Met de vlucht van Yingluck lijkt er een einde te komen aan de macht van de Chinees-Thaise familie Shinawatra. De eerste vrouwelijke ex-premier van Thailand zou via Cambodja naar Dubai zijn gevlucht, waar haar broer Thaksin in ballingschap leeft.

Yingluck Shinawatra was van 2011 tot 2014 minister-president van Thailand en de jongste zus van voormalige premier Thaksin Shinawatra die het land bestuurde van januari 2001 tot april 2006.

Eerste vrouwelijke premier van Thailand

In mei 2011 verkoos Thailands oppositiepartij, de Pheu Thai – die nauwe banden onderhoudt met de voormalige premier in ballingschap – Yingluck als hun minister-presidentskandidaat voor de verkiezingen van 3 juli 2011. Ze voerde campagne op de onderwerpen nationale verzoening, het uitbannen van armoede en belastingverlaging voor bedrijven. Bij deze verkiezing verkreeg deze partij de absolute meerderheid, mede dankzij de steun van Thai uit de Isaan en de roodhemdbeweging. Op 5 augustus 2011 werd zij tot eerste vrouwelijke premier van Thailand gekozen. Als premier kondigde Yingluck in 2013 amnestie voor broer Thaksin af, wat tot maandenlange straatprotesten leidde. Het leger maakte daar in mei 2014 een eind aan en greep de macht.

Op 7 mei 2014 werd ze door het Constitutioneel Hof uit haar functie gezet, omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik. Volgens het Hof had ze gehandeld in strijd met de Thaise grondwet door een topambtenaar te ontslaan en die te vervangen door een familielid. Ze werd op 23 mei gearresteerd na een militaire coup en weggebracht naar een militair kamp en twee dagen later weer vrijgelaten.

Yingluck moest daarna terechtstaan op beschuldiging van machtsmisbruik en corruptie in verband met het subsidieprogramma voor rijsttelers. Haar regering zou bij boeren rijst hebben opgekocht voor een veel hogere prijs dan de marktprijs. Dit koste de schatkist zo’n 3,5 miljard euro. Ze kon daarvoor 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

De keuze voor Yingluck: Het land uit of gevangenisstraf

Er gaan geruchten dat het huidige militaire regime haar voor de keuze heeft gesteld: het land uit en nooit meer naar Thailand terugkomen of voor lange tijd de gevangenis in. Waarbij de laatste optie onwenselijk was. Als ze veroordeeld was of gevangen gezet, zou dat hebben geleid tot meer problemen en sociale onrust. Overheidsfunctionarissen zouden Yingluck hebben geholpen en de militairen hebben een oogje dichtgeknepen.

Yingluck zou tijdens haar vlucht een privé jet naar Trat genomen, waar ze de grens overstak naar de provincie Koh Kong in Cambodja, daarbij vergezeld door haar medewerkers. Vandaar nam ze een vlucht naar Singapore om over te stappen op een andere vlucht naar Dubai, waar Thaksin sinds 2008 woont.

De familie Shinawatra heeft van oudsher banden met leidende personen in Cambodja. De dochter van Thaksins zuster Yaowapa is getrouwd met een Cambodjaans parlementslid, eigenaar van hotels en vastgoed. Yingluck zou een Cambodjaans paspoort hebben gekregen om haar reis naar Singapore en Dubai te vervolgen. Evenals Thaksin heeft Yingluck ook een Nicaraguaans paspoort.

‘Thaise elite heeft gewonnen’

De rechtszaak tegen Yingluck zou het sluitstuk worden van de strijd die de Thaise elite voert tegen de brede volksbeweging die door Thaksin was opgericht: de roodhemden.

Met de vlucht en ballingschap van Yingluck komt er waarschijnlijk een einde aan de invloed van de familie Shinawatra in Thailand. Zij laat echter een diep verdeeld land achter.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Yingluck naar Dubai gevlucht: het einde van de Shinawatra clan?”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Overigens zegt het dit zo veel over de aard van het huidige bewind in Thailand als over de familie Shinawatra. De ene exploitant elimineert zoals gebruikelijk in bananen republieken de andere.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Als ik het dus goed begrijp valt een subsidieregeling waarbij de regering ten laste van de schatkisr bepaalde zaken boven de marktprijs aankoopt, in Thailand onder ‘corruptie’.
  Zo’n definitie hadden ze in Nederland ten tijde van de BKR (beeldende kunstenaars regeling) moeten hanteren…

  • Frans Nico zegt op

   Precies Frans. In feite waren de regelingen (zowel in Nederland als in Thailand) bedoeld als inkomenssteun. In principe is daar niets mis mee, maar het ondermijnt echter wel de druk om voor jezelf te zorgen. Een besluit genomen door een democratisch gekozen bewind, gecontroleerd door een parlement, is mogelijk verkeerd maar niet strafbaar. Een bewindspersoon kan voor zijn beleid, zolang dat niet in strijd is met de wet, in principe niet vervolgd worden. Uiteraard kan een bewindspersoon wel op democratische wijze van zijn functie ontheven worden. Anders ligt het als het beleid van een regering beïnvloed of bepaald wordt door corruptie. In dat geval kan een bewindvoerder vervolgd worden wegens corruptie. Het lijkt erop dat dat door de junta is aangegrepen om zich te ontdoen van de familie Shinawatra.

