Overwinteren in Hua Hin

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Overwinteren
Tags: ,
16 april 2013

In november ontvouwde ik op Thailandblog het plan om voor de allereerste keer een huis te willen huren om daar een maand van mijn driemaandelijkse overwinteringperiode door te brengen.

Hoewel ik de laatste twintig jaar heel wat van Thailand heb leren kennen heb ik tot nu toe nooit de behoefte gevoeld om op een plek lang te vertoeven. Wellicht is mijn rusteloze aard daar een beetje debet aan.

Van hot naar haar

Heb Thailand redelijk leren kennen en reed meestal in mijn eentje met een gehuurde auto of brommer van hot naar haar. Mijn favoriete oorden waren meestal het noorden en oosten van Thailand omdat naar mijn bescheiden mening het land daar het mooiste en de bevolking zo puur is. Toegegeven de eilanden en de stranden zijn wonderbaarlijk mooi, maar ik ben geen zonaanbidder en de rust ontbreekt mij om uren afwisselend op buik en rug mijn huid door de zonnestralen te laten teisteren.

Alleen maar nooit eenzaam

Binnen mijn vrienden- en kennissenkring krijg ik vaak de vraag of ik mij zo alleen reizend niet eenzaam voel. Vreemd genoeg heb ik dat gevoel nimmer, want als eenling kom je heel snel met de bevolking in aanraking. Uiteraard ligt dat ook wel aan jezelf en met een kleine beetje kennis van de Thaise taal krijg je al heel snel complimenten en leg je bijzonder leuke contacten.

Iets huren

Toch bekroop mij de laatste tijd wel eens het gevoel om bij wijze van proef eens een leuk huis ergens te huren. Met mijn inmiddels geruisloos binnengeslopen 78 levensjaren heb ik me tot nu toe daar toch echt nog te jong voor gevoeld. Overwinteren op een vaste stek is in mijn opinie iets voor oude mensen die aan hun laatste levensfase zijn begonnen en het heel rustig aan willen doen. Nou daar ben ik echt nog niet aan toe. Uh, Uh!

Hobby kok

Het enige dat mij daartoe heeft kunnen verleiden is de markt. Mensen kinderen, wat een heerlijk gevoel maakt zich van je meester als je over een Thaise markt struint. De veelheid aan exotisch fruit, groenten en de vele supervers kijkende vissenogen lachen je toe. Krab, kreeft, schelpdieren en vele andere heerlijkheden thuis te kunnen bereiden dat moet zalig zijn. Een paar extra pilletjes voor je cholesterol in de koffer en mijn arts blijft ook tevreden.

De eerste stap

Verleden jaar september ben ik in Hua Hin eens rond gaan kijken om een indruk te krijgen omtrent het aanbod. En dat is heel wat. Condo, villa, met of zonder zwembad, in het centrum of wat verderaf gelegen. Het blijft een kwestie van keuzes maken; of je kiest voor een huis in het centrum of voor een rustig gelegen villa op grotere afstand van het centrum. Als de keuze op de laatste categorie valt is eigen vervoer wel erg prettig om niet te zeggen noodzakelijk.

De keuze bepaald

Uiteindelijk is de keuze gevallen op een fraai huis met zwembad en whirlpool in de omgeving van de mooie golfbaan Black Mountain, ongeveer tien kilometer buiten het centrum van Hua Hin gelegen. Als de keuze op een resort buiten het centrum valt heb je om enige bewegingsvrijheid te creëren vervoer nodig. In ons geval viel de keuze op een huurauto.

Samen met mijn vriendin en een bevriend echtpaar bewonen we nu ons tijdelijke onderkomen. Met drie slaapkamers en twee aparte badkamers kunnen we uit de voeten. Mooie tuin, een groot terras plus zwembadje van 8×4 en whirlpool completeren het geheel. Regelmatig komen tuinlieden de tuin besproeien de planten onderhouden en wordt het zwembad goed onderhouden.

Tot nu toe hebben we over de eerste twee weken niet te klagen en voelen ons bevoorrecht ten opzichte van de thuisblijvers zeker als we naar de weerberichten kijken. We zijn nu halverwege en dat is tot op heden beslist niet tegengevallen maar we juichen nog niet te vroeg. Het eindoordeel volgt.

De laatste dagen

De vakantie zit er bijna op en over enkele dagen vertrekken we richting Bangkok om daar nog een paar dagen door te brengen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; we hebben het in Hua Hin en in ons mooi en goed ingerichte huis bijzonder naar ons zin gehad. Een enkel mankementje in het huis werd na een enkel telefoontje snel en goed opgelost en gemaakte afspraken correct nagekomen. Toch een voordeel als je te doen hebt met een goed Nederlands sprekende Thaise tussenpersoon (www.huahinhome4rent.com).

