Beste redactie/Rob V.,

Had graag mijn vriendin willen meenemen op vakantie naar Belgie. Ik ken haar reeds 3 jaar en wonen 1,5 jaar samen in Phuket. We hebben een visa kantoor ingeschakeld om door de papierwinkel te geraken. Blijkbaar kon ik haar niet meenemen omdat ikzelf in Thailand was samen met haar. Hulp ingeschakeld via mijn zoon. Voldaan aan de nodige documenten, zoals uitnodigingsbrief, formulier vreemdelingendienst Belgie [orgineel opgestuurd], bankstatement 6 maanden van hem, van mij en van haar. Tripke Bangkok , afspraak TVC betaald voor premium behandeling. Na 2 weken visum afgewezen omdat ze blijkbaar een gevaar was voor de volksgezondheid in de Schengen zone. Klein probleem dachten zij, ze had 2 Sinovac vaccins gehad dus 3de shot Pfizer.

Volledig dossier terug ingediend met extra vermelding, extra vaccin voor haar en voor mij re-entry geboekt en de vermelding dat ik moet terug gaan omdat mijn paspoort vervalt. En aangepast dat we enkel voor 6 weken wilde gaan dus op vakantie om mijn familie te ontmoeten. Ambassade heeft deze keer zelfs geen telefonisch contact gehad met haar, opnieuw tripke Bangkok TVC. Bediende daar zei: ziet er goed uit nu is dossier volledig. Opnieuw 2 weken wachten, wat bleek afgewezen!

Reden ze heeft geen job, dus geen vast inkomen, geen eigendom, weinig socio-economische banden met het thuisland, was voordien nooit in de Schengenzone, dus besluit de betrokkene heeft onvoldoende garante om terug te keren naar Thailand.

Mijn vraag, kunnen zij mij een reden geven waarom zij niet zou terugkeren? Willen juist paar weken naar Belgie gaan OP VERLOF, zeker niet om te blijven ik heb retirement visum dus ik ben niet van plan naar Belgie terug te keren en zij wil zeker en vast terugkeren.

Kan iemand mij misschien een logische oplossing geven en is het normaal dat het ambassade personeel zomaar een beslissing kan nemen die ze zomaar uit de lucht grijpen, heeft iemand hier ervaring mee, of heeft een oplossing hiervoor? Blijkbaar is Belgie het grote probleem, denk niet dat al de vluchtelingen en illegalen die momenteel in Belgie opduiken voldoen aan de nodige eisen?

Bedankt alvast voor het plaatsen van deze vraag.


Beste Arthur,

Als ik het zo lees is het visum de eerste maal afgewezen omdat er niet aan de tijdelijke, uitzonderlijke Covid-19 maatregelen werd voldaan. De pandemie loopt nu zo het zich laat aanzien, maar raadpleeg beter toch maar te allen tijde de website van de ambassade in BKK voor actuele reis/visum restricties. De externe dienstverlener (voor België is dat TLS Contact) zou ook te allen tijde actuele bijzonderheden moeten vermelden, dus kijk ook altijd daar nog even.

Als we ervan uitgaan dat aan de vaccinatie/covid maatregelen is voldaan, rest de reguliere gronden waarop de ambassade een visum kan afwijzen. België is van de Schengenlanden 1 van de meest strikte lidstaten. België wijst doorgaans zo’n 10% van de aanvragen af (veel andere lidstaten rond de 3-5%). Daarbij is een afwijzing wegens “vestigingsgevaar” (de vrees dat de vreemdeling niet tijdig vertrekt en dus illegaal in overstay in de EU zal verblijven) de meest bekende grond om een visum af te wijzen.

Wat je hier kunt tegen doen behandel ik eigenlijk in het downloadbare Schengendossier hier op de site. Voor een uitgebreide duik in de materie raad ik aan deze PDF door te lezen. Mogelijk zijn ook de andere tips daarin nog van nut. Om een kans op afwijzing te verminderen is het belangrijk aannemelijk te maken dat de vreemdeling tijdig terugkeert. Denk dan aan: een baan, een studie, zorg voor minderjarige kinderen of hulpbehoevende ouders of andere zaken die sociale/economische banden aantonen dat er goede redenen zijn dat iemand op tijd terug zou willen/moeten.

