Maak kennis met Thailand’s meest bekende lastpak

Door Tino Kuis
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
29 april 2017

Zijn huidige actie

Een paar minuten na 10 uur ‘s avonds op 18 april jl. werd Srisuwan Janya vrijgelaten uit een militair kamp In Bangkok. De soldaten boden aan hem ergens af te zetten maar de advocaat wilde liever een taxi nemen.

Srisuwan diende in de afgelopen jaren al 3.000 klachten in tegen onrechtmatig handelen van regeringsfunctionarissen maar zijn laatste klacht leverde hem voor het eerst twaalf uur militaire detentie op.

Soldaten hielden hem aan op het moment dat hij in een regeringscentrum een petitie wilde overhandigen waarin de premier dringend werd verzocht de plaque van de Siamese Revolutie in 1932 terug te brengen naar zijn oorspronkelijke plaats op de Royal Plaza en de dieven te vervolgen. (zie voor de achtergrond van dit verhaal hier: www.thailandblog.nl/achtergrond/mysterie-verdwenen-gedenkplaatje-revolutie-1932/)
Na zijn vrijlating zei hij: ‘Ik vertelde ze mij niet aan te houden want dat maakt mij nog meer beroemd! Het verhaal zal zich nog meer verspreiden’. Hij zei dat de militairen hem vrij lieten zonder aanklacht en dat zij hem niet dwongen iets te tekenen behalve een verklaring dat hij tijdens de detentie geen verwondingen of andere beschadigingen had opgelopen. Srisuwan zei dat hij goed was behandeld en goed was gevoed: hij at twee maaltijden.

Srisuwan is al meer dan 10 jaar een bekend gezicht. Ze kennen hem bij het Administratieve Hof, de Ombudsman, de Nationale Anti -Corruptie Commissie (NACC) en de Openbare aanklager. Hij heeft een reeks van aanklachten ingediend over vele onderwerpen en is daarom ook heel bekend bij de nieuwsbureau ‘s die zijn klachten tot schandaalverhalen verwerken.

Toch leidt zijn afkeer voor misdadig en ander onjuist gedrag van overheidsdienaren niet tot het innemen van politieke standpunten. En tot vandaag schrok hij nooit terug voor het doorzetten van belangrijke kwesties ondanks het feit dat hij al twee keer eerder door soldaten voor een ‘attitude ajustment (aanpassing houding)’ sessie werd opgeroepen. Maar deze keer verliet hij de militaire basis met de belofte geen verder onderzoek te eisen naar diegenen die het symbool van de overgang naar een constitutionele democratie hebben verwijderd.

‘Zij vroegen om medewerking. Ze zeiden dat het een politieke strijd kon uitlokken’, zei hij, ‘als ik had doorgezet had één of andere kwaadwillende groep het aangegrepen om conflicten te stoken wat verzoening in de weg zou hebben gestaan’. Hij maakte duidelijk dat hij alleen de geschiedenis wilde beschermen en geen politieke bewegingen wilde beginnen.

Deze actie was anders dan de vorige waar hij niet toegaf en geen compromissen sloot met autoritaire druk.

Zijn vroegere acties

Srisuwan werd in oktober 2015 voor het eerst naar een legerbasis in Bangkok gebracht een paar dagen nadat hij een aanklacht had ingediend tegen premier Prayut Chan-ocha en plaatsvervangend premier Wissanu Krea-ngam wegens begunstiging van familieleden. ‘Ze hadden een dik dossier over mij en ik begreep dat zij mij al langer in de gaten hielden’, vertelde hij. ‘Ze verzochten mij de aanklacht in te trekken maar ik weigerde. Ze konden verder niets doen en lieten me na een uurtje praten gaan’.

Een bekwame leerling

Hij was het vierde kind van een boer in de provincie Phitsanulok. Zijn vader besliste dat hij de meest geschikte van zijn broers en zussen was om verder te leren en betaalde voor zijn studie. Dat wierp zijn vruchten af. Hij kreeg een studiebeurs voor de Maejo Universiteit in Chiang Mai en het was daar dat hij zijn leven als actievoerder begon.

Als voorzitter van de studentenvereniging bewoog hij studenten en inwoners drie dagen een weg af te sluiten om meer verkeersveiligheid vóór de universiteit af te dwingen. Dat lukte.

