Schengenvisum vraag: Directe vlucht verplicht?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags:
21 februari 2017

Beste redactie,

Momenteel ben ik bezig met de aanvraag van een Schengenvisum voor mijn vriendin. Netjes een reservering aangevraagd bij KLM. Heen: Directe vlucht. Terug: Via Parijs.

Nu kreeg ik van de vriendelijke medewerkers van KLM te horen dat dit mogelijk een probleem gaat opleveren aangezien het geen directe vlucht is.

Weet iemand hier meer over? Moet het perse een directe vlucht zijn? Of zijn bijvoorbeeld Emirates en Qatar ook een mogelijkheid als het visum is toegekend? Ik heb hier niks over kunnen vinden.

Bedankt,

Mike


Beste Mike,

Wat jij voor ogen hebt is geen enkel probleem, de waarschuwing van de KLM medewerker is dus ook goed bedoeld maar overdreven.

Formeel vraagt men om een bewijs van een retourvlucht. In de begeleidende handleiding staat daarnaast omschreven dat bij het ontbreken van een retourvlucht de grenswachter ook kan controleren op het hebben van voldoende middelen om de terugreis te bekostigen. Daar gaat het uiteindelijk om: de ambtenaar die de visumaanvraag behandeld of de grenswachter zal willen zien dat het aannemelijk is dat de vreemdeling terug kan (en zal) reizen naar het land van herkomst of desnoods naar een derde land waar de vreemdeling zeker toegelaten zal worden.

We kunnen dus wel gaan twisten over wat een retourvlucht is: is dat van plaats A naar B en van B naar A of mag het ook van A naar B en weer vetrekken vanaf punt C naar A of D zijn? In de praktijk zal er niets aan de hand zijn als de vreemdeling zolang de vreemdeling kan aantonen dat er een vlucht (of ander vervoersmiddel) vanuit het Schengengebied naar een land is waar de vreemdeling zeker toe zal worden gelaten.

Je vriendin kan dus prima binnen komen via Amsterdam (of Brussel, of ….) en na haar vakantie vertrekken vanaf een andere luchthaven zoals bijvoorbeeld Parijs. Is ook niet meer dan logisch want stel je eens voor dat jij op tour gaat in Europa, begint in Rome en zo slingerend door het Schengengebied toert met het plan om vanaf Oslo terug naar huis te vertrekken (of de vakantie voort te zetten elders buiten het Schengengebied). Natuurlijk kan dat zolang maar niet twijfelt of dat die reis wel te betalen valt.

Een overstap buiten de EU mag uiteraard ook, daar bemoeit de grenswachter zich niet mee. Als jouw lief liever met een niet Europese maatschappij vliegt en één of enkele overstap(pen) heeft dan mag je dat helemaal zelf weten. Uiteraard is het wel je eigen verantwoordelijk te controleren of er geen (transit)visum nodig is maar dat is voor (Thai) wereldwijd eigenlijk nooit het geval zolang men maar aan de luchthaven zijde blijft en dus niet grens(controle) passeert op de luchthaven waar de overstap is.

Dus kijk rustig rond wat voor jullie een fijn reisschema is, kom binnen met elke luchtvaartmaatschappij naar keuze. Kom binnen op elke luchthaven van keuze, heb een fijne vakantie en vertrek weer via een luchthaven naar keuze. Als op voorhand de reis van vertrek tot terugkomst geregeld is dan hoef je geen problemen te verwachten. Kies je er voor om met maatschappij A het Schengengebied binnen te komen en met maatschappij B te vertrekken dan kunnen er wel wat vragen zijn maar zelfs dat is eigenlijk wel in orde als er verder geen alarmbellen gaan rinkelen (vreemd reisplan, bang op illegaal vestigen etc.).

Boek uiteraard pas de tickets nadat het visum is toegekend, voor de aanvraag volstaan een vluchtreservering. Maak een logische vakantie/reisplanning en dan komt het vast en zeker goed.

Succes, een goede reis en veel plezier samen.

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website