Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang de wet overtreden bij het verlenen van Schengenvisa. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) spreekt van ernstige overtredingen op grote schaal en heeft daarom het ministerie van Buitenlandse Zaken een boete van 565.000 euro gegeven.

De beveiliging van het Nationaal Visum Informatie Systeem (NVIS) is onvoldoende, met bijvoorbeeld als risico dat onbevoegden dossiers kunnen inzien en wijzigen. Daarnaast werden visumaanvragers ontoereikend geïnformeerd over het delen van hun gegevens met andere partijen.

Naast de boete legt de AP last onder dwangsommen op voor het in orde maken van de beveiliging (50.000 euro per twee weken) en van de informatievoorziening (10.000 euro per week).

Visumaanvragen onvoldoende beveiligd

Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen drie jaar gemiddeld 530.000 visumaanvragen per jaar behandeld. De persoonsgegevens van burgers uit al deze aanvragen zijn onvoldoende beveiligd. De visumaanvragen worden verwerkt door de Consulaire Service Organisatie (CSO), dat is een zelfstandig dienstonderdeel binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. De organisatie verwerkt alle visumaanvragen en aanvragen voor Nederlandse reisdocumenten in het buitenland.

Het gaat om daarbij om gevoelige informatie, zoals paspoort, vingerafdrukken, naam, adres, woonplaats, land van geboorte, doel van de reis, nationaliteit en foto. En ook bewijsstukken die bij een visumaanvraag horen zoals inkomensgegevens, bankafschriften en de polis van een medische reisverzekering. Bij de aanvraag van een visum zijn mensen verplicht deze persoonsgegevens aan Buitenlandse Zaken te verstrekken.

Bron: Schengenvisum.info

Rating: 2.67/5. From 3 votes.
Please wait...

10 reacties op “BuZa krijgt mega boete: Schengenvisum aanvragen jarenlang slecht beveiligd”

 1. Het bizarre is natuurlijk dat het hier gaat om ambtenaren. En die worden betaald van onze belastingcenten. Het budget van BuZa is ook belastinggeld. Dus die boete wordt ook betaald van onze belastingcenten. Zou het niet beter zijn om eens wat verantwoordelijke ambtenaren de laan uit te sturen wegens plichtsverzuim?
  Het vertrouwen in onze Nederlandse overheid zal er zeker niet beter op worden.

  • Francois Nang Lae zegt op

   De geïnde boetes moet de AP overigens meteen doorstorten naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Er zijn dus een heleboel mensen druk om uiteindelijk te bewerkstelligen dat de overheid een boete moet betalen aan de overheid.

   • Ger-Korat zegt op

    Eigenlijk wel goed want zorgt voor banen. Uiteindelijk betaalt BuZa de boete en dat gaat van het budget van het lopend jaar af. Dan kan er minder werk uitgevoerd worden want immers minder geld en dan vragen ze braaf aan het Ministerie van Financien een aanvulling ter grote van de boete, Financien vindt dat prima want heeft dan het geld van de boete ontvangen, via via, en schuift dit door naar BuZa. En gelachen dat er wordt op de vrijdagmiddagborrel op BuZa.

  • Erik zegt op

   Los van het trieste van deze zaak, de boete die de ene dienst betaalt aan de andere dienst komt niet ‘ten laste van’ maar verdwijnt in de staatskas. Saldo dus nul. Of zouden de ambtenaren van de A.P. er een feessie van mogen bouwen? Of omzetten in een riant tantième?

   Automatisering en beveiliging zijn helaas de ondergeschoven kindjes van ons land; wij herinneren ons allemaal nog de schitterende software van de belastingdienst en de beveiliging van de mobieltjes van bewindslieden….

  • Thailandganger zegt op

   Het was beter geweest om i.p.v. een boete de prijs van een visum voor een bepaalde tijd verplicht te verlagen.

  • Dennis zegt op

   En welke ambtenaren moeten precies de laan uit? Diegenen die met het systeem werken? Die doen hun ding, waarschijnlijk onwetend van de lekken in het systeem…

   Het systeem wordt door een dienst (van het ministerie) of extern IT-bedrijf onderhouden en ontworpen. Dat zo’n bedrijf prutswerk levert is hooguit een brevet van onvermogen. Misschien hetzelfde bedrijf als die de planning-software van de NS maakt en een backup “ontwerpt” die niet functioneert. Voor de 3e keer in een jaar…

   Grote bedrijven en organisaties doen liefst zaken met grote bedrijven. Omdat ze denken dat daar de meeste expertise zit. Als je de tenders van aanbestedingen leest, dan is het vaak zo toegeschreven op bepaalde bedrijven, dat een ander nooit een kans maakt. Zoals bijv. met de Fyra van de NS gebeurde. Zoals gebeurde met de F35 JSF.

   Nee, “ambtenaren” de laan uitsturen zou te kort door de bocht zijn. Misschien een verantwoordelijke minister, maar dit land maakt er een hobby van om de slechtste no-oorlogste minister-president maar liefst voor de 4e keer te kiezen.

   • Nee, niet de mensen op de werkvloer de zak geven. Dat is je eigen interpretatie. Het gaat natuurlijk om de eindbaas van de Consulaire Service Organisatie (CSO) en zijn baas. Een minister kan hier ook weinig aan doen. Lijkt mij zwaar overdreven om Wopke daarvoor naar huis te sturen….

    • Dennis zegt op

     Wopke is natuurlijk wel dé politiek verantwoordelijke eindbaas, maar dat zou mij ook te ver gaan.

     De mensen op de werkvloer kunnen er ook niets aan doen, dat is niet mijn interpretatie en dat schrijf ik ook niet. Lijkt me waarschijnlijker dat hier een dienst/ bedrijf verantwoordelijk voor is en die dienst of dat bedrijf heeft een directeur. Maar die dienst/ bedrijf zal vast zeggen dat budgetaire keuzes gemaakt zijn (door het ministerie), die ervoor zorgden dat er problemen zijn. En wie is de baas van het ministerie?

     Maar goed, wegsturen van de minister lost ook niets op.

 2. ruud zegt op

  Zouden ze niet beter de leidinggevenden kunnen ontslaan?
  Geld van de ene overheidsdienst naar een andere schuiven lijkt mij vrij zinloos.

 3. Jan Tuerlings zegt op

  Nederland is niet meer het land wat het was. De schandalen stapelen zich op en de bevolking wordt of afgekocht of klemgezet. Ik woon inmiddels 25 jaar in Bretagne (waar volgens een vriend de bevolking Bouhdist is zonder het te weten ), en met mijn jaarlijkse Thaise vakantie’s ben ik blij uit dat ‘dubbele’ Nederland weg te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website