Waarom uw hotelkluisje niet echt safe is

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Hotels
Tags: , , ,
16 augustus 2016

In veel hotels heeft u tegenwoordig de beschikking over een kluisje in uw kamer, waar u uw waardepapieren, geld en sieraden veilig in kunt opbergen. Nadat u de kluis gevuld heeft, tikt u een code in, sluit de deur en uw waardevolle spullen zijn veilig opgeborgen. Is het echt veilig? Nee dus!

Code vergeten

Want hoe moet het dan als u terugkomt op uw kamer, u wilt de kluis openen en, helaas, u bent de ingetikte code vergeten? Niets aan de hand, u roept de hulp van de receptie in, die beschikt over een “mastercode”, die uw ingetikte code overruled. Probleem opgelost, toch?

Ja maar, zult u zeggen, als iemand van de receptie mijn code kan overrulen, dan kan iemand die de mastercode kent mijn kluisje ten allen tijde openen en de waardevolle zaken er uit stelen.

Mastercode

Die mastercode wordt door de fabrikant bij levering op 0000 gezet en het hotel wordt geacht, die code na installatie te veranderen. Dat kan voor alle kluisjes in het hotel dezelfde nieuwe mastercode worden, maar aannemelijk is, dat het hotel verschillende mastercodes gebruikt voor groepen van kamers (per etage, groepen van kamernummers, enz.) Men zou zelfs voor elk kluisje een aparte mastercode kunnen invoeren.

De dief

De aanstaande dief moet dus wel weten welke mastercode voor uw kluisje geldt en bovendien moet hij weten hoe de kamer in te komen en wanneer u voor langere tijd afwezig bent. Allemaal niet zo eenvoudig, dunkt me.

Goed, hoe het gebeurt, gebeurt het. Bij het betreden van uw kamer ziet u, dat er in uw kluisje is ingebroken. De directie van het hotel kan echter in het elektronische gedeelte zien met welke code de kluis is geopend. Als dat niet met uw code is gebeurd, is er dus sprake van diefstal. Het hotel is nu verantwoordelijk en aansprakelijk voor het ontvreemden van waardevolle zaken en u kunt een claim indienen.

Een manager van een viersterrenhotel hier in Pattaya vertelde mij, dat het inderdaad zeer af en toe voorkomt, maar elk hotel wordt geacht hiervoor verzekerd te zijn.

Thaitech

Ik vertel u dit verhaal, omdat Thaitech van Thaivisa eerder deze week een verhaal publiceerde met een video die te zien geeft hoe eenvoudig een hotelkluisje geopend kan worden zonder uw persoonlijke code. Als het u interesseert kijk dan op: tech.thaivisa.com/shocking-video-shows-why-you-will-never-trust-a-hotel-safe-again/16598/

Tenslotte

Als u de aangekondigde video gaat bekijken, ziet u in de rechterkolom nog veel meer video’s, die over dit onderwerp gaan. De kans, dat er in uw kamer in het kluisje wordt ingebroken in een goed hotel, acht ik zelf minimaal. Ik gebruik het altijd zonder enige bezorgdheid.

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Waarom uw hotelkluisje niet echt safe is”

 1. Miek Schenk zegt op

  Ik gebruik om die reden liever mijn koffer met code slot, ja natuurlijk kunnen ze die ook openen maar dat kost ze wel veel meer moeite! 🙂

  • loe zegt op

   Goed om bekend te maken.
   Dan kunnen ze de volgende keer uw hele koffer meenemen.
   Of hem ter plaatse slopen, natuurlijk 🙂

  • John Chiang rai zegt op

   Iemand die zijn kluis niet gebruikt,en zijn koffer afsluit,doet dit meestal niet voor een paar terug gebleven onderbroekjes. Iedereen die een klein beetje nadenkt,en ziet dat de koffer afgesloten is,terwijl de safedeur openstaat zal meteen de eventuele waarde in de koffer vermoeden,zodat hij zich bij een eventuele diefstal alleen op deze concentreert. Een koffer van de kamer verwijderen om vervolgens te openen,is niet alleen makkelijk van oneerlijk personeel door te voeren,maar ook van alle andere hotelgasten die het niet zo precies nemen met de eerlijkheid. In de meeste goede hotels zijn in de hotelsafe’s geldbedragen tot een bepaalde hoogte verzekerd,en deze zekerheid biedt geen enkele koffer op deze wereld.

  • Hans zegt op

   ook wel gedaan in het verleden…totdat die koffer keurig geopend op me stond te wachten toen ik terug kwam op mijn hotelkamer. Dat was trouwens niet in Thailand, daar hebben we nog nooit last gehad, ik noem het puur om aan te geven hoe veilig zo’n koffer is

 2. Kees kadee zegt op

  Ja ik heb een keer beroep op de manager van hotel rembrand bangkok gedaan om dat ik de kluis niet meer open kreeg hij riep gelijk de beveiliging er bij en die losten het probleem direct op en alle handelingen en personen werden door hun genoteerd en ik moest voor ok tekenen en verder geen problemen ondervonden.

