Ik lanceer deze stelling na de dood van een negentienjarige kadet op een militaire academie in Nakhon Nayok die veel ophef veroorzaakt. De sociale media raken er niet over uitgepraat en veel Thai zijn bijzonder boos.

Het gaat om Pakapong Tanyakan, bijgenaamd Meuy, die op 17 oktober jl. tijdens een training in het militaire kamp overleed. In de voorafgaande maanden had hij zijn ouders al verteld en in een dagboek beschreven dat hij verschillende keren zware lijfstraffen had moeten ondergaan waarbij hij eens bewusteloos geraakte.

Na een lijkschouw in een militair ziekenhuis werd als diagnose vermeld: hartstilstand. De ouders waren achterdochtig en ontvoerden het stoffelijk overschot vlak voor de crematie, die met een lege kist plaatsvond, naar een ander ziekenhuis voor een tweede lijkopening. Toen bleek dat een aantal organen, brein, hart, maag en blaas waren verwijderd en dat Meuy een aantal gebroken ribben, twee gebroken sleutelbenen en verder kneuzingen en bloeduitstortingen op zijn lichaam had. Recent meldt het nieuws dat de militaire autoriteiten een verder burgerlijk onderzoek weigeren.

Zie hier het volledige verhaal:

www.khaosodenglish.com/featured/2017/11/21/organs-missing-military-academy-cadets-body/

www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2017/11/22/army-admits-keeping-dead-cadets-organs/

www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2017/11/24/army-wont-allow-civilian-inquiry-cadet-dead/

Wat echter de meeste boosheid opwekte in de onverschillige reactie van de autoriteiten. ‘Geheel normaal wat er gebeurde’, zei politiechef Chakrit. Vice-premier Prawit zei dat lijfstraffen heel gewoon en noodzakelijk waren in het leger, dat hij ze zelf ook had ondergaan maar het had overleefd. ‘Als je niet sterk en gezond bent moet je niet in het leger gaan’, voegde hij er nog aan toe. Premier Prayut verdedigde deze uitspraken. Er is een volstrekt gebrek aan empathie en verantwoordelijkheidsgevoel in militaire kringen. De sociale media staan bol van boosheid hierover. Ik durf hier de scheldwoorden richting leger niet te herhalen.

Als achtergrond het volgende: Lijfstraffen zijn inderdaad normaal bij de Thaise strijdkrachten. Zelfs een betrekkelijk geringe overtreding kan een flink pak slaag opleveren, en dan praat ik over minuten lang slaan en schoppen. Vrijwel iedere dienstplichtige krijgt er mee te maken. De video’s die ik daarvan zag waren gruwelijk. Ik zag een foto van een groep soldaten waar iedereen wonden had op de rug en waar er nog eens vissaus overheen werd gegoten om de pijn te verhevigen.

Vrijwel ieder jaar sterven er een paar dienstplichtigen. Verantwoording, laat straf voor de schuldigen, blijft uit. Sterker nog, een nicht van een soldaat Wichien genaamd, die nader onderzoek wilde doen naar de dood van haar oom in het leger in het Diepe Zuiden werd door de militairen aangeklaagd wegens smaad. Maar ze zet door.

Bedenk ook dat iedere hogere officier gratis een aantal dienstplichtigen voor zich laat werken in huishouden en tuin.

Ik denk dat de Thaise strijdkrachten aan een volledige reorganisatie toe zijn. Ik ben ook bang dat de extreme manier waarop de strijdkrachten orde en discipline in eigen gelederen handhaven, en daar heel trots op zijn, zijn weerslag heeft op de Thaise bevolking als geheel.

Misschien is het verstandig er op te wijzen dat opmerkingen als ‘nou ja, het gebeurt elders ook’ ons niet veel verder brengen. Geef liever voorbeelden en je mening.

Discussieer mee over de stelling: ‘Het ontbreekt de Thaise strijdkrachten aan menselijkheid, eerlijkheid en discipline!’

55 reacties op “Stelling: ‘Het ontbreekt de Thaise strijdkrachten aan menselijkheid, eerlijkheid en normale discipline!’”

 1. Chris van het dorpje zegt op

  Dit laat weer eens zien , hoe primitiv de Thai ’s eigenlijk zijn .
  Een hond mag je niet dood slaan , dat is verboden ,
  staat gevangenis op ,maar een jonge militair wel ,
  dat vinden ze hier normal .
  Wat valt er hier nog op te zeggen ?

  • Tino Kuis zegt op

   Nee, Chris, dit mag je niet alle Thai aanwrijven. Ik houd van de gewone Thais, die vriendelijk en meestal oprecht zijn. Het zijn de machthebbers.

   Over honden gesproken. Een man maakte op Facebook eens een sarcastische opmerking over een geliefde hond van wijlen koning Bhumibol Adunyadej, genaamd Tongdaeng (‘Koperkleurig’) en hij zit nu een gevangenisstraf uit van ik meen 5 jaar.

  • jan scheys zegt op

   Chris je kan dit toch niet veralgemenen tot de ganse bevolking grrrr!!!!
   Wat heeft dit hiermee te maken?
   Het is alleen het beleid van de bazen van het leger dat hier geviseerd wordt.
   Ik heb ook zulke beelden gezien vanuit het leger in Rusland maar daar is het een totalitiaire staat en geen “democratie” of iets soortgelijks zoals in Thailand…
   Zo’n beleid was er misschien eveneens ook in Belgie in het begin van de vorige eeuw maar we zijn nu toch al een beetje “beschaafder” geworden en misschien zelfs al een beetje te zacht…

  • Henk Hollander zegt op

   Dit lijkt me nu typisch een interne aangelgenheid waar de Thai zich wel of niet mee bezig moeten houden. Meningen van “farangs” worden bij dergelijke zaken niet op prijs gesteld door de Thai.

