Een rondreis in Thailand is prima geschikt voor toeristen die voor het eerst Thailand bezoeken. Vanwege de variatie van het land en de vele bezienswaardigheden is een rondreis een goede manier om in korte tijd kennis te maken met veelzijdig Thailand.

Wat is een rondreis?

Bij een rondreis bezoek je meerdere plaatsen of steden volgens een van tevoren bepaalt programma. Dit programma is opgesteld door de reisorganisatie en bekend bij alle deelnemers. Bij een rondreis hoef je zelf niets te regelen. De touroperator zorgt voor:

 • de vlucht naar Bangkok en terug naar Amsterdam;
 • de transfer vanaf de luchthaven naar je hotel;
 • het vervoer in Thailand;
 • de excursies.

Accommodatie

De accommodaties zijn over het algemeen goed maar eenvoudig. Meestal zijn het drie- of viersterren accommodaties. Soms overnacht je een aantal nachten in hetzelfde hotel omdat je een bepaald gebied in een aantal dagen wilt verkennen. Vervolgens reis je weer verder naar de volgende bestemming.

Vervoer

Je verplaatst je tijdens een rondreis in Thailand meestal met een luxe touringcar afhankelijk van de grote van de groep.

Welke plaatsen doe je aan bij een rondreis door Thailand?

Het aanbod van de meeste rondreizen bestaat uit een reis die begint in Bangkok en vervolgens het binnenland intrekt, waarbij de beroemde brug over de River Kwai in Kanchanaburi, de steden Ayutthaya en Sukhothai en de stad Chiang Mai in het noorden bij vrijwel alle rondreizen wordt aangedaan.

Een voorbeeld van het programma van een rondreis door Thailand lees je hieronder:

‘Rondreis Amazing Thailand’

 • Ontdek de vele hoogtepunten van Thailand;
 • rechtstreekse vliegreis vanuit Amsterdam;
 • deskundige Nederlandssprekende reisleiding;
 • onvergetelijke reiservaringen: o.a. boottocht over de Mekong rivier, ontmoetingen met de traditionele Yao en Ahka bergstammen;
 • per nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok.

1e dag – Amsterdam – Bangkok

We vliegen comfortabel van Amsterdam naar Bangkok.

2e dag – Bangkok

Na aankomst in Bangkok staat de touringcar klaar voor de transfer naar het hotel waar u de eerste 3 nachten in het Golden Tulip Sovereign hotel doorbrengt. Buitengewoon boeiend is het dagelijkse leven op straat. Temidden van het drukke verkeer (er zijn ca. 3,4 miljoen auto’s en ca. 3 miljoen bromfietsen) vinden we op iedere hoek van de straat de traditionele eetkarretjes. We ervaren al dat de bevolking van Bangkok (net als in de rest van het land) zeer vriendelijk is. Niet voor niets heeft het land als bijnaam ’het Land van de Eeuwige Glimlach’. Optioneel kunt u een tocht door de kanalen (klongs) van Bangkok maken. Het is buitengewoon fascinerend om het dagelijkse leven op en langs het water te aanschouwen.

3e dag – Bangkok

Na het ontbijt maken we een wandeling over de sfeervolle groente- en fruitmarkt. Ook nemen we een kijkje tussen de talloze bloemen op de kleurrijke bloemenmarkt, de grootste van Thailand. Daarna gaan we naar één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Thailand, het Grand Palace met zijn Wat Phra Keo tempel. De middag is ter vrije besteding. U kunt facultatief deelnemen aan een bezoek aan Chinatown dat zich kenmerkt door nauwe steegjes en karakteristieke theehuizen.

4e dag – Bangkok

Een vrije dag. De liefhebbers kunnen deelnemen aan een facultatieve fietstocht door het echte Bangkok. In de bijna autovrije omgeving passeert u wuivende palmen, kleine tempels en bananenbomen.

Wat Arun

Wat Arun

5e dag – Bangkok – River Kwai

Vandaag verlaten we vroeg in de morgen Bangkok. We stappen op een lokale trein van Wong Wiang Yai naar de fishermans’ port of Mahachai. Hier bezoeken we de lokale vismarkt. We vervolgen onze weg naar Kanchanaburi waar we de lunch nuttigen in een lokaal restaurant. Het restaurant is gelegen nabij de beroemde Bridge on the River Kwai en het War Cemetry, bezienswaardigheden die tijdens deze reis niet mogen ontbreken! We verblijven in Kanchanaburi in het hotel Mida Resort. Reisafstand ca. 130 km.