 3. Steven zegt op

  Volgens wat ik al zag vergt herinstellen van de code een mechanische sleutel, om aan de achterkant van de module een resetknop te kunnen gebruiken.

 4. Vdm zegt op

  Meegemaakt in Pattaya.Onderhoud elektrieker in hotel.20000 baht en 2000 euro gestolen uit safe. Dag nadien op heterdaad betrapt. Bij aangifte politie man bekent. Maar had het geld al vergokt.Familie bereid om helft terug te betalen, als ik klacht liet vallen.En politie 5000 baht wou van hun geld te betalen.EN ZO GESCHIEDE.1

 5. ReneH zegt op

  Misschien is dit voor sommige lezers toch nog interessant, maar overal is het zo dat alles gestolen kan worden. Je zou eens naar een ander hotel moeten uitkijken wanneer het in jouw hotel eenvoudig is om als niet – gast 1) naar boven te komen, 2) in de kamer te komen, 3) het kluisje open te maken en 4) ongezien weg te komen. Als dat allemaal kan is er waarschijnlijk sprake van een “inside job”. Het logeren in een hotel en je kostbaarheden daar tijdelijk achterlaten is natuurlijk ook een kwestie van vertrouwen. Een redelijk hotel tracht zijn gasten redelijk te beveiligen. Die beveiliging zal in de meeste gevallen in een vier-sterren hotel beter zijn dan in een eenvoudig gurestgouse. Maar de algemene regel in het leven is dat alles wat je ergens naar binnen brengt door een ander weer naar buiten gebracht kan worden.

 6. Harrie zegt op

  Daar schrik ik van, nooit bij stil gestaan, kan je het masterpaswoord ook veranderen ?

 7. Jack G. zegt op

  Ik denk mij te herinneren dat op nogal wat van die hotelkluisjes op deze aardbol de tekst; eigen risico enz staat. Dus als het fout zou gaan dan gaat het hotel denk ik toch moeilijk doen is dan mijn eerste gedachten. Mooi dat het hotel welke Gringo heeft gesproken wel haar verantwoordelijkheid neemt. Misschien zijn die waarschuwingen in Thailand niet van toepassing en is dat goed geregeld. Wat mij wel lastig lijkt is de bewijslast van wat er nou in die kluis zat. Ik heb dacht ik ook wel eens gelezen in de hotelinfo van duurdere hotels dat bij duurdere spullen het advies gegeven wordt die in een speciale kluis van het hotel op te slaan en niet in het kluisje op de kamer.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Één keer meegemaakt dat het hele elektronische gedeelte van de safe de geest had gegeven.
  Ook in dat geval is het met de juiste kennis (+ een stukje speciaal gereedschap) eenvoudig om de elektronische kluis mechanisch te openen.
  Dat er voor elke denkbare situatie wel een oplossing is om de kluis open te krijgen is natuurlijk volkomen logisch als je er heel even over nadenkt. Het is al een illusie om ervan uit te gaan dat geen enkele gast zijn code zal vergeten en zo zijn er talloze doemscenario’s te bedenken waarbij kunstgrepen dringend gewenst zijn.
  Er is niets nieuws onder de zon, in de tijd van de safe’s met sleutels had het hotel de beschikking over een loper.
  En het in bewaring geven van waardevolle spullen bij de receptie is zo mogelijk met nog minder waarborgen omgeven en derhalve nog meer een kwestie van vertrouwen.
  In een onoplettend moment heb ik bij het verlaten van mijn kamer mijn kluisje wel eens open laten staan. Bij terugkomst ‘s avonds werd ik er door de receptie op gewezen dat het kamermeisje mijn kluisje in geopende staat had aangetroffen en werd mij verzocht de inhoud te controleren en te laten weten of er iets ontbrak.
  Er ontbrak niets en in zo’n geval beveel ik van harte aan een redelijke beloning aan het kamermeisje te geven in plaats van een fooi, want anders zou men de volgende keer wel eens minder geneigd kunnen zijn om zo’n incident geheel volgens de richtlijnen af te wikkelen.

 9. japio@khonkaen zegt op

  Ik zou gewoon niet te veel geld meenemen , pinnen kan overal in Thailand !
  Je paspoort etc bij je dragen.

  • Fransamsterdam zegt op

   Dat is ook een optie. Mijn paspoort en pinpas heb ik alleen liever niet altijd bij me, dus die gaan het kluisje in.

