Standplaats Bangkok: Starfucks

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags: ,
27 november 2011

Omdat we nog steeds geen internet hebben in ons appartement, de technicus schijnt te zijn weggespoeld, ben ik dagelijks genoodzaakt om naar de door mij intens gehate “shoppingmall” Central Pin Klao te wandelen en on-line te gaan in een etablishement met wi-fi.

“Wie heeft er wi-fi, Ning?”, vroeg ik, terwijl ik de krant opvouwde en een slok koffie uit mijn “Hello Kitty” mok nam, “Starbucks”, definitely”, antwoordde Ning. Ik spoog een mondvol koffie terug in mijn mok en keek mijn vrouw verbijsterd aan. “Starfucks?”

Nu weet ik dat mijn vaderland slechts 1 Starbucks rijk is en dat feit doet mij gloeien van nieuw hervonden vaderlandsliefde. Waarom Nederland geen markt is voor het bedrijf dat de godendrank koffie heeft getransformeerd in een peperdure, suikerige slagroomhap, geserveerd in potsierlijke plastic bekers, dat verkocht wordt onder namen van Italiaanse gangsters uit B-movies, weet ik niet, maar ik weet zeker dat het niet is vanwege het ontbreken van een mini-stroopwafel bij de koffie. Misschien hebben Nedelanders niets met die infantiele, nieuwerwetse geplastificeerde koffiecultuur die ons door het bedrijf door de strot geduwd wordt. Ze zullen wel een marktonderzoekje gedaan hebben waar uitkwam: ‘DE NEDERLANDER SCHIJT OP ONZE FRAPPUCHINO MOCHA ROYALE”.

Zo niet de Bangkokian. In Bangkok alleen zijn zo’n 150 Starbucks vestigingen en ze zitten vol. Ik heb nooit begrepen hoe ze het Thaise personeel hebben kunnen opleiden tot het stellen van dit soort vragen:

Klant: “Mag ik een dubbele cappuchino?”

Starbucks chick: Wilt U een Tall, Grande of Venti?”

Wtf, waar heeft dat mens het over? Welke planeet is dit?

Als Starbuckshater kan ik echter onmogelijk ontkennen dat het bedrijf een uitgekiende marketingstrategie heeft uittgestippeld in de laatste twee decennia. Een strategie die lijkt gebaseerd op dat psychologische trekje van de mens waar alle marketingtechnieken voor massaprodukten lijken te zijn gebaseerd: kuddegeest.

Afijn, ik toog met mijn laptop naar Starbucks en bestelde een muffin. Dan weet je tenminste zeker dat je geen moeilijke wedervraag krijgt zoals: “Half Double Decaf Tall or Venti?” Twee uur internetten bleek 150 baht (4.40 euro) te kosten en een lange puisterige employee moest me helpen met inloggen omdat ik de codes die haast onzichtbaar waren verborgen onder de afgekraste kraslaag niet kon lezen en er nog twee codes moesten worden ingevoerd. “What is this place. Headquarters of the CIA?” vroeg ik de jongen, terwijl ik mijn Starbuckshaat tot het kookpunt voelde komen.

De verbinding was net zo traag als de koffiemaker achter de machine en na twintig minuten hield ik het voor gezien. Ik beende de zaak uit en zwoer nooit meer een voet in dit idiote koffiecircus te zetten. De muffin was ook zo voos als een okselspons. Nu ben ik on-line bij Au Bon Pain, de Franse broodjeszaak. Ze hebben daar heerlijke Green Tea Latte…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Standplaats Bangkok: Starfucks”

 1. Starsucks?

  • cor verhoef zegt op

   Aan die titel heb ik ook gedacht 😉 Het werd toch die andere titel

  • Frank zegt op

   Goedemorgen,

   Starbucks is al flink aan het uitbreiden in Nederland, zie:
   http://www.starbucks.nl/en-US/_Our+Stores/_Community+Stores/Store+List.htm

   Groet
   Frank

   • erik zegt op

    i hate Starbucks er zijn zoveel goede koffiezaken in Thailand en echte Thaise koffie uit het noorden is ook niet te versmaden

 2. peter zegt op

  Af en toe lekker naar de Starbucks of Black Canyon. Toch?

  • cor verhoef zegt op

   Nee, Peter. Ik vind de koffie in die kleine Thaise koffietentjes veel lekkerder.

   • Robert zegt op

    Je moet er wel even bijblijven…als je niet oplet flikkeren de Thais er zeker drie keer zoveel suiker in als onze Amerikaanse vrienden van Starbucks.

    En over suikerige slagroom koffie gesproken…met name in Brabant wordt dit nog wel eens verkocht onder de naam ‘cappucino’ terwijl het daar niks mee te maken heeft natuurlijk.

