Dit keer een simpel maar smaakvol eiergerecht: Omelet met Acaciabladeren (Kai Jeow Cha Om) of in het Thais: ไข่เจียวชะอม

Kai Jeow Cha Om is een traditioneel Thais gerecht dat bestaat uit een omelet met acaciabladeren, bekend als cha om in Thailand. De cha om plant is een tropische variëteit van acacia die groeit als een kleine struik met delicate bladeren, en ondanks zijn stekelige uiterlijk en een sterke geur, zijn de bladeren mild van smaak en zeer smakelijk als ze gekookt zijn. De geur verdwijnt tijdens het koken, waardoor een aards smakende groente overblijft die heerlijk is in de omelet.

De omelet wordt vaak gegeten als een los gerecht, maar kan ook dienen als begeleiding bij dips zoals nam prik gapi, of zelfs in curries zoals gang som. Dit veelzijdige gerecht reflecteert de Thaise vaardigheid om smaakvolle en hartige gerechten te creëren uit een breed scala van lokale ingrediënten​​.

Acaciabladeren zijn te koop bij de Toko.

Voor een authentieke Kai Jeow Cha Om voor vier personen, volg dit recept

Ingrediënten:

  • 2 bundels cha om (acaciabladeren), alleen de jonge toppen gebruiken
  • 8 grote eieren
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel suiker (optioneel)
  • Olie voor het bakken (bij voorkeur een neutrale olie zoals zonnebloemolie)

Instructies:

  1. Begin met het voorbereiden van de cha om bladeren. Was ze en verwijder de harde stengels en eventuele verkleurde bladeren. Snijd de zachte bladeren grof of laat ze heel als je dat liever hebt.
  2. Klop in een grote kom de eieren los. Voeg de vissaus en suiker toe en klop alles goed door elkaar tot het mengsel licht en luchtig is.
  3. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. De olie moet ongeveer een halve centimeter diep zijn zodat de omelet goed kan ‘zwemmen’.
  4. Voeg de cha om bladeren toe aan het eiermengsel en roer ze door elkaar zodat de bladeren gelijkmatig verdeeld zijn.
  5. Giet het eiermengsel met de cha om in de hete olie. Laat het even zachtjes bakken tot de onderkant goudbruin en krokant is. Dit duurt meestal enkele minuten.
  6. Draai de omelet voorzichtig om met behulp van een spatel en bak de andere kant tot deze ook goudbruin en krokant is.
  7. Haal de omelet uit de pan en laat het overtollige olie uitlekken op keukenpapier.
  8. Snijd de omelet in stukken en serveer het warm. Kai Jeow Cha Om kan worden gegeten met rijst en een chili dip of als bijgerecht bij andere maaltijden.

Let op: de cha om bladeren hebben een unieke geur die sommigen misschien niet aangenaam vinden, maar deze geur verdwijnt grotendeels bij het koken. Geniet van deze klassieke Thaise omelet met een bijzondere twist!

Zie hier hoe je het gerecht bereid:

3 reacties op “Omelet met Acaciabladeren (Kai Jeow Cha Om)”

  1. Mcmbakker zegt op

    Zo lekker

  2. Gijs B zegt op

    Helemaal eens met artikel. Inderdaad een heerlijk gerecht wat we op een avondmarkt in Klong Muang Krabi kochten. Tegelijkertijd heb ik een vraag, bij welke toko in Nederland zijn deze acacia bladeren te koop? Ik ben namelijk al in vele toko’s geweest voor Acacia bladeren maar tot op heden helaas geen Accacia bladeren kunnen vinden. Ook niet bij de grote toko Oriental supermarkt aan de Parkhaven in Rotterdam. Maar wellicht hebben anderen een goede tip.

  3. Jacobus zegt op

    Een thaise omelet. Ik vind het de lekkerste bereiding van eieren. En de variaties zijn eindeloos. Ik heb ze gegeten gevuld met mosselen of oesters. Ook heerlijk met de groente Cha Ohm.
    Overigens is het mij nog nooit gelukt een thaise omelet te maken. Mijn vrouw doet het in een handomdraai en vaak met verassende combinaties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website