Daarnaast kan het helpen visums van andere (liefst westerse) landen bij te voegen. Is iemand al eens naar Singapore, Japan, Australië enzovoorts of desnoods de buurlanden van Thailand geweest dat laat je ook zien “kijk ik hou me netjes aan de regels, overstay hoef je bij mij niet te verwachten”.

Gaat niets van bovenstaande voor haar/jullie op? Dan maakt het de zaken moeilijker maar nog niet onmogelijk. Voeg ook altijd een korte begeleidende brief bij door jou/haar/jullie geschreven. Leg kort uit wie jullie zijn, waarom ze naar België wil komen voor kort verblijf, wat jullie grofweg gaan doen en dat jullie je aan de regels zullen houden en erop toe zien dat ze tijdig terug zal keren. Liefst dus met concrete redenen “ze moet terug voor jaar job, zie bijgevoegd een brief/contract van haar werkgever”. De beslisambtenaar kent jullie niet en moet in een paar minuten beslissen of alles in de haak is of dat misschien toch niet. Daarom kort en concreet te laten weten wie jullie zijn en dat de ambtenaar niets te vrezen heeft. Gebruik ook de argumenten die je hier al noemde: ik verblijf in Thailand en wil niet terug naar België, wij gaan samen voor een vakantie naar daar en op zeker weer samen terug want wij wonen in Thailand. Dat is een duidelijk argument, gebruik dat.

Uiteindelijk moet het totaalplaatje kloppen. Overweeg bijvoorbeeld een visum voor een paar weken aan te vragen, dat wil ook weleens helpen. De doorsnee toerist kan immers geen 2-3 maanden vrij krijgen of zich aan verplichtingen in eigen land ontdoen. Die komt voor 2-3-4 weken en is dan weer terug naar huis. Maar voor weer andere mensen is een verblijf van 3 maanden wel logisch te verklaren en mag dat geen probleem zijn. Heb je het hele dossier, en alle bewijsstukken samengesteld, vraag je dan dus af “als iemand naar deze papierstapel kijkt, die niets van ons weet en ons niet kent, klopt en overtuigd dit alles of niet?”.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, succes!

Met vriendelijke groet,

Rob V.

PS: Het PDF dossier is via het menu links op het blog in te zien (Dossiers: Schengenvisum), of klik op deze link: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-mei-2020.pdf

Oh, en die visumbureautjes, persoonlijk zie ik daar weinig tot geen meerwaarde in. Het meeste werk moet je zelf doen en iemand die echte assistentie geeft zou jullie ook helpen met een begeleidende brief of dergelijke. Ik heb de indruk dat menig visumbureautje eigenlijk alleen de papieren wat bekijkt, hopelijk eventuele overduidelijke fouten eruit vist als je zelf de officiële checklist niet goed begrepen hebt en dat namens jullie inlevert… Dat is veelal zonde van het geld, maar kan een ander tijd of zenuwen schelen. De keuze is aan u natuurlijk.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

10 reacties op “Schengenvisum vraag: Visumaanvraag (Belgie) voor de tweede keer afgewezen”

 1. Rudi zegt op

  Helaas welkom in de club , indertijd voor mijn vriendin ook 2 x visum aangevraagd en beiden keren afgekeurd wegens geen werk en dus ook geen zekerheid dat ze zou terug keren naar Thailand , ondanks ik documenten van ten laste neming had ondertekend ! Daar ikzelf bij DVZ werk uitleg gaan vragen bij het hoofd van lange en korte verblijven , antwoord naar mij was ” bij wet bent u derde partij meneer en ben ik u geen uitleg verschuldigd ” . Dat was een mooie reactie van ambtenaar tot ambtenaar . Van ellende dan maar voor 3 maand loopbaanonderbreking en naar Thailand met alle nodige documenten om ginds met haar te trouwen . Dan zijn we uiteindelijk getrouwd geraakt en 5,5 maand later mocht ze dan eindelijk naar België komen . Ondertussen al meer dan 3 jaar getrouwd en in 2 maand ook al 3 jaar in België . Succes nog en indien vragen altijd welkom. Grtz.R.

