Zorgen over de hoogte van het opgebouwde pensioen (52%), het wel of niet kunnen rondkomen na pensionering (45%) en de inkomstendaling waar men mee te maken krijgt (35%) zijn de belangrijkste redenen voor 37% van de beroepsbevolking om weleens wakker te liggen over het eigen pensioen.

Dit blijkt uit de pensioenmonitor 2020 van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder de Nederlandse beroepsbevolking (N=1022) in het kader van de 10e editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen op 3, 4 en 5 november kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen. Het thema van 2020 is: Later goed geregeld? Check het nu!

Zelf ingeschatte pensioenkennis stijgt, zorgen nemen toe

Goed nieuws dit jaar is dat de pensioenkennis van mensen naar eigen zeggen lijkt toe te nemen. 44% van de mensen geeft aan te weten hoeveel inkomen men na pensionering ongeveer kan verwachten (2018: 38%). 34% weet hoeveel inkomen hij/zij na pensionering nodig heeft (2018: 28%) en 42% geeft aan op de hoogte te zijn van de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen (2018: 29%). Bijna een derde (31%) van de ondervraagden maakt zich (redelijk) veel zorgen of men na pensionering voldoende geld heeft om normaal van te leven (2018: 26%). Laagopgeleiden en degenen met een beneden modaal inkomen maken zich de meeste zorgen.

Later goed geregeld? Check het nu!

Hoewel 56% van de respondenten het naar eigen zeggen belangrijk vindt om goed op de hoogte te zijn van hun financiële situatie na pensionering, neemt maar 20% geregeld de tijd om zich te verdiepen in hun eigen pensioensituatie. Mannen doen dit vaker (27%), dan vrouwen (13%). De helft van de ondervraagden is echter van mening dat ze zich eigenlijk beter zouden moeten verdiepen. Maar ondanks de goede intenties heeft men de neiging om de pensioenvoorbereiding voor zich uit te (blijven) schuiven, omdat men inschat dat het veel meer tijd kost dan in werkelijkheid het geval is. Wijzer in geldzaken wil mensen daarom stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de nieuwe eenvoudige online tool ‘Goed op weg naar jouw pensioen’ op Pensioen3daagse.nl krijgen mensen in een paar stappen helder inzicht in hoeveel ze weten van hun pensioen. Op basis van deze uitslag worden mogelijkheden aangereikt om je verder te verdiepen in je eigen situatie, al dan niet met hulp van bekenden of een expert.

Ruim een derde van 55-plussers heeft spijt dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw

Wanneer 55-plussers die één of meerdere maatregelen hebben getroffen om na hun pensionering te kunnen blijven leven zoals nu terugkijken, vindt 38% dat zij beter eerder hadden kunnen beginnen, gezien hun huidige financiële situatie. Met name laagopgeleiden zijn relatief vaak van mening dat zij beter eerder hadden kunnen beginnen (52%), evenals respondenten met een beneden modaal inkomen (54%). De belangrijkste boodschap die 55-plussers met hun kennis van nu willen geven aan hun 30-jarige ik, is: begin op tijd met sparen (33%), sta bij belangrijke veranderingen in je leven even stil bij je pensioen (19%) en check regelmatig hoeveel pensioen je opbouwt (18%).

Bron: Wijzer in Geldzaken

8 reacties op “Ruim 37% beroepsbevolking ligt weleens wakker van zijn of haar pensioen”

 1. Johnny BG zegt op

  Dat kunnen de 55 plussers wel zeggen maar dan moet er ook wel ruimte zijn. Zelfs al is die er dan levert het amper wat op.
  Het maakbare leven is voorbij en de jongeren van nu zijn de Sjaak.

  • ron zegt op

   Jongeren de Sjaak?
   ik bijna 60 jaar heb tot voor een paar jaar gedacht dat mijn opgebouwde pensioen icm AOW voldoende zou moeten zijn om leuk leven te hebben na pensionering. Vervolgens zijn we van eindloon naar middelloon gegaan , geen indexaties, verhoging van AOW leeftijd nu een pensioenakkoord waar kortingen te wachten staan en komende 5 jaar ook geen indexaties .
   Daarbij weten we nog niet wat er nog meer negatiefs uit gaat komen ….
   De jongeren hebben nog de tijd om hierop te anticiperen wij niet meer ,sterker het lijkt erop dat er een enorme pensioenpot overblijft waar of de staat en/of de dan nog levenden van kunnen profiteren.