   • Tino Kuis zegt op

    Klopt wel. Henk. Ik stel voor dit blog op te heffen.

 2. Marco zegt op

  Het is waar Tino je ziet de mishandelingen vaak voorbij komen.
  Misschien is het de manier van het leger om discipline bij de reservisten erin te slaan.
  Het lijkt me ook een machocultuur die doorbroken moet worden.
  Feit is dat het vaak een payback is van de ouderen omdat ze het zelf ook hebben meegemaakt.
  Al deze ervaringen worden na de diensttijd wel mee naar huis genomen en dat is zorgelijk.
  Het helpt ook niet dat het leger aan de macht is die houden zoveel mogelijk onder de pet.
  Ik denk dat dit probleem helaas nog lang blijft bestaan.
  Meer openheid via sociale media brengt misschien verandering.

 3. Khun Peter zegt op

  Ze snijden zichzelf in de vingers zo. Er zal steeds minder animo onder jongeren zijn om als beroeps het Thaise leger in te gaan. De dienstplichtigen zijn natuurlijk wel de klos.

  • HansNL zegt op

   Niet helemaal waar, Peter.
   Het aantal vrijwillige dienstplichtigen loopt enorm op, ten gunste van diegenen die uitgeleend worden.
   In Khon Kaen bij de selectie werd meer dan 50% van de benodigde plaatsen door vrijwilligers ingenomen.
   Er waren maar weinig inlotelingen nodig.
   Ondanks alles is het zo dat indien de keuze gemaakt zou moeten worden tussen strijdkrachten en politie, er grotendeels voor het leger gekozen zou worden.

   • HansNL zegt op

    Uitgeleend moet natuurlijk uitgeloot zijn.

 4. Theo zegt op

  Ik sta versteld. En dit in een zo vriendelijk land als Thailand. Kortom mensonterend – dit kan echt niet!
  Als nu eens alle toeristen via een of andere petitie hierover hun ongenoegen zouden laten blijken, zouden de autoriteiten dan niet ingrijpen? Iemand soms ervaring om hiervoor Amnesty International in te schakelen?

 5. Theetje uit Huissen zegt op

  Gebeurt dit alleen bij de beroeps???. die hebben nog de keus om niet beroeps te worden. Als dit ook bij de dienstplichtigen gebeurt dan heb je pech, die hebben geen keus, alleen een geluksfactor in dienst/vrijgeloot.

  • Tino Kuis zegt op

   Theetje, het slachtoffer Moey was inderdaad beroeps. Het is een elite school. Hij wilde dolgraag officier worden in het leger, het was zijn droom. Hij kwam uit een familie van beroepsmilitairen en hij wilde doorzetten ondanks de vraag van zijn vader ‘wij je stoppen?’ en ondanks de hardhandige afstraffingen. Dat maakt het nog schrijnender.

   Ja, ook dienstplichtigen hebben hiermee te maken.

 6. Henk zegt op

  Een land waar alles wordt bepaald door een elitegroep heeft een instrument nodig om de stabiliteit en veiligheid van deze groep te waarborgen.
  Er van uitgaande dat de elite zich ver verheven voelt boven het gewone volk, heeft naar mijn mening een grote invloed op de waarden en normen in het leger. Vandaar de excessen in het Thaise leger.
  In principe is een leger er voor om het land te verdedigen. Thailand heeft echter geen vijanden aan zijn grenzen. De omvang van het leger is dan ook buiten proportioneel. Het is een instituut geworden dat er zorg voor draagt dat zijn bevolking en politici in de hand gehouden worden.

  • HansNL zegt op

   Thailand heeft geen vijanden aan zijn grenzen?
   In het zuiden wellicht?
   Of in het noordwesten wellicht?
   Of, ondanks alle positieve publiciteit, in het zuidoosten?

   Ik weet het, er gebeuren zaken die wellicht niet zouden moeten gebeuren, maar kretelogie helpt niet.
   Het belangrijkste is te beseffen dat in Azie discipline en vooral zelfdiscipline niet echt in de volksaard zit, en vervangen wordt door kadaver discipline.
   En dat geldt zeker in het leger, met het accent op dienstplichtigen.
   In elk leger, waar ook ter wereld, gebeuren dingen die het daglicht wellicht niet kunnen velen.
   Het is, in zeker zin, de aard van het beestje.
   Ook in westen!
   Maar we moeten met zijn allen niet onze maten, gebruiken en ideeen willen toepassen op Azie.
   Dat werkt niet.
   En de idee dat het leger nodig is om “het plebs” op zijn plaats te houden?
   Hoe doen ze dat dan in het westen, waar de armen steeds armer worden en de rijken steeds rijker.
   Ik durf de stelling te opperen dat geen leger nodig is om de elite aan de macht te houden, maar slechts een hechte samenwerking van geld en macht.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:
    ‘Het belangrijkste is te beseffen dat in Azie discipline en vooral zelfdiscipline niet echt in de volksaard zit, en vervangen wordt door kadaver discipline.’

    Ik geloof dat niet dat deze pertinente uitspraak juist is waar is maar zelfs als het zo is denk je dan dat iemand bewusteloos of dood slaan de toestand verbeterd? Want daar gaat het verhaal over.

    En dan weer dat flauwe argument ‘in andere landen gebeurt het ook’. Ja, af en toe, maar zelden zo erg als hier en de schuldigen verschijnen voor het gerecht zoals het hoort.

