Morgen is het 13 april en dat is voor Thailand een belangrijke datum, namelijk de start van Songkran (13 – 15 april), het Thaise nieuwe jaar. De meest Thais hebben vakantie en gebruiken Songkran om terug te keren naar hun geboorteplaats om daar met familie het nieuwe jaar in te luiden.

Tijdens Songkran worden ouders en grootouders bedankt door hun kinderen door water over de handen te sprenkelen. Het water symboliseert geluk en vernieuwing. Hoe dat vroeger ging lezen we hieronder.

Een monnik haalt herinneringen op aan Songkraan in de Isaan circa 1925:

Het deed er niet toe of de monniken of de novicen het eerst water gooiden op de vrouwen of dat de vrouwen het initiatief namen. Na het begin was alles toegestaan. De gewaden van de monniken en hen bezittingen in hun kuti’s waren drijfnat. De vrouwen renden de monniken achterna als ze zich terugtrokken. Soms kregen ze alleen hun gewaden te pakken.
Als ze een monnik grepen kon hij aan een paal van zijn kuti worden vastgebonden. Tijdens hun jacht verloren de vrouwen soms hun kleren. De monniken waren steeds de verliezers in dit spel of ze gaven op omdat de vrouwen hen in aantal overtroffen. De vrouwen speelden het spel om te winnen.

Als het spel achter de rug was, nam iemand de vrouwen mee met giften van bloemen en wierookstokjes om de monniken om vergeving te vragen. Zo is het altijd geweest.

De meeste Thais beschouwen heden ten dage dit soort toestanden als schandalig maar de dorpelingen dachten daar toen anders over. Tijdens het festival konden vrouwen monniken plagen en omgekeerd, en kinderen mochten hun ouderen plagen, rituelen waar mensen zich ongestraft konden verzetten tegen de normale gang van zaken.

Uit ‘Kamala Tiyavanich, Forrest Recollections. Wandering Monks in Twentieth-Century Thailand, Silkworm Books, 1997’ bladzij 27-28

Met dank aan Tino Kuis.

Pattaya 1960

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website