 2. Eddy zegt op

  Beste Arthur,

  Mijn Thaise vriendin is in 2018 ook met een toeristenvisum naar België gekomen,zij had ook geen job maar wel een moeder en zoon waar zij voor zorgde,dat was toen een geldige reden om terug te keren naar Thailand om haar toeristenvisum te verkrijgen maar ik weet niet hoe het nu zit met al die regels om een toeristenvisum te verkrijgen.
  Ik heb toen ook een visa kantoor ingeschakeld in bkk en die hebben mij goed geholpen.
  Toen was het via VFS en nu blijkbaar via TLS.
  Ik denk als zij een geldige reden heeft om terug te keren naar Thailand dat zij haar toeristenvisum krijgt.

  Mvd Eddy,

 3. Hans Melissen zegt op

  Ik heb de zelfde ervaringen met een aanvraag voor België. Vestigingen gevaar. Terwijl ze een woning en 2 kinderen in Thailand heeft. En werk heeft ze niet meer omdat ik voor haar zorg; want we wonen samen in Thailand .Ik wou haar ook graag meenemen naar België om haar te laten zien hoe het daar is. Het is niet te begrijpen dat men zo maar beslist dat er vestigingen gevaar is zonder maar een gesprek met haar te voeren. Het is gewoon willekeur van diegene die daar over beslist. Ik ben zeer verbolgen over het feit dat men zo met mensen om kan gaan. Maar je kan er niks tegen doen. Het heeft mij doen besluiten om uit dit zielige landje te vertrekken. Ik wil hier niet eens meer wonen.

 4. Yan zegt op

  Vorige maand ook een aanvraag gedaan voor een visum (90 dagen) bij TLS. Vooreerst begonnen met de documenten “on line” in te vullen, tot we telkens weer een “error” melding kregen. Telefonisch contact opgenomen met TLS die er ook niet wijs uit geraakten. Dan werd ons voorgesteld om middels een afspraak naar het kantoor te komen in BKK en tevens voor de “premium” te kiezen, hierbij zou een persoonlijke service gegeven worden, maar dat moet ook bijbetaald worden. Op de verdieping waar de kantoren van TLS gevestigd zijn mocht enkel de aanvraagster in de wachtzaal plaatsnemen; de partner moest op de gang wachten. Een ijskoude gang zonder stoel waar langs de muren uit het plafond te koude lucht binnen geblazen wordt. TLS behandelt visa aanvragen voor een 4-tal landen waaronder België, Frankrijk enz. Wij waren natuurlijk niet de enigen. Het was een komen en gaan terwijl de vergezellende partners op de gang stonden te ijsberen. De security guard maande ons telkens weer aan om niet in het midden van de gang te staan maar tegen de muur waar de ijskoude airco ons bestookte. Na ongeveer 2 uur het komen en gaan aangezien te hebben vroeg ik aan de security guard waarom het zo lang duurde voor mijn partner terwijl anderen vlot in en uit liepen. De man vroeg voor welk land het was….”Ooh, Belgium, very difficult…wait about 3 hours”. Tja, en daar sta je dan met je “premium behandeling” te ijsberen. Mijn vriendin had eerder al een Schengen visum bekomen. Ze heeft eigendom, is moeder en grootmoeder en heeft bijgevolg wel de intentie om terug te keren om haar familie te zien. We zijn inmiddels bijna een maand verder, ze werd nog 2 maal gebeld door de ambassade en we wachten nog steeds op het visum, als het er al komt. Tijdens het interview bij TLS werden naast de formaliteiten ook nog wat overbodige en niet ter zake doende vragen gesteld en de bediende bleek ook helemaal niet vertrouwd met alle dokumenten welke het dossier vereist.

 5. peter zegt op

  Ok, België is hetzelfde als Nederland.
  Het is een crying shame dat het zo gebeurt. Wellicht een Schengen visa in ander Schengenland aan te vragen?
  Misschien Duitsland, daar aan komen en dan naar België afreizen? Als je het Schengen visum heb, ben je vrij te gaan en staan in Schengen gebeuren.

  In Nederland krijgen mensen het ook niet voor elkaar iemand over te laten komen, ondanks dat ze totaal garant staan voor de persoon. Totaal garant staan betekent ook onder meer, dat alle kosten op je worden verhaald, mocht de persoon spoorloos verdwijnen en weer opgezocht gaat worden.

