Sek Samyan / Shutterstock.com

Chris de Boer en Tino Kuis schreven een artikel over een nieuwe politieke partij, Future Forward, de Nieuwe Toekomst. De partij hield haar eerste vergadering, koos bestuurders en de leiders vertelden iets over het partijprogramma. De junta is niet zo blij.

Op 29 maart jl. schreven Chris de Boer en Tino Kuis het artikel ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid: de Future Forward Partij’. We zouden nieuwe ontwikkelingen bespreken en doen dat hier. www.thailandblog.nl/achtergrond/nieuwe-lente-nieuw-geluid-future-forward-partij/

De eerste partij vergadering

Op 27 mei jl. vond de eerste openbare vergadering plaats van deze partij op de Rangsit campus van de Thammasat Universiteit in Pathum Thani. Twee duizend mensen, voor een deel leden en voor een ander deel aanhangers, woonden de vergadering bij.

Thanathorn Juangroongruangkit werd met algemene stemmen tot partijleider gekozen terwijl Piyabitr Saengkanokkul als zijn vervanger en secretaris-generaal werd aangewezen. Beiden zijn oprichters van de partij.  Tevens werden 17 leden gekozen om straks de (nu nog verboden) verkiezingscampagne te leiden.

Oranje vlaggen, die de kleur van de partij moeten verbeelden, werden uitgedeeld. Misschien, misschien niet is het toeval dat oranje een menging is van geel en rood.

Sek Samyan / Shutterstock.com

Tijdens een toespraak na zijn verkiezing beloofde Thanathorn de huidige grondwet, die niet of nauwelijks kan worden aangepast en een produkt is van een dictatoriaal bewind, te verscheuren en een nieuwe grondwet op te  stellen. Hij wil alle wetten en bevelen van het regime in de afgelopen 4 jaar afschaffen of bijstellen. Hij pleitte voor een amnestie voor alle politieke gevangenen in de afgelopen 4 jaar. De partij zal geen niet-verkozen premier accepteren.

Hij beloofde verder alle 77 provincies te bezoeken. Het publiek juichte telkens als het panel de mogelijkheid noemde dat hij de volgende premier zou zijn.

De reactie van de junta

Premier Prayut verweet de nieuwe partij dat ze in een toegestane vergadering, ondanks een verbod op politieke bijeenkomsten, een voorwendsel vonden om het regime aan te vallen.

‘Ik houd elke partij in de gaten’, zei Prayut, ‘om te zien of ze zich aan de wet houden.’ “Denk goed na voor je iets zegt of doet’, voegde hij er aan toe, ‘is kritiek leveren op  de junta werkelijk verstandig?’

Plaatsvervangend premier en woordvoerder Wissanu Krea-ngaam zei dat het opnemen van een verandering van de grondwet in een verkiezingsprogramma ‘als een vijandige daad  kan worden gezien en tot wettelijke maatregelen kan leiden’.

De Kiesraad echter zei dat het bepleiten van amendementen in de grondwet niet onwettig is. Het is aan de kiezer, zei hij.

Reacties van andere partijen

De Democraten dringen aan op voorzichtigheid en een niet al te aggresssief optreden of tegen de wet in handelen. Dat zal de verdeeldheid in het land groter maken, zei Wiratana Kalayasiri.

De Pheu Thai partij, bij monde van de leider, Tida Tawornseth, stelde zich op achter de amnestie voorstellen.

Thailand gaat spannende maanden tegemoet.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “De eerste verkiezingskoorts: De Future Forward Partij, haar programma en de junta”

 1. Rob E zegt op

  Zie hier helemaal geen weg voorwaarts in:

  ‘Tijdens een toespraak na zijn verkiezing beloofde Thanathorn de huidige grondwet, die niet of nauwelijks kan worden aangepast en een produkt is van een dictatoriaal bewind, te verscheuren en een nieuwe grondwet op te stellen. Hij wil alle wetten en bevelen van het regime in de afgelopen 4 jaar afschaffen of bijstellen. Hij pleitte voor een amnestie voor alle politieke gevangenen in de afgelopen 4 jaar. De partij zal geen niet-verkozen premier accepteren.’

  Alleen loze kreten om oude dingen af te schaffen.

  Geen positieve doelen voor de toekomst alleen rancune naar de heersende militairen.

  • Tino Kuis zegt op

   Die mooie positieve doelen komen wel. Maar voor een weg voorwaarts zul je eerst de barricades moeten opruimen.

   Een belangrijke barricade voor een onafhankelijk beleid is de 20-jaar (20 jaar!) strategie programma opgesteld door het huidige regime en waarvan in de grondwet is vastgelegd dat alle komende regeringen die strategie moeten volgen.

   Daarnaast is er de benoemde Senaat die 5 jaar blijft zitten (een jaar langer dan het gekozen parlement) en die redelijk veel macht heeft om het beleid van de gekozen regering tegen te houden of te veranderen.

   Puin ruimen en opnieuw beginnen……zoiets.