6e dag – Ayutthaya – Phitsanulok

We vervolgens onze weg naar het noorden. De eerste stop maken we in de oude stad Ayutthaya, die van 1350 tot 1767 als hoofdstad van Thailand fungeerde. De ruïnes en tempels in deze fraaie stad, die nog steeds de sfeer uit de glorietijd uitstraalt, maken op veel bezoekers grote indruk. We bezoeken hier de Wat Phra Sri Samphet-tempel met zijn ernaast gelegen ruïne¬complex. Na de lunch gaan we verder naar Phitsanulok, gelegen aan de rivier de Nan, waar talloze woonboten en drijvende restaurants langs de oever liggen. De aankomende nacht verblijven we in Ruean Phae Royal Park hotel. Reisafstand ca. 430 km.

7e dag – Phitsanulok – Sukothai – Chiang Rai

We gaan naar de oude stad Sukothai, vroeger een kosmopolitisch koninkrijk met vele verschillende bevolkingsgroepen, die elk hun eigen stempel op de stad hebben gedrukt. We bezoeken onder meer het prachtig aangelegde Historical Park met immense boeddhabeelden en serene lotusvijvers. Na de lunch in een lokaal restaurant volgen we in de middag een mooie bergachtige route naar Chiang Rai waar we in de late namiddag arriveren. De komende twee nachten verblijven we hotel Rimkok Resort. Reisafstand ca. 415 km.

8e dag – Akha en Yao-bergstammen & Gouden Driehoek

Vandaag maken we in het Mae Salong gebergte kennis met de Akha- en Yao-bergstammen. Deze kleur- en traditierijke volken leven in de ruige bergen van Noord-Thailand en hebben hun primitieve levenswijze op opmerkelijke wijze gehandhaafd. Vervolgens gaan we naar de beruchte ’Golden Triangle’ (Gouden Driehoek) aan de brede Mekong-rivier, waar Birma, Laos en Thailand samenkomen. Dit is de plek waar de opiumteelt enige tijd geleden nog flink bloeide. De overheid heeft zich enorm ingezet om de bergstammen ertoe te brengen om andere gewassen te verbouwen en in de loop der jaren zijn al vele opiumvelden vernietigd. Na de lunch in een restaurant aan de rivier, maken we ’s middags een boottocht over de Mekong-rivier, via de oevers van Laos naar Thailand. Na de boottocht gaan we terug naar Chiang Rai. Reisafstand ca. 60 km.

9e dag – Chiang Rai – Chiang Mai

Via de prachtige Doi Sakhet Highway rijden we vanochtend naar Chiang Mai. Onderweg staat een lunch op het programma. In de middag bezoeken we de handvaardigheidindustrie (o.a. parasolbeschilderingen) en de zijde-industrie. We verblijven gedurende twee nachten in het Park hotel. Reisafstand ca. 180 km.

10e dag – Chiang Mai

Aan het eind van de ochtend bezoeken we een orchideeënkwekerij met de prachtigste inheemse soorten en kruisingen. Hier lunchen we. In de middag bekijken we één van de mooiste tempels in Thailand, de Doi Suthep-tempel, prachtig gelegen in de bergen. Als we de 300 treden, geflankeerd door slangen met drakenkoppen, hebben bewandeld, worden we beloond met een prachtig uitzicht over de stad Chiang Mai en de groene valleien. Reisafstand ca. 80 km.

11e dag – Chiang Mai – Bangkok

U kunt het lekker rustig aan doen. Wat dacht u van zwemmen of shoppen (u kunt hier mooie zijde aanschaffen)? Of kiest u voor de facultatieve fietstocht (halve dag), waarbij u op een sportieve manier kennismaakt met het zuidelijke, landelijke gedeelte van Chiang Mai? De mooie route voert u langs de oevers van de Ping-rivier, over smalle lokale weggetjes en door de prachtige natuur. Onderweg stops bij onder meer de tempelruïnes van Lanna en een Chinese tempel. In de namiddag nemen we de slaaptrein terug naar Bangkok. Reisafstand ca. 695 km.

12e t/m 14e dag – Bangkok – Cha-Am

In de vroege ochtend rijdt de trein Bangkok binnen (gedurende speciale periodes of indien de trein niet rijdt, bijv tijdens Thaise feestdagen, kan het voorkomen dat dit traject per bus wordt afgelegd met een extra hotelovernachting). Op het station staat de touringcar gereed om naar de badplaats Cha-Am te gaan, alwaar we de laatste dagen van de reis ontspannen kunnen doorbrengen (ca. 200 km). U zult zich hier uitstekend vermaken op het lange en brede witte zandstrand. De laatste nachten verblijven we in het luxe ****+ hotel Grand Pacific Sovereign aan het strand!

15e dag – Bangkok – Amsterdam

In de ochtend worden we naar de luchthaven van Bangkok gebracht, vanwaar we terugvliegen naar Amsterdam.

