panuwat phimpha / Shutterstock.com

Interessant is het om te volgen hoe de uiteindelijke verkiezingsuitslag en benoeming van Prayut Chan-ocha tot stand kwam. Premier Prayut bleef afwezig bij de parlementaire zitting, toen de wetgevers die dag gingen stemmen of hij zijn baan kon blijven aanhouden na de militaire staatsgreep in 2014.

Bij de (verwachte) uitslag reageerde hij met een kort “dank u” en hij zou zijn taken naar beste vermogen uitvoeren. Maar de grote vraag is of hij de coalitieregering bij elkaar kan houden, “zei Thitinan Pongsudhirak, een hoogleraar politieke wetenschappen aan de Chulalongkorn Universiteit van Bangkok.

De junta zal worden ontbonden wanneer Prayut zijn nieuwe kabinet benoemt, en het gebruik van artikel 44 zal niet meer toegestaan zijn. Thitinan verwacht dat Prayut zal proberen om boven de verschillende partijen te staan. Hij zei dat dit een moeilijke taak kan worden, gezien de omvang en de vastberadenheid van de oppositie en de logge aard van zijn eigen coalitie.

“Prayut als hoofd van dit alles kan een groot hoofdpijndossier tegemoet zien, maar buiten dat zal hij ook geconfronteerd worden met een soort van controle die hij niet eerder heeft gezien in de afgelopen vijf jaar. Dat kan betrekking hebben op een aantal zeer gevoelige kwesties,” zoals zijn persoonlijke activa, zijn familieleden en medewerkers”, aldus Thitinan.

Vice-premier, Prof. Dr. Wissanu Krea-Ngam deelde mee dat Prayut pas premier kan worden als er een koninklijke goedkeuring is en het (nieuwe) beleid van de regering wordt aangekondigd.

Wissanu zei dat de huidige regering nog steeds belangrijke taken heeft, zoals het  bijwonen van de komende ASEAN-top, die zal worden gehouden op 22 en 23 juni.

Bron: Pattaya Mail

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Procedure van stemming en benoeming voor de nieuwe premier van Thailand”

 1. Petervz zegt op

  Er is maar 1 reden dat er verkiezingen werden gehouden en dat is Prayut & co enige legitimaat te geven. Nu hij met hulp van de senaat weer als PM is gekozen, heeft hij geen boodschap meer aan de 2e kamer. De Democraten & Bumjaithai partijen staan nu in een uiterst zwakke positie. Opstappen uit de coalitie is geen optie meer.
  Ik denk dat Prayut de komende 4 jaar gewoon PM blijft en waarschijnlijk daarna nog eens 4 jaar. Als een belangrijke wet niet door de 2e kamer komt heeft hij altijd de senaat nog of de optie get parliament te ontbinden. Bij elke volgende verkiezing de komende 5 jaar stemt de senaat mee vwb de PM en zogenaamde Pathiroep wetten.

  Alleen een nieuwe staatsgreep of een massa demonstratie a la 1992 kan hem uit het zadel helpen.

  • Tino Kuis zegt op

   …….zogenaamde Pathiroep wetten…… ปฏิรูป pathiroep hervorming

   Dat is denk ik die 20-jaar strategie die verplicht in de grondwet is opgenomen.

   Ik ben het met je eens. Ooit dacht ik dat er een opstand zou komen maar dat was dus een vergissing. De roodhemden houden zich koest, een tactische beslissing. Er wordt heel wat gespot over Prayut maar een echte tegenbeweging is er nog niet.

   • Petervz zegt op

    De 20-jaar strategie heeft betrekking op het beleid, en inderect daarmee wel eens op een nieuwe wet, maar niet altijd. De senaat steemt, naast het kiezen van de premier, ook mee wanneer een wet een zgn “hervorningswet” betreft. Zoals gewoon in Thailand zijn regels altijd op neerdere wijze te interpreteren en zouden theoretisch alle nieuwe wetten “hervormingswetten” kunnen worden genoemd. Dat geldt dan tevens voor het debat over de jaarlijkse overheidsbegroting.