   • Rob V. zegt op

    De junta grondwet is een gedrocht. Dus van dat hele ‘reform before elections’ zijn de Thai niets beter van geworden. Laten we het nu eens op de democratische manier doen. Eerst verkiezingen met een 100% gekozen parlement en senaat. Daarvoor moet de huidige junta grondwet al het vuur in geworpen worden. Draai die grondwet terug, voer desnoods tijdelijk de grondwet van 2007 of van mijn part die van 1932 in (Pridi zijn eerste versie). Aangenomen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen gaan parlement en senaat dan aan de slag om een nieuwe grondwet te schrijven waar het volk zich in kan vinden. 1 die voldoet aan de internationale standaarden van democratie en mensenrechten. Daarna kun je weer verkiezingen uitschrijven en dan voer je de nieuwe grondwet definitief in. Ik zou zeggen, hou de grondwet kort en krachtig.

    Als men toch bezig is, dan kan ook de pizza wet (112) eens goed bekeken worden. Daar is veel misbruik van gemaakt, in het bijzonder de afgelopen 10 jaar. Ook oud premier Abhisit gaf dat aan*, dus dat moet toch wel lukken als de Democraten tenminste geen hypocrieten zijn?

    * zie (kwam ik v/d week tegen), dit gesprek tussen hem en hoogleraar Jiles Ungpakorn (de zoon van de bekende Peuy Ungpakorn):
    https://www.youtube.com/watch?v=jWCmtqTNlzU

    Kortom: laat Thailand nu eens echt met een schone lei beginnen. Eerlijke wetten die democratisch en humaan zijn met minimaal kans op misbruik. Daarna kan men ook gaan sleutelen aan bijvoorbeeld verbetering van de rechtsstaat (trias politica) etc. maar dat is dan een volgende stap. De FFP kan een stap naar een echt democratisch, eerlijk en vrij Thailand zijn.

  • marinon zegt op

   inderdaad wil men de macht verdrijven om zelf de macht in handen te nemen. Alsof democratie het doel is dat de middelen heiligt, geen enkele democratie ter wereld is zuiver en draait alleen maar om macht en overheersing. altijd blijven er mensen in de kou staan .vooral de armen.

   • TheoB zegt op

    marinon, intrigerende reactie geef je hier. Ik moest er even over nadenken.
    Beweer je hier dat de อนาคตไหม่ (Freedom Forward Party) geen enkel middel – legaal en illegaal – schuwt om de macht over te nemen van de huidige junta, zodat het volledig democratisch politiek bestel heringevoerd kan worden?
    De huidige machthebbers hebben met een staatsgreep de macht van een democratisch gekozen regering afgepakt en regeren dictatoriaal. Vervolgens hebben ze een nieuwe grondwet gemaakt die hun macht in een uitgeklede democratie in de verre toekomst moet waarborgen. Deze grondwet hebben ze met beloftes, dreigementen en intimidatie erdoor gedrukt.
    Ik ben het met je eens dat het democratisch politiek bestel in al zijn variëteiten niet perfect is, maar als jij een in de praktijk beter werkend politiek systeem weet, waarbij iedereen evenveel in te brengen heeft, ben ik – en ik denk velen met mij – zeer benieuwd.

    • TheoB zegt op

     Oeps! อนาคตไหม่ (Toekomst Nieuw) wordt natuurlijk vertaald als Future Forward Party, niet als Freedom Forward Party. De wens is de vader van de gedachte.

     • Tino Kuis zegt op

      5555 Grappig. Je dacht aan het drie vinger saluut (hoe heet die film ook al weer?) van die jonge rakkers die (vreselijk brutaal!) in Bangkok betogen voor verkiezingen.

      Drie vingers ‘Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap’. Meer zeg ik niet.

 2. Rob V. zegt op

  Mallika Boonmeetrakool van de Democratische Partij had (ook) kritiek op het voorstel van Future Forward Partij om amnestie te verlenen voor hen die opgepakt zijn onder de NCPO junta. Het zou niet meer zijn dan de misdaden van mensen die aan de FFP gelieerd zijn schoon te vegen: “Door amnestie voor te stellen voor mensen van hun kant kunnen we zien dat die partij ons op een pad naar meer conflict en verdeling onder het volk zal leiden, omdat ze weten dat wetgeving die misdaden wegpoetst al eerder tot een crisis heeft geleid”, refererende naar de blanco amnestie wet opgesteld onder de voormalige burger-regering in 2013.

  http://www.khaosodenglish.com/news/2018/05/29/calling-for-new-charter-is-totally-fine-election-official/

  In The Nation komen ook diverse aanwezige leden/aanhangers aan het woord onder het kopje ‘your say’. Reacties zijn o.a. ‘ik wil dat de partij iedereen helpt gelijke toegang tot middelen (resources) te hebben’ , ‘ ik ben blij met een partij die geen voorstander is voor dictatorschap maar die voor gelijkwaardigheid is’ , ‘het is mooi dat de partij allerlei type mensen samenbrengt’ en ‘ ik weet niet of deze partij de huidige problemen kan oplossen maar we hebben tenminste een keuze (perspectief?)’

