Tory studio / Shutterstock.com

Overal in Thailand liggen verrassingen op de loer en die zijn van de meest uiteenlopende aard. Voor een eerste kennismaking met dit prachtige land kan de neofiet Thailandfan terecht bij een van de vele reisorganisatoren om een begeleide of althans georganiseerde reis te boeken. Zo zijn wij destijds ook begonnen. Doch na een tiental reizen kun je in dit voor toeristen uitstekend georganiseerd land gemakkelijk zelf je diverse bestemmingen uitstippelen. Bovendien kun je steeds rekenen op de hulp van de vriendelijke plaatselijke bevolking.

Zo was ik in Chiang Mai op wandel toen ik even langs liep bij een alternatief reisagentschap dat gevestigd is in de Chiang Mai Lamphun Road aan de overzijde van de Mae Ping River, meer precies halfweg tussen de Nawarat Bridge en de smalle ijzeren brug. De uitbaatster is van het idealistische type die geïnteresseerden in Thailand niet behandelt als klanten maar als goede kennissen, welhaast zoals familie. Het was eind maart 2011 en de dame gaf mij de tip om het plaatselijk Lanna-festival van 1 april tot en met 3 april eens te bezoeken. Het Lanna-festival is een driedaags feest georganiseerd door de Lanna-school, gelegen iets buiten het centrum van Chiang Mai. De feestelijkheden vinden plaats op de terreinen net achter de schoolgebouwen van het College.

De eerste dag start met de openingsceremonie waarbij vooral respect betoond wordt aan de verdiensten van de Lanna Wijsheidsschool. Tijdens een uitgebreide opvoering met grote papieren draken en zingende kinderen worden de leraars geëerd voor hun inzet om de verworvenheden door de traditie door te geven. Er zijn tal van gezellige marktkraampjes die een beeld geven van de verfijnde ambachtelijke ontwikkeling die Thailand reeds heeft gekend. Wellicht was ikzelf ook een attractie voor de Thai op het festival, want de drie dagen die ik daar rondliep was ik er de enige niet Thai. Het verdient daarom vermelding dat de Thai mijn aanwezigheid op het festival heel erg op prijs stelden, wat zeer typerend is voor het gastvrije Thaise volk.

ployypoii / Shutterstock.com

Ik keek er werkelijk mijn ogen uit met welke handigheid borduursels, papiersnijwerkjes, houtsculpturen en schilderijtjes ter plaatse vervaardigd werden. Niet enkel onze ogen konden we goed de kost geven, er was ook een ruime keuze aan eetstalletjes om de innerlijke mens te versterken. Er werden allerlei specialiteiten van de Thaise keuken aangeboden in praktische kleine hoeveelheden. Hierdoor was het mogelijk te genieten van de vele uiteenlopende lekkernijen die te koop aangeboden werden. Rondlopen op het festivalterrein liet mij toe te ervaren hoe de samenleving van de Thai echt functioneert, buiten de toeristische bedrijvigheid. Het is een hartelijke samenleving, waar nog waarde gehecht wordt aan het fijn samen zijn.

Men kon ook inschrijven voor deelname aan een rondrit met een treintje. Tijdens de rondrit de eerste dag werden vooral plaatsen bezocht die belangrijk zijn voor de Lanna geschiedenis, hierbij werd uitleg verstrekt door de meereizende gidsen. De tweede dag was de rondrit in het teken van respect voor de Vijf Heilige Kunstvoorwerpen van Chiang Mai. Op het festivalterrein kon ondertussen genoten worden van o.m. het optreden van schaduwpoppen en het Concert n.a.v. de tiende verjaardag van het overlijden van Khun Charal Manophet. De derde dag was de culturele toer met het treintje gewijd aan de wijsheid, het overerven van het geloof en het respect voor de ouderen.

Terwijl de bezoekers zich gedurende drie dagen konden tegoed doen aan de heerlijkste typische Thaise gerechten, uiteraard allemaal ambachtelijk – en veelal ter plaatse – vervaardigd, was het ook volop genieten van kunst die ook met de typisch Thaise fijngevoeligheid voor kunst centraal geplaatst werd. Zoals op de foto’s is te zien werkten o.m. drie kunstenaars met verschillende discipline samen aan eenzelfde kunstwerk. Op verschillende podia werden tussendoor de vele dans- en zangnummers speeches gegeven door een breed scala van sprekers. Tot mijn verlegenheid moet ik erkennen dat dit aspect van het festival mij in essentie wel ontging.

Ingezonden door Daj Goes

3 reacties op “Lezersinzending: Het Lanna Wijsheidsfestival huldigt de overerving van de Thaise Tradities”

 1. Rob V. zegt op

  Klinkt als een leuk uitstapje Daj! 🙂 Eten, cultuur, historie en gezelligheid. สุดยอด! Sòetjôt, fanastisch! Mede 1 van de redenen waarom ik de taal probeer te leren, dan kan ik tenminste gidsen in musea e.d. lastig gaan vallen.

  • Alex Ouddiep zegt op

   In de beschrijving van het culturele aanbod zie ik veel dat te maken heeft met kennis en kunde, met overgeleverde (niet: overgeerfde) vaardigheden en met respect voor traditie. De benaming Lanna Wijsheidsfestival past daar niet echt op – tenzij oude kennis en kunde automatisch gewaardeerd wordt als wijsheid… Wat is de oorspronkelijke Thaise naam van het festival?

   • Tino Kuis zegt op

    Nou ja, het is een festival van de Lanna Wisdomschool, hier is de facebook pagina:

    https://www.facebook.com/pages/Lanna-Wisdom-School/342010102568499


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website