Wat zijn de voordelen van een rondreis?

Het grootste voordeel is dat je in korte tijd Thailand leert kennen, door de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Je hoeft daarvoor zelfs niets te regelen. Vaak is er sprake van een Nederlandse reisleiding die je uitleg geeft over de cultuur en de bezienswaardigheden. De prijs voor een rondreis is aantrekkelijk, wanneer je alles zelf gaat boeken ben je waarschijnlijk duurder uit.

Wat zijn de nadelen?

Het nadeel is dat je niet vrij bent te gaan en te staan waar je wilt. ’s ochtends moet je op tijd klaar zijn voor vertrek. Je bent verplicht het programma te volgen. Het succes van een rondreis wordt ook vaak bepaald door de samenstelling van de groep. Tref je het dan heb je een leuke vakantie. Zitten er zeikerds tussen dan kan dat de sfeer behoorlijk verpesten.

Sommige groepsreizen zijn niet gegarandeerd en gaan alleen door als er voldoende deelnemers zijn.

Wat kost een groepsreis?

De bovengenoemde groepsreis kost ongeveer € 1.500, – per persoon. Dat is inclusief:

 • vliegreis Amsterdam-Bangkok v.v. met Eva Air;
 • luchthavenbelastingen en brandstofheffing;
 • rondreis per touringcar en (nacht)trein zoals beschreven;
 • lokale Nederlandssprekende reisleiding (dag 2 t/m 12);
 • 1 nacht verblijf in de nachttrein;
 • 9 of 12 nachten verblijf in een kamer met bad of douche en toilet in 3-/4-sterren hotels zoals vermeld in het dagprogramma (of andere hotels met dezelfde classificatie) in of nabij de genoemde plaatsen;
 • 13 x ontbijt en 6 x lunch;
 • beschreven excursieprogramma.

Je maakt alleen nog extra kosten voor:

 • niet genoemde maaltijden;
 • entreegelden (ca. Baht 900 p.p.);
 • eventuele facultatieve excursies;
 • fooien;
 • reis- en annuleringsverzekering.

Nog een aantal tips

Tip 1: Vertrekgarantie – Voor rondreizen door Thailand geldt niet altijd een vertrekgarantie. Dit betekent dat de reis bij te weinig animo niet door zal gaan. Kijk daarom altijd voordat u een reis boekt of er een vertrekgarantie gegeven wordt.

Tip 2: Samenstelling van een (rondreis)groep – Ook is het bij groepsrondreizen belangrijk om te kijken naar de samenstelling en de grootte van de groep. Gaan er veel oudere mensen of gezinnen met kinderen mee? Of is de groep over het algemeen wat jonger? Hoe groot is de groep? Zijn het vooral stellen of alleenstaanden? Dit soort zaken worden niet altijd even goed aangegeven op de website van de reisaanbieder, een telefoontje richting de reisaanbieder kan daarom veel helpen.

Tip 3: Hoeveel vrijheid? – Er zit verschil In de vrijheid die je krijgt tijdens een rondreis. De ene rondreis is strak gepland en bij de andere rondreis krijg je de mogelijkheid om zelf dingen te ondernemen. Denk dan aan middagen vrij om op eigen gelegenheid excursies te maken.

Tip 4: Reisperiode – Het klinkt misschien logisch, maar kijk voor elke rondreis (waar ook heen ter wereld) of het de beste reistijd is. Bijvoorbeeld niet in een moessonperiode of regenseizoen.

Een reis naar Thailand zelf samenstellen

Bezoek je Thailand voor de eerste keer dan kan een rondreis of groepsreis een prima optie zijn. De volgende keer kan je dan zelf je reis samenstellen. Boek je vliegticket en hotel op internet en bepaal zelf je programma. Zelfstandig reizen in Thailand kan prima. Het openbaar vervoer is goed geregeld. Je kunt op iedere straathoek excursies boeken en alleen Bangkok telt al meer dan 1.000 hotels.

Alvast een prettige reis!

 – Herplaatst bericht –

26 reacties op “Georganiseerde rondreis door Thailand (voor- en nadelen)”

 1. Lambert Smeets zegt op

  Heb vorig jaar ongeveer dezelfde reis gemaakt. 15 dagen voor € 900 incl. eenpersoonstoeslag. En dit was via de Duitse Lidl. Ja, de supermarkt! Deze hebben regelmatig aanbiedingen in hun pakket. Prachtige reis, goede hotels en resort, meer dan genoeg tempels gezien. Thaise reisleider die vloeiend Duits sprak. Duitse medereizigers waarvan het merendeel een complete ramp. Ook zeer vriendelijke Duitsers, maar dan wel uit het oude Oost Duitsland. Laatste 4 dagen verblijf in Pataya heb ik overgeslagen. Ben met de chauffeur weer terug naar BKK gereden en ben fijn bij mijn vriendin gebleven tot aan het vertrek naar Nederland. Kon ik toch weer wat meer meepraten met mijn vriendin over Thailand. Had nu zelfs meer gezien van het land dan zij in haar 37 Thaise jaren.

