Morgen is het zo ver. De wekker is gezet om 05.00 uur. Met de Tuk-Tuk verplaatsen we ons naar het pittoreske station in Hua Hin om vervolgens om 06.00 met de trein naar Bangkok te gaan.

Donderdagavond staat eerst nog in het teken van een ontmoeting met de medebloggers John, Cor, Dick, Harold en aanhang. Dit onder het genot van een hapje en vele drankjes (mag ik vermoeden). Echt doorzakken gaat helaas niet, want de volgende ochtend moeten we ons om 11.50 uur melden bij de Nederlandse ambassade.

Landje aan zee

Nu mijn vriendin en ik al ruim twee jaar een koppeltje vormen, wordt het tijd om haar kennis te laten maken met ons landje aan de zee. Kan ze eens genieten van de dijken, molentjes, houten klompen, tulpen en zoute haring. Ook mijn familie en vrienden willen haar nu wel eens ontmoeten. Ze lezen immers al twee jaar over het wel en wee van onze relatie op Thailandblog. Tijd om een Schengenvisum aan te vragen dus.

De gang naar de ambassade

Hoewel de gang naar de ambassade een vrolijk uitstapje zou moeten zijn, merk ik toch wel enige spanning bij haar. Onder de Thaise ervaringsdeskundigen zingt er behoorlijk wat rond over de visumprocedure. Zij heeft al vele verhalen moeten aanhoren, variërend van ‘een fluitje van een cent’ tot ‘de gang naar de martelkamer’. Ik heb haar gerustgesteld dat ze niets hoeft te vrezen. Misschien heeft te maken met het feit dat ik niet bij het intakegesprek mag zijn. Ze spreekt prima Engels, maar soms klapt ze dicht en dan kan ze gewoonlijk op mij terugvallen. Die steun is er nu niet.

Garantstelling

Natuurlijk heb ik alles goed voorbereid en heb ik voor alle noodzakelijke documenten gezorgd. Echter ik ben zelfstandig ondernemer en dan wordt er ten aanzien van de garantstelling weer andere bewijsstukken gevraagd. Toen ik nog in Nederland zat heb ik daarvoor met het IND gebeld. Na veel doorvragen kreeg ik de juiste persoon aan de telefoon die mij kon adviseren. Daar zit ook een belangrijk deel van mijn bezwaar op de procedure. Er zijn in totaal vier websites waar informatie over de visumprocedure te lezen is (IND, Rijksoverheid, Ambassade en BuZa) De één is wat beknopter dan de andere. Soms is de informatie zelfs tegenstrijdig. De ene rept over het inleveren van één pasfoto de andere heeft het over twee pasfoto’s. Deze versnippering maakt het alleen maar verwarrender voor iedereen die op zoek is naar informatie.

Engels?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. De pagina’s over de afspraak en de visumaanvraag voor Nederland op de website van VFS Global zijn in het Thai en in het Engels. Waarom niet in het Nederlands? Het zijn statische pagina’s die gemakkelijk vertaald kunnen worden. Een visumprocedure is dermate complex dat er in vrijwel alle gevallen begeleiding zal zijn door een Nederlandse referent, dan is uitleg in het Nederlands toch een logische gedachte? Op de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok staat een Engelstalig visumaanvraagformulier. Er is ook een Nederlandstalige versie, waarom niet een keuzemogelijkheid? Een visumprocedure heeft een behoorlijke emotionele lading voor de aanvrager, zou het daarom niet beter zijn om alle formulieren/procedures desnoods in drie talen aan te bieden: Nederlands, Engels en Thai? Dit om de kans op fouten te verkleinen.

Ik heb over de bovenstaande en nog meer vragen een email gestuurd naar de ambassade en ik zal de antwoorden met de lezers delen.

Afwijzing?

