Vliegtuigen volgen via Flightradar24

Door Gringo
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
15 mei 2017

Als je van bijvoorbeeld Amsterdam naar Bangkok vliegt, stap je op Schiphol in het vliegtuig en na een uur of 12 stap je er weer uit en wat een wonder je bent in Bangkok.

Je hebt geen flauw idee welke route, hoe hoog en met welke snelheid die kist zijn eindbestemming heeft bereikt. Je kunt wel eens door een raampje naar buiten kijken maar welke steden en landen er onder je door gaan blijft een raadsel. In een trein kijk je ook naar buiten en kunt de route aan de hand van de stationsnamen redelijk volgen.

Informatievoorziening

In de periode van mijn eerste langeafstandsvluchten in de jaren tachtig probeerde men wel wat aan die informatievoorziening te doen. Vanuit de cockpit kwam niet lang na het opstijgen enige informatie door de omroep met summiere gegevens over de route en pakweg halverwege de reis ging er een voorgedrukt formulier onder de passagiers rond met daarom ingevuld een aantal vluchtgegevens.

In latere jaren kwam de informatie via het televisiescherm, als er tenminste geen film of iets anders vertoond werd, met daarom een beeld van de route en wat gegevens als hoogte, buitentemperatuur, nog af te leggen afstand en resterende vliegtijd.

Flight tracking

Liefhebbers en andere geïnteresseerden in de burgerluchtvaart kunnen het vliegverkeer volgen op meerdere websites. Een voorbeeld daarvan is www.casperflight.com waar ikzelf ook regelmatig op keek. Op die site zie je de vliegbewegingen rondom een aantal vliegvelden in Europa en het is best leuk om op een bepaald moment een serie vliegtuigen netjes achter elkaar op Schiphol landen. Type vliegtuig, vluchtnummer, vertrekpunt of bestemming worden mede aangegeven.

Flightradar24

Het (voorlopige) summum op dit gebied ontdekte ik kort geleden op de site www.flightradar24.com. Nu kan ik elk burgervliegtuig, dat waar ook ter wereld in de lucht is, zien en volgen met daarbij een schat aan gegevens over die vlucht zoals type, callsign, vertrek- en eindpunt, positie, hoogte, snelheid, vertrektijd en verwachte aankomsttijd. Alleen de naam van de gezagvoerder ontbreekt nog.

Het betekent dat als je geliefde uit Thailand naar Nederland komt, je haar vlucht van minuut tot minuut kunt volgen. Internet in het vliegtuig is ook in opkomst (sommige maatschappijen hebben de WiFi mogelijkheid aan boord al) en dus kun je binnenkort als passagier op je laptop of smartphone ook alle gegevens betreffende je vlucht zien en de route volgen.

Wat is flightradar24?

Flightradar24 is een “flight tracking service”, dat in 2006 als een hobby opgestart werd door twee Zweedse luchtvaartfreaks”. Zij zetten een netwerk van ADS-B ontvangers op in Scandinavië en later met Centraal Europa erbij.

ADS-B betekent “automatic dependent surveillance-broadcast”, waarvoor meer dan 65% van alle vliegtuigen een transponder aan boord hebben.  Die transponder zend allerlei gegevens uit, in principe bestemd voor de ter plaatse opererende luchtverkeersleiding, maar het signaal is openbaar en kan door iedere ADS-B ontvanger opgepikt worden. Hoe het precies technisch in elkaar zit, ga ik niet uitleggen (alsof ik het zelf allemaal snap), maar op de website wordt het uitvoerig uitgelegd.

Nu heeft flightradar24 een netwerk van ruim 4000 ADS-B ontvangers over de gehele wereld, die de ontvangen gegevens van de vliegtuigen in de database van flightradar24 zetten. Dat aantal wordt nog steeds uitgebreid, want de “werelddekking” is nog niet geheel compleet.

