Nieuwe ambassadeur in Thailand: drs. Joan Boer

In een persbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen we lezen wie Nederland binnenkort gaat vertegenwoordigen in Thailand.

De ministerraad heeft er, op voorstel van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken, mee ingestemd om de heer Joan Boer (9 januari 1950) voor te dragen voor benoeming tot ambassadeur. Hij volgt de heer Tjaco T. van den Hout op die sinds 6 september 2008, deze post in Bangkok bezet.

De heer Van Den Hout had al in een eerder stadium te kennen gegeven dat hij zijn functie wilde neerleggen. Het studieverlof van zijn vrouw, een diplomaat uit Letland, loopt halverwege dit jaar af en Van den Hout gaat met haar en hun dochter mee terug naar Riga.

De nieuwe ambassadeur, de heer Boer, is gehuwd en heeft twee volwassen kinderen. Hij heeft al een aanzienlijke diplomatieke carrière achter de rug.

By training he is a social planner, majoring in anthropology.

From 1975 to 1979, he was the regional and national representative of the Netherlands Volunteer Service in Kenya and Rwanda. From 1979-1986 onwards he joined the Ministry of Foreign Affairs. Assignements included the Research and Technology Programme and management positions in the Food Security, Agriculture. Nutrition and Food Aid Programme as well as the Latin America Department. From 1993 to 1996, he headed the technical advisory unit and was Director of the Special Programmes Department at the Ministry of Foreign Affairs. From 1996-1998, he was director Rural and Urban Development.

From 1998 until his appointment as Permanent Representative of the Netherlands to the OECD, Mr. Boer was Deputy Director General for International Co-operation at the Ministry of Foreign Affairs. During that period he was in charge of bilateral co-operation, non-governmental organisations, environment and sustainable development, education and research, social development, evaluation and monitoring and policy development and executed major reforms in the Development Approach of the Netherlands.

Mr  Boer is co-author of a major policy document (“A World of Difference”).

Mr. Boer was member of various boards of national and international organisations, NGOs and private foundations, both as citizen and in official capacities. From 1998-2002 he was the President of the Club du Sahel and West Africa anOECD affiliate.

Mr Boer has extensive travel experience in Africa, Latin America and Asia over a period of 25 years.

Thailand dient aan deze benoeming nog een officiële goedkeuring (agrément) te verlenen voordat deze definitief is, doch dat is een formaliteit.

Wij heten Joan Boer van harte welkom in het prachtige Thailand. Een land waar altijd wel wat gebeurt, dus hij hoeft zich niet te vervelen.

No votes yet.

8 gedachten over “Nieuwe ambassadeur in Thailand: drs. Joan Boer

 1. Wel een indrukwekkende carrière, maar niet direct van diplomatieke aard. Aan de ene kant een ‘parachutist’ die fris tegen de zaken op de ambassade aan kan kijken. Aan de andere kant een NGO-achtige ambtenaar die in Bangkok zijn pensioen moet (zien te) halen.

 2. Dat indrukwekkende vind ik nog wel meevallen, maar inderdaad een gewone ambtenaar, die is blijven hangen op BuZa en in de loop der jaren promoties heeft gemaakt. Zijn benoeming zie ik als een soort bonus op zijn carriere.

  Dat is jammer, want met het idee dat Zuidoost-Azie een belangrijk gebied aan het worden is, zeker economisch, zou ik liever een meer gedreven ambassadeur willen zien. Iemand, die de handels- en lanbouwsecties kan stimuleren om meer te doen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Aan beide secties zou sowieso meer gewicht moeten worden toegevoegd.

  Misschien een te snel oordeel, laten we maar afwachten en uiteraard wens ook ik hem allerbeste hier!

  • Ambassadeur is natuurlijk een erebaantje en een soort bonus. Toch denk ik dat de meesten wel gedreven zijn om er wat van te maken. Veel werk gebeurt achter de schermen, lobbyen en stille diplomatie. Het pad effenen voor het bedrijfsleven.

   We wachten af. Er zal wel een receptie komen. Twee denk ik. Een voor de heer Van den Hout en een voor de heer Boer. En hij zal zeker ook wel eens naar een avond van de NVT komen, denk ik.

 3. Alle lof voor de redactie trouwens om zo snel met een loopbaanomschrijving van de nieuwe ambassadeur te komen. Een primeur dus!! Geen enkele krant of ander persmedium heeft hierover nog bericht.

 4. zien en afwachten….het is toch iedere 4 jaar een nieuwe post.
  welkom in thailand.

 5. Heel goed nieuws dat Joan Boer naar Bangkok komt (jammer dat in het hoofdartikel zijn naam soms niet goed geschreven wordt; het is Joan Boer).

  Dhr. Boer was lid van het zogenaamde ISB inspectieteam wat in November 2009 de post Bangkok bezocht en doorlichtte. Elke vier a vijf jaar wordt een Nederlandse post in het buitenland vanuit Den Haag aan een ISB inspectie onderworpen en er wordt een rapportage opgemaakt.

  Ik ken Joan Boer daardoor, vanwege dat bezoek en ik ben er van overtuigd dat de benoeming goed nieuws is voor zijn gezin en nog beter nieuws voor de belangrijke Nederlandse Ambassade Thailand met omringende landen zoals Laos, Cambodja & Myanmar in de ‘portefeuille’.

  Nu kan Dhr. van den Hout zijn eega nareizen zijn wens navolgend.

  Dirk-Jan van Beek

Reacties zijn gesloten.