 2. Folkert zegt op

  Lang geleden rond reis in thailand gedaan met de Jong Intratours het was een van de mooiste reizen voorons, kan het iedereen aanbevelen een rond reis te maken door Thailand. Daarna altijd indivudueel gereisd veel vrijheid en je ondekt steeds meer dingen wat je bij een rond reis weer niet heeft door te weinig tijd om rond te kijken, tegenwoordig is het ook makkelijk zelf te regelen als men dit zou willen.

 3. Cees-Holland zegt op

  Mijn eerste kennismaking met Thailand was inderdaad met deze reis “Amazing Thailand” van KRAS. (Alleen had ik een verlenging op het het eind in Cha Am)

  In één woord geweldig!

  Ik deed de reis alleen maar kon aansluiting vinden met één andere gast die ook alleen reisde. De rest van de groep waren allemaal koppeltjes van 50 jaar en ouder.

  Als de “oudjes” ’s avonds in het hotel bleven om te eten, ging ik met mijn nieuw gevonden maatje proberen buiten het hotel wat te eten. Dat was soms een hele uitdaging. Wij zijn vaker dan eens weggestuurd vermoedelijk omdat wij geen Thais spreken en het personeel geen Engels… (waardoor problemen zouden kunnen ontstaan over de bestelling..)

  Die verlenging op het eind is zeker GEEN overbodige luxe. Hoewel het relaxed lijkt is zo’n rondreis erg vermoeiend: jet-lag, de vele prachtige indrukken en “om 05.00 uur koffers voor de hotel-kamer-deur, op naar de volgende high-light”.

  Al met al: een aanrader.

 4. Henny zegt op

  Wij hebben begin dit jaar de rondreis gemaakt ”compleet thailand” met Stipreizen. In een woord AF. Fantastische hotels, geweldige Nederlandse reisleider en Thaise reisleidster. Veel gezien. Wel vaak vroeg opstaan, maar je kon altijd als je eigenlijk vrij was, zelf iets ondernemen of meegaan wat er nog verder werd georganiseerd. Leuk om een nacht-treinreis van Chiang Mail naar Bangkok mee te maken. Niet een keer de koffers hoeven te dragen, klaar zetten op de gang en alles werd verzorgd! Wij waren maar met 18 personen, leuke groep en fijne verzorging door de vrouw van onze buschauffeur in de bus. Op het eind van de reis nog 6 dagen Cha-am, heerlijke strandvakantie om bij te komen. In een woord ,,magnifieke vakantie,,.

 5. Rik zegt op

  Een rondreis is inderdaad een hele goede manier om een eerste indruk te krijgen van dit mooie land. Het is echter wel een vermoeiende manier je vliegt van hot naar her vroeg op en laat weer in je hotel. Vaak hebben mensen een bepaalde angst om een onbekend land op de bonnefooi te bezoeken terwijl dit voor Thailand totaal overbodig is. Het reizen in dit land is zo enorm makkelijk en goed te doen. Nogmaals het is leuk maar zou mensen toch aanraden om het helemaal zelf te doen.

 6. Willem van Doorn zegt op

  Ik heb al eens eerder over dit onderwerp geschreven. Inderdaad mijn eerst kennismaking was via een rondreis, alles inclusief. Ik kwam al spoedig tot de ontdekking dat alleen in Thailand te gaan en staan ook wel zou kunnen. Het een zowel het ander heeft zijn voor en tegen. De meesten -ook ik- concluderen achteraf dat een eerste kennismaking die georganiseerd is en waarin je in korte tijd heel wat afstruint, een aanrader is. Opvallend in mijn ervaring waren de karakters (en het verschil daartussen) van de NL busleider en die van de Thaise leider. Twee leiders op een bus dat is ingevolge de bemoeienis van de Thaise regering. De een was bazig, de ander zo aimabel als alleen een Thai zijn kan. Ik zou hem nog wel weer eens willen ontmoeten. Mede aan hem heb ik te danken dat ik er serieus over ging denken me in Thailand te vestigen. En daar heb ik nog steeds geen spijt van.

 7. Michiel zegt op

  Net een rondreis achter de rug April 3 weken Thailand .

  Vaders (65+) op sleep touw genomen voor een eerste ontmoeting met het land van de glimlach. Is niet geheel onbereisd maar denk dat de eerste plaats nu wel ingenomen is qua vakantie bestemming.

