Vraagsteller: Jan

Ik heb visumvragen. Ter inleiding iets over de situatie. Ik ben ’s zomers in Nederland en ’s winters in Thailand, vorig jaar voor 3 maanden, nu een half jaar. Ook de komende jaren wil ik een half jaar achtereen in Thailand verblijven. Ik woon daar in Chanthaburi in het huis van mijn Thaise vrouw waarmee ik in Nederland getrouwd ben. Zij en ik hebben ons tot nu toe nooit gerealiseerd dat we verplicht zijn om mijn tijdelijke verblijfplaats hier aan te melden met een TM30 formulier. Vorig jaar heeft er geen haan naar gekraaid. En omdat ik hier al bijna 3 maanden ben wilden we het ook nu nog maar een keer laten zitten om gedoe en een boete te vermijden.

Ik ben hier met een Non-immigrant O visum voor long stay familiebezoek dat een jaar geldig is met een maximale verblijfsduur van 3 maanden. Dit jaar heb ik een multiple entry genomen en maak ik binnenkort een border run om hier nog een keer 3 maanden te kunnen blijven. Volgend najaar is mijn visum verlopen en kan ik zo’n zelfde multiple entry visum niet meer krijgen. Ik zou hier dan nog wel een half jaar kunnen zijn met een multiple entry touristvisa, maar dan moet ik twee keer een border run maken, omdat de maximale verblijfduur maar 2 maanden is. Als het kan zou ik dat liever vermijden.

Iemand raadde mij aan om ruim voordat ik naar Nederland vertrek een jaar verlenging van mijn huidige visum aan te vragen bij het immigratiekantoor hier ter plaatse, en ook een re-entry permit, zodat ik het dit najaar kan gebruiken om uit Nederland terug te keren naar Thailand.

Mijn eerste vraag is natuurlijk of dit mogelijk is, en vervolgens wat de eisen zijn. Ik heb voldoende inkomen en een behoorlijk banktegoed in Nederland, maar hoe zit het met verzekeringen? Ik heb een Nederlandse ziektekostenverzekering en een reisverzekering voor de tijd in Thailand. Een commerciële ziektekostenverzekering voor Thailand is financieel onhaalbaar, en misschien ook moeilijk te vinden. Ik ben bijna 74 en vorig jaar voor kanker behandeld. Bovendien moet ik ook mijn Nederlandse verzekering blijven betalen. Die is verplicht.

Stel dat die verlenging wel haalbaar is, dan is mijn tweede vraag of ik grote problemen kan verwachten omdat mijn verblijf hier nooit of eventueel te laat was aangemeld?


Reactie RonnyLatYa

1. Je bent niet de enige die zijn TM30 niet ingediend heeft of er geen weet van heeft. Zolang je niet met immigratie in aanraking komt (vb verlenging) zal daar ook niemand naar vragen. Wat in uw geval dan verklaart waarom er geen haan naar kraait zoals je zegt, want je verlengt niets en verlaat na 90 dagen Thailand. Je komt dan enkel aan de grens in aanraking met immigratie en die vragen daar niet naar. Ga je nu in de toekomst wel met verlengingen werken dan zou ik je aanraden om toch te zorgen dat die TM30 wel in orde is.

Je moet dan in je immigratiekantoor maar eens vragen of eenmalig volstaat en je die in de toekomst ook mag blijven gebruiken als je terugkeert uit het buitenland en naar hetzelfde adres terugkeert. Voor de meeste immigratiekantoren zal die ene keer dan wel volstaan en mag je die blijven gebruiken. Andere houden er weer andere regeltjes op na en willen telkens een nieuwe zien. Even naar informeren daarover bij je lokaal immigratiekantoor.

2. Je kan inderdaad je verblijfsperiode in de toekomst ook gaan verlengen. Je verlengt dan niet je visum, maar wel de verblijfsperiode d.w.z. die 90 dagen die je met dat visum bekomen hebt. De aanvraag kan je standaard indienen 30 dagen voor afloopt van je verblijfsperiode. Je bekomt dan een verlenging van een jaar en dat jaar kan je dan weer jaarlijks gaan verlengen op dezelfde manier. Wel moet je dan rekening houden dat je elke 90 dagen van ononderbroken verblijf in Thailand je adres moet melden.

