Provincie Tak, een bezoek waard

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Thailand tips
Tags: ,
22 mei 2022

Monument en heiligdom van koning Naresuan de grote

De provincie Tak is een provincie in het noord-westen van Thailand en ligt 426 kilometer van Bangkok. Deze provincie is doordrenkt van de Lanna cultuur. Tak was een historisch koninkrijk en is meer dan 2.000 jaar geleden ontstaan, nog vóór de Sukhothai periode

Het provinciale zegel van de provincie Tak toont koning Naresuan op de (koninklijke) witte olifant. Hij giet heilig water op de grond. Soms wordt onder de olifant een Garuda afgebeeld. Dit is een symbolische weergave van de verklaring van de onafhankelijkheid van het Koninkrijk Ayutthaya tijdens de oorlog met Birma in 1584. Dat geeft aan dat de provincie reeds in de vroege oudheid een belangrijke rol heeft gespeeld.

Naresuan werd geboren in Phitsanulok en al jong gegijzeld door de Birmezen om de trouw van zijn vader Maha Tammaraja te verzekeren, die koning werd van het koninkrijk Ayutthaya nadat het bezet was door de Birmezen in 1569. Naresuan werd getraind door de Birmese koning in krijgskunde, literatuur, militaire strategie, alsof hij zelf een Birmese prins was. In 1584 kwam het tot een oorlog met het Birmese leger. Naresuan vocht terug, en in 1586 bezette hij Lanna, een bufferstaat tussen beide koninkrijken.

In 1590 overleed zijn vader de koning, en Naresuan werd officieel leider van dit koninkrijk. In 1591 begonnen de Birmezen een nieuwe aanval, die Naresuan afsloeg door in een persoonlijk duel op de rug van een olifant de Birmese kroonprins Minchit Sra te doden, nabij Nong Sarai (Suphanburi). Tak zou het eerste bevrijde gebied zijn op de Birmezen!

Koning Naresuan de Grote (1555 – 25 april 1605, soms ook Naret of de Zwarte Prins genoemd, werd van 1590 tot 1605 koning van Siam (het hedendaagse Thailand). Gedurende zijn regering had Siam haar grootste territoriale omvang. Historici geloven dat de stad Tak was gebouwd voorafgaand aan de Sukhothai tijdperk en later diende als de westelijke grens van het Koninkrijk.  Tak werd ook geassocieerd met Thailand’s voormalige Grote Koningen, waaronder koning Tak.

Houten sculptuur toont het olifantengevecht van koning Naresuan met de kroonprins van Birma bij Don Chedi Memorial 

Interessant is het om te weten dat deze gebeurtenis ook nog in 2017 een vervolg had dat voor ophef zorgde. In 2017 werd de boeddhistische maatschappijcriticus Sulak Sivaraksa aangeklaagd voor majesteitsschennis wegens uitspraken in 2014, waarin hij twijfelde aan de juistheid van het verhaal dat Naresuan persoonlijk op de rug van een olifant Minchit Sra doodde. Sivaraksa verscheen op 9 oktober 2017 voor de militaire rechtbank in Bangkok; het proces werd op 7 december 2017 voortgezet.

Opmerkelijk is dat in de vele reisverslagen geen melding gemaakt wordt van de Bhumibol Dam. Een prachtige plek meer dan de moeite waard om te bezoeken.

De Bhumibol Dam (voorheen bekend als de Yanhi Dam) is een betonnen boogdam aan de Ping Rivier, een zijrivier van de Chao Phraya rivier in het District Sam Ngao van de Tak provincie. Aanvankelijk werd de dam gebouwd om de agrarische en hydro-elektrische potentieel van het Chao Phraya bekken te benutten. De bouw van de dam begon vanaf 1950, maar deze dam werd daarna uitgebreid voor meerdere doelen zoals de toepassing van overstromingsbestrijding en visserij. Deze dam werd in 1964 voltooid en kostte 3,5 miljard Baht. Interessant is het om te vernemen dat het ook de verzilting tegen moest gaan van Bangkok ruim 426 kilometer verder. Toen voorzag men reeds dit probleem! Het is Thailand’s eerste multifunctionele project. Het is de hoogste dam in Thailand met een hoogte van 154 meter. Met in totaal 8 turbines levert het een gezamenlijk vermogen van 779.2 megawatt. Het reservoir bevat 13.462.000.000 m3 waarvan 9.762.000.000 m3 daadwerkelijk gebruikt wordt. Deze dam bestrijkt een gebied van 26.400 km2. Pas (lopend) vanaf de 8 meter brede weg over de dam beseft men de hoogte en de grootte van dit project.

De provincie Tak biedt nog meer interessante mogelijkheden. Bekend is de Loi Krathong festival gehouden aan de Ping rivier in het Mueang Tak District, warmwaterbronnen en de oudste versteende bomen van 120.000 jaar geleden in heel Azië en die ooit de hoogste ter wereld was, is 72 meter lang en onder een afdak te bekijken. Verder de vele watervallen (o.a.Thi Lo Su Waterfall )en niet te vergeten de gastvrijheid, het heerlijke eten en de vele “toetjes”. Voor de liefhebbers is er een keur aan sieraden te koop rijk voorzien van halfedelsteen zoals toermalijn, granaat, topaas, enz.

Een gebied om in gedachte te houden voor een volgend uitstapje!

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Bhumibol_Dam

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

2 reacties op “Provincie Tak, een bezoek waard”

  1. Rob V. zegt op

    Tak schrijf je als ตาก. Spreek uit ‘tàak’ (lage toon, lange aa).

  2. l.lagemaat zegt op

    Het heeft 7 jaar geduurd voordat dit enorme reservoir gevuld was!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website