Pita Limjaroenrat (Editorial credit: Varit Soponpis / Shutterstock.com)

Zondag hebben de oppositiepartijen in Thailand een overtuigende overwinning behaald in de verkiezingen, met 99 procent van de stemmen geteld. De vooruitstrevende Move Forward Partij (MFP) zou 152 zetels hebben verworven, terwijl de hervormingsgerichte Pheu Thai 141 zetels heeft gewonnen. De 42-jarige charismatische ondernemer Pita Limjaroenrat is de verrassende winnaar van de Thaise verkiezingen. 

Toch nog een verrassende wending nu de uitslag van de Thaise verkiezingen grotendeels bekend is. Niet de miljardairsdochter, Paethongtarn Shinawatra, heeft de verkiezingen gewonnen, hoewel zij voor lag in de peilingen. In plaats daarvan gaat de overwinning naar Pita Limjaroenrat, een 42-jarige tech-ondernemer Limjaroenrat heeft een visie voor een radicale hervorming en democratisering van zijn land.

Met een opkomst van 75,2 procent, de hoogste ooit geregistreerd, illustreert dit volgens de verkiezingscommissie de “vastberadenheid” van de 52 miljoen stemgerechtigde Thai.

Move Forward Party

Move Forward, een partij die enorm geliefd is onder de jongere generatie, zet in op diepgaande hervormingen. Hun aandacht gaat voornamelijk uit naar het uitdagen van onaantastbare tradities en instituten, zoals de strenge straffen voor majesteitsschennis en de aanwezigheid van het leger in de politieke arena.

Paetongtarn Shinawatra (36) van de Pheu Thai partij heeft al aangegeven dat ze van plan is een coalitie te vormen met de winnende partij, Move Forward. Het idee is om een coalitie van zes pro-democratische partijen te smeden, die gezamenlijk controle zouden hebben over meer dan 300 van de 500 parlementszetels.

Toch lijkt het erop dat de oppositie misschien niet voldoende zetels heeft om aanzienlijke hervormingen door te voeren. Om de huidige premier Prayut Chan-o-cha te onttronen, zijn 375 van de 500 parlementaire zetels vereist. De 250 senatoren, aangesteld door het leger, hebben ook invloed op de keuze van de premier, en het is onwaarschijnlijk dat zij de kandidaat van de oppositie zullen steunen.

Daarom zou Prayut Chan-o-cha mogelijk een minderheidsregering kunnen leiden. De 69-jarige voormalige generaal nam de macht over in 2014 door middel van een militaire coup, waarbij de militaire top de grondwet in hun voordeel wijzigde.

Pita Limjaroenrat, van de Move Forward Partij, heeft op Twitter aangegeven dat hij bereid is om de volgende premier van Thailand te worden.

Partij Totaal aantal zetels Kiesdistricten Partijlijst
Move Forward Partij 152 112 39
Pheu Thai Partij 141 112 29
Bhumjaithai Partij 71 68 3
Palang Pracharath Partij 40 39 1
United Thai Nation Partij 36 23 13
Democratische Partij 25 22 3
Chart Thai Pattana Partij 10 9 1
Prachachart Partij 9 7 2
Thai Sang Thai Partij 6 5 1
Anderen 11 3 8

Bron Tabel: https://www.nationthailand.com/thailand/40027666

15 reacties op ““Politieke aardverschuiving” in Thailand: oppositie wint fors en Move Forward Partij de grootste”

 1. Tino Kuis zegt op

  Misschien is het goed dit verhaal nog eens te lezen. Ik ben erg bang dat deze zogenaamd onafhankelijke organisaties de recente verkiezingsuitslag teniet zullen doen en de stem van het volk zullen negeren.

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/verkiezing-gerelateerde-instanties-moeten-worden-herzien/

  Citaat:

  Als de tijd daar is, moeten gepolitiseerde instanties die waken over verkiezingen worden vernieuwd. Ze werden met goede bedoelingen opgericht in de hervormingsgerichte grondwet van 1997, maar zijn sindsdien vervormd en ondermijnd. Hun benoemingsprocedures moeten onafhankelijk en onpartijdig zijn. Deze verkiezing gerelateerde instanties moeten een coördinerende en faciliterende rol spelen. Ze kunnen hoogstens collectief een scheidsrechter zijn om eerlijk spel te garanderen, maar ze mogen niet de rechter zijn die de electorale keuzes van het volk overschrijft en vervangt.

