meer in huis dan uiensoep en escargots. Alle drie behoren ze tot de culinaire wereldtop.

Nimmer heb ik in China gerechten gezien of gegeten die qua stijl en smaak ook maar in het minst lijken op de gerechten die wij in Nederland en België voorgeschoteld krijgen. Uiteraard moet je vergelijkend, met welke keuken ook, uitgaan van het type restaurant, de gebruikte ingrediënten, de verfijning van de gerechten en het daaraan gepaard prijsniveau.

Thaise Chinezen

Waar ook ter wereld, overal tref je ze aan: de Chinese restaurants en eethuisjes. Uiteraard ook in Thailand. Per definitie is ‘De Chinees’, uitzonderingen daar gelaten, goedkoop te noemen. Schrik niet, ik ga beslist niet alle Chinese restaurants die Thailand rijk is opsommen. Om te beginnen eet ik bij voorkeur de gerechten uit de keuken van het land zelf. In Thailand maak ik daar wel eens een uitzondering op als ik in Chiangmai of in Pattaya verblijf. In beide plaatsen heb ik ter afwisseling mijn favoriet Chinees adresje.

Pattaya

Wil in dit verhaal mij beperken tot Pattaya waar ik altijd met veel genoegen het Leng Kee Restaurant, gelegen op de Central Pattaya Road, met een bezoek vereer. Vanaf het kruispunt Second Road, waaraan ook Tops is gelegen, is het slechts een paar honderd meter lopen. Als je gebruik maakt van het zogenaamde Bahtbusje kun je het beste daar uitstappen en een klein stukje wandelen. Leng Kee zie je dan aan de rechterzijde van de weg.

Menukaart

Er valt heel wat te kiezen en van de gehanteerde prijzen hoef je hier beslist niet te schrikken. Ga maar eens van start met een portie heerlijke ‘fried babyclams’ of enkele verse grote oesters waaraan, in tegenstelling tot de gewoonte in ons land, een klein arsenaal aan ingrediënten wordt toegevoegd. Smoked ducksalad kan ik van harte aanbevelen, net zoals de op vele manieren bereide eend. Bij de eend tref je bijna altijd heerlijke verse gember aan die op een speciale wijze is bereid zoals je die alleen bij een Chinees restaurant tegenkomt. Vergeet steeds het recept te vragen. In melk gestoomde garnalen en gestoomde krabvleugeltjes zijn evenmin te versmaden.

Als je een liefhebber bent van inktvis dan kun je een keuze maken uit een aantal variaties. Zelf waardeer ik inktvis bij de borrel maar minder bij een maaltijd. Smaken verschillen, gelukkig maar. Kale tafels en een zeer eenvoudige inrichting is ook bij Leng Kee het devies. Voor sfeer, gezelligheid en enige luxe moet je, zoals bij veel Chinese restaurants, hier niet zijn.

Het Leng Kee Imperium

In gesprek met de heer Leng Kee, die het restaurant beheerd, praten we over de succesformule van het Leng Kee Imperium. Zijn oogjes stralen als hij bemerkt dat ik een heel klein beetje op de hoogte ben van de investeringen van de LK Group. Zelf is hij 63 jaar geleden in Bangkok geboren en je mag wel zeggen dat deze Leng Kee meer Thai dan Chinees is en begrippen als aanpassing of inburgering aan hem zijn voorbijgegaan. Als ik de opmerking maak dat de vijf hotelcomplexen die het consortium bezit toch heel wat werk met zich meebrengt lacht hij en merkt op dat het er geen vijf maar dertien zijn.

Hij roept in het Thai iets tegen een jongeman die even later mij een in stijlvol zwart uitgevoerd mapje overhandigd met foto’s en afbeeldingen van een aantal tot de LK Group behorende hotels. Zal een viertal opsommen met de toevoeging die de LK Group er zelf aan geeft. Metropole, luxurious living with superb service, Renaissance, the art of exclusive living, Mantra Pura Resort & residence, the spirit of luxury and wellnes en Royal Suites, elegance and excellent service. En na die vier volgen nog negen onderkomens. Wil je meer weten omtrent de mogelijkheden neem dan contact op met het naast het restaurant gelegen kantoor of kijk even op hun site: www.lkpattaya.com

Chinezen tref je aan op alle plekken ter wereld en daaraan te oordelen hebben ze weinig problemen met inburgeren. Hoewel, het is en blijft toch een gesloten gemeenschap. Maar je ziet bij Leng Kee gaat het gezegde op: met zuinigheid en vlijt bouw je hotels als kastelen.

Meer informatiewww.lkpattaya.com/lengkee/


» Laat een reactie achter


17 reacties op “Het Leng Kee Imperium”

 1. nok zegt op

  Ik eet graag chinees maar kan het in Thailand weinig vinden. Ook fatsoenlijke afhaalrestaurants met oa chinees eten zijn er niet dat ik weet. Dan bedoel ik niet de markt waar je moet staan wachten tussen de troep maar ergens waar je kunt zitten, wat lezen, muziekje en dan een berg eten mee naar huis.