    • HansNL zegt op

     Met kadaverdiscipline bedoel ik de discipline die in het leger opgelegd wordt.
     We hadden het toch over het leger?
     Wat betreft mijn opmerking over misstanden in het leger, ook in het westen, het is wel degelijk zo dat er nog niet zo lang geleden wat gaande was in het leger van de VS, het Verenigd Koninklijk, Duitsland, en jawel, Nederland.
     Let wel, dat zijn grotendeels of geheel beroeps- en vrijwilligerslegers.
     Vaak worden zaken onder de pet gehouden, het is zelfs zo dat de VS militaire politie in de eerste plaats gehouden is om zaken binnenshuis te houden ter bescherming van het leger.
     Maar, heb je enig idee wat en hoe er in Thailand intern afgewikkeld wordt, ook via de militaire rechtbanken?
     Natuurlijk blijven veel zaken onder de pet, maar dat is inherent aan de kadaverdiscipline.
     Nogmaals, je kan niet onze moraal loslaten op hoe het in Azie gaat, de verschillen zijn te groot.
     Maar, ik ben het met je eens dat het soms te ver gaat.

     Ik heb in de afgelopen 2/3 jaar in de legerkeuken mogen kijken, heb mogen constateren dat het er soms behoorlijk hard aan toe gaat.
     Maar zeker niet harder als mijn eigen ervaring in het NL-leger.
     Dat er bij tijd en wijle wat vreemd gestraft wordt, klopt, maar dat is de kadaverdiscipline die toegepast wordt.
     Hoewel, in NL werd je bij een langdurige onwettige afwezigheid vergast op een opvoedend verblijf in Nieuwersluis.
     Hier is het een poosje “achter de wacht”, een paar weken zware dienst, een bijzonder ongemakkelijk gesprek met het Kader, en wellicht wat klappen.
     Maar het wordt intern gehouden.
     Maar welzeker, excessen moeten wel degelijk behoorlijk afgewerkt worden, waarbij vooral niet vergeten moet worden dat het Thaise leger op verschillen plaatsen geconfronteerd wordt met gevechtssituaties, en dan gelden plotsklaps gewijzigde regels.
     Helaas.
     Afsluitend, ik verdedig absoluut niet wat er gebeurd is.
     Verre van dat.

     • Leo Th. zegt op

      Natuurlijk komen er in Amerika, Europa en in de rest van de wereld misstanden voor. Maar in Thailand is dat structureel van aard. Je schrijft dat je hebt kunnen constateren dat het er in Thailand soms hard aan toe gaat maar volgens jou zeker niet harder dan wat jij zelf tijdens je Nl. dienstplicht hebt meegemaakt. Nou heb ikzelf 18 maanden dienstplicht vervuld bij de infanterie o.a. in Duitsland maar ik ben nooit door een meerdere geslagen, laat staan afgetuigd, onder een brandende zon 500 m. over een geasfalteerde weg hoeven te kruipen, met het gehele peloton naakt te hoeven aantreden om daarna een menselijke berg te vormen, of na een lichte overtreding opgesloten geweest gedurende 5 dagen en nachten in een gat in de grond waar je niet rechtop kan staan. Jij toch zeker ook niet!? Je kunt de omstandigheden van destijds Nederlandse dienstplichtigen niet vergelijken met die van Thaise soldaten. Met enige regelmaat komt het overlijden onder verdachte omstandigheden van een Thaise soldaat in het nieuws. Ik vermoed dat het er veel meer zijn en wanneer de ouders van de soldaat in kwestie zelf geen actie hadden ondernomen dan was dit overlijden ook in de doofpot beland.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:
    ‘ Maar we moeten met zijn allen niet onze maten, gebruiken en ideeën willen toepassen op Azië. ‘

    Ik zal het nog eens vriendelijk uitleggen. Het zijn de Thais zelf die heel boos zijn hierover, het zijn de Thais zelf die dit in grote meerderheid verwerpen hoewel er ook een paar zijn die hier niets kwaads in zien.

    Mijn zoon heeft een Thaise vriendin die hier speciaal over opbelde om haar gal te spugen.

    De suggestie dat alleen wij westerlingen dit kwalijk vinden is absurd.

 7. Erik bkk zegt op

  Ik denk dat wij als buitenlanders altijd te weinig kennis kunnen hebben van deze zaken en ons er beter niet mee moeten bemoeien. Zeker zolang wij geen enkele bemoeienis hebben met het Thaise leger en daar ook nooit deel van kunnen zijn. In mijn optiek geen goeie stelling van de week.

  • Gringo zegt op

   Helemaal mee eens, Erik!
   De stelling is een opruiend vingertje van Tino (vanuit Nederland), die een sneer naar de Thaise overheid uitdeelt.
   Zijn mening in een stelling verwerken is ongepast en bovendien absoluut nutteloos!

   • Tino Kuis zegt op

    Gringo,

    Vertel, heb je geen enkel gevoel van medeleven met kadet Moey? Geen RIP? Waarom niet?

    Op opruiing via het internet staat in Thailand 10 jaar gevangenisstraf. Misschien dat je je verontwaardiging het beste kwijt kunt raken door mij aan te klagen op een politiebureau in Pattaya.
    Velen gingen je voor. De waarheid gecriminaliseerd.

    En ga daarna lekker een potje biljarten.

   • Cornelis zegt op

    Absoluut niet mee eens, Gringo! Ik hoop eigenlijk dat dit een cynische reaktie van je is op Erik’s tekst. Mocht dat niet het geval zijn: van ‘opruiïng’ is geen enkele sprake, van een ‘sneer’ evenmin en ik zie niet in wat er ongepast aan is. En wat je kwalificatie ‘nutteloos’ aangaat: ehhhh, breek me de bek niet open……… Maar nogmaals: ik hoop dat je het cynisch bedoeld.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Gringo,

    Nee, ik vind dat de stelling geen opruiend vingertje van Tino is. Het is walgelijk wat in het Thaise leger kennelijk gebeurt. Het gaat om moreel besef dat bij het Thaise leger volkomen ontbreekt. Dit doet niet onder voor wat andere mensonwaardige dictators doen. Het is op geen enkele wijze goed te praten.