 3. Chang Noi zegt op

  Thailand is de meest fantastische consumer market ….. verstand op nul (niet moeilijk) en lekker shoppen.

  Ik ben geen koffie drinker en ik zit regelmatig bij “Amazone” …. een regelrechte kopie van SF. Niemand drinkt daar koffie ….. ze beginnen met echte mooi koffie-bonen, maken dara een echte koffie van en dan gooien ze er ijs, melk, heeeel veel suiker en nog meer troep bij. Kortom er zijn helemaal geen echte Thaise koffie drinkers.

  Marketing-wise wel mooi opgezet allemaal. SF en Amazone zijn niet de enige, wat dacht u van Sizzler, Fuji, Chabushusi, Hotpot, Pizzakut, etc.? Allemaal dezelfde formule van dezelfde groep en die bijelkaar een soort van monopolie positie in shopping-malls hebben.

  Overigens verdient niet alleen SF-Thailand maar ook SF-USA heel veel aan iedere nieuwe SF. Er moeten naamlijk ongelooflijke bedragen worden neergeteld om een SF-franchise te mogen openen. Op 1 plaats kwam er maar geen SF omdat het te duur was om er 1 te beginnen. Uiteindelijk kreeg SF het nakijken want de Thaise ondernemer opende gewoon een eigen coffee-shop die verdacht veel op SF lijkt. Hahahaha ook dat kan in Thailand.

  Chang Noi

  • cor verhoef zegt op

   @Changnoi,

   Er is nogal wat verschenen op het internet over de malafide ondernemerspraktijken van SF. Daar wilde ik het in eerste instantie over hebben, maar later dacht ik; waarom dat hier behandelen als het allemaal op het internet staat?

   http://www.post-gazette.com/pg/07085/772564-152.stm

   http://www.talkaboutcoffee.com/is_starbucks_evil.html

   etcetera…

  • erik zegt op

   Amazaone heeft uitstekende espresso,ik stop er vaak als ik moet tanken,perfecte zaak

 4. iwan zegt op

  Volgens mij is Au Bon Pain een Amerikaanse keten.
  zie wikipedia link: http://en.wikipedia.org/wiki/Au_Bon_Pain

 5. KrungThep zegt op

  In NL zijn overigens al meerdere vestigingen van Starbucks….

  Huidige (openbare) filialen

  Utrecht – Centraal Station
  Leiden – Centraal Station
  Amsterdam – Centraal Station
  Amsterdam – Station Sloterdijk
  Amsterdam – Schiphol – Terminal 2
  Amsterdam – Schiphol – Lounge 1
  Amsterdam – Schiphol – Arrivals 4
  Amsterdam – Schiphol – Plaza

  • Robbie zegt op

   Arnhem – Centraal Station opent volgende week haar deuren.

  • Robert zegt op

   Richt zich met name op buitenlandse toeristen aan de locaties te zien 😉

 6. iwan zegt op

  Inmiddels zijn er (april 2011) 10 Starbucks vestigingen in Nederland.

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2425556/2011/04/20/Starbucks-opent-10-vestigingen-in-Nederland.dhtml

  Nederland moet wennen aan deze manier van koffie drinken, the Coffee Company heeft al diverse verstigingen in Nederland en er zullen vast meer komen.

  • cor verhoef zegt op

   Weer een illusie minder voor mij. Blijft alleen de Franse naam over. Wat een narigheid…

   • hans zegt op

    Klein troost Cor, de gemiddelde bak koffie op straat in Bangkok smaakt vaak beter dan de prut die je krijgt in de nederlandse restaurants.

 7. Rob Piers zegt op

  Een jaar of 4 terug maakte ik een rondreis door China en dus uiteraard ook naar Peking . Natuurlijk stond de verboden stad op het programma. Een groot complex dus aardig vermoeiend. Tot mijn grote verrassing was in een van de oude gebouwen een Starbucks!
  Een grote tegenstelling op een vierkante meter. Naar ik heb begrepen is die Starbuck vrij snel verdwenen omdat het (en terecht) niet paste in zo’n cultureel erfgoed!

  • cor verhoef zegt op

   Afgezien van het feit dat SF zich opdringt op plekken waar een dergelijk bedrijf afsteekt als een vlag op een modderschuit -nog even en we kunnen Starbucks ‘koffie’ drinken in de schaduw van de pyramide van Gizeh- vind ik het een wanproduct dat niets meer met koffie te maken heeft, net zoals een McDonald’s hamburger niets met een hamburger te maken heeft.