 10. Jan john zegt op

  Beste lezers,
  Mijn vertrouwen in kluisjes, in hotel of thuis is nul.
  Want de gluipers weten, dat daar iets te halen is.
  Dus ik leg er een briefje in ,,GEFOPT,,
  Voor mijn waardevolle dingen zoek ik een oplossing op een andere veilige plaats.
  Wel moet een vertrouwenspersoon het weten. Groet, G. Jeu….

 11. Leo Th. zegt op

  Prima dat hier nog eens aandacht aan besteed wordt! Zelf zo vaak meegemaakt dat ik het kluisje in de kamer niet kon openen omdat de gast, die er voor mij had gelogeerd, de kluis met zijn code had geblokkeerd. Even een telefoontje naar de receptie en er kwam iemand opdraven om de kluis te openen, soms met een mastercode maar ook vaak met een sleutel. De meeste kluisjes werken op een batterijtje en wanneer dat leeg is, wat mij ook meerdere malen is overkomen. moet het kluisje met een sleutel geopend worden. Diefstal uit een hotelkluisje wordt dan ook verreweg het meest gepleegd door hotelmedewerkers. Uit de reactie van Kees blijkt dat het in het Rembrandt hotel in Bangkok goed geregeld is maar in de meeste hotels is dat beslist niet zo. Nu wil ik geen paniek zaaien en zullen er relatief gezien weinig vervreemdingen uit hotelkluisjes plaatsvinden maar 100% zekerheid is er gegarandeerd niet. Ik raad dan ook iedereen aan om op vakantie geen dure sieraden mee te nemen en in een hotelkluisje geen grote sommen geld op te bergen!

 12. Alain van geeteruyen zegt op

  Hoe bewijs je hoeveel geld in jet kluisje stak ? Stell dat je een klant hebt en die zegt er zat BV’s 4000 euro in ? Het is enkel zijn woord.
  Mvg
  Alain

  • Arkom zegt op

   Het bewijs van de inhoud komt van de dief als die al die betrapt wordt, en de waarden opbiecht.
   Verder, iemand die tegenover een verzekeringsmaatschappij kan bewijzen hoeveel in zijn kluisje zat … aannemelijke waarden zullen ter claim aanvaard en vergoed worden.
   De reisverzekering kan tussen komen, alleen moet er sprake van diefstal met braak zijn. Zo moet de kluis of kamerdeur geforceerd zijn. Een inside job zonder sporen: vergeet je vergoeding maar!

 13. Renévan zegt op

  Mijn vrouw is manager in een groot resort en daar komt het voor dat gasten aan de balie komen dat er het een en ander uit de kluis weg is. Als er verteld wordt dat de politie wordt ingelicht dan is het of het niet onderling afgehandeld kan worden. Ze zullen dan voor de zekerheid nog even kijken wat er precies ontbreekt. Dan is het sorry niet goed gekeken of de partner heeft zonder wat te zeggen geld uit het kluisje gehaald. Het is nu net of iedere hotel medewerker zomaar de kluisjes in de hotelkamers kan openen. Met op facebook zetten dat je op vakantie bent loop je een groter risico dat er bij terugkomst is ingebroken in je huis dan dat in Thailand je kluisje is leeggehaald.

  • Leo Th. zegt op

   René, in een resort of wat groter hotel zullen er inderdaad slechts enkele specifieke medewek(st)ers beschikken over een ‘moedersleutel’ om daarmee de kluis te kunnen openen. Anders ligt het natuurlijk al als er geen sleutel nodig is en er sprake van een code is, en zeker als dat de niet gewijzigde fabriekscode is, die de door de gast ingevoerde code overrulet. Nu weet ik wel zeker dat het leeuwendeel van de (Thaise) hotel medewerk(st)ers volledig te vertrouwen is maar een eventuele diefstal uit een kluis zal m.i. dan toch eerder gebeuren door een helaas toch onbetrouwbare medewerk(st)er dan dat er sprake is van een inbreker buitenaf. En ja, je bewering over facebook onderschrijf ik volledig.

 14. wilko zegt op

  Alle briefjes geld door de midden knippen . dan apart leggen. heb je geld nodig dan weer aan elkaar
  plakken. wel nummer bij nummer hoor.

  • loe zegt op

   Ja, goed bedacht. Alles door midden knippen.
   Ook je pin pas en je credit card 🙂
   Beetje maffe reactie wilko.

  • Alex zegt op

   Beschadigd geld wordt niet geaccepteerd in Thailand. En als je je briefje doormidden knipt door het hoofd van de koning, kun je zelfs de gevangenis in gaan. Afrader dus.

