Future Forward Partij met Thanathorn Juangrongruangkit – Sek Samyan / Shutterstock.com

Op 24 maart aanstaande zullen in Thailand verkiezingen plaatsvinden die al vier jaar zijn beloofd en waar iedereen enthousiast naar uitkijkt. Er zijn ruim 100 geregistreerde politieke partijen; hoeveel er daadwerkelijk aan de verkiezingen meedoen in nog niet duidelijk. Hier beschrijven we de verkiezingsprogramma’s van de vier meest bekende en waarschijnlijk meest succesvolle partijen.

Het was heel moeilijk een compleet en juist beeld te krijgen van de verkiezingsprogramma’s. Wij putten uit de diverse websites van de partijen (soms ook in het Engels), Fb-pagina’s en wat hun leiders in de media beweren. Soms is het beeld niet consistent.

De vier grote partijen

Allereerst is daar de oudste partij, de Democraten, opgericht in 1946, en nu (weer) onder leiding van oud-premier Abhisit Vejjajiva. Vervolgens de Pheu Thai Partij, nu onder leiding van Viroj Pao-in. Deze partij is de opvolger van de Thai Rak Thai partij, gesticht door Thaksin Shinawatra in 1998. Deze twee partijen wonnen alle verkiezingen sinds 2001. De twee nieuwkomers zijn de Future Forward Partij onder leiding van Thanathorn Juangrongruangkit (we schreven daar al over een paar maanden geleden) en tenslotte de Phalang Pacharat Partij met als leider Uttama Savanayon, een oud-minister uit het kabinet van premier Prayut Chan- O- Cha. Deze partij steunt de huidige premier Prayut als nieuwe, buiten-parlementaire premier.

Wat beweegt kiezers op een bepaalde partij te stemmen? Vermoedelijk is de persoonlijkheid, het charisma van de kandidaat het belangrijkste gegeven. Is hij/zij populair? Authentiek? Betrokken?  Daarnaast verdiepen meer en meer kiezers zich ook in de programma’s die de diverse partijen hebben gemaakt. Welke belangen behartigen de partijen? Komt dat overeen met mijn belang? En als laatste spelen adviezen van familieleden, buren, dorpsgenoten, ‘significant others’ en niet te vergeten het dorps- of buurthoofd een rol.

Tijdens de verkiezingscampagnes werd steeds door alle partijen flink met geld gestrooid hetgeen verboden is. Het is echter redelijk goed aangetoond dat de kiezers zich nauwelijks laten verleiden door geld. Ze nemen het geld graag aan en stemmen vervolgens op de partij van hun keuze.

Uttama, de leider van de Phalang Pracharat Partij – Sek Samyan / Shutterstock.com

De onderwerpen

Een eerste indruk langs de programma’s van de politieke partijen levert de volgende de indruk op. Veel voorstellen klinken goed maar zijn niet echt onderbouwd. ‘We willen de concurrentiepositie van Thailand verbeteren’, maar hoe staat er dan niet bij. Vrijwel nergens wordt ingegaan op de financiële gevolgen van een bepaald beleid. Wie zal al die leuke dingen voor de mensen betalen?

De Phalang Pracharat Partij heeft een programma wat bestaat uit zeven korte zinnetjes met goede voornemens maar zonder concrete voorstellen. Ze willen handhaving van de status quo wat bestuur en politiek/sociaal/economische programma’s betreft. Wij zagen geen nieuwe voornemens.

De Democraten schrijven op hun website slechts over drie onderwerpen: bestrijding van drugsgebruik, het onderwijs en de economie (eigenlijk niet meer dan subsidies op inkomen).

De Pheu Thai Partij en de Future Forward Partij hebben een uitgebreid verkiezingsprogramma met veel algemene punten maar ook daarbij aansluitende concrete voorstellen. Het meest opvallende is dat de Future Forward Partij naast gewone praktische ideeën zich met name richt op het doorbreken van oude machtsstructuren en een nieuw soort politiek voorstaat.

Abhisit Vejjajiva – Sek Samyan / Shutterstock.com

Belangrijkste punten

Democraten
Onderwijs Alle ouders van kinderen tot 8 jaar krijgen1000 baht per kind per maand (een soort kinderbijslag), tot en met het middelbaar onderwijs gratis ontbijt en lunch, verbetering van het onderwijs in het Engels, lager onderwijs: meer kritisch denken, minder stampen, middelbaar onderwijs: zelfstandig werken tot het derde jaar, tot zesde jaar meer volgens bekwaamheid en doel, universitair onderwijs: minder toelatingsexamens, beroepsonderwijs geheel gratis.