  Er is een tv programma “All You Need” en het bizarre is, dat zij dat wel voor elkaar kunnen krijgen.
  Bv dat een vader uit een vreemd land eindelijk zijn kind en vrouw kan bezoeken in Nederland.

  Het is vreemd dat er nu in Nederland 7000 mensen in asiel centra zitten, welke zo maar binnen zijn komen wandelen. Kan niet begrijpen, hoe dat kan. Immers hebben ook een vergunning nodig, toch?

  Als je zo de verhalen leest en op tv ziet, hoort hoe het gaat, lijkt het erop dat je eigen overheid je niet vertrouwt en bij voorbaat, je blokkeert. Zo maar zonder pardon. Jij bent een crimineel.
  Totaal geen empathie of verstand, maar gewoon treiterend en kleinerend.
  En dan leef je zg in een democratie, echt niet. Het is niet anders dan een dictatuur schap.
  Er zijn wel meerdere zaken, welke daarop duiden.

  Mijn Thaise vriendin is 2 keer hier geweest. Wellicht toegestaan omdat ze een Thaise officier is en dus voor werk weer terug moest. In Thailand moest ze eerst toestemming vragen aan haar baas en werden de wenkbrauwen gefronst. OK kreeg toestemming.
  Alles voor elkaar, maar aankomend in Nederland, had ze nog een “gesprek” van een uur door marechaussee. Alles voor elkaar, maar toch.
  De 2e keer ging het zowaar makkelijker.

  Het is droef, dat de wereld nu zo draait. Ik kan je helaas niet verder helpen, alles draait om approval, welke je niet in België gaat krijgen, vanwege “noodzaak tot terug keer” . En zoals je las, zelfs een ambtenaar kreeg geen antwoord.
  Succes in je pogingen.

  • Je zegt: Wellicht een Schengen visa in ander Schengenland aan te vragen? Misschien Duitsland, daar aan komen en dan naar België afreizen? Als je het Schengen visum heb, ben je vrij te gaan en staan in Schengen gebeuren.

   Dat kan niet. Je moet een Schengenvisum aanvragen bij het land waar je het meest verblijft. Dus als dat Belgie is, kan je het visum niet voor een ander land aanvragen.

   • peter zegt op

    Tevens mocht ik lezen:

    Als je van plan bent om verschillende Schengenstaten te bezoeken en overal even lang zal verblijven, dan moet je een visum aanvragen bij de de ambassade van het land waarvan je als eerste de buitengrenzen zal overschrijden bij binnenkomst in het Schengengebied.

    Aangezien er geen grenscontroles zijn, wordt hierop niet gecontroleerd, toch?
    Of er moet een “keiharde” lijst gemaakt worden, waar en wanneer je ergens bent en gaat dat dan gecontroleerd worden door een instantie?
    Je mag dan niet meer afwijken? We leven toch in een vrije democratische unie?
    Je zou dan een week in Duitsland kunnen opgeven en verblijven en daarna vrij rondreizen.
    Ben nooit gecontroleerd, gebeld of mijn Thaise vriendin nog wel op het adres was.

  • Rob V. zegt op

   Beste Peter, de vreemdeling dient het visum aan te vragen in het land waar hij/zij voornemens is het langst te verblijven (met meeleveren papieren van hotelboeking of particulier adres die logies zal geven ). Of als dat van te voren niet te zeggen valt, dan klop je aan bij het land waar je oprecht van plan bent als eerste binnen te komen. En dan zal men daar ook papieren rondom geplande overnachtingadres, vliegreis enzo willen zien. Tot slot verklaar je bij het aanvragen/invullen van de diverse formulieren in dat je de gegevens naar waarheid hebt ingevuld. Als je van te voren al weer dat je eigenlijk andere plannen hebt ben je dus in overtreding. Dat valt misschien niet makkelijk op sporen, maar niet gepakt worden op fraude maakt het nog niet goed.

   Nederland zin rond de middenmoot qua afwijzingen, soms iets er boven en een paar jaar geleden er iets onder. Zeg pak m beet 5% afwijzing is helaas niet bijna 0% maar ook geen blijk van wegjaag beleid. België met rond de 10% is lastiger maar ook geen enorm obstakel dat je al bij voorbaat kansloos bent als Thaise reiziger. Voor details: zie de site van EU Home Affairs of zoek hier op het blog op “Schengencijfers onder de loep”.

