Vorayuth Yoovidhya : Sawadeekrab Kuhn Thaksin. Wat een verassing u hier te zien.

Thaksin Shinawatra: Sawadeekrab Nong Vorayuth. Ja, jou had ik hier wel verwacht eigenlijk.

V: Wat doet u hier in Singapore?

T: Nou, om eerlijk te zijn…meerdere redenen. In de eerste plaats wilden mijn dochters weer eens shoppen. Een paar nieuwe Versace jurkjes, nieuwe diamanten oorbellen, een nieuwe tas (Louis Vuitton of Prada, kan mij niet zoveel schelen). En ja, dan bellen ze papa op. Die mag het betalen. Maar dat doe ik graag en vaker hoor, vrouwen betalen.

En ik heb een afspraak met een vertegenwoordiger van de Myanmar regering. Er staat nog een rekening van 10 miljoen baht open voor telecommunicate-apparatuur die ze bij me gekocht hebben met de lening van de Thai regering.

V: Maar voor die zaken hoef je toch niet hier te zijn, bij de formule 1 races?

T: Daar heb je gelijk in, Nong Vorayuth. Maar mijn jongste, nog ongetrouwde dochter heeft haar oog laten vallen op een van de formule 1 rijders. Ik ben daar zelf niet zo blij mee. Voor je het weet maakt zo’n jongeman brokken met zijn Ferrari en dan heb je de poppen aan het dansen. Maar hoe gaat het met jou? Ik las dat je ziek was.

V: Ja, dat was een paar weken geleden. Ik was hier op vakantie in Singapore. Ik moest echter terug naar Bangkok omdat ik een afspraak had met de rechtbank die telkens maar weer verschoven werd. Ik kreeg echter een verkoudheid en wat koorts. Gelukkig vond ik een dokter met wat financiële problemen die voor mij een verklaring tekende dat ik niet naar Bangkok kon vliegen.

En nu ben ik behoorlijk ziek vanwege alle heisa rondom mijn persoon. En ik durf ook niet meer met Thai terug te vliegen. Je weet maar nooit of je goed terecht komt. En de trein is ook geen optie zolang dat gat in het schilderij in het hoofdkantoor van de Thai Spoorwegen niet gemaakt is. Sinds het ongeluk op Sukhumvit Road geloof ik in kwade geesten. Dus helaas moet ik hier blijven.

T: Ik weet wat het is om in het buitenland te wonen, niet terug te kunnen en je familie weinig te zien. Gelukkig is mijn zus reislustig dus ik zie haar best wel vaak. Laatst was ik met haar in Turkmenistan, Italië en bij de Paus in het Vaticaan.

V: In het Vaticaan? Gaat de paus het water in Thailand omdopen tot wijwater, of ons leren over water te lopen?

T: Nee. De wonderen zijn de wereld uit. Maar het bezoek was wel interessant. De paus bevestigde dat ook niet-christenen in de hemel kunnen komen als ze hun zonden opbiechten en beterschap beloven.  Dat heb ik in een persoonlijk gesprek met de paus gedaan en dat luchtte behoorlijk op. Van de paus kreeg ik de absolutie, een soort katholieke amnestie. Dat heb ik natuurlijk ook schriftelijk, voor als ik terugkom in Thailand.

Als de paus naar Thailand komt, waarschijnlijk in het voorjaar van 2015, gaat de regering een mega-manifestatie organiseren in het Rajamangala stadion waar alle red, yellow, colorless en masked Thai collectief absolutie krijgen van de paus. Ik heb tegen Yingluck gezegd dat die amnestie-wet daarom wel van tafel kan nu en dat ze zich op andere zaken kan richten.

V: Welke dan als ik vragen mag?

T: Die nieuwe overstromingen zijn natuurlijk een nagel aan de doodskist van de regering. In twee jaar tijd hebben mijn vrienden in het bedrijfsleven veel geld verdiend met het maken van nieuwe waterwegen en -werken maar het is niet genoeg en niet snel genoeg. En er zijn wat personele hakkefietjes.

