Gai Pad Med Mamuang (Roergebakken Kip met Cashewnoten) komt oorspronkelijk niet uit Thailand, maar uit China. Vertaald naar het Nederlands heette het gerecht daar “Kung Pao Kip”. De Thai hebben het gerecht enkel op één plek gewijzigd: de oorspronkelijke pindanoten werden ingewisseld voor cashewnoten.

De volledige Thaise naam van het gerecht is “Gai Pad Med Mamuang Him Ma Paan”, maar in de volksmond wordt het Gaid Pad Med of Gai Pad Med Mamuang genoemd.

Elk restaurant met Thaise keuken en elk Thais hotel heeft dit authentieke gerecht wel op de menukaart staan. De variatie in smaak verschilt per restaurant met name in de gradatie van zoetigheid.

Het mooie aan dit heerlijke gerecht is dat het gemakkelijk te bereiden is en dat de ingrediënten overal ter wereld verkrijgbaar zijn.

Recept:

  • Hoofdgerecht
  • Gereed binnen 30 minuten
  • Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1-2 gedroogde rode chilipepers
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 3 eetlepels kippen- of groentebouillon, of water
  • 1/2 – 1 theelepel palmsuiker
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 80 gram cashewnoten
  • 4-5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 gram kipfilet, in dunne reepjes
  • halve rode paprika, in dunne reepjes
  • halve wortel, diagonaal in plakjes
  • 1 kleine ui, in stukjes van 1 cm
  • 2 lente-uitjes, in stukjes van 1 cm
  • versgemalen witte peper

Bereidingswijze:

  • Verwijder de stelen van de gedroogde chilipeper(s). Snijd de chilipeper(s) in stukjes van 1 centimeter, verwijder de zaadjes en gooi ze weg.
  • Meng de vissaus, oestersaus, bouillon en suiker in een kleine kom. Verhit de olie in een wok op matig vuur en roerbak de cashewnoten in 2 tot 3 minuten lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit dezelfde olie opnieuw en roerbak de helft van de knoflook op matig vuur lichtbruin. Voeg de helft van de kipreepjes toe en roerbak ze 4 tot 5 minuten op hoog vuur, of tot ze gaar zijn. Haal ze uit de wok en herhaal met de rest van de knoflook en kip. Doe alle kip weer in de wok.
  • Voeg de paprika, wortel, kleine ui en het vissausmengsel toe en roerbak het geheel 1 tot 2 minuten. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Voeg de cashewnoten, chilipeper en lente-ui toe en schep alles goed om. Bestrooi met de versgemalen witte peper.

» Laat een reactie achter


6 reacties op “Thais recept: Kip met cashewnoten (Gai Pad Med Mamuang)”

  1. Marleen zegt op

    Zelf doe ik er ook nog stukjes verse ananas bij en wat gemalen kokos bij het opdienen. Heerlijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  2. Jan zegt op

    Mijn vriendin haalt de kip, alvorens te bakken in olie, eerst door de bloem, dat geeft een extra krokante bite en de kip blijft van binnen malser.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  3. Naam zegt op

    De vriendin van Jan heeft gelijk: de kip eerst even door de bloem halen.
    Mag ook best wat meer gedroogde chilipepers in.
    In de betere restaurants doen ze er ook waterkastanjes bij.
    En zeker geen ananas of cocos: misschien wel lekker, maar dan is het een ander gerecht…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  4. Hubert zegt op

    Ik hrb het ooit 1 keer zeer lekker gegeten in het militair restaurant naast de Ta Chang pier in BKK. Later, nooit meer hetzefde.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  5. Els zegt op

    Heerlijk weer zo,n lekker recept. Hoe je het ook zelf maakt, Thais eten is heerlijk. Bedankt voor het recept.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  6. Nico M zegt op

    Ik eet dit vaak. Mijn absolute topplek voor dit gerecht is @chiangmai restaurant en beter dan waar dan ook in Chiang Mai.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website