  • loe zegt op

   De subsidieregeling op zich is natuurlijk geen corruptie, maar als het geld verdwijnt in de zakken
   van corrupte overheidsdienaren en niet ten goede komt aan de boeren, voor wie de subsidie bestemd was, is er wel degelijk sprake van corruptie.

   Dat is natuurlijk in Thailand voortdurend het geval. Of het nu om rijst, duikboten, brandweerwagens,
   bomscanners voor het vliegveld gaat.
   Het maakt niet uit welke regering er zit. Ze hebben allemaal boter op hun hoofd en graaien in de
   kas, als ze de kans krijgen.

 3. Geert zegt op

  Bij de volgende wisseling van de wacht gaat de aankoop van “onmisbare” duikboten zeker 15 jaar gevang opleveren.
  Oog om oog.

  • David H. zegt op

   En niet te vergeten de financiele tegemoetkoming voor de rubberboeren .door de generaal deze keer …..is eigenlijk gelijk aan dat rijstsysteem …”.oude wij in nieuwe zakken…” is het spreekwoord dacht ik .

   • Rob Huai Rat zegt op

    Het is niet hetzelfde. De rijst werd opgekocht tegen een prijs ver boven de marktprijs en dit zou ten goede komen aan de rijstboeren. Het grootste gedeelte is terechtgekomen bij tussenpersonen en millers en bevriende relaties via zgn G to G deals. Daarom noemt men het corruptie.De subsidie aan de rubberboeren was omdat de marktprijs onder de kostprijs was gezakt en dus geen aankopen ver boven de marktprijs. Ik wil niet zeggen dat het ideaal was, maar zker niet hetzelfde.

    • tooske zegt op

     Wil je zeggen dat de verkoopprijs van rijst voor de boeren BOVEN de kostprijs lag?
     Nou ik kan je geruststellen 10.000 thb per ton is ver beneden de kostprijs.
     Het is niet voor niets dat er bijna geen rijst meer gepoot wordt maar dat men noodgedwongen overgaat tot inzaaien, minder loonkosten maar ook veel minder opbrengst per rai.
     De boer houdt er niets aan over, maar heeft in ieder geval nog wel wat te eten, aangevuld met een rat of kikker.
     Kijk, in BKK, CM, Puket of Pattaya krijgen ze hier waarschijnlijk niets van mee, maar er is nog altijd enorm veel armoede m.n. in de Isaan.
     Vergelijk het maar met Drente en Oost-Groningen in de 19e eeuw, geen cent te makken maar wel de rotte aardappelen en bruine bonen.

     • Rob Huai Rat zegt op

      Beste Tooske wel goed lezen. Ik had het niet over de kostprijs van de rijst, maar over de opkoopprijs ver boven de markt waarde en dat dat geld bij de verkeerde mensen terecht kwam. Daarnaast hoef je mij niets te vertellen over de toestand in de Isan onder de rijstboeren, want ik woon al sinds 1998 in Huai Rat Buriram en niet in een van de jouw genoemde plaatsen.

 4. Rob zegt op

  Ik vraag me af wanneer in Thailand de bom gaat barsten, want uiteindelijk zal de bevolking dit niet meer pikken denk ik.

 5. Henk Hauer zegt op

  De beste oplossing. .

 6. teun zegt op

  Deze soap zegt veel over het gebrek aan toekomstvisie. Als leger zet je de premier af, omdat die haar broer gratie wilde verlenen (op zich al een dome zet). Vervolgens ga je met veel tamtam een rechtzaak tegen de afgezette premier beginnen (rijst fraude). Zonder je voldoende te realiseren welke gevolgen dat heeft onder de bevolking indien er een veroordeling volgt (NB er is een belangrijke meerderheid in dit land die achter de roden staan, die overigens ook steeds de afgelopen verkiezingen heft gewonnen).
  Dan dreigt er inderdaad een veroordeling te komen en dan gaat men de gevolgen daarvan pas zien. En dan wordt toegestaan, dat Yingluck het land verlaat. Want men maakt mij niet wijs dat de huidige leiding niet wist waar ze verbleef. Ook zou het me niet eens verbazen als Yingluck haar Thaise paspoort terugkreeg om te verdwijnen.
  Ik ben bang, dat het voor de huidige “regering” een Pyrrhus-overwinning zal zijn. Bij de eerst volgende verkiezingen (wanneer dan ook) zal de elite (lees: gelen) worden weggevaagd.
  Een typisch geval van in eigen voet schieten.

