De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag belichten we Kaeng som of Gaeng som (แกงส้ม) een zure en pittige viscurry soep.

De curry kenmerkt zich door zijn zure smaak, die afkomstig is van tamarinde (makham). Bij de bereiding wordt ook palmsuiker gebruikt om de curry zoeter te maken.

De herkomst van deze zure currysoep komt uit de Ayutthaya periode. Het gerecht heette destijds “Kaeng Ngao ngod” (แกง เหงา หงอ ด). Vermoedelijk is het een variant van een Portugese soep bereid door Maria Guyomar de Pinha, een Japans-Portugees-Bengaalse vrouw die de chef was van de keuken van koning Narai.

Een pasta genaamd nam phrik kaeng som is de basis voor de curry, waaraan water en andere ingrediënten worden toegevoegd. Deze pasta omvat garnalenpasta, pepers, sjalotten en meerdere ingrediënten die worden gemengd en gestampt met een vijzel. Als basisingrediënt voor de curry kunnen vis of garnalen worden gebruikt. Kaeng som wordt meestal geserveerd met gestoomde rijst.

Traditionele groenten die bij de bereiding worden gebruikt, zijn onder andere bloemkool, witte radijs, kool, Chinese kool, wortel, kousenband en asperges, evenals cha omelet.

De versies met garnalen in plaats van vis zijn populairder geworden; kaeng som met garnalen en cha-om omelet is nu een standaard gerecht in Thailand. Andere soorten kunnen ananas of zeevruchten bevatten. Belangrijks is wel dat kokosmelk niet wordt gebruikt in deze zure curry.

Zuid-Thailand heeft zijn eigen zure curry, die plaatselijk ook Kaeng som wordt genoemd, maar in de rest van Thailand wordt het Haeng lueang (‘gele curry’) of Kaeng som phak tai (‘zuidelijk Thaise kaeng som’) genoemd om het te onderscheiden van de centrale Thaise Kaeng som. In het zuiden gebruikt men tamarindepasta, Assam fruit (som Kaek) en limoensap om het gerecht zuur te maken. Door kurkuma krijgt het de gele kleur. De belangrijkste kenmerken van de zuidelijke variant is het gebruik van kurkuma en dat het erg pittig, zuur en zout is.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

2 reacties op “Geheimen van de Thaise keuken: Kaeng som of Gaeng som (zure en pittige viscurry soep)”

 1. Frans de Beer zegt op

  Wij bestellen altijd Kaengsom Pla Rhode Phaedra sa.
  Je krijgt dan deze curry samen met een hele gebakken vis op een verwarmde schaal. Heerlijk!

 2. Ackou Alain zegt op

  Kunnen jullie het recept doorsturen a.u.b.
  Ik ben kok en maakte in Belgie de Noordzee Bouillabaisse.
  Dit is anders en zou het graag eens uitproberen.
  Thanks so much


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website