Beste redactie,

Mijn Thaise vriendin is nu voor de 2e keer op een Schengenvisum in Nederland. Wanneer ze terug gaat naar Thailand, gaat ze naar school voor haar basisexamen inburgering buitenland. Daarna zal ik alle papieren in orde moeten maken voor haar MVV aan te vragen.

Nu is mijn vraag; ik weet dat ik voor het Schengenvisum een vaste baan moest hebben. Dit zal voor de MVV niet anders zijn. Maar als zij haar MVV heeft gekregen, en ze mag hier dus voor 5 jaar blijven (rekening houdend met haar verdere inburgering) moet ik dan al die tijd aan deze eisen blijven voldoen? Ik wil namelijk voor mezelf beginnen. En heb dan dus geen vast inkomen meer. In ieder geval geen vast contract bij een werkgever. Zou dit een probleem kunnen zijn/worden?

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Groet,

Ruud


Beste Ruud,

Voor de TEV (MVV inreis visum + VVR verblijfsvergunning) zul je hetzelfde moeten aan tonen als met een visum kort verblijf het geval was: dat jij een ‘duurzaam en voldoende’ inkomen hebt. Dus een contract dat nog minstens 12 maanden geldig zal zijn en minstens 100% wettelijk minimumloon. Om als ondernemer aan de inkomenseis te voldoen moet je over de afgelopen 1,5 jaar mooie cijfers aan kunnen leveren. Wil je haar binnen enkele maanden over laten komen dan is dat dus nu geen verstandige route.

Wat je kunt doen is de TEV procedure starten op basis van jouw positie als loonslaaf. Je zou daarnaast dan je kunnen gaan oriënteren op een eigen bedrijf: kun je naast je baan al langzaam aan je eigen bedrijfje beginnen? Of samen met iemand anders die jou vervolgens in loondienst neemt (moet er uiteraard wel werkelijk voldoende loon e.d. worden afgedragen, geen schijnconstructies!)? Zo maar na immigratie je baan opzeggen is geen optie. Als de IND er lucht van krijgt (en ja dat gebeurt) dan zullen ze kunnen beschuldigen dat je al bij het opstarten van de TEV procedure van plan was en wist dat je inkomen zou gaan veranderen en je daarmee mogelijk niet langer aan de eisen zou kunnen voldoen, kortom dat jullie fraudeleus bezig zijn geweest en de VVR ingetrokken zal gaan worden. Uiteraard kun je daar dan tegen gaan procederen maar leuk is anders. Ik zou het eerste jaar(tje) na immigratie geen dingen doen die jullie inkomen drastisch kunnen doen veranderen in negatieve zin.

Daarna zou je kunnen gaan kijken naar mogelijkheden om voor jezelf wat te beginnen maar onthou dat je geen beroep mag doen op publieke middelen (de Bijstand). Okay mocht dat een blauwe maandag zijn en slechts aanvullende Bijstand dan kom je er waarschijnlijk wel mee weg maar ook dan kun je het nog met de IND aan de stok krijgen en dat wil je natuurlijk liever niet. Het mooiste zou dus zijn als er constant wel enige zekerheid is op een inkomen: lees je bedrijfje starten en pas stoppen met je baan al je eigen bedrijfje winst maakt. En misschien heeft je vriendin ondertussen ook al een inkomen waardoor jullie geen beroep op publieke middelen hoeven te doen. Maar wat hier precies wijsheid is moet je ter zijner tijd zien. Ben je nog steeds onzeker dat zou ik contact opnemen met een vreemdelingen advocaat en samen jouw situatie bespreken.

Vergeet niet dat er een meldingsplicht is indien er veranderingen in jullie situatie optreden die van invloed (kunnen) zijn op het verblijfsrecht. Als je enige tijd na immigratie van je partner je eigen bedrijfje op zet en zorgt dat jullie samen voldoende inkomen hebben (lees: niet in de Bijstand vallen) dan moet het wel lukken maar wees dus voorzichtig.

Specifieker dan dit kan ik helaas niet zijn daar ik jullie situatie niet ken én ik geen professionele kennis heb van alle haken en ogen hoe in te springen op de diverse scenarios die kunnen voortvloeien uit jullie scenarios.

Succes!

Rob V.

Zie ook: ind.nl/Paginas/Wettelijke-verplichtingen-particulier-referent.aspx

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website