   • Fransamsterdam zegt op

    Met het risico op chatten:
    Zie mijn verhaaltje over beschadigde bankbiljetten in Thailand.
    .
    https://www.thailandblog.nl/column/beschadigd-bankbiljet/

 15. Frans zegt op

  Geld en papieren, zeker in Pattaya is je spullen delen
  Ze kunnen je tegemoet komen met een bedrag, de rest is winst voor hun
  Ze leven wel met je mee, spelletje

  Tip, bewaar je geld, documenten in je auto, zoek een goede plek
  Onder reservewiel of iets neem een beetje contant mee

  Thailand blijft magic, gewaarschuwd

 16. Gusie Isaan zegt op

  Het hotel in Bangkok waar ik regelmatig verblijf heeft een wand met kluisjes t.o. de receptie. Voor 200 baht borg krijg je een sleutel en als je er wat in of uit wilt halen komt er een medewerker met een moedersleutel om samen met jouw sleutel het kluisdeurtje te openen. De 2 sleutels gaan tesamen in hetzelfde deurtje.
  Of dat veilig is weet ik niet maar in elk geval is de receptie 24 uur per etmaal voorzien van personeel, dus toezicht en je kan altijd bij je spullen.

 17. Chiang Moi zegt op

  Chiang Moi,
  Ja kluisjes je komt ze overal tegen in appartementen, hotels en ook in Thailan. Ik kom al heel wat jaren in Thailand en zie die kluisjes ook. regelmatig zie ik die kluisjes gewoon los in de kast staan ja kan ze altijd op slot doen maar als ze niet vast aan de muur zitten heb je er niet veel aan. Ik zou zeggen niet te veel meenemen en wat je nodig hebt paspoort en bankpas bij je dragen in een speciaal tasje die je onder je kleding bij je kan dragen ook niet ideaal maar wel het veiligst.

 18. theoS zegt op

  Waar heb je tegenwoordig nou een kluis voor nodig? Ik gebruik de ATM als ik geld nodig heb en paspoort is een deel van mijn lichaam, altijd op zak buitenshuis. Heb ook geen grote geld bedragen thuis of op zak, nooit gehad. Daar zijn banken voor.

 19. djoe zegt op

  Wel er bestaat iets zoals een “hotel safe locker” dit om het openen te vermijden.
  ik gebruik een plastiek mapje, steek daar mijn geld en kaart in. Dan bevestig ik het geheel met een magneet aan de binnenkant koffer aan de bovenkant. Indien iemand de koffer opent ziet hij niets. Natuurlijk leg ik er iets in wat ik eventueel zou kunnen missen bij het kraken van de koffer.

 20. hans hu zegt op

  Ik heb thuis ook zo,n elektronisch kluisje aangeschaft en kreeg daarbij twee sleutels om het kluisje te openen in geval de batterij leeg is of de code vergeten.Ik ben nog geen hotelkluis tegengekomen waar deze sleutels niet op paste. Zelf het slot van mijn gereedschap thuis in holland ging open met deze sleutel.Op Samui heb ik deze sleutel op de kar van de schoonmaakster aan de sleutelbos gezien en men vertelde mij toen ik er om vroeg dat alle schoonmaaksters deze sleutel gebruikte als een kluis op een kamer dicht achtergelaten was door de vorige gast.Ik denk dat er een paar miljoen van deze sleutels in omloop zijn…… overigens is er bij nog nooit iets verdwenen uit mn hotelkluis.

  • Fransamsterdam zegt op

   Ik heb eens even zitten googelen en zo’n hotelkluis koop je in Nederland vanaf 30 a 40 euro en dan krijg je er vrijwel altijd twee sleutels bij voor vergeten code of lege batterijen.
   Een ‘overrule code’ ben ik niet tegengekomen, maar het kan zijn dat dat thuis de enige is die je zelf gebruikt en die kun je natuurlijk ook vergeten.
   Een fabrikant die voor alle kluisjes hetzelfde slot met dezelfde sleutel gebruikt prijst zich volgens mij al snel uit de markt, dus ik zet toch wat vraagtekens bij uw verhaal.
   Overigens stellen verzekeringsmaatschappijen eisen aan de kluisjes, en wilt u bijvoorbeeld tot 10.000 euro verzekerd zijn, dan moet het kluisje aan een bepaalde norm voldoen, waardoor de ‘vanaf prijs’ eerder rond de 1000 euro ligt.
   Het gemiddelde hotelkluisje valt mijns inziens beveiligingstechnisch dan ook in de categorie ‘spielerei’, maar aangezien het in de praktijk toch grotendeels een kwestie van vertrouwen blijft, voldoet het systeem.
   Dat de ‘klasse’ van het hotel alleenzaligmakend zou zijn is onlangs nog ontkracht door het bijna anekdotische bericht over de butler van de eigenaresse van Huis ter Duin. Deze zorgde voor de veiligheid van de juwelen van gasten van het hotel en van logeés van de eigenaresse. Er is nooit iets vermist, maar het heeft heel lang geduurd voordat iemand erachter kwam dat de butler de juwelen liet namaken, het origineel vervolgens verkocht en de gasten met nepjuwelen liet vertrekken…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website