 7. Christoffel Boer zegt op

  Teun zit er niet ver naast , nu ze Yingluck hebben laten gaan kunnen ze niet controleren wat er buiten Thailand wordt voorbereid . En er is nog een speler in het veld wiens naam ik niet mag noemen , maar de slimme lezer weet wie ik bedoel. :wink

 8. chris zegt op

  Laat me eerst even een misverstand uit de weg ruimen. In tegenstelling tot de rechtzaak tegen haar collega Sompong en enkele anderen (die tot tientallen jaren gevangenisstraf zijn veroordeeld) werd Yingluck in deze zaak NIET verdacht van corruptie maar van plichtsverzuim. De aanklacht was dat zij als premier (en eerstverantwoordelijke voor het regeringsbeleid) te weinig heeft gedaan om corruptie in de rijstsubsidie te onderzoeken (opkopen, transport, betalingen, opslag) en aan te pakken, ondanks de herhaalde waarschuwingen van nationale en internationale organisaties en ondanks de zeer hoge kosten voor de staat. Te vergelijken met de situatie waarin de premier van Nederland eigenlijk niets zou doen als hij gewaarschuwd werd dat er honderden zo niet duizenden ISIS-strijders onder de vluchtelingen zouden zitten. En de kamerdebatten daarover zou overlaten aan een van zijn ministers.Net als haar broer Thaksin woonde Yingluck nauwelijks vergaderingen van het parlement bij. Niet nodig ook want de absolute meerderheid van de partij in het parlement en de kadaverdiscipline bij stemmingen maakten politieke verantwoording eigenlijk tot een (ondemocratische) farce. Dat was in Thaksin’s tijd niet anders.
  Wat je ook van Thaksin vindt, van plichtsverzuim kun je hem niet betichten. Integendeel. Hij had over elk dossier (defensie, economie, logistiek, onderwijs) een mening en dreef die als premier in kabinetsvergaderingen ook altijd door. Enkele oud-ministers hebben daarover al boekjes opengedaan in nog lopende rechtzaken tegen Thaksin. Toen hij Yingluck naar voren schoof als nieuwe premier zei hij dat zij een kloon van hem zou zijn. En dat gebeurde ook. In haar eerste jaren als premier reisde Yingluck de hele wereld af. Niet zozeer om voor Thailand zaken te doen maar met name om broerlief te ontmoeten en adviezen (lees: directieven) in ontvangst te nemen. Uit eerste hand weet ik dat Thaksin zich in die tijd persoonlijk bemoeide met de benoeming van ambassadeurs. Vrienden kregen de aardige landen, vijanden waar hij toch niet omheen kon werden min of meer ‘verbannen’ naar onbelangrijke posten in het buitenland. De invloed van Yingluck zelf was – behalve de grote populariteit en haar charisma – zeer gering. Een niet onbelangrijk detail is dat Yingluck niet alleen premier was maar ook minister van Defensie (dat had broerlief haar aangeraden te doen zodat zij, hij meer grip kon krijgen op het leger) en als zodanig de politieke baas van……..jawel: Prayut, die toen legerbevelhebber was. Samen stonden zij op de bres en op legervoertuigen tijdens de grote overstromingen in 2011. Een ramp op zichzelf die voor de populariteit van het leger en de premier niet slecht uitpakte. Zoiets schept een band, denk ik dan maar. En die emotionele band met Prayut heeft haar de afgelopen week zeker geen windeieren gelegd. De ‘echte’ nationalisten willen dat op de bodem wordt uitgezocht wie Yingluck hielp ontsnappen en hebben kritiek op hun eigen NCPO. Ik voorspel dat dat niet wordt uitgezocht of er wordt iemand gevonden die men dat in de schoenen kan schuiven. En natuurlijk werkte deze man/vrouw alleen. En de CCTV camera’s rondom het huis van Yingluck werkten afgelopen woensdag niet, zoveel is zeker.
  Dit alles brengt me op het antwoord op de bovenstaande vraag. Naar mijn inschatting is met de vlucht van Yingluck naar Dubai met name het imago van de Pheu Thai geschaad (hetgeen gevolgen kan hebben in de komende verkiezingen), het imago van Yingluck zelf geschaad (weg charisma; ze is hetzelfde als haar broer), het imago en de macht van de Shinawatra clan geschaad (ik denk niet dat leden van de clan zoals Somchai en anderen nog veel aanzien in de partij hebben). Thaksin zal op dit alles al wel een list hebben bedacht. De nieuwe partijleider komt ongetwijfeld niet uit zijn clan maar is waarschijnlijk een vrouw met potentieel hetzelfde charisma als Yingluck. Op de achtergrond blijft hij aan de politieke touwtjes trekken al was het alleen maar omdat hij ook zijn politieke vrienden ruimschoots beloond. Daar zijn ze gevoelig voor. En er is niemand in het rode kamp die dat ook kan en wil doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website