  • chris zegt op

   hallo Tino,
   Ik ben niet zo bang voor het scenario dat jij schetst. Redenen:
   – de stem van het volk is overduidelijk;
   – de senaat bestaat nog maar 1 jaar en indien men echt dwars gaat liggen is het met de baantjes van menige senator gedaan volgend jaar;
   – een inerheidsregering van Prayut is geen alternatief. Te weinig steun in het parlement zodat hij de eerste de beste keer wordt weggestemd met een motie van wantrouwen. Dan volgen wellicht nieuwe verkiezingen waarin de oude garde helemaal niet meer aanbd komt;
   – ik schat dat ene aantal partijen die niet in de coalitie zitten Pita zullen steunen,of anders een relatief groot aantal senatoren.
   Men geeft hem het voordeel van de twijfel en wacht wat er verder gebeurt.

   Overigens vind ik het en zwak argument dat iedereen wordt weggezet als een Prayut aanhanger omdat hij/zij door hem benoemd is. Ik geloof niet dat de politeie kleur van een Nederlandse burgemeester wat uitmaakt in het antwoord op de vraag of hij/zij een goede burgemeester is. Er is wel veel cronyisme (en daarmee samenhangende incompetentie) in dit land maar dat geldt helaas voor alle partijen.

   • Dennis zegt op

    De stem van het volk in Myanmar is ook duidelijk. Als de geschiedenis ons 1 ding leert, dan is het dat dictators en autocraten niets geven om ‘het volk’ of anderen; Stalin, Hitler en recenter Hoessein, Assad, Maduro, Erdogan en Poetin. Ze hebben allemaal wel een “reden” om te vinden dat juist zij het goed voor hebben met het land.

    Dat de senaat nog maar 1 jaar te gaan heeft voor nieuwe verkiezingen, dat is natuurlijk makkelijk te omzeilen. Door verkiezingen uit te stellen. Of door een nieuwe coup mocht Pita toch gaan regeren.

    Hopelijk respecteren Prayut en het leger de stem van het volk, maar zeker is dat allerminst. Ik zou er niet teveel geld op in durven te zetten…

   • Tino Kuis zegt op

    Wel, beste Chris, ik hoop dat je gelijk krijgt met je geruststellend woorden. Ik lees op dit moment een boek van Terwiel, ‘Monks and Magic’, die laat zien dat de rituelen in de Thaise tempels erg boeddhistisch lijken maar vaker magische, animistische elementen bevatten. Voor de Thaise politiek geldt ook iets dergelijks.

    Ik ben bang dat de Senaat een regering van premier Pita steunend op een meerderheid in het parlement zal tegenhouden. Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat de Kiesraad of het Constitutionele Hof een bepaalde politieke partij en/of zijn leider zal verbieden.

    We zullen zien.

    • Kees zegt op

     Op die laatste “voorspelling” zou ik zeker mijn geld zetten. Ik las vanmorgen al commentaar van senatoren die Pita niet gingen steunen. En die media aandelen zullen hem anders wel de kop kosten..

 2. Rob V. zegt op

  Vooraanstaand Phua Thai lid Shrettha heeft de Anutin zijn PhumjaiThai partij en de Democraten gevraagd om Pita te steunen als kandidaat premier. Mogelijk stemmen ook enkele senatoren in al waren de eerste twee geluiden vanuit de senaat afwijzend, afgaande op berichten van Thai Enquirer op sociale media.

  Phua Thai en Move Forward (Kaaw Klei) komen er samen wel uit, Thai Saang Thai is van Sudarat, ex Phua Thai lid en o.a. vóór wijzigingen van de grondwet. De Prachachaat partij, gericht op meer autonomie en zeggenschap voor de meest zuidelijke provincies, en voorheen ook met Phua Thai in een coalitie, zal ook wel redelijk goed mee samen zijn te werken. Die 4 samen zouden al een ruime meerderheid aan zetels moeten geven in het parlement. Als dan ook nog wat andere partijen regelmatig of soms mee stemmen dan kan men eindelijk eens orde op zaken stellen, een nieuwe weg in slaan en de schade van 9 jaar “minder democratisch” beleid beetje bij beetje ongedaan maken.

  Grootste hobbel is dus nog het de senaat om de premier aangesteld te krijgen. Daarna is de vraag wat Kiesraad/Kies Commissie, NACC anti corruptie orgaan, constitutioneel hof enzo zullen doen. Deze zijn officieel neutraal maar allemaal hebben ze de sporen van de voormalige NCPO en in Thailand, netwerk maatschappij, wil dat wat zeggen. Al wisselen de vriendschappen en netwerken wel dus geeft geen garanties.

  Bron: https://www.khaosodenglish.com/news/2023/05/16/srettha-asks-political-spirits-to-support-pita-as-the-30th-pm

  NB: als we heel precies willen zijn: de 250 senatoren zijn niet “aangesteld door het leger” maar grotendeels door een commissie, die inderdaad door de NCPO is samengesteld. 194 senatoren zijn dus zeg maar indirect door de militairen gekozen, 50 direct door de NCPO en 6 door de bevelhebbers bij defensie.