  http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30346389

 3. chris zegt op

  In mijn eerste jaar hier in Thailand gaf ik een cursus aan high potential in de Centara organisatie (retail en hotels) op basis van het uitstekende en nog steeds waardevolle boek van Steven Covey, met de titel “the 7 habits of highly effective people”. Dit boek heeft mijn leven veranderd.
  Gewoonte 1 heet: wees pro-actief. Mensen die overal op reageren, vooral beren op de weg zien zijn niet zo effectief in het bereiken van hun doelen. Met pro-actief zijn creer je een grotere ruimte dan je ervoor had. En besteed je je energie meer direct aan de manieren waarop je je doelen wilt en kunt bereiken. Daarbij hoort ook dat je je niet beklaagt over grenzen en mogelijke belemmeringen en niemand de schuld geeft van zaken. Dat is alleen negatief en lost de problemen niet op omdat het alleen weer nieuwe weerstanden oproept.
  Dat hebben we nu ook jaren in Thailand gezien. Iedere politicus en politieke partij is een kampioen in het aanwijzen van degenen die het allemaal zover hebben laten komen; niet zijzelf natuurlijk. Dat kost zoveel tijd en energie (bv. het maken van een nieuwe grondwet, rechtzaken, mensen monddood maken) dat voor het vooruitbrengen van dit land haast geen tijd overschiet. In de 12 jaar dat ik hier nu woon is er eigenlijk geen enkel probleem in dit land opgelost. Van de grote problemen in dit land is een oplossing nog niet eens in zicht. Alles verzandt in het beklagen van een ander.
  Ik mag hopen dat de nieuwe FF partij met een positief, pro-actief programma komt en geen prioriteit geeft aan het herstellen van de fouten die door vorige regeringen zijn gemaakt.

  https://www.stephencovey.com/7habits/7habits-habit1.php

  • Tino Kuis zegt op

   Dan zijn Thanathorn en zijn partij dus pro-actief. Zij zeggen niet “Wij kunnen niet, wat jammer nou’ en leggen zich er jammerend en klagend (‘het is hun schuld’) bij neer. Ze willen juist de ruimte om zelfstandig te kunnen regeren vergroten en belemmeringen wegnemen. Ik vind dat ze weinig klagen maar verstandige voorstellen doen.

   Je zou gelijk hebben als de huidige grondwet, andere wetten en bevelen zoiets zouden zijn als een vaststaand, onveranderbaar gegeven, net zoals de klachten ‘ik ben maar een onontwikkelde vrouw, ik heb geen geld, het komt door het weer, mijn baas wil het niet’ en dan ophouden zaken te veranderen en te verbeteren. Dat is reactief en dat doen ze niet.

 4. Taruud zegt op

  Het lijkt me onverstandig (voor welke partij dan ook) om een rigoureuze koerswijziging door te voeren: dan zal veel energie verloren gaan. Veel verbeteringen die aangezet zijn zullen weer te niet gedaan worden. Het lijkt me verstandig om op behoedzame wijze verbeteringen aan te brengen daar waar dat nodig is. Hopelijk gaat Thailand niet kiezen voor een chaotische toekomst. Stabiliteit en vreedzaam overleg zal Thailand voor uit helpen. Er zijn verstandige, evenwichtige nieuwe leiders nodig, die zich echt in zetten voor het volk.

 5. Petervz zegt op

  De grondwet verscheuren, dat kan helemaal niet, aldus Generaal Horloge, die meehielp te vorige te verscheuren. De Election Commissie gaat een onderzoek instellen of hier een wet is overtreden, iets wat het huidige bewind nog nooit heeft gedaan.

  • Rob V. zegt op

   Waar een wil is, is een weg. Als bijvoorbeeld het volk in grote getalen een andere grondwet wil dan kan dat. Dan lukt het zelfs de dino’s niet de wil van het volk tegen te houden. Hopelijk zonder dat er bloed moet vloeien (1973, 1976, 1992, 2010, …).

  • Tino Kuis zegt op

   Petervz, toch. Je vergeet dat grondwetten verscheuren een onderdeel is van de Thaise cultuur en identiteit. Sinds 1932 al 20 keer of zo, om de 4 jaar. En de huidige grondwet schrijver, Meechai Ruchupan, 77 jaar jong, heeft veel ervaring. Hij stelde mede al eerder twee verscheurde grondwetten op, 1997 en 2007. Dit wordt de derde. Arme man.

   Het punt is dat alleen militairen dat mogen doen, dat is wat Prawit zegt.

   • chris zegt op

    Toch een duidelijk verschil in cultuur tussen Thaiand en Nederland….

    • Tino Kuis zegt op

     Inderdaad, eindelijk een duidelijk verschil ontdekt 5555

 6. Rob V. zegt op

  En voor hen die zich niet kunnen vinden in de Future Forward Party, misschien is Soethep zijn nieuwe partij iets? De Past Backward Party (Verleden achteruit/achterlijk partij):
  http://www.nationmultimedia.com/cartoon/20345

  พรรค อดีต เก่า
  pák àdìet kào
  Partij verleden oud/antiek


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website