   • Rob V. zegt op

    Hebben jullie in huize Gringo nooit gesprekken naar aanleiding van artikelen (inclusief stellingen) op dit blog en ander media? Of met je vrienden en kennissen? Dat gebeurde in huize V regelmatig. Zo leer je je tweede thuisland toch beter kennen of anders toch je partner e vrienden. Ik praat nog regelmatig met diverse Nederlandse en Thaise vrienden over Thaise (en andere) actualiteiten. Ook aan de hand van de stellingen hier. Zelfs al zouden we een brief insturen naar Thaise politici of de krant, moet kunnen.

  • Fred Janssen zegt op

   Onvoorstelbaar dat er dan ook nog wordt geadviseerd dat het beter is “weg te kijken”.

  • Rob V. zegt op

   Diverse lezers hier hebben Thaise familie (partner, kinderen, ouders, schoonouders) en een enkeling is zelf Thai. Mogen die zich niet betrokken voelen en zorgen maken? Het zou je eigen kind maar zijn. En zelfs hen die geen familie hebben in het land van de glimlach mogen toch wel geïnformeerd meedenken op een Thais-Nederlsnds platform?

  • wim zegt op

   Erik heeft gelijk dat we ons er beter niet mee kunnen bemoeien want dat brengt helemaal niks. Ik denk wel dat de stelling klopt; geweld zit nu eenmaal in de Thaise samenleving. Kinderen worden vaak door hun ouders en leraren geslagen en vrouwen vaak door hun man. Hierarchie is hier alles en dit is heel lastig te doorbreken.

  • Leo Th. zegt op

   Wat een onzin, omdat je ergens geen deel van kan zijn zou je er ook geen mening over mogen hebben. Van veel in Nederland zal ik nooit deel uitmaken en heb ik waarschijnlijk ook te weinig kennis maar dat impliceert toch zeker niet dat ik mij geen mening mag vormen? En over het machtsmisbruik, waaronder ook seksueel misbruik en mishandeling in het Thaise leger kan je al snel voldoende berichten vinden in de pers en op sociaal media. Prima dat Tino dat via een stelling van de week onder onze aandacht brengt. Dat het helaas weinig zoden aan de dijk zal zetten is een andere zaak.

 8. Rob V. zegt op

  Op PrachaTai las ik inderdaad dat Prawit dit maar normaal vindt.”“I was once repaired more than I could take and I fainted too. I didn’t die.” en “You don’t have to enrol. You don’t have to be a soldier. We want those who are willing.”.

  En de familie van enthousiaste beroepsmilitair in opleidng kreeg ook een trap na door te stellen dat de jongen medisch niet in orde moet zijn geweest dat hij gestorven is: ““I affirm that the boy died from his own health [problems]. There was no beating or anything like that. He was ill and I believe that the school has not concealed any information,” . Dat rijmt dan weer niet bepaald met zijn andere uitspraken dat geweld er gewoon bij hoort. En die diverse rekruten die overlijden aan o.a. hartfalen dus blijkbaar ook.

  Dat men tijdens militaire training geen fluwelen handschoenen hanteert snap iedereen maar als er soldaten zijn die bond en blauw worden geslagen, breuken oplopen en overlijden geen zeldzaamheid is, er een vluchtige niet onafhankelijke autopsie is die dat dan over het hoofd ziet en dat er organen verdwijnen .. dan is er behoorlijk wat mis. In een fatsoenlijke krijgsmacht gebeuren die dingen niet. Het ontbreekt niet alleen aan menselijkheid en fatsoen, de doofpot is helaas dagelijkse kost zo krijg ik de indruk.

  Los daarvan ben ik van mening dat de dienstplicht burger en land niet bepaald vooruit helpt. Op het hele systeem van dienstplicht zoals men in Thailand dat kent valt veel aan te merken (de lotingen, het uitkopen, sloofje van een hoge pief zijn) en in het algemeen (discriminatie: vrouwen hoeven iets niet te doen wat mannen wel moeten). Met een puur professioneel leger en een nobele, integere legertop (die verantwoording aflegt aan een democratisch en onafhankelijk regering/parlement) zou men beter af zijn als je het mij vraagt.

  Bron: https://prachatai.com/english/node/7483

  • Rob V. zegt op

   Ik lees nu net op Khaosod dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar dit ene geval waarbij de familie zo slim is geweest het lichaam stiekem tot een echte autopsie te laten ondergaan en zich niet zomaar liet afschrikken door mensen met streepjes op de schouder.

   ‘National rights agency said Monday it will convene an independent inquiry into the death of military cadet whose family suspects a cover-up of foul play. “We have to summon every side, like the family, the academy and doctors who examined his body,” Angkhana Neelaphaijit said in an interview.’

   http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2017/11/27/dead-cadet-rights-commission-summon-army-officers/

   Al moet het leger dan wel mee willen werken want de commissie kan de strijdkrachten hier niet dwingen. Dus komt er wel echt een grondig onderzoek? Een onafhankelijke commissie zou iedere functionaris en departement op moeten kunnen roepen mee te werken aan onderzoeken en parlementaire enquêtes.