Kan in je lokaal immigratiekantoor met een TM47 formulier: https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1666

maar ook online en is zeer eenvoudig. Wel je dan eerst registreren en de eerste keer kan het zijn dat je dit toch lokaal moet doen. Ook als je een nieuw paspoort hebt.

https://www.immigration.go.th/en/

Je moet ook rekening houden dat wanneer je Thailand gaat verlaten tijdens je jaarverlenging, je eerst een re-entry aanvraagt VOOR je Thailand verlaat. Kost 1000 Baht voor een Single Re-entry. Je zal dan bij terugkeert de einddatum van je jaarverlenging terugkrijgen. Doe je dat niet verlies je die verblijfsperiode en mag je terug van voor af aan beginnen met een Non-immigrant visum.

3. Je kan op 2 manieren je jaarverlenging aanvragen. Het maakt daarbij niet uit of je die verblijfsperiode hebt bekomen met een Non-O Thai Marriage of Non-immigrant O Retired visum. Je hebt zelf de keuze op welke manier je de jaarverlenging gaat aanvragen. Je keuze zal natuurlijk ook de eisen bepalen.

– Verlenging als gehuwde met een Thai.

Dan zijn de financiële eisen 2 maand voor aanvraag 400 000 Baht op de bank of een inkomen van 40 000 Baht (visumondersteuningsbrief).

Let wel op dat je huwelijk is geregistreerd in Thailand want dat kan een eis zijn van je immigratiekantoor

Ik heb in het verleden al wel eens laten weten hoe dat in Kanchanaburi gaat en dat zal niet veel verschillen denk ik met jouw immigratiekantoor. Maar best ga je voordien eens langs bij je immigratiekantoor. Daar ligt altijd wel een document met wat ze lokaal eisen.

TB Immigration Info Brief 028/20: Jaarverlenging “Thai Marriage” Immigratie Kanchanaburi

of

– Verlengen als Retired

Dan zijn de financiele eisen 2 maand voor aanvraag 800 000 Baht op de bank en die moeten daar 3 maand na goedkeuren blijven op staan. Vervolgens mag je de rest van de periode niet zakken onder de 400 000 Baht

Of

Een inkomen van 65 000 Baht (visumondersteuningsbrief)

Of

En combinatie van inkomen en bankbedrag dat samen op jaarbasis 800 000 Baht moet zijn.

De rest van de standaardeisen zijn meestal

– Aanvraagformulier TM 7, ingevuld en ondertekend.

– Pasfoto’s

– 1900 Baht

– Paspoort

– Kopie paspoort persoonsgegeven en gebruikte paspoortblz

– Kopie TM30 melding

– Kopie TM47 melding (indien van toepassing)

– Vervolgens een bewijs van adres, maar je kan een kopie van je huwelijksakte gebruiken, en je vrouw haar ID kaart en Tabien Baan waarbij ze verklaart dat je als haar echtgenoot daar verblijft.

Dat is wat men meestal standaard vraagt maar ook hier geldt dat je best voordien eens langs gaat bij je immigratiekantoor en daar zal ook dan wel een document liggen met de eisen van een verlenging als retired.

4. Wat ziekteverzekering betreft. Voor het verlengen van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O Thai Marriage of Non-immigrant O Retired zijn er geen verzekeringseisen.

5. Je kan dus inderdaad en jaarverlenging aanvragen voor je terug naar Nederland gaat en dan ben je in de toekomst ook van die visumaanvragen in Nederland verlost en ook van de borderruns. Hou evenwel wel rekening mee wanneer je dat gaat aanvragen. Je kan dat pas 30 dagen voor einde van een verblijfsperiode (sommige aanvaarden het ook al 45 dagen voordien). Het is echter mogelijk dat men met een “under consideration” werkt voor je jaarverlenging toegestaan wordt. Die “under consideration” periode kan lopen tot na de einddatum van de verblijfsperiode die je op dat moment hebt. Dat is meestal het geval bij een verlenging als Thai Marriage. Bij retired is dat minder van toepassing maar kan altijd. Hou daar rekening mee in je planning als je nadien zou terugkeren naar Nederland want je moet aanwezig zijn in Thailand om dan je definitieve jaarverlenging te bekomen.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website