  Heb zelf nooit een rondreis gedaan ( ooit zelf 10 jaar geleden door toen backpacker broertje op sleeptouw genomen). Jaren erna was het toch elk jaar Z.O Asia met Thailand als begin en vertrek punt.

  Nu met vaders alles zo makkelijk en te regelen dus dat helpt ook mee aan de ervaring van 1ste maal bezoeker.

  Als je eerste keer gaat denk ik zelf toch ook wel dat een georganiseerde rondreis voor het gemak het beste is. Als je besluit terug te komen leer je elke keer wat bij , dat ontdekken is ook leuk meegenomen als je er van houdt.

  Gr,

  Op naar de volgende keer in oktober.

 8. Christina zegt op

  We hebben een keer een rondreis gemaakt was ook super. Wel heel vroeg opstaan soms wel vertrek om 5.30 am gelukkig hadden we het getroffen met mede reizigers. Vrienden van ons niet er waren kinderen bij lastig in bus en ouders wilden niet vroeg opstaan hierdoor hebben ze bepaalde dingen moeten missen die wel in het programma waren vermeld. Dus geen kinderen op rondreis want je ergert je groen en geel.
  Nu na 1 keer en ruim twintig jaar verder stippelen we als zelf uit en ontdekken toch steeds weer nieuwe plekjes.

 9. L zegt op

  Een rondreis, zelf moet ik er niet aan denken maar dat is natuurlijk ieder voor zich. Ik kan mij best voorstellen dat een makkelijke manier is om kennis te maken met een onbekend vreemd land. Je ziet in korte tijd de hoogte punten en alles is geregeld. Toch denk ik dat zeker voor een land als Thailand een rondreis met een groep niet nodig is. En wat ikzelf heb bemerkt bij het soms aanhoren van de info welke door reisleiders/hostessen wordt verstrekt niet altijd helemaal kloppen. Het verbaasd mij regelmatig dat wanneer een groep uitleg krijgt over b.v. Eten in Thailand dat er wordt gewaarschuwd voor het eten op straat en dat men beter kan meegaan naar het restaurant en met de hele groep gaan eten. Ik weet inmiddels dat dit natuurlijk commissie voor de reisleider biedt en dat vindt ik nooit eerlijk. Ook de excursies welke buiten het programma zijn worden vaak in prijs opgehoogd en ik denk dat menigeen zich toch verplicht voelt om mee te doen. En dan nog de verplichte fooienpot ook hier heb ik mijn vraagtekens bij. Verder moet natuurlijk iedereen doen waar hij of zij zich prettig bij voelt maar er zijn meerdere mogelijkheden om een reis in te delen zonder een hele groepsreis te hoeven maken.

 10. Paul zegt op

  Ik zie geen enkel voordeel aan een rondreis en zeker niet in Thailand waar je alles zelf prima kunt regelen en vooraf ook al zoveel kunt uitzoeken.

  Het feit dat je zo verdomd vroeg je bed uit moet, het land toch vooral vanuit een bus ziet (je zit bij die rondreizen veel te veel in de bus en veel te lang), je in vaak mindere hotels wordt gedumpt, zo weinig vrijheid hebt en er de insteek van de gids vooral lijkt te zijn het verkopen van allerlei excursies en als je die niet afneemt te kijk wordt gezet bij de rest van de reizigers… nee dank u!

  P.S.
  Met Fox echt hele slechte ervaringen gehad. (Was overigens Indonesië en niet Thailand)

 11. Co Vaag zegt op

  Zelf heb ik in januari 2015 een rondreis, van 3 weken, gemaakt door Thailand. Vanaf Bangkok naar de brug over de river Kwai via Phitsanulok naar Chiang Mai en Chiang Rai (Golden Triangle) Daarna de Isaan door getrokken op een relaxte manier, in een Fortuner met 4 personen. Vroeg opstaan was er niet bij we konden overleggen hoe laat we gingen vertrekken. Het was een geweldige reis en lekker gegeten. De gids bestelde eten en dat was voortreffelijk. De reis was inclusief alle maaltijden en drinken tijdens de maaltijden. Ik vond het een heerlijke vakantie
  We hebben geboekt via http://www.janpen.eu