   Er vanuitgaande dat men nu, al is het veel te laat, wel de waarheid boven tafel wil hebben, hoevelen hebben dat recht nooit gekregen? En een zwaluw maakt nog geen zomaar, de doofpot staat er nog steeds vrees ik. Die cultuur omslag is brood nodig maar dan moet de militaire top en de regering (1 en hetzelfde op dit moment) van smetten vrij worden gemaakt. Ik zie dat nog niet zo 1-2-3 gebeuren zelfs niet als het volk boos de straten op zou gaan.

 9. Leo Th. zegt op

  Ja Tino, helaas middeleeuwse toestanden bij de Thaise strijdkrachten. Degenen die daar verandering in kunnen brengen hebben andere ambities, het handhaven van de huidige toestand met het daarbij gepaard gaande machtsmisbruik komt hen waarschijnlijk wel uit. Van de politiek hoeft voorlopig al helemaal niets verwacht te worden. Uit mijn directe omgeving weet ik dat lijfstraffen en barbaarse opleiding methodes geen uitzondering zijn. Een familielid werd dagen naakt opgesloten in een gat in de grond, opgepeuzeld door de muggen. Na 5 dagen werd hij even vrij gelaten om zich te wassen. Heeft van de gelegenheid gebruik kunnen maken om te vluchten, alle consequenties op de koop toenemend. Anders was het mijn dood geworden, vertelde hij. Na de zeer zware basisopleiding worden velen inderdaad ingedeeld bij de huishoudelijke staf van een hogere officier. Huis en tuinwerkzaamheden maar ook hele verbouwingen. Deze soldaten komen er in feite nog goed vanaf maar het heeft natuurlijk verder niets met een leger te maken. Iedereen die de misstanden aan de kaak stelt wordt monddood gemaakt en tegengewerkt. Ook jouw bijdrage, hoe nuttig dan ook, en onze reacties, zullen helaas geen enkele verbetering tot stand brengen.

 10. mongkut zegt op

  @ Erik bkb;

  Ik denk dat wij als buitenlanders altijd te weinig kennis kunnen hebben van deze zaken en ons er beter niet mee moeten bemoeien. Zeker zolang wij geen enkele bemoeienis hebben met het Thaise leger en daar ook nooit deel van kunnen zijn. In mijn optiek geen goeie stelling van de week.

  Als wij allemaal deze denkwijze hebben dan kunnen we dus nergens meer kritiek geven.
  Foute staatslieden die het volk onderdrukken of bepaalde groeperingen, of landen die mensen met kritiek op pakken en opsluiten, en….

  • Frans Nico zegt op

   Ik ondersteun jou mening, Erik. In gedachte hoor ik een inwoner van Zimbabwe zeggen: “Een zwarte dictator (Mugabe) is nog erger dan een blanke overheerser. Die zou ons wél van voedsel voorzien.” Voor mij doet de Thaise junta niet onder voor Mugabe, Assad etcetera. Daar mogen wij niet van wegkijken.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik heb jaren lang in Tanzania gewerkt, Frans, en heb iets met Afrikanen. Ik zag de beelden uit Harare waar feestende, zingende en dansende mensen de straat opgingen toen Mugabe aftrad. Wie weet……..

 11. Pedro zegt op

  Moderator: Niet generaliseren svp

 12. Alex Ouddiep zegt op

  Uit betrouwbare bron en persoonlijk dichtbij ken ik daarnaast drie gevallen in één afdeling van bijna tweehonderd man: verdrinking in een rivier van een rekruut die moet maar niet kan zwemmen en twee zelfdodingen omdat het regime onverdraaglijk was.

  • Tino Kuis zegt op

   Alex,
   Midden zestiger jaren was ik 3 maanden dienstplichtige in Ossendrecht, een speciale regeling voor artsen. In mijn groep was een erg teruggetrokken jongen uit Drenthe die voortdurend werd gepest door een sergeant. Ik geloof dat hij het was waar de sergeant een bos stro om zijn rechterbeen bond en dan moest hij marcheren: Stro!! Links!! Stro!! Links!! Hij pleegde na een maand zelfmoord. Triest.
   Diezelfde sergeant pestte overigens ook een jongeman die hoogopgeleid was (Egyptologie in Leiden als ik me niet vergis) uit een zeer gegoede familie. Hij keek dan in zijn kluisje, pakte, opende en hield zijn scheerapparaat omhoog en riep door de slaapzaal ‘Kijk eens wat een smerig troep!’.

   Mijn zoon heeft twee weken de middelbare school paramilitaire training in Thailand gevolgd. Hij werd een paar maal geslagen, niet al te hard, omdat hij een bevel niet meteen opvolgde. Toen er eens geld gestolen werd moest de hele groep zich naakt uitkleden (komt veel voor) en een uur blijven staan. Ze noemden hem ‘farang’en soms ai farang, die ‘verdomde farang.’

 13. john zoet zegt op

  een ding is zeker.
  Ik zal alles in het werk stellen dat mijn adoptiezoon nooit in het thaise leger komt.
  Hij heeft twee paspoorten en ik laat hem in het Nederlandse leger (wat hij ook wil) dienst nemen.
  Thailand is het mooiste land ter wereld met hele vriendelijke fijne mensen maar ik zal de denkwijze van de Thai nooit begrijpen.

 14. Pieter zegt op

  Als je het leest weet je ook het Antwoord!
  Het ontbreekt de Thaise strijdkrachten aan menselijkheid, eerlijkheid en normale discipline!’
  Geen menselijkheid.
  Geen eerlijkheid.
  Geen discipline.