   Asielzoekers komen op 2 manieren binnen: legaal op een visum (tenzij uit een visumvrij land natuurlijk), of illegaal over land/zee. Zo ken ik een Thaise vluchteling die naar Nederland wou komen, die had een visum voor vakantie bemachtigd maar op de luchthaven te BKK zei die persoon “ikga in Nederland asiel aanvragen”, daarop liet de KLM hem niet aanboord. Uiteindelijk is deze persoon toen op een vlucht naar Duitsland gegaan en toen wijselijk de mond gehouden. Deze persoon heeft nu asiel in Duitsland als politiek vluchteling. Wie denkt dat de rode loper uit gaat voor asielzoekers raad ik aan hun Thaise partner dan maar zwaar politiek actief te worden via demonstraties enzo… dan zal blijken dat de EU grens halen niet zo makkelijk is. Eenmaal aan (over!)de grens heen gestapt of gevaren, dan kun je een procedure starten. Leuk is anders.

   Van vreemdelingenadvocaten weet ik dat het verhalen van de kosten in de praktijk zeer beperkt en lastig is. De referent heeft dus in de praktijk weinig echte zorgen dat er een dikke rekening komt. En dan is het eigenlijk al te laat: men wil mensen die als mogelijk risico worden gezien tegen houden nog voor ze Europa binnen komen. Vandaar al dat gedoe met een visum enzo.

   Op termijn hoop ik dat dit hele circus verdwijnt, bijvoorbeeld als er nauwelijks banden en politiek-economische verdragen tussen de EU en Thailand getekend worden. Tot het zover is moeten we het helaas doen met een beperkt aantal afwijzingen en soms vervelende vertraging door de grenswacht (die plukt ook weer een handjevol mensen er uit van de massa’s mensen die binnen komen). De een Thai heeft veel gedoe met het visum en/of gezeik aan de grens met (over)ijverige grenswachters, het merendeel niet. Blijft het toch ronduit vervelend voor wie wel de Sjaak is. Met mijn dossier hoop ik dat lezers en hun Thaise partner/vriend/familie die kans opgedoekt tot een minimum kunnen beperken.

   • peter zegt op

    In dit geval is het een Belgische man, wonende in Thailand met een Thaise vriendin.
    Eerste keer afwijzing gezondheidsrisico, dan mag je verwachten dat bij correctie er geen probleem meer is.
    Bij de 2e keer leek alles goed, maar wederom afgekeurd vanwege blijf gevaar.
    Dat terwijl ook aangegeven was vakantie, voor bezoek familie. Dan ben je mi treiterend bezig.
    Zoals ik ook zei voor Nederland, dat alleen voor sommige mensen het is weggelegd (verkorenen in tv programma).iemand over te kunnen laten komen. Dat is net als het Belgische geval puur treiterend.
    Het is de manier waarop de EU en zijn lidstaten draaien. Dictatorstatus. Het treiteren van de bevolking. Immers is dit ook al zichtbaar aan de hand van de toeslag affaire en nu laatst weer het onterecht belasting heffen op spaargeld of steeds meer zichtbaar wordt de SVB.
    Mi duidt dit alles op een Europees dictatorschap en dan ook nog eens per regering/lidstaat.

    Het klinkt ook al raar in de oren dat een grondwet de bevolking moet beschermen tegen de regering. Maar schijnt zo te zijn. Daarentegen schijnt de regering lak te hebben aan de grondwet, daar steeds meer rechtszaken gevoerd moeten worden. Nog erger is dat zelfs gerechtelijke uitspraken door de regering worden genegeerd.

    Moet je nu zelfs al naar de rechter voor een vakantie in je geboorteland?
    Of dan maar omzeilen, buigen van wat regeltjes omtrent de visa?
    We hebben meer mensen zoals Pieter Omtzigt nodig in de regering om Nederland weer Holland te maken.

 6. Mike zegt op

  .
  Er bestaat wel zoiets als de Belgie (of Duitsland) route. Via andere EU landen is misschien ook mogelijk.
  Daarvoor moet je jezelf eerst voor enkele maanden officieel inschrijven in dat EU-land en dan de betreffende persoon uitnodigen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website