 2. Ger-Korat zegt op

  Belangrijk voor je pensioen is het bezit van een eigen huis. Indien op tijd aangeschaft is de aflossing ten tijde van de pensionering geregeld en woon je voor aanzienlijk lagere woonlasten want immers geen aflossing of huurverplichting meer. En je kunt nog altijd kiezen om te emigreren naar een land met een mild belastingklimaat zoals Thailand en daar een relatief goedkoop huis huren, bespaar je 2 vliegen in 1 klap en als je huis in Nederland verhuurt verdien je nog eens extra en kun je hiermee je extra zorgkosten van betalen.
  Het artikel heeft het over mensen met een laag inkomen en dat is nou de groep welke niet zoveel te kiezen hebben want om dan geld te sparen of over te houden voor je pensioen is moeilijk en dat tientallen jaren vol te blijven houden is altijd teveel gevraagd. Dan beter een verplichte storting in een aanvullend pensioen zodat het geld aan het werk gaat voor later en eenmaal ingelegde gelden niet meer onttrokken kunnen worden.

 3. John Chiang rai zegt op

  Hoewel veel vrienden en bekenden het vroeger van mij een beetje overdreven vonden dat ik vrij jong reeds aan een extra pensioen verzekering dacht,ben ik achteraf erg blij dat ik het gedaan heb.
  In tegenstelling van mijn omgeving kwam ik anders dan vele anderen erg goed uit met 1 keer vakantie per jaar,en mocht het een jaar niet lukken, ging er nog geen man overboord een keertje wat anders te doen.
  Bovendien heb je als de kinderen uit de deur zijn,allerhande mogelijkheden om je woning voor de toekomst zodanig aan te passen,dat hij qua grote, werk, onderhoud, huur of koopsom zo betaalbaar blijft,dat er automatisch veel meer tijd en financiële speelruim blijft voor je oude dag.
  Iemand die in Nederland,afgezien van diegenen die invalide of chronisch ziek zijn, hun leven werken kon,is anders als zijn soortgenoot uit veel andere landen, de smid van zijn eigen geluk.
  Ik ken/kende erg veel mensen die hun hele leven,ieder genot als hun recht gezien hebben,en zodoende op niets gespaard hebben,terwijl ze nu de regering van alles de schuld geven.

 4. ser kokke zegt op

  Ik heb mijn hele leven genoten van mijn leven!
  En nu in Thailand dus ook al een kleine 10 jaar.
  Sparen is het uitstellen van een goed leven voor later!
  Waarom?

 5. peter zegt op

  Volgens statistieken zal blijken dat meer mensen overlijden VOOR het behalen van de pensioen leeftijd.
  Vandaar dat leeftijd wordt opgeschroefd om simpelweg dus meer geld in de pocket te houden, je overheid.
  Heeft niets te maken met ouder worden.
  Het is je niet gegund, gewoon werken tot je dood “neervalt”. Eens is pensioen uit idiologisch oogpunt opgericht, echter nu een doorn in het oog van je overheid.

  Daar wil men ook heen, geen pensioen meer, zodat het geld anders kan worden verkwist.
  Je wordt echt niet happy ouder, allerlei ziektes steken de kop op en je ziet de doktoren en ziekenhuizen meer dan normaal. Gevolg, de onkosten worden hoger voor gezondheid. Je premie gaat omhoog en eigen bijdrages.
  Wat dus inhoudt, alleen als je rijk genoeg bent, mag je ouder worden.
  Werken tot je 67 ste jaar? Met regels maakt je overheid het mogelijk, je dat te onthouden en zullen managers een reden zoeken om je te ontslaan. Zie maar werk te vinden als je ouder bent dan 50 of zelfs in de 40.

  Immers er is een periode geweest dat asbest en vele andere giftige stoffen overal werden gebruikt.
  Er waren geen regels, geen bescherming en dat treft een grote groep.
  Ook mensen in zware beroepen, lichamelijk uit geleefd. Dus die sterven eerder, voor het pensioen, zeker de lagere werkklassen en minder de middel werk klassen?.
  Over het algemeen de hogere hebbben niets te klagen, ivm hun riante salaris. Hun werk is met pen en papier, kan je niet echt belastend noemen.

