De geschiedenis en ontwikkeling van Bangkok

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Bangkok, Geschiedenis, Steden
Tags: , ,
22 augustus 2017

Het is bijna onvoorstelbaar, dat Bangkok ooit een klein vissersdorp was. Dit veranderde doordat in 1782 generaal Chakri als Rama I, de eerste koning van de Chakri dynastie, besloot van Thonburi naar de overkant van de rivier te verhuizen om deze gemakkelijker te kunnen verdedigen. Tevens was er de wens om een hoofdstad te bouwen als kopie van het vroegere Ayutthaya.

Echter er mocht niet zomaar gebouwd worden. Eerst moest een heiligdom, een shrine, komen. In deze shrine werd een stadspilaar (Lak Mueang) geplaatst volgens een oude Thaise traditie. Dit gebeurde op 21 april 1782 toen koning Rama I zich in de nieuwe hoofdstad wilde gaan vestigen. De stadspilaar werd geplaatst en gezegend. Nu pas kon begonnen worden met het bouwen van het Grand Palace en de tempel van de Emerald Boeddha en de overige stad. De schrine en de stadspilaar vormen de ziel van de burgers, geven het centrum van de stad aan en is tevens een city spirit deity (Chao Pho Lak Mueang) Het opvallende in deze shrine is dat er twee stadspilaren zijn. De tweede is later bijgeplaatst door koning Mongkut (Rama IV).

Kort na de shrine in Bangkok verschenen in de provincies eveneens shrines als symbool van centrale macht, bijvoorbeeld in Songkhla, Nakhon Khuen Khan en Samut Prakan en elders.

Stadspilaar

De originele plaats van de shrine is in de zuidwest hoek van Sanam Luang. Grote onrust ontstond toen op een dag de stadspilaar een stuk hoger stond. Er bleken 4 slangen onder te huisvesten. Deze werden gedood, maar voorspellers gaven aan dat Bangkok slechts 150 jaar de hoofdstad zou blijven. Om de stad werden nog 14 vestingwerken gebouwd om zo de stad te beschermen. Nu zijn daar maar 2 stuks van overgebleven door onder andere stadsuitbreiding . Fort Phra Sumen ligt midden in het park Santi Chai Prakan, 5 minuten van de aanlegsteiger van Phra Antit. Fort Phra Sumen heeft een opvallende achthoekige vorm. Het is nu een beschermd nationaal monument.

Volgens mij zijn we al ruim de voorspelde 150 jaar gepasseerd en wordt de stad steeds groter.

1 reactie op “De geschiedenis en ontwikkeling van Bangkok”

  1. FonTok zegt op

    Hij heeft alleen niet gedacht aan al het water en het feit dat de bodem daar continue verder naar beneden zakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website