  Zelfde verhaal met de NACC en Kiesraad / Kies Commissie, indirect via een door de NCPO aangestelde commissies verkozen. Het hof is dan weer samengesteld door de senaat. De groene sporen gaan dus diep en veegt men niet zomaar uit, ook als men niet altijd even goede vrienden is of altijd exact dezelfde belangen deelt (binnen defensie zijn er allerhande kampen/netwerken om maar wat te noemen).

  De grondwet van 2017 is niet herschreven maar die oude door de shredder gedraaid en een nieuwe is door een team van door de NCPO aangestelde mensen geschreven. De eerste, enige en laatste grondwet die samen met het volk is geschreven was in 1996, die is in 2007 door een andere junta versnipperd. Wil toch wel wat zeggen als een junta grondwet een nieuwe junta niet voldoende gunstig genoeg gestemd is. En waarom ik persoonlijk zéér voor ingrijpende vernieuwing van de huidige grondwet ben.

 3. Remko ter Laan zegt op

  Moderator: off-topic

 4. Alexander zegt op

  Welke politieke aardverschuiving er ook plaatsvind en daardoor de stem van het volk zichtbaar is, zal elke keer weer door een coup, cq staatsgreep teniet worden gedaan, want de generaals maken nog steeds de dienst uit en dat zal met deze ontwikkelingen dan ook zeker niet veranderen, er gaat mijn inziens dan ook niets veranderen, want kijk maar hoe sterk de genegenheid is naar het militaire regime in Myanmar, die hoe gewelddadig ook alle steun geniet .

 5. Soi zegt op

  Pita cs zullen wel weten met welke krachten en machten zij te doen hebben. Uit betrouwbare schoonfamiliebron vernam ik dat op TV al her en der was gesuggereerd nu maar eens ‘move forward’ te maken, maar mij lijkt dat tijd genomen moet worden. Vooralsnog is het wachten op een reactie van de ‘machtigen der staat’ met tentakels in zo goed als alle beslisstructuren. Maar feit is dat Thailand niet meer terug kan naar een landsbestuur door een elite, geruggesteund door het leger. De bevolking van Thailand heeft daartoe afgelopen zondag historische piketpaaltjes geslagen.
  Bij de winnaars van afgelopen zondag zijn er heus wel een groot aantal die weten hoe een rechtsstaat in elkaar zit, welke principes er gelden en hoe staatscolleges moeten worden ingericht. Die mensen hebben tijd nodig hun plannen van aanpak uit te leggen. Maar ik ben al blij dat niet gekozen is voor een autocraten-model zoals bv in Turkije op dit moment de discussie is, de Republikeinen in de VS graag zouden willen, Macron in Frankrijk aan het proberen is, ja zelfs: in Vlaanderen wordt dit idee niet uit de weg gegaan volgens een laatste politieke gemoedsstemming.
  Thailand betreedt een nieuw tijdsgewricht en goed zou zijn om de gebeurtenissen van 2006 en 2014 enkel nog in de geschiedenisboeken terug te laten komen. Zo ook 2017: Thailand is bekend met het nogal te pas en te onpas manoeuvreren met grondwetten, maar internationaal wordt toch wel erkend dat een grondwet een duurzaam statisch document is waarin beschreven welke rechten de bevolking heeft en welke macht de staat. Anno 2023 wordt het toch weleens tijd in Thailand die begrippen duidelijk te krijgen.

  • Jack zegt op

   Als het te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal zo.
   We hopen allemaal hier dat je gelijk krijgt maar ik vrees een enorme reactie van het leger.

 6. Jean Paul Peelos zegt op

  De oppositie heeft nu wel de verkiezingen gewonnen, ttz de volkskeuze. Maar heeft zij ook de macht veroverd ?

  • Soi zegt op

   Macht is zeer relatief. In TH is het leger machtig want dwingt af dmv geweld. In TH is de Bovenbouw machtig want dwingt af met geld. Maar Pita en cs zijn machtig want kregen gezag. Als baasbovenbaas dit gezag erkent is het gedaan met minstens 2 machtige partijen. De ene de kazerne in, de ander in hun schulp. En baasbovenbaas heeft er idem extra gezag bij. Let maar op.

 7. KhunBram zegt op

  Ik wil graag de complimenten maken voor diegenen die middels deze site in staat zijn om in een korte samenvatting weten weer te geven van de politieke situatie alhier.
  KhunBram

 8. T zegt op

  Als je goed tussen de lijnen doorleest is het dus vrijwel onmogelijk van Thailand een echte democratie te maken.
  Door de regels die een dictator tijdens een staatsgreep heeft doorgevoerd maar goed het is en blijft een Thais aangelegenheid waar ik verder mijn vingers niet aan ga branden, zolang de farang maar veilig op vakantie kan en de rest vechten ze maar zelf uit.

  • Jos M zegt op

   @ T
   en nog veel belangrijker dat de farang hier rustig kan blijven wonen, we zijn al met velen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website