Chalerm niet meer. Die man is zo eigengereid. Hij wilde niet naar mij luisteren toen ik hem dringend verzocht naar het zuiden van Thailand af te reizen om de problemen daar zelf in ogenschouw te nemen. De tijd was er nog niet rijp voor, smste hij mij. Hij bedoelde zeker: de wijn staat nog niet koud. Ik heb hem weggepromoveerd naar het Ministerie van Werkgelegenheid. Daar is niks te doen want elke Thai werkt.

Een ander, nieuw probleem is Plodprasop. Ik kon tot nu toe altijd op hem rekenen. Hij was loyaal, steunde me in alles en gaf me altijd bij voorbaat gelijk. Daar houd ik wel van. Had voor hem nog een nieuwe Bentley (in onderdelen natuurlijk) gekocht maar die schijnt in vlammen te zijn opgegaan. Maar de laatste weken zegt hij me toch te vaak domme dingen. Terug naar school sturen is geen optie gelet op de kwalitet van het Thai onderwijs. En dat wil ik graag zo houden. Als de mensen wijzer worden heb ik een groot probleem.

V: Ja, ik heb ook alleen maar een BBA gekregen door 4 jaar in de schoolbanken te zitten. Ik heb in mijn leven nog nooit wat gedaan maar kreeg toch een diploma. Ik was dan ook zeer verbaasd dat politie en justitie denken dat ik zelfstandig en zonder hulp van anderen het ongeluk op Sukhumvit Road heb veroorzaakt. Daarom mis ik mijn familie wel hier in Singapore.

T: Soms bekruipt mij hetzelfde gevoel. Gelukkig heb ik de telefoonummers van een aantal jongere, sexy Thai actrices en zangeressen die maar al te graag mij komen bezoeken om een liedje voor me of samen met me te zingen. En ze kunnen altijd blijven slapen. Mijn optrekjes zijn groot genoeg. Anders zou ik mij als een jetset monnik in Californië gaan voelen.

V: Ja, dat weet ik. De laatste avond voor het ongeluk had ik een short-time ontmoeting met een beeldschone Thaise (de naam ben ik vergeten, ik had geloof ik een biertje te veel op) die me vertelde dat ze wel eens op jouw fluit had gespeeld. Ik wist niet dat je zo muzikaal was.

T: Ja, zo hoor je nog eens wat. Oh ja. Ik heb ook nog een nieuwtje voor je. Jouw vader en ik zijn van plan de voetbalclub Chiang Mai United over te nemen. Wij hebben ook al een nieuwe naam voor de club. Wat denk je?

V: Red Bulls United?

T: Hoe weet je dat?

V: Nou……..ik ben die Ferrari rijder waarop je dochter verliefd is…..

Ingezonden door Chris de Boer


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Een gesprekje in de skybox van de Formule 1 races in Singapore (september 2013)”

 1. egon wout zegt op

  Love it! In dit bestek de karakteristieken van beiden te kunnen benoemen: schitterend.

 2. Maarten zegt op

  Haha, ik moest hier hard om lachen. Tegelijk ook wel triest, want zo onrealistisch is het helaas niet eens.

 3. Leo Bosch zegt op

  Meesterlijke ironie.
  Zeer humoristisch neer gezet
  Zou door Youp van het Hek geschreven kunnen zijn.

 4. cor verhoef zegt op

  Leuk stuk. Ik wacht nu op een transcriptie van de telefoongesprekken van zuslief met het verre Dubai. Moet een minstens zo grappig stuk opleveren. Wie waagt zich er aan?

 5. janbeute zegt op

  Ja , wat moet je hier op zeggen .
  In een woord een prachtig en humor vol verhaal .
  Die helaas wel iets van de werkelijkheid zo als het daar toegaat uitlegt .
  Heeft wel iets weg van een oudejaars conferance van Wim Kan .
  Zo zou er meer geschreven moeten worden de Draak steken met die elite luitjes .

  Jantje Sanuuk .