 15. Marco zegt op

  Beste allemaal,

  Het nieuws uit Nl dat melding van mishandeling of andere misstanden in de krijgsmacht aan de orde van de dag is stemt tot nadenken.
  Het feit dat er wordt aangeraden dit niet in de organisatie te melden maar extern zegt genoeg.
  Met andere woorden de zoon van mijn vrouw moet weldra in dienst en zij maakt zich best wel zorgen.
  Na het volgen en vragen naar andere meningen van Thaise vrienden en kenissen die zelf hebben gediend kan ik mij dat best voorstellen.
  Geen fijn vooruitzicht.

 16. Sjaak S zegt op

  Ik ben blij dat er onder de Thaise bevolking mensen zijn die daarover berichten en het ter sprake brengen. Misschien zal dat in de toekomst tot een verandering kunnen voeren en dat een leger ook een discipline met zich mee kan brengen die niet puur op geweld is gebaseerd.
  In mijn geest zie ik die oude oorlogfilms voor me, waar de Japanners zo wreed waren t.o.v. hun eigen mensen en vooral de krijgsgevangenen. Het is hier waarschijnlijk niet veel anders. Als individu zijn ze zachtaardig, maar slaan amok in een groep en als ze menen “discipline” te moeten toepassen.

  Hopelijk worden de stemmen van de Thaise bevolking gehoord.

 17. Alex Ouddiep zegt op

  Cadet’s death sinks public trust in army – is de kop van het opinierende artikel van Thaise hand in de Bangkok Post van vandaag 28 november dat de op dit blok gestelde vraag in morele zin behandelt en ook wijst op mogelijke gevolgen voor de junta.

 18. Petervz zegt op

  De oorzaak en gevolg van deze kwestie ligt in de positie waarin de thaise strijdkrachten zichzelf zien in de thaise samenleving. De top (ex) militaire leiders zien zich verheven boven de rest van de maatschappij en wetgeving en kunnen zich in feite alles permiteren (uitzondering daargelaten). Onrechtmatige interne en externe acties worden zelden of nooit bestraft en enige vorm van onafhankelijk onderzoek is uitgesloten. De dood van deze kadet, die van velen voor hem, maar ook de slachtoffers van de Tak Bai massacre zijn allen een gevolg van deze positie die de thaise strijdkrachten zichzelf hebben toebedeeld.

  Ik ben het echter niet eens met de generaliserende stelling, omdat er binnen de thaise strijdkrachten wel degelijk menselijkheid, eerlijkheid en normale dicipline bestaat.

  Thaise strijdkrachten zullen moeten leren dat zij niet anders zijn dan andere ambtenaren, en uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van “een liefst civiele regering” dienen te handelen.

  • Frans Nico zegt op

   Citaat van Peter: “Ik ben het echter niet eens met de generaliserende stelling, omdat er binnen de thaise strijdkrachten wel degelijk menselijkheid, eerlijkheid en normale dicipline bestaat.”

   Ik herinner mij nog dat een hoge militair na de voorlaatste coup op de televisie spijt betuigde van die coup omdat een coup geen oplossing biedt voor de politieke problemen in Thailand. Wat ik mij nu afvraag is: “weet iemand wat er met die hoge militair gebeurd is?”

 19. Endorfun zegt op

  moderator: Niet generaliseren svp

 20. chris zegt op

  Deze stelling nodigt uit tot discussies, dat is duidelijk. Het merendeel van de reageerders is het blijkbaar met de stelling eens. Ik niet. En dat is NIET omdat ik denk dat er geen misstanden zijn in het Thaise leger. En dat is ook NIET omdat ik denk dat de Thaise strijdkrachten menselijk en eerlijk zijn en dat er een normale discipline heerst maar omdat ik geen idee heb wat Tino daarmee bedoelt. Volgens mij kunnen DE strijdkrachten (alle onderdelen van de krijgsmacht?) niet menselijk of onmenselijk zijn, niet eerlijk of oneerlijk en laten we maar niet praten over wat ‘normaal’ is want daarover lopen de meningen sterk uiteen afhankelijk van het referentiekader dat je aanlegt.
  Door het absolutisme van de stelling kan eigenlijk niemand het met de stelling eens zijn. Ik denk dat iedereen die hier enige jaren woont of woonde wel mensen kent in het leger die menselijk en eerlijk zijn en dus is het zo dat menselijkheid en eerlijkheid niet ontbreken in het Thaise leger. Het zijn er wellicht niet veel of niet genoeg (als je normatief denkt) maar het ontbreekt zeker niet.
  Oordelen is ook erg gemakkelijk. Maar voordat je oordeelt moet je eerst zien te begrijpen waarom er zoveel misstanden zijn in het Thaise leger zijn (als de tekenen niet bedriegen is dat inderdaad zo). Dat betekent niet dat je de misstanden vergoeilijkt of negeert. Integendeel: je probeert ze te begrijpen om vervolgens met de juiste oplossingen voor het problemen te komen. Refereren aan toestanden in een ander leger, bv. het Nederlandse, leveren weinig op.
  Een van de zaken die men moet beseffen is dat het Thaise leger formeel onder de minister van Defensie valt maar informeel weinig boodschap heeft aan zijn/haar directieven als men die in strijd acht met wat het staatshoofd vindt. En niet zo heel lang geleden was het leger de baas in dit land en had het staatshoofd te luisteren naar de opperbevelhebber die als dictator te boek stond. Yingluck was in haar regeerperiode als premier (op nadrukkelijke aanwijzingen van haar broer) ook Minister van Defensie maar kon daar geen potten breken.
  Wellicht willen Thaise jongeren nu om de verkeerde redenen in het leger. Niet om ten koste van gevaar voor eigen leven het land te verdedigen (niemand wil overgeplaatst worden naar het zuiden; men beschouwt dat al verbanning terwijl dat hun echte werk is, zou ik denken) maar omdat een positie in het leger allerlei extra kansen (op extra inkomsten) en emolumenten oplevert. Maar dan moet je natuurlijk niet te kritisch zijn op je meerderen en op wat er in het leger gebeurt.
  In zijn algemeenheid is kritisch denken in Thailand zwak ontwikkeld. Het wordt zelfs tegengewerkt en het besef is er nauwelijks dat kritisch denken de samenleving veel meer vooruit helpt (en daarom zou moeten worden aangemoedigd) dan min of meer slaafs de gedachten van anderen (meerderen) volgen. Toen ik lang geleden in het Nederlandse leger diende heb ik twee keer geweigerd een opdracht uit te voeren omdat de ene niets van doen had met wat een leger zou moeten doen in mijn ogen en de andere te gevaarlijk was in vredestijd (afweging van risico’s van mensenlevens bij acties is een van de zaken dei je moet leren). Mijn ultra-conservatieve en autoritaire sergeant-majoor (zal zijn naam niet noemen maar ik weet hem nog steeds) dreigde daarop mij op rapport te slingeren en eventueel voor de krijgsraad te brengen. Ik heb hem daartoe van harte uitgenodigd en vertelt dat het niet mijn carriere maar de zijne zou kunnen kosten. Nooit meer iets van gehoord.