  Op bruiloften is er wel altijd chinees eten dus het zal wel alleen voor de hi-so zijn en niet voor de markt-mensen.

  Overigens hoef je niet om de hollandse chinese gerechten te vragen want die kennen ze niet. Dim sum is wel overal verkrijgbaar trouwens maar dan wil ik altijd eerst zien wat er in zit en hoe de keuken er uit ziet en dat kan dan weer niet of het is op de markt en daar vind ik het meestal smerig en vraag me af waar het vlees vandaan komt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Henk van't Slot zegt op

   Ik heb 8 jaar met Chinese koks gevaren,hoef het nooit meer te zien,3 maal per dag slierten en rijst,en wat onduidelijke gerechten met van die geweekte zwammen erin.
   Heb er wel vleugels en kieuwen aan overgehouden,heb alleen maar kip en vis gehad in die tijd.
   Chinezen gebruiken ook veel gember in hun gerechten,heet eten heb ik nooit van ze gehad.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • nok zegt op

    Dat geldt ook voor thais eten toch? 3x per dag slierten en rijst, maar ik lust het wel hoor. Ik neem wel dubbele of 3-4-5 dubbele porties maar vind de kao pad en pad thai heerlijk.

    Haaievinnensoep, schildpadsoep, speenvarken, dat noem ik chinees hier in thailand en ben er niet zo dol op. Op bruiloften eet ik wel mee maar van de eend hoef ik ook het vel niet als het vet is dus dat komt mooi uit want de thai eten alleen het vel.

    Na wat biertjes lust ik ook dim sums maar dan lust ik eigenlijk alles wel wat er mooi uitziet. Mijn voorkeur gaat naar japans, qua eten en produkten.

    Heb laatst op een party thaise gehaktballetjes (kleine en grote) gegeten maar die hoef ik nooit meer. Snap ook niet dat mensen die bv Porsche of Merc rijden die dingen massaal kopen en dan voor de hond wel Pedigree halen maar ja dat maakt het leven hier zo leuk, amazing thailand.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 5 stemmen)
 2. nok zegt op

  Op de Leng kee website kan ik trouwens geen restaurants in Bkk vinden die er vast wel zullen zijn.

  Heb gisteren met 4 pers. bij MK gegeten (is dat trouwens chinees?). 1700 baht voor een flinke pan soep, een grote portie eend, 10 porties green noodle en 3 ijsjes en ijsthee.

  Ik vond het maar duur maar de thai genoten er goed van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. marcos zegt op

  De eend is inderdaad van uitzonderlijke kwaliteit! Ik eet er de bekende gerechten Laab en pad kra pao altijd met eend! Goede porties en verschrikkelijk lekker! Leuk informatief stukje bye the way

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. koos zegt op

  Nederlanders praten als ze het hebben over chinees eten over Indonesisch eten. Bami, sate en loempia komen uit indonesie. Nasi betekent rijst en goreng gebakken, nasi goreng “gebakken rijst” , bami goreng “gebakken mie”.

  Je hebt in Nederland echte chinese restaurants die geen indonesische gerechten op de menu lijst hebben.

  Deze LK restaurants hebben een menu aangepast aan de Thai.

  Chinese restaurants met een origineel chinees menu zijn over het algemeen duur.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • henry zegt op

   Er zijn inderdaad zeer dure Chinese gerechten. Er ziin zwammen die……. jawel 4000 Baht voor een portie kosten. Was onlangs uitgenodigd op een klasse-reunie waar 4 van zulke schotels besteld worden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. fransamsterdam zegt op

  Dat zal dan wel dezelfde familie Leng-Kee zijn waar Soi LK Metro naar vernoemd is. Dus ze zitten niet echt alleen in food en accommodation 🙂

  Zelf heb ik meestal al moeite met de warmte, en dan ook nog dat hete Thaise eten erbij… Ik zou het zelf niet verzonnen hebben. Een Chineesje op zijn tijd gaat er wel in hoor. En ook al heb ik dan ‘s ochtends een Engels breakfast naar binnen gewerkt, dan voel ik me toch nog echt lekker thuis in Thailand. Een Italiaan die in Nederland op vakantie is hoeft toch ook niet perse patat en frikandellen te eten?

  De LK Groep heeft naar mijn bescheiden mening een goed business-plan getrokken door juist die faciliteiten te bieden die net wat duurder zijn dan de Thaise equivalenten, waarbij wat meer aandacht is besteed aan de wensen en gewoonten van de Falang, terwijl er voor de gemiddelde toerist nog steeds sprake is van een zeer aanvaardbare prijs/kwaliteitverhouding.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Chang Noi zegt op

   LK wordt gekscherend ook wel de burgemeester van Pattaya genoemd. Volgens mij bezit hij half Pattaya.