Economie/ongelijkheid ondersteunen van lagere inkomens: bepaalde landtitels kunnen gebruiken voor onderpand leningen, waterfonds voor irrigatie gehele jaar, subsidies op rijst, rubber en palmolie (als onkosten groter zijn dan de marktprijs), minimuminkomen van 120.000 Baht per jaar in vaste baan, in informele sector: mensen met minder inkomen dan 100.000 krijgen 800 baht per maand (een soort aanvullende bijstand), ouderen krijgen 1000 baht per maand (een soort AOW).

Belastingen moeten meer progressief worden, monopolies verminderen, competitie en technische vooruitgang bevorderen, corruptie bestrijden.

Politiek Staatsgrepen mogen niet meer voorkomen.

Pheu Thai Partij
Onderwijs: gratis onderwijs tot 18e jaar (nu 15 jaar), drie talen leren (Thais, Engels, Chinees) met redelijke communicatieve vaardigheden op 15e jaar, levenslang leren voor alle tijden en leeftijden via het internet, leraren moeten 90% van hun tijd voor de klas staan, minder stampen en meer kritisch en creatief denken, meer gelijke kansen voor verder leren door betere studiebeurzen

Economie/ongelijkheid nadruk op verbeteren kwaliteit/toegevoegde waarde landbouwproducten meer gericht op de vraag van consumenten, meer eigen merken, deelnemen handelsoverleg en en verdragen, streven naar verhoging inkomens, Politiek decentralisatie van bestuur en belastingheffing, meer openheid in het ambtenarenapparaat, creëren van gelijke kansen voor iedereen, liever geen coalitie met partijen die de staatsgreep steunden.

Future Forward Partij
Een aparte posting is in de maak

Bronnen:

Hier staan de links naar de verschillende websites en Wikipediapagina’s van de politieke partijen.  De meeste websites zijn in het Thais maar de website van de Future Forward Partij heeft de mogelijkheid naar het Engels te switchen.

Een forum van bovengenoemde partijen in Bangkok op 8 februari jl.

www.bangkokpost.com/news/politics/1625334/party-big-guns-lay-out-promises

Pheu Thai Partij

www.ptp.or.th/page/policy

https://en.wikipedia.org/wiki/Pheu_Thai_Party

Future Forward Partij

futureforwardparty.org/about-fwp/our-policies

Engelstalig:

futureforwardparty.org/en/about-fwp/our-policies

en.wikipedia.org/wiki/Future_Forward_Party

Democraten

democrat.or.th/th/party-policy-education

en.wikipedia.org/wiki/Democrat_Party_(Thailand)

Phalang Pracharat Partij

www.pprp.or.th/page/2

en.wikipedia.org/wiki/Phalang_Pracharat_Party

13 reacties op “Verkiezingen in Thailand: Programma’s van de vier belangrijkste politieke partijen”

 1. Rob V. zegt op

  Eerdere artikelen van Tino & Chris mbt aanloop naar deze verkiezingen :
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/eerste-verkiezingskoorts-future-forward-partij-programma-en-junta/
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/nieuwe-lente-nieuw-geluid-future-forward-partij/

 2. Rob V. zegt op

  Bedankt voor dit overzicht beste heren! 🙂

  Sommige partij websites zijn niet echt overzichtelijk, soms moet je zoeken of meerdere menus door om bij het partijprogramma te komen. Helaas zijn de meeste programma’s alleen in het Thai. Ik heb me daar met Google translate wel een indruk van standpunten kunnen krijgen maar heel veel was gewoon amper te begrijpen.

  Alleen de Anakot Mai (Future Foreward) site vond ik zelf duidelijk, ook nog eens deels in het Engels. Alleen de grote lijnen, voor het diepere werk moet je bij de Thaise pagina’s zijn, maar toch.

  Die Thaise paginas kunnen echt politiek geïntreseerde lezers natuurlijk bespreken met hun eventuele Thaise partner of hun goede vrienden.

  Persoonlijk ben ik ook wel geïnteresseerd in Saamanchon
  (Commoner Party), maar die zitten alleen op Facebook…

 3. Rob V. zegt op

  In een notendop:
  Phalang Pracharat: hou alles zoals het nu is (Junta doet puik werk).
  Democraten: het mag wat socialer maar we willen ook de conservatieven niet tegen het hoofd stoten.
  Pheu Thai: Het moet socialer
  Anakot Mai (FF): het moet echt anders (grondwet, mastschappij etc).

