Beste redactie/Rob V.,

Ik woon samen met mijn vriendin zo’n drie uur van Bangkok, dus ik zoek hulp om te proberen te voorkomen meerdere trips naar Bangkok te moeten maken als het met 1 trip ook zou moeten kunnen.

Graag zou ik mijn vriendin mee nemen naar Nederland en Belgie voor familie- en vriendenbezoek. Ze is behoorlijk bereisd in Azië maar in een Schengenland is ze nog niet geweest. Op de website van de Nederlandse ambassade gaat het over 3 visum vormen:

  1. Toeristenvisum
  2. Visum voor bezoek aan vrienden en familie
  3. Zakenvisum

Ze werkt hier in Thailand voor een Duitse firma die vermoedelijk wel zal meewerken met documentatie die voor een zakenvisum vereist zijn, maar dit Duitse bedrijf heeft geen filiaal in Nederland en België. Of dit voor het aanvragen van een zakenvisum een obstakel kan zijn is mij niet duidelijk.

Een visum voor bezoek aan vrienden en familie lijkt mij ook nogal omslachtig. Als ik het goed begrepen heb moeten er zekerheden worden gesteld. Ik weet niet of dat veel werk is maar ik zou hierover graag wat op praktijk ervaring gebaseerde informatie over ontvangen.

Een toeristenvisum lijkt op eerste zicht het eenvoudigst, maar is dat ook zo?

Als aanvullende informatie kan ik het volgende nog met de lezers delen:

Ik ben Nederlander en woon en werk inmiddels 9 jaar in Thailand. Hiervan 7 jaar bij een met een Thaise zakenpartner opgericht stuwadoorsbedrijf dat zich ook bezig houdt met scheepsagenturen. Mijn wederhelft is safety officer bij een Duits bedrijf en heeft geen belangstelling zich buiten Thailand te vestigen. De reis zou voor 8 a 10 dagen zijn, bij voorkeur eind september – begin oktober

Bij voorbaat dank!

Groet,

Hans


Beste Hans,

Bij een visumaanvraag moet je altijd eerlijk zijn, komt een leugentje op best wil (of ronduit fraude) uit dan ben je al je geloofwaardigheid kwijt bij een (volgende) aanvraag. Als jullie dus voornamelijk vrienden/familie gaan bezoeken (en zij jullie onderdak geven) dan vraagt zij dus aan onder het reisdoel ‘familie/vrienden bezoek’, mochten jullie in hotels gaan verblijven en wat rond gaan trekken door de Benelux dan is het doel ‘toerisme’ . Mocht jouw vriendin werkelijk voor zaken naar Europa moeten dan zou ze voor het doel ‘zaken’ kunnen kiezen, uiteraard mag ze daar een vakantie aan vast plukken als ze er toch is. Ik krijg echter de indruk dat jullie je zorgen maken om een afwijzing en daarom kiezen voor het ‘betere’ reisdoel. Maar wees gewoon open en eerlijk richting de ambassade/BuZa en in de meeste gevallen krijgt de aanvrager dan gewoon het visum.

Als jouw vriendin een kopie van haar paspoort(en) met bewijs van reisje naar andere landen bij haar aanvraag insluit laat dat al voor ene stuk zien dat ze een betrouwbare reiziger is zonder snode plannen (overstay, illegaliteit etc.). Als ze ook binding laat zien met Thailand door haar baan waar ze op tijd naar terug moet en wil is dat ook een goed bewijs om aan te tonen dat men zonder zorgen een visum kan toekennen.

Zo jullie verhaal kort geschetst lijkt mij het geen probleem om een visum te bekomen. Wel zijn jullie aan de late kant als jullie in minder dan een maand al willen vertrekken. Een afspraak maken op de ambassade (of eventueel bij optionele externe dienstverlener VFS Global) kan al 2 weken kosten, de behandeling zelf duurt veelal een week, maar kan ook 2 weken duren als het druk is. Dan ben je al een maand verder. Vandaar mijn advies om minstens een maand te voren en liefst nog eerder de aanvraag op te starten.

En ja, alles zou met 1 bezoekje aan de ambassade of het VFS kantoor de Bangkok moeten volstaan, het paspoort hoef je niet persé af te halen, maar kan je tegen een meerprijs retour laten sturen per aangetekende post. De uitslag weet je pas zodra het paspoort terug in jullie handen is.

Voor verdere hints en tips adviseer ik je de PDF te downloaden hier op Thailandblog onder het kopje ‘Schengenvisum’ . Dit dossier kun je downloaden en lezen of uitprinten en bevat de nodige suggesties en vraag&antwoord punten. Hopelijk geeft die informatie plus de actuele instructies van BuZa jullie alle informatie die jullie nodig hebben om het visum zonder tegenslagen aan te vragen. Maar mocht je dan toch nog concrete vragen hebben laat het mij weten.

Succes!

Rob V.

Bronnen en meer:
www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/dossier-schengenvisum-2019/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website