   Ik ken er zo nog een paar van de “2de generatie Chinezen” (hun ouders dus geboren in China) die in Thailand nu al reeds een groot imperium hebben opgebouwd. Of dat alleen met vakkundigheid & vlijt is gedaan kun je je afvragen in sommige gevallen.

   Chang Noi

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 6. Song zegt op

  Voor de lezers onder ons of de geïnteresseerden in Chinezen in Thailand kan ik van harte het boek “Brieven uit Thailand” van Botan aanbevelen. Het in het Nederlands vertaalde boek bestaat uit brieven aan zijn moeder van een Chinees die naar Thailand is geïmmigreerd . Het is een erg leuk en goed leesbaar boek waarin cultuurverschillen tussen Chinezen en Thai duidelijk worden. En de problemen die de schrijver ondervind met zijn kinderen die zich makkelijker integreren. Het boek is niet meer verkrijgbaar in de boekhandel. Maar je kunt het regelmatig vinden op marktplaats en andere 2e handsbookstores.

  Houten/Den Haag, Unieboek / Novib. 1986. (ISBN: 9029398353) Paperback. 507 pp, oorspronkelijke titel: ‘Letters from Thailand’, vert.: Bolliger, Alida; Botan is het pseudoniem van de schrijfster Supa Lui Syry die in 1945 werd geboren in Chunburi, Bangkok; dit boek geeft een fascinerend beeld van het Thailand in de jaren 1945-1967, gezien door de ogen van de Chinees Tan Suang U, en beschrijft op onnavolgbare wijze de botsing tussen de traditionele Chinese wereld en de Thaise levensopvattingen;

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 7. Angela Kok zegt op

  Tijdens mijn vakantie in Thailand verblijf ik minimaal 1 week in Chiang Mai. Zou je mij toch het adres van de Chinees in Chiang Mai willen geven?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Joseph Jongen zegt op

   Angela, in Chiangmai is mijn favoriete Chinese restaurant Jia Tong Heng. Het grote restaurant heeft 2 ingangen. ik zal je de gemakkelijkste manier uitleggen. Wandel vanaf de bekende Thaphae road de eveneens bekende Chang Klan Raod (waar de Night Bazar aan ligt) af naar beneden tot aan het kruispunt met de verkeerslichten. Op dat kruispunt ga je naar links en ziet dan aan de linkerzijde van de weg het restaurant. Vandaar zie je slechts een klein gedeelte. Wandel door het restaurant maar verder dan kom je in het grotere en iets gezelliger deel. Overigens kun je ook boven eten. Het kost je de kop niet en je eet er voortreffelijk. Ben benieuwd naar jouw ervaring. Zie ook: http://www.jiarestaurant.com Groet en eet smakelijk. Joseph

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 8. Robert zegt op

  Er zit een keten in Bangkok – en misschien ook wel daarbuiten – genaamd Peking Restaurants, zit in Suk soi 26 en ook in een zijstraatje op Asok, bij Millennium. Echt goed Chinees eten, veel noordelijke Chinese gerechten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Ruud zegt op

  Het eten bij Leng Kee is inderdaad geweldig en volgens mij is het restaurant in Pattaya 24 uur open.
  Wat niet zo geweldig is, is het personeel dat rond 23.00 uur met een man of 8 plaats neemt aan diverse tafels in het restaurant en alleen nog met de smartphone bezig is. Nog iets bestellen of de rekening vragen wordt dan lastig en je moet maar geduld hebben. Ook de luie uitstraling van het bedienend personeel heeft mij doen besluiten om er niet meer naar toe te gaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Thallay zegt op

  china is een vrij groot land met vele streekgerechten. In Nederland is de snert ook niet overal hetzelfde en in Limburg en Friesland verschillen de vlaaien ook. Wat wij in Necerland De Chinees noemen waren van oorsprong Chinees Ind(ones)ische restaurants, als erfenis van ons nederlands ind(ones)ische verleden. Nederland werd begin de 20ste eeuw China uitgestuurd na de Boxeropstand of oorlog. Enkele chinezen streken toen neer in Amsterdam en vestigden zich op wat nu de Wallen zijn. Ze introduceerden wat we nu drugs noemen met hun opium keten en begonnen restaurantjes die zich later over heel Nederlad verspreiden met Kanonese en Ind(ones)ich gerechten., alles aangepast aan de Nederlandse smaak. Ga je in een ander land naar de chinees dan smaken de gerechten anders, aan gepast aan het land. De Chinees werd in Nederland populair vanwege de grote porties. In de jaren 50 kon je met de grootste pan die in huis was naar de chinees, die dan voor twee en een halve gulden gevuld werd. Ik kom uit een groot gezin en we aten een keer per week chinees uit zo´n grote pan gevuld met nasi, een indonesich gerecht, in Thailand bekend als Cow Pad, gebakken rijst. Pad thai is dan weer bami. Ik smul er graag van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Petervz zegt op

  Een top Chinees restaurant in Bangkok is Chef Man.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website