Honing, een geliefd product

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
27 september 2019
Wilde bijenhoningraat op een banaanboom in Thailand

Wilde bijenhoningraat op een banaanboom in Thailand

Honing als natuurlijke zoetstof is al zo oud als de mensheid. Bekend is het “liefdesverhaal” in de bijbel van Simson en Delilah. Simson wordt verliefd op een Filistijnse vrouw Delilah. Hij geeft een raadsel op over honing tijdens zijn bruiloft aan de Filistijnse gasten. (Vijanden van het volk Israël) Als zij die kunnen oplossen, zal Simson hen moeten betalen. Delilah ontfutselt hem de oplossing met alle problemen nadien. Een prachtige geschiedenis, die door Tom Jones in 1968 vertolkt werd in een tophit Delilah.

Vroeger trokken de Thaise honingverzamelaars de natuur in. Zij mochten een wapen, vaak machete, dragen om zich te beschermen tegen wild. Met een lange stok met rokende bladeren aan het eind werden de bijen verdoofd, zodat de verzamelaars veel honingraten konden lossnijden en in een mand stoppen. Hoe lager het vochtigheidsgehalte in de honing hoe langer die bewaard kan blijven. Bovendien is de honing dikker.

De honing kan verschillend van smaak zijn. Afhankelijk van de bloemen en bloemsems waar de bij zijn voedingsstoffen vandaan haalt. Maar ook het soort bij bepaalt de smaak van de honing. Wereldwijd bestaan duizenden soorten bijen, waarvan slechts een handvol bijen commercieel interessant zijn voor de honing verzamelaars.

Om een bijennest te vinden, vangen de verzamelaars een paar bijen en voeren die met een suikeroplossing of honing. Daarna worden de bijen losgelaten. Zo gauw de bijen terugkeren, proberen de mensen de richting van vliegen te bepalen. Langzaam maar zeker wordt de plek van de bijennesten gelokaliseerd. Vaak op grotere hoogte bij rotswanden, tempeldaken en mangobomen.

Honingverzamelaars vindt men overal in Thailand. Bekend is het natuurpark Khao Yai, het grootste natuurpark in de provincie Nakhon Ratchasima en in de hoogvlaktes van Noord Thailand.

Veel honing komt ook uit China. Echter bij honing kent men ook het verschijnsel “witwassen”. Partijen goedkope honing uit China worden via andere landen met een ander etiket en andere douanepapieren op de markt gebracht. Bovendien heeft China een aantal jaren op de zwarte lijst gestaan omdat chlooramphenicol gebruikt werd en kankerverwekkend is. Zowel de EU als de VS controleren bij de invoer hier scherp op.

Een ander probleem wat zich wel voordoet, is dat maltose aan de honing wordt toegevoegd. Suiker uit rijst of maïs. Sommige straatverkopers uit Thailand maken zich daar schuldig aan.

De honingprijzen stijgen nog steeds. Door de Chinese import zijn er lagere honingprijzen te vinden, maar kiest men voor kwaliteit dan heeft dat zijn prijs. Vaak kiest men voor lichtgekleurde honing.

Waar men niet direct bij honing aan denkt, is dat men vanuit Thailand niet meer dan twee kilo honing vrij aan invoerrechten mee mag nemen naar Europa.

Bron: der Farang


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Honing, een geliefd product”

 1. John Chiang rai zegt op

  In de hoop dat ik jullie Thaiblog voor deze korte commerciële mededeling benutten mag,graag het volgende, Voor de honing liefhebbers die in de buurt van Chiang Rai wonen heb ik een erg goede honing te koop.
  De honing is te koop in Liter flessen voor 15 Baht en is gezien deze prijs natuurlijk bijzonder gunstig.
  De enigste voorwaarde voor de koper is,dat hij/zij zich bereidt verklaren moet om zich op een z.g.n wachtlijst te laten inschrijven.
  WAAROM deze wachtlijst??

  De reden voor deze wachtlijst is,omdat ik mij eerst sinds voor korte tijd zelfstandig gemaakt heb,eigenlijk geen Workpermit voor Thailand heb, en mij voor grote investeringen en de rasse ontdekking van mijn bedrijf door de Thaise Immigration beschutten wil, zodat ik in het begin eerst een honingbij aangeschaft heb.
  Mocht u in de buurt van Chiang Rai wonen zou ik u beleefd wilen vragen geen insectenspray te gebruiken, zodat het leven van mijn honingbij en de honing productie van mijn nieuwe bedrijf niet in gevaar komt.
  Met dank aan de redactie voor het plaatsen van deze commerciële mededeling.

  • Herman zegt op

   John, kan ik in franchise ook met één Bij beginnen in Hua-Hin? 🙂

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Herman,Precies wat ik verwacht had,nauwelijks heb je na jarenlange voorbereiding een goed concept ontwikkelt ,liggen de eerste profiteurs reeds op de loer.
    Tegen een goede provicie kunnen we er misschien over praten555

 2. Nonkelwin zegt op

  In europa kost een potje honing van 500 gr. rond de 7 €. Dat is zo een 300 Bht.

  • John Chiang rai zegt op

   Nonkelwin, In Europa heb je deze honing ook direckt tot je beschikking.
   In mijn bedrijf war ik voorzichtig en in het begin zo min mogelijk investeren wil heb ik momentaan ook maar 1 honingbij voor mij werken.
   Vandaar dat iedereen eerst op een wachtlijst moet.555

 3. Johnny BG zegt op

  Wij hebben honing voor 900 baht per 350 gram.

  Zolang de Arabische landen het wel kopen vraag ik mij af of zeldzaamheid en kwaliteit in de Lage Landen wel gewaardeerd wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website