Na zijn afstuderen werkte hij voor de Luchtverontreiniging en Milieubescherming Stichting waar hij een hartstocht voor milieuproblemen ontwikkelde. Maar zijn liefde voor studeren leed er niet onder. Hij heeft drie Bachelor’s Degrees en twee Master’s Degrees waarvan één in recht. In 1993 begon hij de Raad van Advocaten te informeren over milieu vraagstukken om bewoners van riskante gebieden bij te kunnen staan.

Na een tijdje getroffen bewoners te hebben geholpen begon hij te voelen dat hij werd misbruikt. ‘Soms onderhandelden zij die wij voor het gerecht sleepten met de plaatselijke bevolking die dan bij ons langs kwamen om de klacht in te trekken’, zei Srisuwan. ‘Het leek er op dat zij onze inbreng hadden gebruikt in de onderhandelingen en wij vonden dat niet eerlijk’. Hij richtte daarom in 2007 de ‘Stop Opwarming van de Aarde’ Stichting op zodat hij door kon gaan met de rechtsgang ook al haakten andere betrokken af.

Srisuwan verliet de Raad van Advocaten om voor zichzelf te beginnen maar met hetzelfde model om getroffenen te helpen zonder iets in rekening te brengen. Een paar jaar later richtte hij met een aantal vrienden een andere organisatie op, speciaal bedoeld voor politieke klachten, the Association of Organisations for the Protection of Thailand’s Constitution.

Hierna waren beide organisaties, de milieu en de meer juridische, regelmatig voorpagina nieuws door Srisuwan’s onvermoeibaar indienen van verzoekschriften betreffende nationale en lokale conflicten. ‘Ik denk niet dat de getroffenen zich koest moeten houden en denken dat het ‘karma’ is en dat we machteloos zijn’, zei Srisuwan, ‘Ik ben het daar niet mee eens’.

Hij is misschien het meest bekend voor zijn indienen van een petitie aan de regering van Abhisit Vejjajiva in 2010 om een openbare hoorzitting te houden over een gepland industrieterrein in de provincie Rayong.

Gevraagd naar de actie waar hij het meest trots op is noemt Srisuwa een klacht die uiteindelijk leidde tot een hoorzitting over een 350 miljard baht begroot watermanagement project van de regering van Yingluck Shinawatra.

Terwijl veel milieu actievoerders een niet-politiek standpunt innemen en alleen tastbare resultaten belangrijk vinden gelooft Srisuwan dat die twee gebieden niet kunnen worden gescheiden. ‘Ik denk dat het met elkaar te maken heeft. Milieu vraagstukken zijn allemaal het gevolg van politieke daden van politici’.

Geloof in de Wet

Zijn fanatieke en uitgebreide activiteiten wekten de nieuwsgierigheid van velen waaronder premier Prayut Chan-ochan die zich eens publiekelijk afvroeg waar Srisuwan zijn geld mee verdiende. Het antwoord is eenvoudig: met zijn werk als advocaat en ondersteund door donaties. Sommigen klanten betalen hem, sommige niet, en de donaties bedragen soms tienduizenden baht.

In veel gevallen zou er geen onderzoek gedaan zijn naar duidelijke misdragingen en corruptie als deze super-luis in de pels van het establishment geen klacht had ingediend. Zijn recente successen betreffen de vrijwel constante afwezigheid van sommige parlementsleden terwijl het salaris doorgaat en de betalingen van Thailand’s grootste bierbrouwer aan de politiechef van Bangkok.

Zonder Srisuwan zou er niets zijn gebeurd maar hoe alles uiteindelijk afloopt na het in gang zetten van een actie raakt hem niet zo. ‘Ik denk dat het al een succes is als mensen bekend raken met een bepaalde zaak’, zei hij, ’het doet er niet zo toe wat de uitkomst van de onderzoeken zijn’. Maar hij moet voor dit alles wel een prijs betalen. Naast de recente aanhouding van 12 uur krijgt hij iedere twee weken soldaten op bezoek in zijn woning in de Lam Lu Ka gemeente in de provincie Pathum Thani. Daar is ook zijn kantoor. Soms werkt hij tot zonsopgang om vervolgens direct zijn huis te verlaten om allerlei verzoekschriften in te dienen. Zijn vrouw en tweejarig kind wonen elders en hij wil niet zeggen waar om hen te beschermen.