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is een uitstekende samenvatting! Ik weet dat ook de Thais dat zo zien.

   Mijn zoon en een vriend van hem zijn lid geworden van de Anakot Mai ( Nieuwe Toekomst) Partij, in het Engels Future Forward. Ik hoor en zie redelijk veel enthousiasme bij de kiezers, en zeker bij de jongeren. Hopelijk gaat er echt iets veranderen.

  • Jos zegt op

   Een Junta doet het nooit goed !

   Daarbij kan je aan het hogesnelheids project zien dat hij denkt als een militair, en niet een politicus met een lange termijnvisie voor zijn land.

   De aanleg van de hogesnelheidsspoorlijnen is op zich goed.
   Maar de wijze waarop dit gebeurd is niet goed.
   Het wordt technisch uit handen gegeven aan China.
   Verder is de financiering ook niet op orde.
   En dat valt precies is het streven van de Chinese overheid om de kleinere buurlanden afhankelijk te maken van China, en zo zijn wil op te leggen.

   https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/02/een-land-als-laos-heeft-china-nodig-a1611958

 4. Petervz zegt op

  Vergeet de Chartpattana partij van Suwat niet met als belangrijkste slogan “No Problem”, of Bhumjaithai van Anutin die get verbouwen van rijst wil vervangen door Marihuana.

  Wat ik bij alle partijen duidelijk mis is hoe het grote verschil in inkomen & bezit te verminderen, het gehele land op duurzame wijze te tillen naar een hoger niveau, de milieuproblemen duurzaam aan te pakken, en als laatste het onderwijs.
  Het blijft toch bij wat bahtjes hier, wat bahtjes daar, zonder veel verder te kijken dan het volgende oigst of schooljaar.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik mis een partij die een republiek wil stichten.

   Je hebt gelijk. Alleen het verkiezingsprogramma van de Future Forward Partij heeft de punten die je noemt, en die komen nog op de blog.

   De Future Forward wil veel decentralisatie. Meer zelfstandigheid voor de scholen om zo de ijzeren conservatieve greep op de scholen van het ministerie van onderwijs te doorbreken. Mijn ervaring is dat de meeste leraren een nuttige omslag willen maar dat niet mogen en durven van daarboven.

 5. Toon zegt op

  Thailand heeft een frisse wind zoals Future Forward nodig. Zeker je vriendin of vrouw enthiousasmeren

  • Rob V. zegt op

   Op hen kun je natuurlijk ook kritiek hebben. Bijvoorbeeld dat ze geen werkelijke ervaring hebben met hoe het er in het parlement aan toe gaat. Daar kun je natuurlijk tegen over zetten dat dat ene frisse wind is en er toch een meer partijen kabinet moet komen. Langer bestaande partijen met ervaren politici kunnen dan natuurlijk ook ministers e.d. aanleveren en er samen een kabinet van maken dat een ander pad wil bewandelen.

   En dat zijn zeker leuke gesprekken met je Thaise vriend(in) of echtgenoot(e) als die enige interesse toont voor de politiek en/of een idee wat er anders moet in het mooie weerbarstige Thailand.

 6. wiel palmen zegt op

  Een overicht waar je als geintereseerde in Thailands wel en wee wat aan hebt.Ik hoop op en zie uit naar ‘voortschrijdende’ informatie.

 7. Wallie zegt op

  Kunnen Thaise burgers in het buitenland ook mee stemmen?
  Kan hier op internet niks over vinden.

  • Rob V. zegt op

   Ja, maar dan moet die persoon zich wel aanmelden.

   Zie o.a. dit bericht eerder op het blog:
   Buiten Thailand

   Voor stemgerechtigden, die op de verkiezingsdag in het buitenland wonen of verblijven, kunnen hun stem ook vroeger uitbrengen. Ook zij hebben tot middernacht van 19 februari 2019 de tijd om zich te registreren via de link: election.bora.dopa.go.th/ectabroad.

   Afhankelijk van hun verblijfsplaats vindt deze vroege stemming plaats van 4 tot en met 16 maart 2019. Informatie over hoe, waar en wanneer precies te stemmen in het buitenland word ook op die link uitgelegd.

   Bron:
   https://www.thailandblog.nl/politiek/verkiezingen-in-thailand/

 8. Wallie zegt op

  internet link ondertussen gevonden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website