 12. rene23 zegt op

  Alle waar is natuurlijk naar zijn geld.
  Zeker de goedkope groepsrondreizen van FOX e.d. zijn m.i. een RAMP.
  Men wordt gelokt door de lage prijzen maar dat heeft wel negatieve gevolgen u als reiziger.
  Om die prijzen zo laag te houden krijgen de lokale operators (bus, hotel, restaurant, lokale gids) van Fox en andere goedkope reisaanbieders echt het minimum en daar kan je geen kwaliteit voor leveren.
  Het gevolg : vroeg opstaan, veel te strak schema, alleen highlights, mindere hotels/restaurants, veel tijd in de bus, tourist traps, etc.
  Je ziet veel maar komt moe thuis.
  De reisleiders van Fox krijgen nauwelijks een opleiding en worden slecht betaald ( wilt u 7 dagen per week 14-17 uur/dag werken voor € 1000/maand “onkosten vergoeding”??) dus verdienen ze bij met het verkopen van excursies, krijgen commissies van restaurants , waarschuwen ze voor activiteiten die voor hen niets opleveren en is er een verplichte fooienpot.
  Als u een rondreis wil maken doe dan zoiets als Co Vaag : kleine groep, eigen tempo, relaxed, heerlijk eten en alle aandacht.
  Het is even zoeken en kost wat meer, maar is vele, vele malen leuker.
  Rene, (30+ jaar ervaring als reisleider)

  • hein zegt op

   Reis al 25 jaar door Thailand op eigen gelegenheid. Voor rondreis moet je geschikt zijn (gezelschap, verplichtingen en erg veel tempels).
   Als je eerste keer op eigen gelegenheid gaat, is het programma op zich uitstekend om te volgen.
   Je zult wel meer problemen krijgen met het reizen te regelen, dus daarin zou je je kunnen beperken.

  • compuding zegt op

   Dank u, maar ik geef geen rondleidingen meer.
   Ik heb mijn huis verkocht en woon nu in Nederland.
   Omdat ik mijn dochter goed onderwijs wil laten volgen.

   groet Co Vaag

  • Ger zegt op

   Voor € 1000/maand = 39.000 baht en bijverdiensten met het verkopen van excursies, ontvangen van commissies van restaurants , een verplichte fooienpot en meer is er voor veel Thaise gidsen zeer goed te verdienen. En in veel andere functies werkt men 6 lange dagen of zelfs 7 als men extra wil verdienen.

   Met zo’n goede beloning willen veel Thaise gidsen echt wel het vuur uit de sloffen lopen. Kom al meer dan 25 jaren in Thailand maar de gidsen zien er over het algmeen heel normaal uit, zijn denk ik best tevreden.
   Dus het verhaal van slecht betaalde gidsen in Thailand klopt niet.

 13. Rien van de Vorle zegt op

  deze geschreven Tour kon zo van Peter de Ruijter (Special Journey) komen. Ik leerde Thailand kennen tijdens een georganiseerde rondreis van NBBS in 1989 samen met mijn toenmalige Nederlandse vrouw.
  Er was voldoende ruimte om van het voorgestelde programma af te wijken of er werden meerdere opties voorgesteld. Er waren plaatsen waar mijn vrouw en ik een ander programma deden. Zij ging langs de weefgetouwen en handgeschilderde parapluutjes en ik ging de rimboe in en raften. Het beviel mij zo goed, dat ik bij terugkomst in Nederland Thailand niet kon vergeten en voelde dat ik er zou kunnen en willen leven. Mijn vrouw had een andere ervaring. Ik had nog vakantiedagen over en had ook nog wat geld en ging 4 maanden later voor 2 maanden om eens echt goed rond te kijken of ik realistisch genoeg was en Thailand niet te veel romantiseerde. Na die 2 maanden alleen, ging ik mijn vrouw vertellen dat ik in Thailand ging wonen. Haar antwoord was: ‘ik niet’! dus…..ik heb m’n baan opgezegd, ben gescheiden, keurig alles met mijn vrouw gedeeld en met mijn 50% naar Thailand en begon op Phuket. Dit kwam allemaal door mijn ervaring tijdens de 4 wekelijkse Tour onder supervisie van NBBS in 1989. Het is een absolute aanrader om mee te beginnen.

 14. Nicole zegt op

  Je kan ook kiezen voor een individuele rondreis. Kost iets meer, maar wel meer vrijheid.
  hebben wij in 1997 gedaan. Daarna in Sri Lanka ook. Is ons prima bevallen

 15. Gygy zegt op

  Wij hebben zeker twintig keer een georganiseerde rondreis gemaakt.De Azië brochure van het helaas terziele gegane Best Tours volledig gedaan,steeds prima.Probeerden we eens voor honderd euro goedkoper met een andere operator beklaagden we ons dat nadien.Kwaliteit heeft zijn prijs.We hebben op deze manier ook veel ervaring opgedaan en hebben daardoor de laatste twintig jaar alles op eigen houtje kunnen doen.Bedenk ook dat veel meer mensen nu meerdere talen spreken,veertig jaar geleden was het niet vanzelfsprekend dat mensen Engels spraken.Je moest je informatie ook allemaal uit reisgidsen halen.Ik heb zelf pas sinds 1998 Internet en een E-mail adres wat alles veel gemakkelijker maakt.Voor veel mensen is een georganiseerde rondreis echter nog steeds de beste keuze

