Pad Kee Mao (dronken noedels) ผัด ขี้ เมา เส้น ใหญ่ is één van de vele gerechten, die niet origineel Thais is, maar oorspronkelijk uit een naburig land komt. Gaandeweg is het wel aan de Thaise keuken aangepast wat betreft ingrediënten. De naam Pad Kee Mao betekent letterlijk gebakken dronken noedels.

Hoe is het mogelijk, dat noedels aangeschoten zijn, laat staan erg dronken zoals de Thaise naam aangeeft. Ik weet het antwoord niet, maar wat ik wel weet is, dat “pad kee mao” de Nederlandse woorden “gebakken” (pad) en “erg dronken” (kee mao) oplevert. Het woord noedel komt in de naam niet voor, maar het schijnt algemeen bekend te zijn, dat het een roergebakken noedelgerecht is, dat stijf staat van de chilipepers en dus gerust zeer “spicy” mag worden genoemd.

Er gaan nogal wat verhalen over de naam van dit gerecht. De ene theorie is, dat het ooit voor het eerst werd gemaakt door een dronken kok, die alle ingrediënten, die hij op dat moment te pakken kon krijgen inclusief veel te veel chilipepers in een wok gooide. Er zijn mensen, die zeggen, dat het gerecht zo heet, omdat het zo ontzettend scherp is, dat je sloten met bier moet drinken om de brand in je mond te te blussen. Tegen de tijd, dat het bord leeggegeten is, is de eter laveloos. Weer anderen zeggen, dat de naam aangeeft, dat alleen een dronken gek in staat zou zijn om zoiets ontzettend scherps te eten. Dan is nog de mogelijkheid, dat de naam verband houdt met het oorspronkelijke recept, dat door Chinese immigranten ooit in Thailand populair is gemaakt en waar dan behoorlijk wat rijstwijn bij dient te worden gedronken.

Het recept is eenvoudig en het gerecht kan op vele manieren gevarieerd worden. In het algemeen bestaat het uit brede, platte rijstnoedels, verschillende groentes, een ei, tofu, taugé, Thaise basilicum, knoflook, suiker, oestersaus en dan de rode chilipepers. In veel restaurantjes en ook op straat kan het gerecht dan worden besteld met kip (gai), varkensvlees (moo), rundvlees (nuea), garnalen (kung) of schelpdieren (ahaan talay).

Als het zo maar bestelt op de Thaise manier kun je het idee krijgen, dat je pure napalm naar binnen zitten te werken. Dus voor ons buitenlanders is het beter er bij te zeggen “mai phet” en de kok zal het aantal rode chilipepers wat beperken. Om de smaakpapillen te laten wennen aan heet Thais voedsel, drink er bier of sodawater bij, neem kleine hapjes en neem een slok bier of sodawater tussen elke hap in. Zodoende wordt je gehemelte langzaam “gepantserd” en kun je alles Thai eten alsof je zelf in de Isaan bent geboren. Als je mond na het eten nog steeds ‘in brand’ staat, neem dan een zoetig nagerecht om je tong en gehemelte af te koelen.

Uitspraak

De officiële fonetische vertaling van “Pad Kee Mao” in het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA) zou ongeveer zijn als volgt: [pàt kīː māw]. Dit is een benadering, aangezien de exacte uitspraak kan variëren afhankelijk van regionale accenten en nuances in de Thaise taal. “Pad” (ผัด) wordt uitgesproken met een korte, lichte ‘a’, vergelijkbaar met de ‘a’ in ‘kat’. “Kee” (กี่) heeft een langere ‘ee’-klank, zoals in ‘been’. “Mao” (เมา) klinkt bijna zoals het Engelse woord ‘maow’ maar met een iets langere ‘o’ klank.

Eet smakelijk!

Ingrediëntenlijst en bereiding Pad Kee Mao (Dronken Noedels) voor 4 personen

Noedels en Groenten:

  • 400 gram brede rijstnoedels
  • 1 grote rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 2 middelgrote wortels, julienne gesneden
  • 1 grote ui, in dunne plakjes
  • 3 lente-uitjes, in stukjes van 3 cm gesneden
  • 1 kopje Thaise basilicumblaadjes (of gewone basilicum indien niet beschikbaar)
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2-3 rode chilipepers, fijngehakt (aan te passen naar smaak)

Voor het vlees:

  • 500 gram kipfilet, in dunne plakjes (kan ook vervangen worden door tofu voor een vegetarische variant)

Saus:

  • 3 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel donkere sojasaus (voor kleur)

Voor de afwerking:

  • Limoenpartjes
  • Extra Thaise basilicumblaadjes

Bereidingswijze:

  1. Noedels voorbereiden:
    • Week de rijstnoedels in warm water volgens de instructies op de verpakking tot ze zacht maar nog steeds enigszins stevig zijn. Giet af en zet apart.
  2. Saus maken:
    • Meng in een kleine kom de oestersaus, sojasaus, vissaus, suiker en donkere sojasaus. Roer goed door elkaar en zet opzij.
  3. Kip en groenten bereiden:
    • Verhit een grote wok of pan op middelhoog vuur. Voeg wat olie toe en bak de kip tot deze gaar is en zet apart.
    • In dezelfde pan, voeg indien nodig meer olie toe en bak de knoflook en rode chilipepers tot ze geurig zijn.
    • Voeg de ui, paprika en wortel toe. Bak tot de groenten zacht maar nog steeds knapperig zijn.
  4. Noedels en saus toevoegen:
    • Voeg de voorgekookte noedels toe aan de pan met groenten. Giet de saus eroverheen en meng goed, zodat de noedels gelijkmatig met de saus bedekt zijn.
  5. Kip en basilicum toevoegen:
    • Voeg de gebakken kip en Thaise basilicumblaadjes toe. Meng alles goed en bak nog een paar minuten tot de basilicumblaadjes verwelken.
  6. Serveren:
    • Serveer de Pad Kee Mao warm, gegarneerd met extra basilicumblaadjes en limoenpartjes aan de zijkant.

Eet smakelijk! Pad Kee Mao is een heerlijk pittig en aromatisch gerecht dat perfect is voor liefhebbers van de Thaise keuken.

Video: Drunken Noodles aka Pad Kee Mao (Thai)

Bekijk hier de video van de bereiding van Phat Khi Mao:

2 reacties op “Pad Kee Mao (Drunken Noodles)”

  1. Hans zegt op

    In de goede oude tijd stond er in menig restaurant wat soyasaus , vissaus , droge chili vlokken en suiker op
    tafel.
    Waarom suiker ?? Als het gerecht te scherp was strooide je wat suiker erover en de brand was weg

  2. Keespattaya zegt op

    Heb het 2 weken geleden nog gegeten toen ik in Phuket zat. Zat bij de Kangaroo bar wat te drinken toen ik trek kreeg en dit bestelde bij de bar. Ik weet niet meer bij welk restaurant het vanaf kwam. Maar ik weet wel dat het heerlijk was. Wel heel pittig. Gekozen voor de talaay versie met veel inktvis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website