Srisuwan zegt dat hij en zijn vrouw zelfs geen vrienden zijn op Facebook omdat ze zich zorgen zou maken over wat hij allemaal onderneemt. ‘Soms ziet ze het in het nieuws’, zei hij, ‘mijn vrouw vindt wat ik doe niet echt leuk. Ze maakt geen bezwaar maar ze maakt zich wel zorgen. Daarom vertel ik haar zo weinig mogelijk’.

Sinds de militaire staatsgreep in 2014 is Srisuwan’s werk behoorlijk toegenomen. Maar zelfs in deze tijd waar de wet in toenemende mate opzij wordt gezet en genegeerd heeft hij nog niet alle hoop verloren in Thailand’s rechtssysteem. ‘Ik geloof dat er voor ons Thaise burgers geen andere weg is om onze klachten te uiten zoals de grondwet waarborgt’, zei hij, ‘waarop kunnen we vertrouwen als het niet de wet is? De wetshandhaving is vaak niet al te streng omdat onze samenleving nu eenmaal stoelt op patronage’. Hij gelooft dat stappen voorwaarts gepaard gaat met stappen achteruit.

‘Als kind beschouwde ik ambtenaren en de politie als zo machtig dat iedereen wel bang voor ze moest zijn’, zegt hij, ‘en als ik toen de junta had aangepakt zoals ik nu doe hadden ze me zo in een rooie emmer kunnen stoppen om rollend mijn dood tegemoet te gaan. Maar vandaag de dag ligt dat geheel anders’.

Bron

www.khaosodenglish.com/news/2017/04/19/meet-thailands-super-gadfly-srisuwan-janya/

Hier nog een goed verhaal over milieu activisten in Thailand en de vele dodelijke slachtoffers daarbij

projects.aljazeera.com/2015/04/thailand-activists/

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Maak kennis met Thailand’s meest bekende lastpak”

 1. Tino Kuis zegt op

  Zijn naam Srisuwan Janya betekent het volgende .

  Srisuwan (streek uit ‘sǐe:sòewan’) betekent ‘Glorierijk Goud’.
  Zijn achternaam Janya (spreek uit ‘chanjaa’) betekent ‘Goed gedrag’, ‘Moraal’ of ‘Ethiek’.

  En is deze zin zit een vertaalfout:
  ‘Srisuwan is al meer dan 10 jaar een bekend gezicht. Ze kennen hem bij het Administratieve Hof, de Ombudsman, de Nationale Anti -Corruptie Commissie (NACC) en de Openbare aanklager’.

  Openbare Aanklager moet ‘Rekenkamer’ zijn.

 2. l.lagemaat zegt op

  Een moedig man, deze advocaat Srisuwan Janya

  Helaas zijn de sommige corrupte advocaten in Pattaya net zomin uit te roeien als de steeds weer verschijnende kakkerlakken in mijn huis.

 3. Rob V. zegt op

  Thailand kan niet zonder dit soort mensen die tenminste echt om hun land en haar inwoners geven. Ze komen op voor gerechtigheid en menselijke normen en waarden. Niemand mag daarvan verstoken blijven. Nu maar hopen dat deze mensen ooit ook in het parlement komen in grote getalen.

 4. danny zegt op

  beste Tino,

  Een mooi verhaal van een moedig man
  Het verspreiden van dit soort verhalen is goed voor het land.
  Je zou wensen dat docenten de dag op scholen begon met dit verhaal.

  Jouw verhaal, een mooie bijdrage voor een betere wereld.

  goede groet van Danny

 5. NicoB zegt op

  Je zou denken dat een man die problemen met kennis van zaken en de juiste vormen weet te benoemen en onder de aandacht brengt van de huidige machtshebbers, dat die laatsten dit zouden moeten aanmoedigen.
  De huidige machtshebbers wilden toch verandering, opruimen van misstanden, enz., hij past precies in dat gepropageerde straatje.
  Spijtig dat hij eerder gedwarsboomd lijkt te worden. Moedig man.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website