 16. Leo Goeman zegt op

  Net voor corona heb ik na jarenlang twijfelen en uitstellen de stap gezet om voor het eerst een reis te boeken buiten Europa. Omdat ik nog nooit alleen op reis was geweest en ook nog nooit buiten Europa kwam, durfde ik het risico niet nemen om naar Thailand te trekken. Iemand gaf me als tip om de rondreis bij De Blauwe Vogel (België) te boeken en ik heb er geen minuut spijt van. Super georganiseerd, mooi veelzijdig aanbod, Nederlandstalige lokale gids, genoeg vrijheid, weinig meerkosten, kleine groep,… echt een topreis voor mij. Op 17 dagen tijd hadden we heel wat gezien en reisden we in een aangename bus. We waren gestart in Chang Mai en eindigden in Hua Hin.
  Het heeft me aangezet om alleen terug te gaan, in augustus voor de 4e keer al.

 17. Alphonse zegt op

  Rondreizen maken de toerist lui en superieur. En dom. Dat geldt voor Azië, maar ook voor Afrika of pakweg Europa.
  Hij komt van bovenaf toe in een land en komt eens kijken of het allemaal wel klopt wat in de reisbrochures wordt verteld. Hij kan zich moeilijk losmaken van zijn eigen superieure visie als westerse welvarende mens met breedbeeld-tv en 578 kanalen.
  Het is aapjes komen kijken… hoe achterlijk zijn ze hier want ze kennen zelfs geen cappuccino…
  Dit soort reizen is inwisselbaar, om het even in welk continent je bent.
  Enkele jaren geleden volgde een oud-collega een reis Thailand-Laos-Cambodja-Vietnam met vrouw en volwassen dochters. Da Nang situeerde hij in Laos, Angkor Wat in Thailand. En Patpong met de pingpongballetjes was de maatstaf voor het (im)morele gehalte van de Thaise vrouwen.
  Zo’n toerist krijgt alleen een onjuist beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld.
  Waar zijn we dan mee bezig?
  Kies je dan niet beter voor een strandvakantie Scheveningen?
  Moeten massatoeristen zo nodig de hotspots van de wereld gaan overbevolken, Persoonlijk denk ik het niet. Het laat trouwens een megagrote ecologische voetafdruk na. Maar massatoerisme is big business! Het is kassa-kassa. En zolang ondernemingen hun kosten kunnen aftrekken om rendabel te zijn, zullen ze de meest idiote zaken willen promoten.
  Een andere kennis herinnerde zich van een georganiseerde rondreis Japan alleen dat ze altijd heel lang op kruispunten hadden moeten wachten voor het licht op groen sprong, hoewel er geen auto’s voorbijreden…
  Het Gouden Paviljoen… euhhh, waar?
  Ik vroeg me af waarom hij naar Japan wou…
  Dus ik zeg: massatoerist, blijf thuis! Of ga ten hoogste naar Benidorm. Daar vind je je gelijke en de simpele pleziertjes waar je naar uitkijkt.
  Verre reizen en confrontaties met vreemde culturen zouden verrijkend moeten zijn. Ze sterken de massatoerist alleen in zijn overtuiging dat hij superieur is aan wat hij voor zich ziet. Veel begrip brengt hij niet op!
  Helaas!
  Geleide rondreizen: de bevestiging dat je zoveel beter bent dan andere mensen op deze planeet. De aanname dat andere mensen niet tellen. Vooral niet het inzicht dat we de mantel van de nederigheid moeten aantrekken, om in te zien dat ieder leven op aarde zinvol is en waardevol, om het even hoe gering het zich voordoet.

  • Rob V. zegt op

   Nou nou Alphonse, je geeft er nogal een draai aan? Als ik dat met jouw reactie hier zou doen zou ik kunnen stellen “kijk, iemand die zich verheven voelt boven degene die nog onbekend zijn met Azïe, neerkijkende op.. ” etc. Natuurlijk zijn er mensen die zich verheven voelen boven andere maar dat is toch niet de standaard hoop ik? Wie onervaren is qua (verre) reizen kan er voor kiezen in het diepen te duiken, een deel van de mensen ligt dat beter. Maar er zijn er ook die liever eerst onder begeleiding op verkenning gaan. Ik zou dat niet afwijzen. Laat degene die minder avontuurlijk zijn eerst eens pootjebaden. Een deel van hen zal niet veel verder komen dat hotelkamer, buffet en de tourbus. Een deel zal na de eerste koudwatervrees wel degelijk zelf op verkenning gaan. Ieder zijn ding.