Website

Ga naar de website en het eerste dat je verbaast is het onnoemelijk grote aantal vliegtuigen, dat op enig moment – wel afhankelijk van de lokale tijd – in de lucht is. Het moeten er vele tienduizenden zijn, waardoor je een individueel vliegtuig nauwelijks kunt onderscheiden. Zoom flink in en het overzicht wordt steeds duidelijker. Zoals gezegd, kun je nu elke vlucht volgen, met alle eerdergenoemde gegevens, waarbij je zelfs vanuit de cockpit kunt meekijken. Er is echter nog veel meer informatie beschikbaar.

Klik op “Airline fleet” en vervolgens op bijvoorbeeld KLM en de hele vloot van onze nationale trots wordt niet alleen getoond maar ook waar elke vliegtuig zich op dat moment bevindt en waar het de laatste 7 dagen is geweest. Klik op een airport en alle inkomende en uitgaande vluchten worden getoond. Wilt u weten hoe laat het laatste vliegtuig van Phuket naar Bangkok vertrekt, kijk op deze website en u weet het.

Ten slotte

Een prachtige site met een schat aan informatie voor de ware luchtvaartliefhebber, ik heb er zelf al menig uurtje mee doorgebracht.


» Laat een reactie achter


19 reacties op “Vliegtuigen volgen via Flightradar24”

 1. Diny maas zegt op

  Flightradar is een hele leuke site. Ik heb de betaalde genomen voor een paar euro en geen reclames en meerdere mogelijkheden. Als je ziet hoeveel vliegtuigen er in de lucht zijn, verbasingwekkend.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • NicoB zegt op

   Klopt, vele, vele vliegtuigen, als alle vliegtuigen uit de lucht zouden gaan, is er op aarde niet voldoende stallingsruimte beschikbaar.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Daniël M. zegt op

    Misschien toch wel: als er geen enkel vliegtuig vliegt, dan kun je de start- en landingsbanen en andere banen op de luchthaven als parkeerterrein voor vliegtuigen gebruiken 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • lomlalai zegt op

     Hoe landt het laatste vliegtuig dan?

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
     • Daniël M. zegt op

      Als er geen enkel vliegtuig vliegt, dan is het laatste vliegtuig toch al geland zeker? Anders zou er nog 1 vliegtuig vliegen en wordt er niet aan die voorwaarde voldaan…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • lomlalai zegt op

       uitleg: indien alle vliegtuigen die momenteel in de lucht vliegen gaan landen (en er stijgt ook geen vliegtuig meer op) zal er toch één vliegtuig ergens als laatste landen (als ieder vliegtuig tegelijk landt krijg je namelijk een beetje slordig beeld op de landingsbanen) als de vliegtuigen die vóór het laatste vliegtuig geland zijn en al op de landingsbaan geparkeerd worden (er is n.l maar nét genoeg ruimte om alle vliegtuigen op de start en landingsbanen te parkeren), krijgt het laatste (wellicht de laatste paar) vliegtuig(en) het toch vrij lastig om tussen alle geparkeerde vliegtuigen door te landen…….

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Fransamsterdam zegt op

    Dat zal wel loslopen denk ik. Wellicht geen plaatsen aan een gate, naar ergens neerzetten lukt wel hoor. Toen op 9/11 in de VS alle vliegtuigen aan de grond werden gehouden hoefden er ook geen vliegtuigen uit te wijken naar een ander land.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. willem scheveningen. zegt op

  Gringo; dank voor je info omtrend het”vliegtuigspotten on line”. Ik zit zelf al jaren op Casper-Life Aircraft Trac… Helaas zit daar de”satellite-functie”niet meer op,zodat je helaas niet meer helemaal kan inzoomen als het gespotte toestel land op Schiphol. Misschien heb jij hier een oplossing voor?
  Het werkt wel heel verslavend/ik kan soms uren turen welk vliegtuig nu weer gaat landen/tot hij onder de 100 feet gaat,dan verdwijnt ie van het scherm.
  Gr; Willem Scheveningen…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gringo zegt op