 6. Wilanda zegt op

  Hoi Chris,
  Vrouwe Justitia draagt in Thailand geen blinddoek, da’s wis en zeker 🙂
  Rechtspreken ‘zonder aanziens des persoons’ is geen nationale sport hier.

  Voetbal is dat dat sinds een jaar of vijf echter wel en ik vond het leuk om aan het slot van je verhaal een verwijzing naar Chiang Mai FC aan te treffen.
  Ik heb ook de geruchten gehoord over het interesse dat oud minister-president Thaksin Shinawatra, voormalig eigenaar van Manchester City, voor deze club zou hebben.
  Weet jij er meer van?

  De huidige eigenaar van Chiang Mai FC, Udonparn Jantaraviroj, heeft niet zo lang geleden aangekondigd dat hij na promotie van het team naar de eerste divisie een nieuwe Chiangmaise club in de regionale liga introduceert.
  Het gaat dan dus een beetje de Buriram kant op, waar meneer Newin en mevrouw Karuna Chidsob plotseling ieder hun eigen team in de eredivisie hadden.
  “Schat, zullen we het vandaag maar weer eens over voetbal hebben?”
  De licentie van het gepromoveerde Buriram FC van mevrouw Karuna ging overigens naar Wuachon van Songkhla en Buriram United is nu de oogappel van het sportieve stelletje.

  In dat plan past natuurlijk een geweldige investering in CMFC en Thaksin is daarvoorj, met Chiang Mai als thuisbasis, de aangewezen man. In dat geval stoomt CMFC zeker in een jaar tijd door naar de Thaise eredivisie.
  Ik zou het geweldig vinden Chris, want dat biedt openingen voor leuke ‘een-tweetjes’ met mijn club, Chiangrai United, die van meneer Yongyuth Tiyapairat is.

  Ons nieuwe stadium heette trouwens in het begin een tijdje het ‘Thai-com’- stadion, voordat het dan toch maar United Stadium werd. Na de verkiezingen, met grote meerderheid der stemmen gewonnen door Yingluck Shinawatra, werd alles gemakkelijker. CRUTD werd erg tegengewerkt tijdens de vorige regering.

  Grappig hoe het allemaal in elkaar grijpt: Newin en Yongyuth waren tien jaar geleden de ‘generaals’ van Thaksin. Na de coupe verdwenen Thaiksin en Yongyuth en Newin ondersteunde in ruil voor de uiterst lonende ministeries van binnenlandse zaken en transport de nieuwe coalitie. Hij spinde er garen bij en bouwde een stadion van meer dan 400 miljoen Baht. Zelfs de naam PHILIPS stond op een geven moment op de shirtjes.

  Overigens:
  Chiangrai United trainer Henk Wisman (Volendam FC, Omniworld/Almere FC, nationale Armeense team, vorig seizoen nog kampioen met Ter Leede Sassenheim enz) is wegens gebrek aan puntenresultaat helaas na ruim twee maanden aan de kant gezet. Ronald Kraaibeek (onder meer Zeeburgia, Ajax, en het Oostenrijkse FC Melk) is directeur van het ambitieuze jeugdplan en tussen de lijnen treffen we nog steeds Mitchell ‘Kappie’ Kappenberg (AZ, Almere FC) en Rutger Worm (NEC Nijmegen, FC Emmen) aan.

  Met de Brasiliaan Leonos Pereira als trainer gaat het Chiang Mai FC voor de wind.
  Ik ken hem sinds ie het nationale U16 trainde en het is een schitterende peer van een vent. Ik hoop dat hij in het nieuwe concept blijft passen.

  Mijn excuses aan de redactie … het is een erg lange reactie op een heel klein onderdeeltje van Chris z’n verhaal, maar Thais voetbal is mijn zwakte 🙂

 7. Rob V. zegt op

  Leuk geschreven Chris, ik zie het al helemaal voor me! Ik zou het ook wel aan mijn vriendin willen laten zien maar haar Nederlands is nog niet goed genoeg, denk dat ze het ook wel met een grote glimlach zou lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website