   En ja zeker, in groepsreizen zul je “pareltjes” aantreffen die echt niks van de wereld weten en dat maar moeilijk kunnen verwerken (ik denk aan Cor Verhoef die ooit eens schreef over niet bijster slimme toeristen die hij als reisleider op touw had door Thailand, en na enkele tours zag dat dit totaal niks voor hem was) en er zullen er zelfs zijn die zich verheven voelen boven de rest van de wereld en andere culturen. Maar om nu iedereen die op begeleide tour gaat te zien als koloniale imperialisten die aapjes komen kijken gaat mij wat te ver. Net zoals onder te avontuurlijke reizigers die zelf de weide wereld rondtrekken er toch ook zullen zijn die neerkijken op andere volkeren en culturen. Een rondreis met of zonder begeleiding zie ik los van zulke droevige houdingen van superioriteit die een deel van de mensheid tussen de oren heeft.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Zo te lezen zijn die toeristen niet de enigen die zich superieur voelen.

  • khun moo zegt op

   Ik kan me best voorstellen dat iemand die gepensioneerd is en nog ooit buiten Europa geweest is, voor een verzorgde tour kiest.
   Het massa toerisme zijn niet alleen de georganiseerde reizen , maar ook de zelfstandige reizende.
   Verder spreekt niet iedereen Engels. De meeste Italianen spreken geen woord engels heb ik gemerkt.
   Veel ouderen spreken zo wie zo heel beperkt Engels tot helemaal geen engels.

   Zowel de alleen reizende toerist als de groeps reizende krijgen een bepaald beperkt beeld van het land.
   we gaan allemaal naar het strand, naar de shopping malls , maar weinige komen in de krottenwijken, in de o zo saaie dorpjes,
   De bussen naar eilanden zitten stampvol met toeristen.
   In de locale bussen binnen bangkok area zie je zelden Farangs.
   Idem in de lokale bussen in diverse steden.

  • Roger zegt op

   Wel Alphonse, in grote lijnen moet ik je gelijk geven.

   Dat massa toerisme, geleid door de mooie verhaaltjes in allerhande reisbrochures, dit samen met de toch o zo belangrijke sociale media, zorgt ervoor dat de superieure toerist elkaar inderdaad gewoon na-aapt.

   Daarbij opgeteld zijn veel ‘bezienswaardigheden’ doodsimpel een geldkoe om ons de nodige centen afhandig te maken.

   Om dan nog maar te zwijgen dat, wanneer je op zo’n volgepropte bus, je steeds weer geconfronteerd wordt met de arrogante mede reiziger.

   Nee, ik laat ook liever die voorgekauwde busreizen links liggen. De echte cultuur die snuif je niet op door rond te trekken waar elke uitstap tot op de minuut gepland is. De verborgen pareltjes die staan niet eens in de kleurrijke catalogi.

   De echte cultuur van een plek kan je niet begrijpen door simpelweg de geplande toeristische attracties af te werken. Het zijn vaak de onontdekte plekjes, de ontmoetingen met lokale mensen en het opgaan in het dagelijkse leven van een gemeenschap die een reis onvergetelijk maken.

   Dat massa toerisme ziet de echte lokale bevolking steeds minder graag komen. Dit escaleert zelfs in het feit dat er tegen maatregelen genomen worden om niet meer overspoeld te worden door hordes busreizen met als doel toch die ene selfie te kunnen nemen.

   Door de drukte van het massa-toerisme te vermijden, krijgt ik tenminste de mogelijkheid om in mijn eigen tempo te reizen.Geen haast om elke attractie af te vinken, geen stress om op tijd te komen voor een volgende geplande activiteit.

   Misschien moeten we met zijn allen het duurzaam toerisme heruitvinden. Dit is niet alleen gunstig voor de reiziger zelf, maar ook voor de plaatsen die bezocht worden.

 18. PEER zegt op

  Dag Alphonse,
  Je schrijft dat rondreizen mensen dom maakt!
  Dat zou dan écht kloppen voor jouw collega die steden en landen door mekaar haalde. Ik heb ‘t nog niet over de pingpongballen-truc.
  En ook die kennis van jou die naar Japan ging.
  Lees de reaktie van Rob V nog maar ‘ns, want dát snijdt hout!

  • Robert_Rayong zegt op

   Och kom PEER, iedereen mag toch een mening hebben.

   Je kan akkoord zijn met de stelling van Rob V maar dat betekent niet dat Alphonse geen punt heeft. Ik merk op dat Alphonse een zeer onderbouwde visie heeft op het kassa-kassa toerisme. En daar zijn bus reizen een mooi voorbeeld van.

   De argumenten van Alphonse keihard de grond inboren zonder ook maar een reden te noemen daar kom je helaas niet mee weg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website