Vooruitlopend op vrijdag, moet ik er niet aan denken wat er zou gebeuren als de visumaanvraag zou worden afgewezen. De teleurstelling zou erg groot zijn, zowel bij haar als bij mij natuurlijk. De impact van zoiets is toch groter dan dat het misschien lijkt. Vandaar ook de emotionele reacties van lezers als de ambassade in Bangkok ter sprake komt. We zijn tenslotte allemaal mensen, met alle gevoelens die daar bij horen.

Het vervolg zullen jullie wel lezen op Thailandblog, dat zal een paar dagen duren want na het Bangkok uitstapje reizen we door naar SiSaKet om haar familie te bezoeken.

19 reacties op “Een dagje Bangkok: naar de ambassade voor een visum”

 1. gerrieQ8 zegt op

  Ik zou zeggen “don’t worry” heb alleen maar positieve ervaringen. Vanaf de eerste keer toestemming gekregen en wel op dezelfde middag als ons bezoek aan de ambassade. Konden het visum de volgende dag ophalen en hebben toen ook pas de verzekering en de bevestigingen van de vluchten laten zien. Voor mij alleen maar lof over de ambassade, want na twee keer een single entry, kregen we de derde keer een multi entry met een jaar geldigheid.

 2. gerrit kraak zegt op

  Mijn vriendin regelt altijd alles in thailand terwijl ik vanuit hier de documenten ( gescand voor de handtekening) per email naar haar stuur.
  Vorig jaar ging alles vlot en nu weer ,maar ik ben er pas gerust op als ze morgen ook daawerkelijk door de deur naar buitenkomt. Zolang dat niet het geval is blijf ik toch wat bezorgd en onrustig.
  Veel succes morgen en alles komt vast goed.
  gr. geriit kraak

 3. Rob v zegt op

  De afhandeling van de aanvraag zelf verliep bij ons prima. Mijn vriendin is zelfstandig ondernemer, dus geen zorgen over het niet hebben van een baan (kan reden voor afwijzing zijn: vestigingsgevaar…). Het voor traject kan wel beter, dit zou van A tot Z in de drie talen moeten kunnen. Zo is de afspraken kalender slechts in het engels en mijn vriendin begreep niet alle woorden. Het visum formulier zou eigenlijk ook in het Thai moeten zijn, maar dat hebben ze niet online. Volgens de ambassade hebben ze wel een vertaling bij de balie maarja daar heb je weinig aan. Op mijn verzoek, 3 maanden geleden zou dit formulier ook online komen, dusver helaas nog niet gezien. Waarom de site niet volledig 3 talig is kon de ambassade mij niet vertellen. Ook 2x VSF Global gemailed over dit, nooit enig reactie gehad. Wellicht als meer mensen vragen om een volledig 3 talige ondersteuning zullen we dit ooit nog mogen meemaken…

 4. Fred zegt op

  Ik heb laatst gebeld met de ambassade en ik kreeg netjes een dame aan de telefoon. Sprak mij aan in het engels, waarop ik haar vroeg of ze ook nederlands sprak. Nee zei ze alleen engels en thai. Ik vroeg haar nog voor de duidelijkheid of ik wel met de nederlandse ambassade sprak. Ja zei ze mij in het engels dus, maar mijn engels is niet zo goed en heb ik maar afgehaakt. Lekker als je problemen hebt van wat dan ook je komt in de engelse molen. Ik ga nu maar weer naar Thailand zelf om de MVVvisum van mijn vrouw te regelen. Beetje slordig…..

  • Ron Tersteeg zegt op

   Vreemd eigenlijk want ik heb zo’n 12 jaar geleden een verblijfs vergunning voor de nicht van mijn vrouw aan gevraagd (haar 3 jaar waren voorbij) maar ik schrok eigenlijk .
   Want toen ik geholpen werd sprak die vrouwelijke medewerkster van de ambassade mij keurig toe in behoorlijk goed Nederlands.dat is toch wel prettig je verwacht engels daar stel je ,je op in zeg maar en dan hoor je je eigen taal!!