    Met dan reeds 250 stemmen in de zak, is het gekozen parlement behoorlijk irrelevant geworden, en is de traditionele neutrale rol van de senaat verdwenen. Deze senaat is in feite niets anders dan de 200 leden tellende NLA die de afgelopen 5 jaar – op enkele uitzonderingen na – alle Junta voorstellen unnaniem hebben goedgekeurd.

    Er is dus de schijn gewekt van democratie (klinkt beter dan een junta), maar de realiteit is dat er praktisch niets is veranderd

  • Danzig zegt op

   Een nieuwe staatsgreep zal er uiteraard niet komen met Prayuth als premier en een (bloedige) volksopstand ook niet. Daarvoor heeft de gewone Somchai geen interesse zolang het economisch goed blijft gaan. Geef het volk brood en spelen om het tevreden te houden.
   We zullen er met zijn allen aan moeten wennen dat Prayuth, net als bv. Putin en Erdoğan de min of meer absolute macht heeft en zal houden voor de eerstkomende, nog onbepaald lange, maar eerder lange dan korte tijd.
   Het zal er voor expats, wat veel van ons zijn, niet makkelijker op worden en velen zullen het land gaan verlaten voor goedkopere en minder regelzuchtige oorden. Let op mijn woorden.

 2. Jan zegt op

  Zoals Prayut wederom tot PM is gekozen geeft blijk dat democratie nog erg ver weg is.
  Prayut heeft zelf de leden van de senaat samengesteld.
  Hierdoor was hij al verzekerd van 250 stemmen in zijn voordeel. Daardoor waren er slechts een kleine 126 stemmen in het huis van afgevaardigden nodig om Prayut weer PM te laten worden.
  Als of Prayut bij het lopen van een marathon mag starten bij het 25 km punt, terwijl de overigen vanaf de start moeten beginnen…zo kan ik het ook..!!!!!
  Wat ik niet begrijp dat de Thaise bevolking dit accepteert.
  Er wordt inderdaad volop de spot bedreven met Prayut op de sociale media.
  Ben wel blij te zien dat de partij “de nieuwe toekomst” geen blad voor de mond neemt in de commentaren.
  Dat biedt mogelijkheden en hoop naar positieve veranderingen in de toekomst.

  • Johnny BG zegt op

   In mijn neo-liberaal wereldje met een handjevol Thai is deze jonge partij zeker iets waar het in de loop der tijd naar toe gaat volgens hen.
   Daarnaast onderkennen ze ook het probleem dat deze partij qua macht nog te weinig zal kunnen inbrengen. Dit heeft o.a. te maken dat er bepaalde mensen in een hogere leeftijd naar de andere wereld zou moeten verhuizen.
   Uiteindelijk zijn het de 35 plussers van nu die de handschoen over nemen en zat kennis van zaken hebben zowel in Thailand als via hun buitenlandse studies. Ik heb het vaker gezegd..het zijn de laatste stuiptrekkingen die nog een jaar of 20 gaan duren maar zo’n periode is niets in de geschiedenis.

   Voor Rob V en c.s. 😉 heb ik iets gevonden over de Deep State en hoop dat ik het kan terug zoeken.

   • Johnny BG zegt op

    Hier de link https://www.researchgate.net/publication/296476660_Thailand's_Deep_State_Royal_Power_and_the_Constitutional_Court_1997-2015

 3. Mark zegt op

  Ik stel vast dat menig Thaise kiezer aan de stembusgang een kater overhoudt.

  De vrouw van mijn Deense vriend en haar familie zijn aanhangers van de Democrats. Ze had het verlies (aan de soldatenpartij) niet zien aankomen en worstelt als rechtgeaarde democrate oprecht met de “militaire collaboratie” van de nieuwe (valse?) democraten.

  De vrouw van een Franse vriend is van thuis uit Pheu Thai gezind. Ze probeerde actief stemmen te ronselen. Zo ook bij mijn vrouw. Nu lijkt ze niet alleen teleurgesteld maar verkeert in opperste verwarring over de positie van haar partij.

  Mijn vrouw wilde écht verandering: breken met de polarisatie van voorheen en de militairen terug waar ze horen, in hun kazernes. Ze geloofde in de verzoeningspraatjes van El Generalisimo maar ziet een duidelijke andere rol weggelegd voor militairen en politici. Daarom stelde hoop in de FFP. Nieuwe borstels beloven beter te vegen 🙂 Ook zij is nu teleurgesteld.