Plussen en minnen

Uiteraard is het allemaal zeer persoonsafhankelijk hoe je een overwinteringperiode invult. De maand Hua Hin is goed bevallen maar de daaraan voorafgaande rondreis door Vietnam had ik ook voor geen goud willen missen. Drie maanden op dezelfde plek bivakkeren zie ik nog niet zo zitten. Het zigeunerbloed overheerst wellicht daarvoor nog te veel. Een heel ander punt is het met een ander stel gezamenlijk een huis te delen. Je moet elkaar daarvoor verdraaid goed kennen en wederzijds kunnen incasseren. Verschillen in opvatting en denkbeelden moet je als verstandige mensen onderling kunnen uitpraten. Een maand samen onder hetzelfde dak kan zo nu en dan tot lichte irritaties leiden. Gelukkig zijn we alle vier verstandige mensen en is het nimmer tot een uitbarsting gekomen. We gaan zoals we gekomen zijn ook als vrienden weer naar huis en dat is en compliment aan ons allen waard.

Waarvan we allen zeer hebben genoten is het ontbijt. Opstaan zo vroeg of laat als je zelf wil en heerlijk buiten ontbijten. Zo nu en dan ook eens heerlijk kokkerellen is een waar feest. Naar de markt om groente, krab, kreeft en vis te kopen of een lekker varkenshaasje of kip. Gewoon rechttoe rechtaan op z’n Hollands of met een Thais tintje met curry. Zelf koken a la minute of uit gaan eten, steeds hebben we ervan genoten. Het shopping Center Market Village en het daarbinnen gelegen Tesco Lotus filiaal viel voor wat betreft het versassortiment ietwat tegen in vergelijking met nederzettingen van dezelfde onderneming in andere plaatsen van dezelfde omvang. De plaatselijke markt compenseerde dat overigens aardig. In Bangkok genoten we ons galgenmaal bij het gerenommeerde Blue Elephant restaurant, maar daarover in een ander artikel meer.

Weer thuis

Na drie maanden toch ook weer blij om weer thuis te zijn. Overigens moesten we wel even wennen aan het verschil van ruim dertig graden in temperatuur. In geen jaren hebben we een dergelijk koude voorjaarsperiode meegemaakt. Blad aan de bomen is nauwelijks te zien, het gras is vaal van kleur en zelfs de krokussen steken nauwelijks hun kop boven de grond uit. We blijven echter optimist en kijken reikhalzend naar de komende verlate lente uit.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Overwinteren in Hua Hin”

 1. m.mali zegt op

  Zoals ik altijd zeg:”Hua Hin heeft alles in beperkte mate”
  Dat wil zeggen niet te veel zoals in Phuket of Pattaya….
  Ik woon nu daar 7 jaar en heb het erg naar mijn zin.
  Af en toe gaan wij naar het geboortedorp van mijn vrouw in de Isaan en daar is het dan ook prettig verblijven (verblijf daar 2x 2 maanden per jaar), zoals ook nu…..

 2. Tjitske zegt op

  Met 2 stellen prima te doen zo’n huis. Ook qua prijs.
  Ik heb even op de genoemde site gekeken maar wij vinden dat voor 2 personen te groot en te duur.
  Misschien nog andere suggusties?
  Heb al wel het e.e.a. maar alles blijft welkom !!

  • jutamas zegt op

   Tjitske,

   Ook kleinere woningen tegen een lager budget zijn bij ons aanwezig.
   We proberen het juist voor een ieder bereikbaar te maken.

 3. Richard zegt op

  Jutamas,

  Ik heb ook even gekeken op de genoemde site maar vind het ook erg prijzig.
  Waar kan ik goedkopere woningen vinden in huahin of omgeving er van.
  Ben maar alleen met mijn vrouwtje en wil van half januari tot half maart naar Thailand
  Mag ook een appartement of condo zijn

  BVD Richard

 4. jutamas zegt op

  Richard,

  reageer even via mijn website, dan kan ik je zeker verder helpen.

  Jutamas.

 5. Anita van Leeuwen-Bouman zegt op

  Beste Joseph, met plezier je verslag gelezen. Mijn man (62)en ik (59) zijn van plan om februari 2013 naar Thailand te gaan, dit wordt voor ons de 1e keer.
  We zijn druk aan het kijken voor een leuke locatie. Hua Hin lijkt ons ook mooi.
  Kan je ons iets vertellen over Bang Krut ca. 180 km. ten oosten van Bangkok ?
  Hoe is het auto rijden in Thailand ?

  Vriendelijke groeten,
  Anita van Leeuwen-Bouman


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website