   Nee Willem, een oplossing heb ik niet, bij flightradar verdwijnen de kisten ook uit beeld zodra ze geland zijn.
   Zou wel mooi zijn als je er site was waarop je op een plattegrond van (grote) vliegvelden de vliegtuigen ook met alle gegevens kon volgen. Het taxien naar en van de gate en de verkeersleiding op de grond.
   Zou dat bestaan?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Daniël M. zegt op

    Er is een optie ‘visibility’ > ‘aircrafts on ground’, waarbij je in beperkte mate vliegtuigen op de grond kunt zien. Meestal gaat het om vliegtuigen die taxiën naar de startbaan en die je dan ook bij het opstijgen kunt vinden. Op de app (smartfoon) kun je de plattegronden van de vliegvelden zien. Inderdaad, eens geland verdwijnen ze vrij snel van de flightradar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Bert Schimmel zegt op

    Als je genoeg inzoomt op een luchthaven met Flightradar, dan zie je de landings en startbanen van het desbetreffende vliegveld te voorschijn komen. Je kan dan een vliegtuig zien opstijgen of landen en ook hoe taxiet op de luchthaven.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Mr Bojangles zegt op

  hee, gave site, dankjewel!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. chris zegt op

  Ik was nooit zo in vliegtuig spotten en zal dat ook nooit worden, denk ik. Maar toch is het een leuke site om zo af en toe eens op te kijken. Met name omdat ik in Talingchan woon aan de westlkant van Bangkok en bij mij herhaaldelijk en meerdere keren per dag vliegtuigen over komen vliegen. Ik vermoedde al wel dat de meeste daarvan (Thai en Nok Air kan ik bij goed weer herkennen) op weg zijn naar het zuiden van Thailand maar zeker weten deed ik niet.
  Mijn vrouw was wel verbaasd toen ik twee dagen geleden tegen haar zei: zie je dat toestel daar? Dat is de vlucht van Nok Air naar Krabi, met nummer en type vliegtuig……………..
  Mijn dank voor Gringo is groot.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. noah zegt op

  Idd atijd aardig om je vrienden te volgen. Heb deze al 5 jaar, maar dan als app in de apple store of google play. Gratis versie en de pro voor 2,99 Euro.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Sander zegt op

  Ik heb die site in juli 2014 geraadpleegd en de route van MH17 gevolgd en vergeleken met de route die mijn Thaise vriendin op weg naar huis enkele uren met KLM eerder volgde, nagenoeg gelijk. De rillingen lopen je over de rug…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Peter A zegt op

  Ook is er een speciale site van Boeing. Op deze site zijn alle Boeing 787-8 en de 787-9 te volgen. Helaas ben ik de link naar deze site kwijt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Bjorn zegt op

  Ik woon naast Schiphol en als er een beetje meer lawaai is dan normaal dan open ik de app,richt richting de lawaaimaker en krijg al zijn gegevens. Werkt ook als je stipje in de lucht ziet met wit streepje erachter.Laatste tijd gaat het beter maar voorheen zat er altijd een stuk in het traject AMS-BKK waar er geen coverage was.Geloof tussen zwarte zee en Pakistan ongeveer maar is niet meer zo volgens mij.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. KriskrasThai zegt op

  FYI :
  – naast flighradar24.com heb je nog flightaware.com , flightstats.com, planefinder.com … en waarschijnlijk nog vele andere. Maar inderdaad flightradar24.com is ook mijn eerste keus.

  – er bestaat ook Android app voor flightradar24 en flighaware, doch geen ervaring mee. Waarschijnlijk bestaat er ook een app voor Apple?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 10. NicoB zegt op

  Het aantal vliegbewegingen is werkelijk gigantisch.
  Indien alle vliegtuigen aan de grond zouden moeten staan zou er niet voldoende parkeerruimte voor allen beschikbaar zijn.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website