  Het beste voor jongere arbeiders is om een huis aan te schaffen en vanuit daar het wat beter te hebben later.
  Hoewel je overheid dit ook zoveel mogelijk probeert te ontzeggen. Je krijgt minmale hypotheek, zoadt je geen huis kan kopen. en prijzen stijgen. En nieuwbouw kan niet , omdat men moet voldoen aan NO uitstoot door Europese wetgeving vast gelegd. Hoera, geweldig.

  Hoeveel mensen werken er en hebben geen (huur)huis? Hoeveel mensen zijn er door omstandigheden geen eens Nederlander meer en leven bij vrienden, famile op straat. Een berg, zie maar eens de programma’s Zembla ed. Zelfs een man heeft zich in brand gestoken voor een gemeente huis.
  Ja hoor, we zijn lekker bezig, onze overheid, welke we dan ook nog kiezen !!

  Sinds 2000 is er een echte turn around en wordt globale samenleving gebaseerd op rijke mensen.
  Pensioen in de toekomst? Je gaat het niet krijgen, wel betalen.

  Jongere arbeiders zullen wel moeten kijken naar een eigen op lossing voor een evt pensioen.
  Moeilijik, daar het ver weg is en je in het heden leeft en je overheid je ontmoedigt in elke vorm van opleving. Ik dacht er ook nooit aan, maar leefde toen nog in een andere tijd.

 6. Ralph van Rijk zegt op

  (bijna) Heel mijn leven hard gewerkt en redelijk verdient.
  Ben in mijn jongere jaren vaak op stap gegaan en een hoop van de wereld gezien en zoals zovelen onder u de laatste 17 jaar blijven hangen aan een deerne uit de Isaan en zit nog te twijfelen om mij daar te gaan vestigen,wat voorlopig van de baan is.
  Wat de financieen betreft heb ik nergens spijt van gehad, ook niet dat ik nu minder centjes op de bank heb staan.Heb tenminste geleefd en loop niet te zeuren en geef niemand de schuld.
  Ben nu 2 jaar met pensioen en heb een hoop vrienden en kennisen meegemaakt die dit niet gered hebben
  en waarvan het opgepotte geld nu hun kinderen een wereldreis maken.
  En wordt ik misschien eerdaags gekort op m’n uitkering , het zij zo.
  Ben blij dat ik nog adem kan halen en boven de grond leef.
  Ik hoop dat dit ook voor jullie geld. Niet zoveel zeuren mensen.krijg je stress van !
  Goede gezondheid iedereen.
  Ralph

 7. Jacques zegt op

  Je zou denken beloftes maken schuld, maar dat gaat niet meer op voor de regeringen van heden ten dagen. Minder, minder is het devies. En zeker, het kan nog minder en waarschijnlijk gaan we de zoveelste korting weer meemaken in het nieuwe jaar. Afhankelijk van het percentage dat bijvoorbeeld het ABP nog tekort komt onder de 90 % is een 1 % of 2% korting in zicht. Zonder knipperende ogen wordt dit toegepast en schijnheilige informatie wordt ons voorgehouden. Men kan niet anders doen, want het is zo uitgemaakt. Wat mij betreft kunnen die uitmakers naar huis en met vervroegd pensioen. Te starten met minister Koolmees. Zeker nadat hij laatst verkondigde dat de Nederlander een ruim bemeten pensioen geniet en niet meer verdient. Gemiddeld zo’n 800 euro per maand. Vetpot of armoede troef, zegt u het maar. De Nederlander verdient beter in mijn geloof, maar het is vechten tegen de bierkaai. Het zou mij benieuwen hoeveel Nederlanders er op de hoogte zijn van de stichting pensioenbehoud, of is het te veel gevraagd om daar eens naar te kijken. Die geven toch een oplossing voor het probleem wat zo toegepast kan worden. Maar ja de onwil, met allerlei kul redenen, blijft ons toch ten deel vallen, zeker zolang er eendracht uitblijft en saamhorigheid bij velen niet meer in de vocabulaire te vinden is. .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website