 5. v veen zegt op

  fred heb hetzelfde meegemakt ik denkt de zelfde mevr sprak ook alleen maar engels en thai”s mag toch verwachten op de nederlandse ambasade dat daar nederlands wordt gesproken,zo veel geld verspeelt want het verzoek werd afgewezen.
  het probleem is nu moet ik iedere keer naar thailand(lol)doe dat net zo lief.ga in mei weer

  • Frank zegt op

   Er wordt ook Nederlands gesproken maar dan moet ze het gesprek doorschakelen naar een Nederlander en dat is gezichtverlies.
   Maar met een beetje duwen en trekken is het mij altijd gelukt.

   Frank

 6. BramSiam zegt op

  Gelukkig ben ik al lang niet meer bij de Nederlandse ambassade in Bangkok geweest. Ik heb er slechte herinneringen aan, waar ik verder niet over zal uitweiden. Het is tamelijk asbsurd dat je bij een Nederlandse ambassade niet met de Nederlandse taal terecht kunt. en dat formulieren niet in het Nederlands opgesteld zijn. Met mijn Engels is weinig mis, maar we hebben zelf een mooie taal.en een ambassade hoort een stukje Nederland op vreemde bodem te zijn.Helaas is dit niet het ergste wat destijds mis was bij dit instituut.

 7. Friso zegt op

  Heel veel succes Peter. Hopelijk komt het goed! Denk dat de situatie waarin jullie zitten gunstig is. Ben me toevallig op dit moment ook aan het oriënteren op dit gebied. Vind het lastig, maar er is wel uit te komen. Wil mijn vriendin graag Nederland laten zien, en zelf heeft ze daar ook erg veel zin in. Tussen de 2 en 3 maanden naar Nederland lijkt me fantastisch, en misschien gaan we daarna wel samen weer terug naar hier.

  Lastig is dat ik jong ben en geen vaste baan heb. Een van mijn ouders zal dus garant moeten staan, echter ben ik nog niet zeker of dit kan aangezien je ook de relatie moet onderbouwen tussen de persoon die garant staat en de persoon die vanuit Thailand naar Nederland komt. Mijn ouders komen dan niet verder als: De vriendin van onze zoon. Ik ben bang dat dit onvoldoende is.

  • Rob V zegt op

   Laat haar voor zichzelf financieel garant staan: 30 euro per verblijfsdag in het Schengen gebied. De eis van een fulltime baan dat tenminste nog een heel jaar inkomen garandeert (!!) is belachelijk als het om een VKV gaat. Zodoende heeft mijn vriendin (te samen met papieren die aantonen dat ze zelfstandig ondernemer is) ook het visum vlotjes verkregen.

   Ook voor een MVV is het eigelijk een belachelijke eis, ze moeten eigenlijk checken dat de gast en uitnodiger voor zichzelf kunnen zorgen, maar dan lijkt mij het niet hebben van een uitkering en/of het (in de eerste periode zeg 2-3 of 5 jaar) geen uitkering voor de vreemdeling om zo ‘ruifeters’ buiten te houden. Als je hier komt moet je natuurlijk niet meteen een uitkering kunnen krijgen of willen. Na enkele jaren werken of bijzondere omstandigheden (ongeval maakt gast arbeidsongeschikt) moet het wel kunnen, je betaald immers belasting e.d. dus verkrijg je ook bepaalde rechten. Maar ik drijf af…

   • Friso zegt op

    Voor zichzelf garant staan kan dus ook? Dit is een goede oplossing! Dankjewel.
    Fulltime baan heeft ze nu, maar als ze (uitgerekend) 83 dagen naar Nederland komt vindt haar werkgever het ook wel welletjes. Niet zo heel gek ook. Is dit iets wat de Ambassade moet weten? Of kan het nu nog lopende contract worden getoond?

    Bedankt voor je hulp.