  • Rob V. zegt op

   Tino heeft het natuurlijk over een cultuur van misbruik en wegkijken. Dat is heel wat andere dan dat haast elke militair hier schuldig aan is. Al zou het concreet alleen een meerderheid of groot deel van de legertop of (trainings)officieren zijn die vervolgens ook niet op de vi gers worden getikt of zelf voor een rechtbank komen, dan al kun je stellen wat Tino stelt.

   • chris zegt op

    Ik stel dat die cultuur van misbruik en wegkijken niet bewezen is. Het gaat om een immens groot leger en natuurlijk zijn er ernstige gevallen.We gaan toch ook niet beweren dat er omdat er in Groningen iets mis met de ontgroening van studenten in het studentencorps dit een cultuur is in alle universiteiten in Nederland? Daarvoor moet je met betere argumenten komen. Maar natuurlijk is elk geval van misbruik er een te veel. Maar het is ook niet het grootste probleem in dit land.

    • Leo Th. zegt op

     Wat voor bewijs wil je dan hebben? Er zijn zat getuigenissen van slachtoffers, die niet zijn overleden, te vinden en iedere Thai die zijn dienst heeft moeten vervullen kan er zijn zegje over doen. Prostitutie valt ook niet te bewijzen volgens de autoriteiten, het is bij wet verboden dus het bestaat volgens hen niet. Dat tal van hoge en lage politiebeambten nauw betrokken zijn bij prostitutie en hun zakken er mee vullen is een andere zaak. In het Thaise leger begint het al bij de loting. Ben je in staat een bepaald bedrag op te hoesten dan kan je zogenaamd uitgeloot worden. Dat zeker thans aanzienlijke bedrag komt natuurlijk niet enkel terecht bij de ontvanger ervan. Het passeert tal van schijven en een ieder pakt zijn deel. Tot in de hoogste regionen is dat bekend maar omdat ze er allemaal van profiteren wordt het in stand gehouden. Bij de meestal 3 maanden durende basisopleiding vinden structureel ernstige misstanden plaats, veelal gepleegd door machtswellustelingen. Zij kunnen straffeloos hun gang gaan, hogere officieren zijn daar beslist van op de hoogte maar waarschijnlijk past het wel in hun straatje om dat te tolereren dan wel weg te kijken en soms zelfs te inspireren om zodoende van de niet aflatende loyaliteit van de daders verzekerd te blijven. Iedereen dekt elkaar en de slachtoffers zijn de laagsten in de pikorde, zoals de in dit geval overleden cadet maar veelal de net in dienst tredende soldaat. Of kritisch denken bij de Thaise mensen zwak ontwikkeld zou zijn durf ik niet te beamen. Ken wel een aantal Thais in mijn omgeving die zeker kritisch kunnen denken maar het niet durven te uiten. Je schrijft zelf dat vorige regeringen nauwelijks kritiek accepteerden op hun beleid, dat is bij de huidige machtshebbers minstens net zo dus het lijkt mij logisch dat Thais hun kritiek voor zich houden. Overigens, elke indruk dat Tino Kuis een populist zou zijn wil ik tegenspreken. Je kunt hem wel een idealist noemen, fantastisch op zijn leeftijd, maar ook een realist en zeer deskundig op een aantal zaken. Thailand en haar bevolking zouden er ontzettend bij zijn gebaat als de bevelhebbers van de strijdkrachten de voortdurende misstanden bij de wortel aan zouden pakken, of dat momenteel nu wel of niet het grootste probleem van het land zou zijn. Voor de overleden cadet en zijn nabestaanden was het zeker wel het grootste probleem.

     • chris zegt op

      Voor de goede orde. IK vind helmaal niet dat Tino populistisch is. Ik vind wekl dat vele Thais populitische teksten huldigen zonder te beseffen dat wat zij roepen de problemen van dit land helemaal niet oplosen. Integendeel soms. Zolang 75% van de Thaise bevolking vindt dat corruptie geoorloofd is als je er zelf voordeel van hebt is alle geroep om nieuwe verkiezingen zinloos…en die verkiezingen ook.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,

   Grappig wat je schrijft. Ooit, in 2013, poneerde je de stelling ‘ Expats moeten zich niet met de politieke situatie in Thailand bemoeien!’ En in een reactie eronder schreef je toen dat je het ZELF met je EIGEN stelling NIET eens was! Dat hoeft ook niet, schreef je er bij.