  • Robert zegt op

   @Cor, Rob – Ik snap jullie reacties wel. Shanghai, ooit een van mijn favoriete steden, heeft vele oude Chinese wijken met de grond gelijk gemaakt. Daar komen dan in het beste geval moderne winkel en restaurant gebieden voor terug in de plaats (bv Xin Tian Di) compleet met Starbucks en McDonalds met ‘echt authentieke’ Chinese dakjes.

   Ga ook eens kijken in Macau en Singapore…meer en meer veramerikanisering, met name in Macau spat de plastic namaak zoetigheid er van af. Mooi voorbeeld is The Venetian. Tijdens mijn laatste bezoek aan Singapore zag ik dat de Burger King een van mijn favoriete sate restaurants verdrongen had. Sentosa is een verschrikkelijk plastic pret eiland geworden, compleet met Hard Rock hotel, Universal Studios en casino.

   Ik heb hier ook vaak grote moeite mee. Toch komt er een ander beeld naar voren als je met de lokale bevolking spreekt. Want voor de meeste Aziaten is dit vooruitgang. Wie zijn wij, als Westerse arrogante bezoekers, om dit tegen te willen houden? Gaat het er niet om dat de bevolking krijgt wat ze graag willen? Als dat McNuggets en Venti Frappucino’s zijn, so be it! Als toerist/bezoeker vinden we juist die Aziatische karakteristieken zo leuk en interessant, maar is het niet heel egoistisch dat zo te willen houden?

   In het kleine rustige typisch Thaise paradijselijke kustplaatsje waar ik in het weekend vaak heen ga (en waarvan ik de naam hier bewust niet wil noemen) was er recentelijk een hoop opwinding. Er werd een heuse 7-11 geopend! Ik had geen enkel probleem met de Thaise winkeltjes tot dan toe, maar de Thais waar ik mee sprak zagen dit echt als een grote stap vooruit.

   Het is makkelijk om tekeer te gaan tegen grote corporaties. En ik ben er zelf ook niet blij mee. Maar is dat wel zo eerlijk? Het brengt werkgelegenheid, geld, en producten die de Aziaten blijkbaar graag willen hebben? Wie zijn wij om daar tegen te ageren?

   Benieuwd hoe anderen hier over denken!

   • cor verhoef zegt op

    Er zit natuurlijk wel wat in je betoog Robert. Wat anderen als een vooruitgang ervaren, zien anderen weer als een stap achteruit en over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Maar in een column is geen plaats voor relativering 😉

    • Robert zegt op

     Ik verwijt je ook niet dat je niet relativeert. Een column kan een leuk startpunt voor zinnige (en vaak ook onzinnige) discussie zijn.

   • Gringo zegt op

    @Robert, wij zijn het niet altijd met elkaar eens, maar dit keer kan ik niet anders dan je groot gelijk geven. Ik zei heel lang gelden al, toen gekscherend, maar nu haast een waarheid als een koe: de maatschappelijke vooruitgang van een land kun je meten aan het aantal nieuw geopende McDonalds.

    Mijn bedrijf heeft in 1990 een fabriek gebouwd in Moskou voor de productie van patat friet, uitsluitend voor de nieuwe McDonald.
    Belangstelling voor dit nieuwe fenomeen? Zie het filmje:
    http://www.palinkavleeschhoek.com/2011/01/rij-bij-eerste-mcdonalds-in-moskou-na.html

 8. Ron zegt op

  Ongelooflijk stoere praat Cor…………
  Probeer je een beetje de Youp van ‘t Hek uit te hangen door Starbucks richting het dal van Buckler te duwen ?
  Als Starbucks nou niets voor jou is, drink dan ergens anders koffie.
  Vreemd dat een man van de wereld niet gewoon ergens een dongel haalt voor draadloos internet. Nee, we gaan ons lekker ergeren bij Starbucks, want dat is echt de enige plek met wi-fi……….
  Klagen over zo een organisatie en thuis uit een Hello Kittymok drinken, ja, dan hoor je er helemaal bij.

  • cor verhoef zegt op

   @Ron
   zoek het woord ‘column’ eens op in het woordenboek. Er gaat een wereld voor je open. Klik daarna een van de linkjes in reactie 8 even aan. Gaat er nog een wereld voor je open.

 9. pinklao zegt op

  als je het nog afkan zonder je eigen lapjetoppie-ietsepietsie verder, rond PATA (nu je woonst wat duidelijker is geworden) staan dozijnen van die echte ouwerwetse internet”cafe’s-in het Thai gewoon sjop” die www voor 10 bt/hr aanbieden. Met vooruitbetaalde coupons is het -in de stille uurtjes, al voor 5 bt/.uur te doen-net achter KhaoSarn. je kan met de gratis bus 203


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website