    • Rob v zegt op

     Ja, ze moet dan wel een orgineel bankboekje laten zien waarop genoeg saldo voor de duur van het verblijf staat (waarschijnlijk moet jij wel bij storten om
     aan dit saldo te voldoen). Als ze ook een verklaring van haar werkgever mbt vakantie hoef je ook niet te vrezen voor afwijzing op basis van vestigingsgevaar. Maar kijk vooral op SBP, dit heeft mij enorm geholpen!

  • Rob V zegt op

   Ter aanvulling: voor meer informatie en tips zou ik de site van Stichting Buitenlandse Partner bekijken. Erg nuttig voor het voorbereiden op een VKV, MVV, inburgering en alle andere aspecten van samen leven met een BP.

   • Friso zegt op

    Heel erg bedankt. Ben daar inmiddels actief en word goed geholpen!

 8. Cees zegt op

  Don’t worry !!
  Heb alleen maar positieve ervaring met de ambassade. Twee keer een toeristenvisum aangevraagd met de benodigde papieren erbij. Twee keer is vrouwlief dezelfde dag gebeld na haar bezoek, visa verstrekt. No problem. Ook bij de latere MVV aanvraag alles direct geregeld.

 9. chaing moi zegt op

  Mijn vriendin is in Nederland geweest van half december tot half maart, we hebben een hele leuke tijd hier gehad en willen dit graag herhalen.
  De 1e keer was het geen enkel probleem om een visa te krijgen en werd netjes geholpen.
  Ze had een baan tot december en daar ook een verklaring van maar na 3 maanden vakantie kon ze dus niet terug bij haar werkgever.
  Nu willen we voor augustus t/m november weer een VKV aanvragen en ik wil haar in deze periode ook de inburgeringscursus laten doen klassikaal op school en na die 3 maanden examen laten doen op de ambassade in Bangkok. Ik heb vast een uitnodigingsbrief geschreven waarin ik dit allemaal vermeld zou het examen dan ook door de ambassade gezien worden als zijnde een reden tot terugkeer tenslotte doe je die cursus die toch 850,00 EUR kost niet voor niets en dan wil je ook het inburgeringsexamen doen lijkt mij logisch. Is het handig dit de uitnodigingsbrief te zetten als reden van terugkeer.
  Ik heb veel vrije dagen maar 2x 3 maanden vakantie daar gaat mijn baas echt niet mee akkoord ook niet in Nederland ook dat lijkt mij logisch heeft iemand hier ervaring mee.
  Ik ben zelf in Thailand in Juni dus kan ook e.e.a. daar regelen. Als er iemand tips heeft dan graag.

  • Rob V zegt op

   Gewoon open kaart spelen, een uitnodigingsbrief is niet meer nodig omdat men nu het ‘formulier garant en/of logies verstrekking’ heeft maar ik zou het er wel bijdoen. Leg hier, kort en concreet, jullie bedoelingen uit. Voeg een kopie van haar eerdere visum/visa en passage stempels toe, ook jouw in en uit reis stempels, lees de eisen nog eens goed na en dan moet het lukken.

 10. TH.NL zegt op

  En wat is de uitslag geworden Peter? Ze moet toch allang telefonisch bericht hebben gehad is onze ervaring tot nu toe.

 11. hans zegt op

  Op http://www.rijksoverheid.nl staat het aanvraagformulier in het nederlands gewoon uit te printen, eerst onderwerpen dan schengenvisum. Inderdaad niet met een toelichting, waar ik nu van hoor, zoals 30 euro per dag en jaarverslag..

  Maar als ik het formulier zo zie staat dat bij vraag 33 reiskosten en kosten levensonderhoud,worden gedragen door de gastheer ook de mogelijkeheid om contant geld en huisvesting ter beschikking gesteld aan te kruisen.

  Het lijkt me dan dat als je een kopie van je dagafschrift bank met voldoende salo 30 keer 30 wel gelijk gesteld worden zal worden of is alleen huisvesting met reisticket dan ook weer voldoende??

  Ja peter hoe staat het ervoor?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website