   Zoals jij dat ook deed is mijn stelling inderdaad te absoluut geformuleerd. Dat hoort bij een stelling, ok? Natuurlijk zijn er ook goede soldaten. Het ging mij om de sfeer, de algemene gang van zaken.

   Oordelen is wat mij betreft helemaal niet gemakkelijk. Ik heb er uitvoerig onderzoek naar gedaan. Ik weet zeker dat de meeste lezers van dit blog heel goed begrijpen waarom er zo veel misstanden zijn in de strijdkrachten.

   Kritisch denken zwak ontwikkeld in Thailand? Ik denk dat je de Thais-talige media niet volgt. Kritiek in het openbaar doet je in de gevangenis belanden, dat weet je toch? Weet je hoeveel kritische bijeenkomsten er zijn verboden? Twintig mensen praten kritisch met elkaar en dan komen er twintig soldaten…….

   https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/expats-niet-politieke-thailand-bemoeien/

   chris zegt op 29 november 2013 om 14:30
   Iedereen die mij een beetje van deze blog kent weet dat ik deze stelling niet onderschrijf. In de regels van dit blog staat nergens dat als je een stelling poneert je het zelf ook met die stelling eens moet zijn. Ik bemoei me wel degelijk met de Thai politiek op een drietal manieren:

   • chris zegt op

    ja, kritisch denken is NIET maar wat (populistisch) roepen als je kwaad bent maar aangeven wat er aan de hand is, wat daarvan de redenen zijn en welke oplossingen denkbaar zijn en als het even kan de voors en tegens van de oplossingen. DAT kritisch denken is zeer zwak ontwikkeld, al jaren en op alle niveaus (ook binnen mijn universiteit als het bv gaat om de kwaliteit van het onderwijs) en heeft helemaal NIKS te maken met de huidige regering. In de tijden dat wel alles mocht worden gezegd en geschreven was er nauwelijks kritisch denken te bespeuren. Ook vorige regeringen accepteerden nauwelijks kritiek op hun beleid. Mogelijke achergronden: het is moeilijk om toe te geven dat je de verkeerde dingen aan het doen bent en de particuliere belangen van iedereen die via netwerken met elkaar verbonden zijn. De een zijn val betekent ook de val van vele anderen.

    • Frans Nico zegt op

     DAT kritisch denken is niet bij de Thai zwak ontwikkeld maar wordt elke dag de kop ingedrukt. Als dat maar lang genoeg wordt herhaald laat je het wel uit je hoofd kritisch na te denken of in ieder geval kritische denkbeelden te uiten. Wat mij doorgaans opvalt is dat het niet uiten van kritische denkbeelden door veel Westerlingen wordt opgevat als DOM.

     • chris zegt op

      Onzin. In de regeerperioden van Thaksin, Abhisit, Somchai en Yingluck waren er ook nauwelijks opbouwende krirtische geluiden te horen en die werden toen niet onderdrukt. En in de 10 jaar dat ik nu les geef op de universiteit is het kritisch denkvermogen van de studenten niet af- maar ook niet toegenomen.

 21. peter zegt op

  We zijn als mens “geëvolueerd”, vele zaken die we aan kunnen.
  Echter als mens zijn we nog steeds een beest met oer instincten, welke elke keer boven komen.
  Hierin blijven we onveranderd en komt boven in bv het leger, maar niet alleen daar. Ook in het dagelijkse leven is dit overal te bezien. Dat “moet”, dat zit nog steeds in de mens en zal waarschijnlijk nooit verdwijnen.
  Ïn het leger word je behandeld als uitschot om je harder te maken ! Afhankelijk van de ervaringen en instellingen van degenen, die dan in de top zitten, wordt het slechter of beter.
  Zoals Thaise hoogwaardigheids bekleders het hebben mogen ervaren, ze hebben het overleefd, dus moet jij dat ook maar. JIJ kwam naar het leger, dus “eat it” ! En in de tijd dat zij er waren zal het ook niet soft zijn geweest, eerder nog slechter. Dus niet zeuren ! ”
  Alleen kan dit ook totaal verkeerd uitpakken in elk leger !
  Empathie is niet goed voor het zaken leven, regeringen leiden of het leger. Dat zie je overal in elk land en iedereen wordt daarin mee gesleept. Er is geen sociaal meer, dat is hippie bs.
  Trouwens de hippies van toen bezitten nu ook banen, waarin geen mededogen wordt getoond. Dat was een jonge fase en ze hebben geleerd net zo aftands te zijn als de rest. De gepeste leerlingen, die aan de top komen, denken net zo. Nu ben ik de baas en “I’ll Kill you !” De pesters, die aan de top komen, denken “I’ll Kill you !” Regering leiders denken “I’ll Kill you !”
  Zijn we het erover eens dat de mens dit alles in eigen handen heeft en het systeem dat we gecreeërd hebben een monster is?!
  In Nederland zijn soldaten kompleet de weg kwijt door hun ervaringen in Joegoslavië. Zo ook in de USA en wellicht in veel meer landen. Mensen, die werden gedwongen andere mensen te elimineren, dank zij onze fijne regeringsleiders. Deze zitten nergens mee, behalve hun power ego. Daar zit de bron van alle ellende, welke we mogen ervaren sinds eeuwen. Het zijn die “mensen”, die het vergallen voor de rest.
  In sommige landen mogen we ze kiezen en elke keer zijn dit de verkeerde mensen.
  Ik zou willen besluiten met een uitspraak van een super knap man aan wie we allen ons leven te danken hebben
  nl STANISLAV PETROV : The best way to destroy an enemy is to become friends with him.
  Bye bye armies , bye bye sytem, bye bye humans as we are


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website