  Onderhuidse knagende onvrede over de gemaakte keuzes en het resultaat ervan.
  Frustratie ontwaar ik zeker, boosheid een beetje. Ik zie vooral veel onmacht.

  De drukkooppan blijft stevig gesloten en de kogel stopt nog steeds keihard het ventiel. De Generaal beslist wanneer er stoom mag afgeblazen en hij blijft de gastoevoer bedienen.

  Velen hebben ondertussen de huig naar de wind gezet. Meestal uit noodzaak om in het levensonderhoud te blijven voorzien, soms voor corrupte monopolievorming. Overwegend opportunistische drijfveren.

  Mijn Thaise stiefschoonzoon, voormalig vurig Pheu Thai adept, is nu stemmenronselend soldatenvriendje geworden. Hij krijgt nu toevallig terug kapvergunningen voor zijn houtvesterij … en arbeids/verblijfsvergunningen voor goedkoop Laotiaans personeel … en overheidsopdrachten om irrigatiekanalen te vernieuwen. Of hij écht gelukkig is met zijn “nieuwe vrienden” in het “nieuw netwerk” komen mijn vrouw en ik niet te weten. Het is allemaal wat “magerder” dan voorheen met het Pheu Thai netwerk, maar er moet rijst in het bord.

  Hij overtuigde (dwong?) zijn zoon (mijn stiefkleinkind) om in te tekenen voor één jaar “vrijwilliger” in het leger. Hij gaf daar goede redenen voor: kans op loting voor 2 jaar dienstplicht uitsluiten, minder kans naar het gevaarlijke zuiden gestuurd te worden, eindelijk een beetje structuur in het leven van die belhamel brengen en een hogere soldij. Ook hiermee maken ze van de nood een deugd door zich soldatenvriendje te tonen.

  Persoonlijk kan ik er weinig begrip voor opbrengen, maar ik begrijp het wel als ik hun dagelijks leven overschouw … en ik laat nooit blijken wat ik er écht van denk. Ik wil te gast blijven in het land van mijn vrouw.

  • Johnny BG zegt op

   Eindelijk structuur en geen belhamel meer zijn …..dat zou een stiefvader toch ook willen. Of anders toch die ya ba verkoper die 4 jaar moet zitten waarbij de stiefvader denkt ” dat is zijn verdiende straf” ?
   Niets is zwart/wit en keuzes maken in het leven hoort erbij maar keuzes veroordelen is minachting voor een ander en heeft niets te maken met te gast zijn. Familie mag altijd kritiek hebben en juist het niet zeggen zorgt voor onduidelijke situaties.

   • Mark zegt op

    Moderator: graag on-topic blijven.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Johnny, waarom zou je keuzes niet mogen veroordelen? Wat heeft dat met minachting te maken? Is dat de zelfcensuur als gevolg van vijf jaar junta?

    • Johnny BG zegt op

     “Mijn Thaise stiefschoonzoon, voormalig vurig Pheu Thai adept, is nu stemmenronselend soldatenvriendje geworden. Hij krijgt nu toevallig terug kapvergunningen voor zijn houtvesterij … en arbeids/verblijfsvergunningen voor goedkoop Laotiaans personeel”

     “Hij overtuigde (dwong?) zijn zoon (mijn stiefkleinkind) om in te tekenen voor één jaar “vrijwilliger” in het leger”

     “Persoonlijk kan ik er weinig begrip voor opbrengen”

     Misschien was minachting iets te zwaar aangezet, maar zo te lezen kan de stiefzoon op zijn minst gezegd niet veel goeds doen terwijl hij gewoon eigen keuzes lijkt te maken om een beter leven te hebben.
     In dat geval is het mijn mening dat het je juist wel moet bespreken en wellicht komt er dan een beetje begrip voor zijn keuzes i.p.v. het gevoel dat hij zijn ziel aan de duivel verkoopt.

   • Mark zegt op

    @ Johnny BG: Hoe verzin je het?

    Ya-ba?
    4 Jaar zitten?
    Verdiende Straf?
    Veroordelen?
    Minachting?
    Onduidelijke Situaties?

    Je bent blijkbaar gezegend met een rijke fantasie 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website